Slovenija

Tudi vojaki z ocenami od ena do pet

Ljubljana, 08. 02. 2010 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nov pravilnik za službeno ocenjevanje v vojski je po mnenju sindikata vojakov v nasprotju z ustavo. Ministrica Jelušičeva očitke zavrača, lestvica ocen pa mora biti primerljiva s preostalo javno upravo.

Sindikat vojakov trdi, da je nov pravilnik v nasprotju z ustavo.
Sindikat vojakov trdi, da je nov pravilnik v nasprotju z ustavo. FOTO: Dare Čekeliš

Sindikat vojakov Slovenije opozarja, da bodo za zaposlene, ki opravljajo vojaško službo, službene ocene za preteklo leto izdelane v skladu s pravilnikom, ki pa ga je ministrica Ljubica Jelušič izdala šele v letošnjem januarju. Takšen pravilnik je v nasprotju z ustavo, ugotavljajo, ministrica pa očitke zavrača.

Sindikat pojasnjuje, da je v pravilniku, ki opredeljuje vsebino in obliko službene ocene ter kriterije in postopke ocenjevanja, večina zadev določenih na novo in pripadniki Slovenske vojske (SV) lani z njimi niso bili seznanjeni.

"Torej skozi celo leto nihče v Slovenski vojski ni vedel na osnovi česa in kako bo v začetku naslednjega leta dobil službeno oceno za lansko leto, kar je nedopustno in protiustavno," so prepričani.

Poleg tega po njihovih navedbah kriteriji, ki naj bi bili določeni z novim pravilnikom, niso določeni. Kot so zapisali v sindikatu, so namreč določena le področja in vsebina ocenjevanja, kar pa omogoča zelo subjektivno ocenjevanje in je nedopustno.
Pojasnjujejo še, da bi morali biti vsi pripadniki SV že v lanskem letu do 15. marca po uredbi vlade za napredovanje ocenjeni z ocenami od ena do pet, ocenjevani pa so bili z ocenami od ena do štiri. Uporabljal se je namreč stari pravilnik z ocenami od ena do štiri.

"Zaradi takšnega nezakonitega ravnanja so bili v lanskem letu ogoljufani vsi pripadniki SV, ki so lani izpolnjevali pogoje za napredovanje, saj zanje ugotavljanje pogojev za napredovanje ni bilo zakonito in dejansko jih veliko ni napredovalo zaradi tega," pojasnjujejo in navajajo, da jih je veliko vložilo tožbe. Sedaj pa nov pravilnik uvaja petstopenjsko lestvico ocenjevanja kar za nazaj, opozarjajo.

Sicer pa je bil pravilnik po njihovem izdan kljub večkratnim opozorilom pravnikov med njegovo pripravo na Generalštabu SV, da pravilnika v takšni obliki ustava ne dopušča.

Jelušičeva zavrača očitke.
Jelušičeva zavrača očitke. FOTO: Blaž Garbajs

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je dejala, da je službeno ocenjevanje treba vedno opraviti, ker je od njega odvisno tudi napredovanje pripadnikov SV. Po njenih besedah je bil pravilnik sicer sprejet letos, vendar se še vedno ocenjujejo iste stvari kot lani in se ne uvaja nič posebno novega. Poleg tega tudi ocenjevanje opravljajo v letošnjem letu; potekalo bo do 15. marca.

Zato po besedah ministrice ne more biti nič spornega: ocenjujejo letos in tiste stvari, za katere vsi pripadniki SV vedo, da se jih ocenjuje – vedo, po katerih kriterijih so ocenjevani in katerih pravil se morajo držati. Pri tem je ministrica omenila pravila službe SV in kodeks vojaške etike.

Ministrica je pojasnila še, da je vlada za vse uslužbence državne uprave sprejela pravilo, da se jih ocenjuje z ocenami od ena do pet. Da ne bi bil oškodovan kateri koli od pripadnikov SV, so morali sprejeti enako lestvico, da bi dobili primerljive ocene s preostalimi uslužbenci državne uprave.

Ministrica pa zagotavlja, da tudi doslej ni bil nihče prikrajšan in sistema ocenjevanja ni mogoče obdolžiti za kakršne koli krivice. Če je prišlo do kakršnih osebnih, subjektivnih presoj, s katerimi se nekdo ni strinjal, je razumljivo, da je vložil ugovor in v postopku se bo ugotovilo, če je bil njegov ugovor upravičen. Pri 7600 ljudeh se vedno najde kakšen posameznik, ki je nezadovoljen, pravi Jelušičeva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mag.SilvoTratar
09. 02. 2010 17.40
Gospa ministrica: Ali je sploh bil kdo od vojakov ocenjen z oceno PET (5)? Če, da koliko, če ne, pa zakaj?
DKopše
08. 02. 2010 23.26
Vem, da bo težko obrazložiti - vsaj nekaterim. Potreba po varnosti je ena temeljnih potreb človeka. Od nekdaj se je ograjeval, stanoval visoko v votlinah, se oboroževal ipd. Vse zato, da bi se počutil varno. Človek, ki ima zadovoljene temeljne potrebe, je dober delavec in ustvarja dodano vrednost. Dodana vrednost v družbi je veliko večja, kot "požreta" vojska in policija. To velja za vse države, vendar se nikjer tako ne spotikajo ob plače in t.i. "parazitstvo" dravnih usužbencev, kot pri nas. Priznam, verjetno bi se dalo povečati učinkovitost dravnih institucij nasploh, tisti pa, ki bi jih radi ukinili, pa se morajo vprašati ali so dovolj zreli za komentarje. Vem, da boste nekateri rekli, a naša vojska ni sposobna braniti države. Vse tiste pozivam naj se ji pridruižjo in naj dajo svoj pozitiven prispevek, saj tisti, ki jo poznajo od daleč in posredno, niso kompetentni za dajanje ocen. Vsem želim veliko varnosti in miren spanec, da bomo lahko jutri ustvarjali dodano vrednost - zase in za državo. Pa lahko noč.
OOOOa4
08. 02. 2010 19.57
@Grim_reaper Posočje bi blo že zdavnaj urejeno z astronomskimi vsotami denarja, ki ga odžira vojska, najbolj pa to čutijo delavci v tovarnah oz. v gospodarstvu s 30-40% nižjimi plačami kot jih imajo vojaki z isto izobrazbo. Kar naenkrat ni več pomanjkanja vojakov. Zakaj? Ker imajo za razmere presneto dobre plače, povrh vsega pa še kriminalno visoke potne stroške, kakršnih ne krije noben drug delodajalec v SLO.
mag.SilvoTratar
08. 02. 2010 19.01
Tudi leta 1995 so vsem zaposlenim v SV s pogodbami o zaposlitvi za nazaj spremenili dotedanje DR za nedoločen čas v DR za določen čas. Po moji pobudi za presojo ustavnosti 94. in 109 čl. ZO, je Ustavno sodišče 20.2.1998 dalo meni prav in protiustavne določbe ZO razveljavilo, nakar je MORS moral vsem dati nove pogodbe o zaposlitvi in to za nedoločen čas - le meni je še ni dal. Torej - zaposleni v SV, takoj "pravilnik" pred Ustavno sodišče. To lahko stori katerikoli zaposleni, ali pa sindikat.
mag.SilvoTratar
08. 02. 2010 18.29
Gospa ministrica, Pravilnik, ki ste ga podpisali se po Ustavi RS lahko, enako, kot Zakon uporablja za naprej - t.j. 16 dan po objavi v U.l. RS. Vi s tem eklakantno kršite zakon in ustavo, zato bi morali nemudoma odstopiti, sicer boste morali biti "odstopnjeni".
stomater
08. 02. 2010 18.22
hakl majo dovolj..
yarrick
08. 02. 2010 18.14
@manndy pa pojdi ti naslednjič namesto naših vojakov pomagat pospravljat posledice neurij(posočje je že en tak primer). Poleg tega pa ne verjamem, da bi sloh lahko opravljali naloge v sklopu ISAF-a če bi bili tako zanič. @Krnekivtridni Saj veš kako pravijo za našo državo; da smo uradno izven recesije, gospodarstvo e pobira nazaj na noge le brezposelnost in socialne razlike se večajo. Nekaj je na papirju, druga stvar pa je v realnem življenju. Kar pa se tiče vojske, pa ima MORS verjetno sedaj že kar zajeten arhiv pritožb zaposelnih, tako da je tole le še ena kaplja več v (neskončno) morje.
Manndy
08. 02. 2010 17.41
Brez izjeme vsi Nezadostno.
Zavedni
08. 02. 2010 17.41
Če je vse super kot pravi ministrica pa naj pojasni zakaj je eden od sindikatov podal negativno mnenje na pravilnik in ga obrazložil kar na 8. straneh.