Slovenija

Združena desnica, Sloga in Združena levica ob volilne enote zaradi spolnih kvot

Ljubljana, 07. 05. 2018 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, K.H./I.J.
Komentarji
512

Volilna komisija volilne enote Kranj je zavrnila kandidatno listo predvolilne koalicije Kangler & Primc – Združena desnica, že pred tem pa so jo zavrnili tudi v Celju. Kot razlog so navedli, da lista ni dosegla zahtevane ženske kvote. Težave s spolnimi kvotami imata medtem tudi in Združena levica, zaradi zavrnitve kandidatne liste pa so že pripravili pritožbe na ustavno sodišče. V postojnski volilni komisiji pa so delno zavrnili kandidatno listo SSN.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vijolica Neubauer o ženskih kvotah
    03:53
    Iz SVETA: Vijolica Neubauer o ženskih kvotah
  • Iz 24UR: Premalo žensk ali premalo moških
    03:00
    Iz 24UR: Premalo žensk ali premalo moških
  • Iz 24UR ZVEČER: Primc: Te odločitve so krivične in nezakonite
    09:47
    Iz 24UR ZVEČER: Primc: Te odločitve so krivične in nezakonite

"Po našem razumevanju zakona smo imeli v tej volilni enoti sedem kandidatk in štiri kandidate in s tem smo imeli izpolnjeno kvoto, ne glede na to, da je en kandidat kandidiral v dveh volilnih okrajih, kajti zakon govori o kandidatih, ne govori o osebah," je pojasnil Janko Veber. Zakon o volitvah v DZ sicer določa, da na listi "noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi".

Po Vebrovem prepričanju gre tako za različno tolmačenje zakona, tudi če bi želeli slediti tolmačenju volilne komisije, ki mu je sledilo še vrhovno sodišče, pa jim komisija ni omogočila popravka liste. Kot je poudaril, bi morali imeti možnost popravljanja vseh napak do izteka roka za vlaganje kandidatur. "Kdo je lahko odločil, kaj je tako imenovani tehnični popravek, kaj pa je napaka, ki je ni mogoče popraviti?" je vprašal Veber. Volilne komisije so namreč nekatere predstavnike list pozvale k dopolnitvam pomanjkljivosti.

Janko Veber je prepričan, da so v Slogi zadostili kvotam.
Janko Veber je prepričan, da so v Slogi zadostili kvotam. FOTO: Anže Božič

Obenem je Veber opozoril, da je bila spolna kvota v zakon vpeljana, da bi omogočila čim večje število kandidatk in s tem vključevanje žensk v politiko. Trditev volilne komisije, da lista s sedmimi kandidatkami ni v skladu z zakonom, je tako "pravzaprav v nasprotju z zakonom", meni.

Prva pritožba na ustavno sodišče je bila po njegovih navedbah danes že vložena, druge bodo vložili v teh dneh. Kot je pojasnil, so pritožbe pripravili vsi kandidati iz 5. volilne enote s sedežem v Celju, saj so prepričani, da jim je kršena temeljna človekova pravica biti voljen. Pritožbo pa bosta prav tako vložili stranki, ki sta oblikovali listo.

Ustavnemu sodišču med drugim predlagajo, da do odločitve zadrži postopke za izvedbo volitev. Če ustavno sodišče ne bo odločilo v roku, ki ga ima volilna komisija za dokončno določitev list, bo sledila pritožba na Evropsko sodišče za človekove pravice, je še napovedal Veber.

Že druga zavrnitev koalicije Kanglerja in Primca

Volilna komisija volilne enote Celje je namreč danes zavrnila kandidatno listo predvolilne koalicije Janka Vebra (Sloga) in Francija Žnidaršiča (Združena levica). Veber nam je potrdil, da naj bi jih zavrnili zaradi premalo moških kandidatov na listi. 

Kot so pojasnili v volilni komisiji celjske volilne enote, so listo Združene levice in Sloge zavrnili, ker so bili na njej poleg sedmih kandidatk le trije kandidati, kar ne zadosti 35-odstotni spolni kvoti. Pritožbo predstavnikov koalicije je po njihovih navedbah vrhovno sodišče že zavrnilo.

Tudi volilna komisija volilne enote Kranj je zavrnila tam oddano kandidatno listo predvolilne koalicije Kangler & Primc – Združena desnica. Kot razlog so navedli, da lista ni dosegla zahtevane ženske kvote. "Na kandidatni listi je sedem kandidatov. Na listi sta dve kandidatki. Kandidatki sta v volilnih okrajih: 3, 11 in 6 in 9," so pojasnili na komisiji. 

To je že drugi "udarec" za koalicijo pod vodstvom Franca Kanglerja in Aleša Primca. Primc je prepričan, da je koalicija "okradena". Takole se je odzval na Twitterju:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred dvema dnevoma je namreč z istimi razlogi kandidatno listo omenjene predvolilne koalicije zavrnila volilna komisija volilne enote Novo mesto. Tudi tam so prijavili listo s sedmimi kandidati, med katerimi sta le dve ženski. Ker pa sta ti dve kandidirali v štirih volilnih okrajih, so v stranki menili, da s tem dosegajo kvoto. 

Zakon namreč določa, da na posamezni kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj ko 35 odstotki. 

Tudi v Kranju so zavrnili kandidatno listo predvolilne koalicije Kanglerja in Primca.
Tudi v Kranju so zavrnili kandidatno listo predvolilne koalicije Kanglerja in Primca. FOTO: POP TV

Koalicija Kangler & Primc – Združena desnica je včeraj zavrnila navedbe volilne komisije v volilni enoti Novo mesto, da ima na listi premajhen delež kandidatk. Primc je napovedal, da se bodo borili do konca in dokazali, da imajo prav. Vložili so pritožbo na vrhovno sodišče in pričakujejo, da bo to potrdilo njihovo listo.

Odločitvi novomeške in kranjske volilne komisije glede kandidatnih list Kangler & Primc – Združena desnica pa še nista pravnomočni.

Če bo sodišče potrdilo odločitev volilne komisije, koalicija ne bo kandidirala v vseh osmih volilnih enotah, kar bi zmanjšalo njene možnosti za izvolitev v parlament. Poleg tega za poslanca ne bi mogel kandidirati Primc, ki naj bi kandidiral v Trebnjem, ki sodi v novomeško volilno enoto.

V postojnski volilni komisiji pa so delno zavrnili kandidatno listo Stranke slovenskega naroda (SSN). Kot so pojasnili, eden izmed kandidatov namreč nima pasivne volilne pravice, zato na kandidatni listi ne bo mogel nastopiti. Preostali kandidati na listi pa se bodo še vedno lahko potegovali za poslanske sedeže.

Zavrnitve kandidatnih list tudi v preteklosti

Pred štirimi leti so tako v volilnih enotah Postojna, Ljubljana Center, Celje in Novo mesto zaradi pomanjkljivosti pri njihovem vlaganju zavrnili liste Liberalno-gospodarske stranke (LGS), v kranjski enoti pa poleg liste LGS tudi listo Piratske stranke Slovenije – ta se je na odločitev pritožila, sodišče pa je pritožbi ugodilo, tako da so se lahko odpravili na volitve s predlagano kandidatno listo. 

Pred volitvami leta 2011 pa je volilna komisija volilne enote Ljubljana Center zavrnila kandidatno listo Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), ker je bilo na njej premalo žensk. Ena od njihovih kandidatk za poslanko je namreč izpadla s kandidatne liste, ker so v stranki priložili napačno soglasje.

V isti volilni enoti so takrat zavrnili tudi listo stranke Zeleni Slovenije, ker je imela na listi premajhno zastopanost moških kandidatov.

V vseh volilnih enotah so bile pred štirimi leti zavrnjene kandidatne liste stranke Stara pravda – Stranka prava, in sicer zaradi postopka, s katerim je stranka določila kandidate. Lista stranke Humana Slovenija je bila zavrnjena v dveh volilnih enotah, ker podpisi podpore niso bili veljavni.

Stranki slovenskega naroda je kandidatno listo zavrnila celjska volilna komisija, v eni od volilnih enot pa so zavrnili tudi listo Stranke enakih možnosti – SEM.si.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (512)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
08. 05. 2018 14.35
+1
Cerar je poskrbel za svojo žensko kvoto, nekatere nesposobne, druge pokvarjene. Pa so se vedno prijateljski dedci odločili, da ne marajo nesposobnih bab, drugi so se pa odločili, da bodo imeli babnice tam zato, da jim bodo krile njihovo nesposobnost. DEJSTVO : vsi udeleženci na svinjskem tekmovanju za korito so popolnoma nesposobni, samo pogoltni so!!!
ROMELS
08. 05. 2018 11.29
+0
Še dobro, da slovenija premore take heroje kot je Pimc.
JApajaDAja
08. 05. 2018 11.14
-2
primc je itak kaplarjev satelit, veber pa se bo "našel" po koncu novega mandata nove vlade.
IvekKu
08. 05. 2018 09.50
-1
kaj pa če se več žensk kot moških poteguje za kandidaturo v enem okraju in je na ta način ženska kvota presežena, in onemogoča kandidaturo nekaterih posameznih...protislovje!! zaradi "ženskih kvot" nekatere ne morejo kandidirati hahaha
Sušc
08. 05. 2018 09.40
+6
Upam, da se Primc ne ukvarja s kampanijo v delovnem času. Ampak vse aktivnosti, sodni procesi, ... da bi s svojim spočito nasmejanim obrazom vse to izvajal izključno po službi, to gre težko skozi. Kolikor vem, je javni uslužbenec. Če bi ga ujeli med registriranim delovnim časom, bi to pomenilo, da so aktivnosti kampanije netransparentno finansirane iz davkoplačevalskega denarja.
wolfterier
08. 05. 2018 08.58
+5
Veber in Primc sta veleuma.En bi iz dveh žensk naredil štiri,drugi pa bi množil moške.Take nujno rabimo v novi vladi,nje...
sinhron
08. 05. 2018 08.31
+7
Že sedaj na prvem soočenju se je pokazalo , da ti tipi nimajo kaj iskati v parlamentu , saj nimajo niti toliko dodelane osebnosti , da bi lahko odgovarjali na zastavljena vprašanja ampak na vsako vprašanje trobijo eno in isto !
vsevid
08. 05. 2018 07.04
+11
Dajte že enkrat mir , kaj ne vidite da vas ljudje ne marajo ?? JAZ osebno tako smešnih kreatur nebi volil NIKOLI !!
penintheass
07. 05. 2018 22.43
+5
Imajo 11 kandidatov in v 4 okrajih kandidirajo zenske. Bravo! Za pravno drzavo gre!
cookietruth
07. 05. 2018 22.29
+14
odgovor primca za volilno pravico pod 18. letom je pa res zabil zadnji žebelj. dovolj je dovolj!!! starsi bi glasovali od 14 leta, od 16 pa v spremstvu starsev.. kaka bolanija
wolfterier
08. 05. 2018 08.59
+4
Mulec,ki ne sme voziti avta bi volil vlado,Bog pomagaj !
York
07. 05. 2018 22.26
+14
Kekci, ki vodijo novo sklepane stranke, ki ne znajo pravilno sestaviti niti svoje liste kandidatk in kandidatov, se čutijo dovolj sposobni voditi državo. Ne znajo sešteti niti 2 in 2, a bi nam radi predavali o integralih.
woche
07. 05. 2018 22.18
+18
Na vprašanje: Ali bi podelili volilno pravico mlajšim od 18let je Primc odgovoril: Starejši od 14let bi volili v spremstvu staršev. Ko misliš, da nižje ne gre pa to slišiš.
marker1
07. 05. 2018 22.08
+5
Nekatere kandidatke so hotele biti edine in brez konkurence za vstop v parlament, zato pa nobene druge niso pustile zraven. Na kvote pa še pomislil ni nihče.
CIGU MIGU
07. 05. 2018 21.20
+14
vas reši samo zvon 1 in zvon 2,a ja saj so propadli in tudi vaša usoda je ista--spokajte in veselo v dom za ostarele in pomagat ljudem kolikor je v vaši,,moći,,
TEHNOVED
07. 05. 2018 21.07
+18
Niso pomembni možgani, ampak spolni organ?? #KVOTE
CIGU MIGU
07. 05. 2018 21.24
+9
mojih otrok ne bodo vzgajali ti lenuhi z velikimi vilami v savudriji,,a ja kje pa je missis angela
Elendil
07. 05. 2018 21.05
+14
Niti kandidirat ne znajo in potem naj bi sedeli se v parlamentu in sprejemali odločitve... Na letošnjih volitvah ne bo problema z odločitvijo koga 100% ne bom volil, večja težava je ugotoviti koga bi sploh podprl. Žalostno je, da so na izbiro same butalci, nič dobrega se nam ne piše...
proofreader
07. 05. 2018 21.04
+4
Desničarji spet ne znajo uporabljati Excela. Že tisti ko so maketo računali niso znali, sedaj pa še pri volitvah.
genius2013
07. 05. 2018 22.06
-1
malo si pomešal hruške in jabolka.. leva vlada nas je okradla z maketo..
wolfterier
08. 05. 2018 09.01
+2
nadali
07. 05. 2018 20.58
+6
A je to vse skupaj ena predvolilna farsa.....zbiranje glasov na vse možne načine.... Ali pa dogovori med strankami... Vse bi naredili za zmago... Potem pa bo padla zavesa in vseh obljub bo konec.... Nimam ne volje ne želje voliti ljudi, ki so to prelepo državo opeharili za boljši jutri.... 😕☹️🤔
Neža001
07. 05. 2018 20.06
+37
Morm popravt komentar: DA TEHLE ****** NITI SLUČAJNO NE VIDIM BLIZ MOJIH OTROK!
Enmajstr
07. 05. 2018 20.04
+22
Če še kandidature ne znajo vložit, tudi v parlamentu nimajo kaj izkat!