Slovenija

Policija izpustila ugrabitelja Belokranjca iz Centra za tujce

Postojna, 02. 03. 2021 20.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, M.R.
Komentarji
153

Trije pribežniki, gre za dva Alžirca in državljana Maroka, dva izmed njih sta maja 2019 v Beli krajini ugrabila 79-letnega Miroslava Moravca 2019, niso več nastanjeni v postojnskem Centru za tujce, nam je potrdila Policija, kjer so povedali še, da je bilo v začetku februarja dvema začasno dovoljeno zadrževanje na območju Slovenije. Eden od trojice je sicer osumljen kaznivega dejanja poškodovanja tujih stvari, neuradno naj bi v začetku leta v Centru zanetil požar. Minister Hojs primera ne komentira.

V začetku maja 2019 je takrat 79-letni Miroslav Moravec delal v vinogradu v vasi Mali Nerajec v Beli krajini, ko ga je ugrabila trojica prebežnikov. Z vrvjo so mu zvezali roke, ga stlačili v prtljažnik, nato pa so se več ur vozili – najprej na Hrvaško, nato nazaj v Slovenijo, nato pa proti Italiji. Na koncu so Belokranjca izpustili v bližini Sežane, sami pa so zapustili vozili ter nadaljevali pot čez italijansko mejo kar peš. Tam pa so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili nazaj v Slovenijo. 

Avgusta istega leta sta bila nato Alžirec in Maročan obsojena na eno leto in devet mesecev zaporne kazni zaradi ugrabitve tedaj 79-let starega Belokranjca. Novomeško sodišče je obenem določilo, da se mora oba po prestani zaporni kazni izgnati iz države za pet let. Krivdo sta na sodišču priznala, se opravičila Belokranjcu ter dejala, da dejanje obžalujeta. Zaradi dolge in težavne poti v Evropo sta imela psihične težave, sta zatrjevala. V Evropo sta se odpravila zaradi želje po delu in študiju. Postopek zoper tretjega vpletenega v ugrabitev se je zavlekel, saj je trdil, da je bil v času storitve kaznivega dejanja mladoleten. 

Ugrabljeni Belokranjec od države zahteva odškodnino v višini 45.500 evrov, njegov odvetnik je po predčasni izpustitvi iz zapora za nas dejal, da se njegov klient zdaj v silnem strahu pred povračilnimi ukrepi. "Bal se je, da bodo ti ljudje izpuščeni. Tudi če bodo odstranjeni iz Republike Slovenije, ker jim je bila izrečena stranska kazen izgona tujca, se boji, da bodo znova nelegalno prestopili mejo z Republiko Slovenijo in je v silnem strahu, da bodo obračunali z njim," je povedal Jožef Klavdij Novak iz odvetniške družbe Čeferin.

Konec septembra lansko leto sta bila oba tuja državljana predčasno izpuščena iz zapora, zatem sta bila nameščena v Centru za tujce v Postojni.

Po naših informacijah je trojica vpletenih v ugrabitev v Sloveniji zaprosila za azil. Tujcev, ki zaprosijo pri nas za mednarodno zaščito se sicer ne sme izgnati iz države do zaključka postopkov. Tudi sicer pa so postopki izgona zaradi nesodelovanja matičnih držav pri repatriaciji svojih državljanov lahko močno oteženi. Če je izgon neuspešen, pa lahko tuji državljan začasno ostane v Sloveniji.

Vsi trije so bivali v Centru za tujce v Postojni, a njihovo bivanje ni bilo mirno. 

V začetku januarja letos sta bili dve osebi v Centru obtoženi, da sta zanetili požar, po poročanju Slovenskih novic naj bi šlo tudi za enega izmed omenjene trojice. To nam je potrdila tudi Policija: "V času nastanitve v Centru za tujce je eden izmed njih osumljen storitve kazivega dejanja poškodovanja tuje stvari," so nam sporočili.

Policija potrdila le, da se nihče od trojice ne nahaja več v Centru za tujce

Policija nam je prav tako potrdila, da nihče od trojice ni več nastanjen v Centru za tujce – na vprašanje, ali so jih izpustili, izgnali ali so sami pobegnili iz Centra, pa nam niti na Policiji niti na pristojnem ministrstvu konkretno niso odgovorili.

"Policija je ves čas nastanitve v Centru za tujce aktivno izvajala vse postopke v zvezi z izvršitvijo sankcije izgona tujca iz države," so zapisali in dodali, da so "postopki vračanja tujcev zahtevni, saj njihova uspešnost ni odvisna zgolj in samo od aktivnosti Policije, ki to izvaja". Po njihovih besedah na postopke vpliva več dejavnikov, kot na primer ugotavljanje in potrjevanje istovetnosti tujca, možnost pridobitve ustreznega potovalnega dokumenta, pripravljenost sodelovanja tujih diplomatskih predstavništev, sodelovanje tujca v postopku, dejanske možnosti vračanja tujca po kopnem, morju ali zraku, pridobivanje soglasij tretjih držav glede tranzita in podobno.

Center za tujce
Center za tujce FOTO: Damjan Žibert

Na Policiji so povedali še, da je državljanu Maroka Upravno sodišče novembra 2020 odpravilo omejitev gibanja in nastanitev v Centru za tujce, državljanoma Alžirije pa je bilo v začetku februarja začasno dovoljeno zadrževanje na območju Republike Slovenije. "Izpolnjen je bil namreč pogoj za izrek navedenega ukrepa, saj ni bilo mogoče zagotoviti prevoza tujca iz države po kopenski, zračni ali vodni poti. Nekatere države, med njimi tudi Alžirija in Maroko, so kot ukrepe za preprečevanje širjenja virusa uvedle restrikcije pri sprejemu lastnih državljanov, ki so v postopkih vračanja iz drugih držav," so pojasnili na Policiji.

Z izrečenim ukrepom seveda ne preneha obveznost tujca, da zapusti državo, vendar se lahko izvede šele, ko ga je država pripravljena sprejeti, so še dodali.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
03. 03. 2021 10.59
+3
Take ljudi, ki zganjajo neumnosti in ogrožajo druge, bi morali takoj dati v letalo in vrnitev v domovino. Še pride ne dobro, kaj šele, da bi se asimiliral v gostujočo državo, že zganja kriminal in ogroža druge ljudi. Do takih ne bi smeli imeti nobenega usmiljenja ker se točno ve zakaj so šli iz domovine. Da pa se jim pri nas omogoča taka dejanja, so pa krivi ljudje v pristojnih organih, ki ne želijo zaščititi naših državljanov, ampak dopuščajo, da nas priseljenci ogrožajo. Nesprejemljivo.
PE PE BOLCEV
03. 03. 2021 10.32
-2
Nam volitve vsakic znova povejo koliko primitivnih domobranckov je v drzavi.
PE PE BOLCEV
03. 03. 2021 10.31
+0
Najlazje je pa pred volitvam obljubljat tocno tisto kar tvoji primitivni volilci zelijo...
semtvojavest
03. 03. 2021 12.11
+3
ne bodi pameten, kot da se zakonodaja sprejema samo na Vladi RS... ker imamo opozicijo kot jo pac imamo, se tudi tovrstne stvari ne morejo premakniti z mrtve tocke, ker blokirajo vse kar je dobro za Slovenijo...
marcel124
03. 03. 2021 10.03
+2
Pa kako to, saj zdaj državo vodi JJ in MNZ vodi Hojs, pa take blamaže si vendar ne morejo privoščiti, al kaj?
semtvojavest
03. 03. 2021 12.11
+0
ce imas opozicijo ki blokira vse kar je koristnega za drzavljane je vse mozno
MUNGATUMBA
03. 03. 2021 09.55
+3
Je zakon, katerega se radi poslužijo nećivili. Če te države ne zaščiti pred kriminalom, jo tožiš in dobiš odškodnino na ta račun, ker ti ni nudila varnosti. Za to so arestanjte plačani za v čuzi dobljene poškodbe..
oježeš
03. 03. 2021 11.04
+1
Ne more imeti vsak državljan svojega paznika. Če pa se dobi takega, ga je treba spraviti k pameti, tujce pa trajno izgnati iz države. Seveda pa, dokler bodo le počivali v zaporih in se učili novih barabij, ne bo uspeha pri ozaveščanju, da kriminal ne spada v družbo. In kaj sem jaz kot del države kriv, če nekdo nekoga ugrabi, okrade, pa da bi moral plačevati za njegove neumnosti. Saj plačila za take stvari gredo tako iz davkoplačevalskega denarja, kamor prispevamo vso državljani. Plačajo naj pisci zakonov in tisti, ki take zakone sprejemajo, da imajo problematiki in kriminalci več pravic kot pošten državljan.
User768643
03. 03. 2021 09.45
+9
To je pa klasičen primer kako znajo slovenski organi poskrbeti za varnost Slovencev.
Gor? Dol?1
03. 03. 2021 09.45
+9
Ja revn slovenc bi bil že v zaporu
wolfterier
03. 03. 2021 09.41
+17
Ali jim ni bil prisojen izgon...pa kdo je tu nor.A zdaj se prosto sprehajajo po Sloveniji,barabe !
MUNGATUMBA
03. 03. 2021 09.36
+2
A se še vpije, da je zrežirano s strani SDS ?
kiropraktik
03. 03. 2021 09.33
+14
Čim si prestopil mejo mimo uradnega prehoda, si storil kaznivo dejanje in ti ne pripada pravica do azila! Kaj šele namestitev, prehrana in žepnina!!!
grumf
03. 03. 2021 09.43
-3
Jah no, v zakonu piše drugače. Zdej a smo pravna država al pa divji zahod? Lahko pa vaši desni politiki probajo spremenit zakon. Le zakaj tega ne storijo?? Pa prosim ne rečt, da jim levi ne pustijo, ker bi bilo to precej patetično.
oježeš
03. 03. 2021 11.06
+1
Točno to. Kdor pride na uradni mejni prehod in zahteva azil, se ga obravnava po zato določenih postopkih. Kdor pa pride ilegalno čez mejo, se pa ve da ni ne pošten niti nima poštenih namenov.
semtvojavest
03. 03. 2021 12.13
+1
grumf, na zalost je tocno tako kot si napisal da ne smem rect... KER OPOZICIJA NE PUSTI da bi se sprejeli neki normalni zakoni!
hotchilipoper
03. 03. 2021 09.32
+8
In zdaj bo belokranjec tožil državo,da bomo za neumnosti države plačali mi.Pa dobr je, a je sploh še kdo normalen?
Bolfenk2
03. 03. 2021 09.36
+6
Naj toži Šarca in njegovega notranjega ministra. V času Šarca si bili migranti zaščiteni kot kočevski medvedi in se je migrantski kriminal najbolj razširil.
borec91
03. 03. 2021 09.45
+4
ocitno sedaj se viko bol da se sprehajajo po slo.
grumf
03. 03. 2021 09.47
+5
Bolfenk, niti en zakon glede migracij se ni spremenil od časa Šarca dalje, v tem trenutku veljajo popolnoma enaka pravila, kot takrat.
štrekeljc
03. 03. 2021 10.52
+0
Đenerale Ivane, eno leto ima vse niti v rokah Veliki Vodja dr. I.J.J. In kaj je naredil? Nad dijake in bicikliste se spravlja, na druge pa ne! Še tistih šiptarskih mulčkov v Celju ne zna spraviti v red!
grumf
03. 03. 2021 09.27
-1
Kaj vse vam je Janez obljubljal glede migrantov, pihal na dušo, napovedoval vosjko, neprodušno mejo... A ste opazili, da v resnici ni nekih velikih sprememb, da ni velikih problemov? Tudi on sam "gre s tokom". Enim pa sam misel na to že totalno zmeša glavo.
Bolfenk2
03. 03. 2021 09.34
+4
Od kar Hojs vodi policijo ne vem za niti en primer migrantskega kriminala. Sedaj se migranti spet bojijo policije. Pred tem so redno kradli avtomobile, požigali vikende...
grumf
03. 03. 2021 09.40
+2
dejte no... POglejte si malo trende gibanja migracij, na Policija.si je vse objavljeno. Pozimi jih je zelo malo - posledično je tudi malo problemov. Spomladi, ko bo topleje, bo tudi več ilegalnih prehodov. Najbrž tudi več kriminala. Tako da... tale vaš Hojs nima čisto nobene veze s tem, kar pišete.
PE PE BOLCEV
03. 03. 2021 09.25
-3
Zanimivo. In to spredi domobranskega mandata. Zanimivo.
wolfterier
03. 03. 2021 09.42
+4
Naši sodniki imajo večni mandat.Pogojni izpust jim ni dal JJ !!!
hotchilipoper
03. 03. 2021 09.22
+4
Če si nor potem nisi nič kriv
Enadvatristiripet
03. 03. 2021 09.15
-2
Madona ste smesni skrajnezi, za vse so krivi "levi" se takrat ko niso na oblasti. Z vami ni za met debate. Ste itak verniki k sam vse vrjamete pa nic ne razmisljate.
zajebant2
03. 03. 2021 09.11
+2
levaško posla, ki jim je malo mar za slovence
Enadvatristiripet
03. 03. 2021 09.14
-1
Aja k levaki vodijo drzavo trenutno. Omejeno
wolfterier
03. 03. 2021 09.43
+2
O tem odločajo sodniki,trenutno in vedno !!!
muci007
03. 03. 2021 09.07
+9
Zahtevano odškodnino naj plačajo politične stranke, ljubiteljice miksanja. To bo sicer težko, saj so zelo zapufane. Lahko bi njihovi člani, ki so polni besed o solidarnosti prispevali prispevke
hotchilipoper
03. 03. 2021 09.04
+17
Zaradi dolge in težavne poti v Evropo sta imela psihične težave, sta zatrjevala. V Evropo sta se odpravila zaradi želje po delu in študiju. Norc se ne more šolati,benti
hotchilipoper
03. 03. 2021 09.18
+9
štrekeljc
03. 03. 2021 10.15
+1
Lahko, na kateri od Jambrekovih privatnih univerz!
palcar
03. 03. 2021 10.22
+0
Metalllca
03. 03. 2021 08.59
+13
Če bi jaz to naredil bi šel takoj na Povšetovo sedet!! Niti enga azilnega zakona še niste spremenili fejk desnica!
Metalllca
03. 03. 2021 09.00
+12
_endrug
03. 03. 2021 08.52
-18
A naš Belokranjec bi pa še zaslužil. In sedaj ga je pa strah? Nemoralno in pogoltno do konca.
oježeš
03. 03. 2021 11.11
+2
Naj zasluži. Toži naj ugrabitelne, ti pa naj toliko časa delajo, da bodo izplačali znesek po tožbi. Zakaj pa morajo vsi v zaporu le opravljati najtežje delo kar imajo, sprehod po dvorišču in telovadbo. Naj delajo nekaj v korist države in za hrano ter nastanitev. Če grem sam na dopust moram tudi vse sam plačati.