Slovenija

Tuje agencije o novi združeni stranki

Ljubljana, 16. 04. 2000 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tuje tiskovne agencije so danes poročale o združitvi Slovenske ljudske stranke (SLS) in Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) v novo desnosredinsko stranko SKD+SLS Slovenska ljudska stranka, pa tudi o predlogu za mandatarja prehodne vlade.

Ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP) je poročala, da je nova združena stranka že imenovala Andreja Bajuka za kandidata za mandatarja prehodne vlade. Agencija je navedla, da je nova združena stranka postala najmočnejša stranka v parlamentu in da je pričakovati, da bodo poslanci o kandidaturi Bajuka glasovala v sedmih dneh. V primeru, da poslanci Bajuka ali kakega drugega morebitnega kandidata ne bi potrdili do 8. maja, pa bodo razpisali predčasne volitve. Agencija je dodala, da novi združeni stranki za potrditev Bajuka v državnem zboru primanjkuje en glas. Nova združena stranka ima namreč v DZ 28 poslancev, kandidaturo Bajuka pa podpirajo tudi poslanci SDS, tako da ima v 90-članskem DZ zagotovljenih 44 glasov.

Tudi hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala o združitvi strank in imenovanju vodstva nove združene stranke. Agencija je ob tem dodala, da so bili na deseturnem združitvenem kongresu številni zapleti glede določitve imena stranke, izbora predsednika in sklenitve predvolilne koalicije.

Tudi avstrijska tiskovna agencija APA je poročala o poteku združitvenega kongresa, ki ga je poimenovala kot kaotičnega, saj naj ne bi nič ni potekalo tako kot bi moralo. Nova združena stranka želi skupaj s Socialdemokratsko stranko (SDS) nekdanjega obrambnega ministra Janeza Janše pod imenom koalicija Slovenija na prihodnjih parlamentarnih volitvah doseči absolutno večino, piše APA in dodaja, da bi v primeru njihove zmage Slovenija dobila prvo desno vlado. APA je v drugi vesti veliko pozornosti posvetila tudi kandidatu združene stranke za mandatarja prehodne vlade Andreju Bajuku, saj je objavila tudi njegov življenjepis. Nemška tiskovna agencija dpa je prav tako povzela potek združitvenega kongresa, pa tudi izjavo novoizvoljenega predsednika združene stranke Franca Zagožna za TV Slovenija, v kateri je napovedal pohod na oblast, saj nova stranka sedaj predstavlja najmočnejšo poslansko skupino v slovenskem parlamentu.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.