Slovenija

Tuji jezik že za prvošolčke, bo z NPZ znanje na prvem mestu?

Ljubljana, 01. 02. 2024 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Brigita Potočnik
Komentarji
65

Med predlaganimi spremembami zakona o osnovni šoli je tudi uvedba nacionalnega preverjanja znanja za tretješolce ter uvedba obveznega prvega tujega jezika v prvem razredu osnovne šole. Medtem ko se nekateri šolniki sprašujejo o smiselnosti nacionalnega preverjanja znanja že v tretjem razredu, pa uvedbo obveznega tujega jezika za prvošolčke pozdravljajo.

Poslanci so po splošni razpravi o vladnem predlogu novele zakona o osnovni šoli s 46 glasovi za in 26 proti ocenili, da je primeren za nadaljnjo obravnavo. Podprli so ga v Svobodi, SD in Levici ter poslanec Felice Žiža, v SDS in NSi so bili proti. Predlog med drugim določa, da je uspeh na NPZ lahko eno od meril za vpis na srednje šole.

Angleščina je za zdaj še neobvezen, po predlogu Ministrstva za vzgojo in izobraževanje pa bi postal prvi tuji jezik v prvem razredu obvezen. Aleša Vogrinc, učiteljica razrednega pouka in angleščine v prvem razredu mengeške šole pripoveduje, da so otroci za angleščino zelo dovzetni, učljivi, zato meni, da kakšnih večjih težav ne bo. Večji stres pa bo gotovo predlagana novost za sedmošolce. Morda bodo prvi, pri katerih bodo NPZ  v devetem razredu postali pomembnejši, lahko tudi odločilni v primeru omejitve vpisa v srednje šole. Kar bo obremenitev za otroke, pa mnogi šolniki ocenjujejo kot potrebno.

Z NPZ znanje na prvem mestu?

Sašo Božič, ravnatelj OŠ Mengeš pravi: "Zato ker se zadnje čase šole soočamo samo še s pehanjem za ocenami, ocene so postale najpomembnejša stvar." Te pa morda kdaj odvisne tudi od pritiskov staršev, pa od posameznih šol ali pa morda tudi od učiteljev. Z novim  NPZ bi bilo znanje na prvem mestu, je prepričan.

Osnovna šola
Osnovna šola FOTO: Adobe Stock

Nataša Hozjan Breznik, učiteljica in šolska svetovalna delavka iz OŠ Kašelj: "Na nek način je generalni vatel za vso populacijo in tudi res je, da tisti učenci, ker tudi vodim postopek vpisa v srednjo šolo, poklicno orientacijo, da tisti, ki vedo, da bodo sprejeti v srednjo šolo, se potem ne lotijo z vso resnostjo preiskusov." Se pa Hozjan Breznikova kljub temu sprašuje, zakaj bremena sita ne prenesejo na srednje šole. 

Nacionalno preverjanje znanja tudi za učence 3. razreda je še ena od predlaganih sprememb Zakona o osnovni šoli. Glede tega pa že več pomislekov. Sašo Božič, ravnatelj OŠ Mengeš izpostavlja, da je lahko NPZ nek način spremljanja razvoja znanja otroka, je pa res, da dober učitelj ima in ve te stvari tudi brez NPZ, dodja. 

Uvedba NPZ v tretjem razredu pa bi pomenila izziv tudi za državne ocenjevalce. Nič kaj dosti drugače ne bo zaradi NPZ v šestem razredu, tudi ne devetem, pravi direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Si pa ne upa napovedati, kdaj bodo uvedli spremembe. Vse gre v smer, da bi nova pravila NPZ v 9. razredu veljala za današnje sedmošolce. Zupanc pa poudarja, da treba še kaj sprejeti na področju srednješolske, celo zakonodaje,predvsem pa merila za vpis v srednje šole je treba spremeniti. A predpogoj je, da poslanci najprej prižgejo zeleno luč spremembam Zakona o osnovni šoli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
02. 02. 2024 12.45
+2
za veliko prvošolčkov v slo bo prvi tuji jezik-slovenski jezik !
zmerni pesimist
02. 02. 2024 12.00
+2
Kateri hvaščina albanščina ali kateri drugi
Rožice so zacvetele
02. 02. 2024 11.41
+3
Obvezen predmet bi moral biti tudi BONTON.
orhideja79
02. 02. 2024 12.40
+1
saj je bil, vsaj pri meni, že v vrtcu, kasneje pa tudi v šoli...izgleda, da smo bili eni redkih
janezdollar
02. 02. 2024 10.55
+2
Na žalost smo v obdobju, ko so “prepametni” starši največja rak rana slovenskega šolstva… 🤮
janezdollar
02. 02. 2024 10.53
+1
Tuji jezik v 1. razredu itak že obstaja…in končno bo NPZ dobil svoj pomen!!! Bravo vlada!!!
User751167
02. 02. 2024 10.38
+1
Tuj jezik za prvošolčke: slovenski predvidevam ...
Rožice so zacvetele
02. 02. 2024 11.43
+3
Aldo...V Kranju, Velenju, Izoli in še kje sigurno.
Mucamjau
02. 02. 2024 10.36
+2
Vi ste ja znešani... NPZ na prvem mestu? Tuji jezik v 1. Razredu? V 4. Razredu so otroc polpismeni v maternem jeziku in vi bi jim rinli še enga v prvem...
Ramzess
02. 02. 2024 11.05
+0
1. razred devetletke je sprva bil mišljen kot ekvivalent male šole, no, starši so hitro spoznali da so bili prevarani.
kritika1
02. 02. 2024 10.09
+7
Same dve preprosti vprašanji imam. V stroko se ne spuščam, zanima me pa samo to dvoje, imamo denar in ali imamo kader za te spremembe. Kajti že danes poslušam, koliko učiteljev manjka, kakšne hude kadrovske stiske imajo in sedaj se dodajajo še nove vsebine, še več dela? Samo ta odgovor bi želel od ministra. Zanima me, če vi greste v trgovino in kupite stvari za katere nimate denarja?
jozefStefan
02. 02. 2024 10.00
+6
To, da je s slovenskim šolskim sistemom nekaj močno narobe potrjuje marsikatera statistika (trenutno je na cca 23-24.mestu, in to med članicami EU (27)). In ko v ta sistem pod "prisilo" vklopiš svojega otroka ti je kar hitro jasno, da je še slabše kot si predstavljal. Prvi razred 90% balasta. To ni nek izmišljen podatek ampak realnost iz izkušnje, ki jo doživljamo. Primer: Kdo od nas se je pri 6.letih učil o Trubarju, Prešernu , praznikih še predenj je vsaj poznal abecedo? V šoli čaz "zapravlajo" za 6 let nepomembnimi snovmi, starši pa otroka učimo črke, črkovanja, abecedo.. Novi bolši sistem je pa tak. Sami ocenite, kak.Žalostno!
Dejan Von Štiglinovsky
02. 02. 2024 10.04
+0
Starši so od nekdaj morali doma preživeti čas z otrokom in ga učiti. Moja mama je tako delala z mano in sestro. Pač ni dovolj, da sediš v šoli za klopjo in čečkaš v zvezek. 80% dela se naredi doma, in ker osnovnošolec v večini primerov nima "ledrzica", je ta odgovornost na staršu.
Trilem
02. 02. 2024 11.24
+0
Iz kje ti ta statistika? XD Še leta 2016 smo bili na 3. mestu v EU... (PISA research)
Dejan Von Štiglinovsky
02. 02. 2024 09.57
+4
Ti otroci bodo odrasli v odlične 24ur komentatorje.
Rafael Kramar
02. 02. 2024 09.55
-3
Vse pohvale, tuji jezik čimprej. Dajte pa, lepo prosim nekje najti kaj prostora za finančno opismenjevanje otrok. Vsaj osnovno, da vejo, kako sodobni svet stoji. Doma se tega ne morejo naučiti obkroženi s starši, ki so entuziasti kreditov in kartičnih limitov!
zibertmi
02. 02. 2024 09.52
+5
naj se večina najprej nauči slovensko.
bimmbolina
02. 02. 2024 09.52
+2
Pogosto zasledim v komentarjih, da otroci zaradi preobremenjenosti s šolo ne morejo biti več časa zunaj, po gozdovih, na igriščih. Pa je res kriva zgolj šola za to? Kot jaz opažam, imajo moji otroci dovolj časa za preživljanje prostega časa zunaj. Res je, da smo na podeželju, res je, da jim pustim, da gredo sami na bližnji hrib, v gozd, na igrišče. In to že od malega, oziroma, ko sem precenila, da so sposobni oditi tudi sami v gozd, po cesti do igrišča, ... Za šolo že od malega delajo sami, torej od 1. razreda. To je njihova odgovornost. Saj jim pomagam, nič ne rečem, a namesto njih ne delam. In ko mogoče malce popustijo, jim očitno zmanjkuje časa, zato jim omejim dostop do elektronskih naprav, zunaj so pa še vedno lahko. Marsikateri starši pa preveč ujčajo svoje otroke, dobesedno jih premalo ali prepozno naredijo odgovorne. Poznam primer, ko je srednješolka v prvem letniku rekla, da se brez mame ne zna učit. Halo?!? Da pa se vrnem na temo članka. Pri nas so imeli dodatno angleško urico med časom popoldanskega varstva (od 1. do 4. razreda). V tem času so tudi naredili nalogo, mogoče dobili kašno dodatno razlago, v glavnem ko so prišli domov ob 15h, skoraj ni bilo treba več delati za šolo. NPZ - hči ga je prvič pisala lani, v 9. razredu. In bila je super zadovoljna, glede na to, da je imela slovenščino komaj 4, pisala je pa najbolje v razredu. In ja, mogoče je NPZ dejanski pokazatelj znanja in ne zgolj ocene, katere nekateri pridobijo stežka, nekateri pa pač na lažji način, znanja je pa tam tam. In naj bi bil NPZ pokazatelj znanja, pa tudi neka ocena oziroma povratna informacija, kako dobro učitelj podaja znanje. Glede balasta v šoli, učenje pesmic na pamet, naj bi pripomoglo k razvoju možanov, butasto pa se mi zdi, da se morajo v 8. in 9. razredu na pamet učiti kje leži kakšna reka, gorovje, glavno mesto držav po svetu, glede na to, da obstajajo zemljevidi kot pripomoček. Kot prvo pesmice se učijo mlajši, zato verjamem, da koristijo, drugo pa se mi zdi zgolj piflarija. In še glede slovenščine. Mislim, da se jo v šoli učijo kar dovolj. Vprašanje pa je res ali jo znajo (znamo) pravilno uporabljat. Kolikokrat se uporabi napačna uporaba dvojine, sploh pri ženskem spolu, napačna sklanjatev ("brez leda"), kolikokrat je Gdo, Gdaj, napačna uporaba s/z, vejic, ... Smo mi starši zgled otrokom s pravilno uporabo svojega jezika ali to zgolj prepuščamo učiteljem v šoli? In če je mi ne znamo, pomeni da je tudi 20, 30, 40, let nazaj niso dobro učili.
rotka2
02. 02. 2024 09.40
+3
Imam dva otroka, dve leti narazen. Prvi je z angleščino začel v tretjem drugi v prvem razredu - torej istočasno. Nivo znanja je pri obeh primerljiv...nič ne zamudijo če štartajo kasneje. Je pa res, da nismo zaznali težav s štartom v prvem razredu....ampak ne glede na to se mi zdi nepotrebno...bolje bi bilo, da otroke spodbujamo k boljši rabi slovenščine, ker so konec OŠ bolj pismeni v angleškem kot v slovenskem jeziku.
bimmbolina
02. 02. 2024 09.56
+4
rotka, ampak meni se pa zdi logično, da je nivo znanja primerljiv, saj se oba učita isto časa. Vprašanje pa je, kakšno bo znanje mlajšega, ko bo prišel v razred, v katerem se je pričel učiti starejši.
suleol
02. 02. 2024 09.21
+2
prvo slovenscino dobro pq potwm tuje
Fročonski
02. 02. 2024 09.37
+3
Ne,ker s slovenskim jezikom ne gres dobesedno NIKAMOR.
Mehtilda
02. 02. 2024 10.10
+2
Fročonski, greš lahko kamorkoli hočeš, morda te pač ne bodo razumeli. ( hecam se). V resnici je v 1. razredu angleščina nepotrebna. Če namreč kaj ni težava mladih, je to znanje angleščine, ki je na prwcej precej višjem nivoju, kot v mojih časih. Ker je vse m9goče v angleščini, se je otroci naučijo na razne neformalne načine in ne boš je pri 18 znal nič več, če boš začel v 1. razredu. Glede na način življenja večine otrok, bi jim dodatne 2 uri športne bolj koristili.
Important notice
02. 02. 2024 09.17
+0
Angleščina otrokom "leži" zato, ker so vsak dan nekaj ur izpostavljeni butastim risankam na TV in ostalih medijih. Staršem vzet avtonomijo in dovoljenje vtikanja v šolske ocene, uvesti sprejemne izpite za srednje šole in je stvar rešena.
agent.brinko
02. 02. 2024 09.10
+6
A to je za prišleke, da se naučijo slovensko? Potem to podpiram.
User1035444
02. 02. 2024 08.55
+7
Slovenščine manjka pa zvezke in pisala na mizo. Potem pa računanje.
Davao
02. 02. 2024 08.37
+6
Še slovensko ne znajo govoriti in pisati kot je treba,pa jim že vsilujete tuji jezik.Res smo hlapci tujcem v vseh pogledih.To datj na referendum in naj volja ljudi odloča o tem.
Fročonski
02. 02. 2024 09.38
+0
NI stvar hlapci ali ne. SLovenski jezik govori samo nekaj cez 1 milijon ljudi na CELEM PLANETU! S Slovenscino ne gres NIKAMOR!
User1035444
02. 02. 2024 09.45
-1
rogla
01. 02. 2024 21.41
+8
Neumnost, da ji ni para! V prvi vrsti bi moral biti največji poudarek slovenščini skozi vsa leta šolanja (osnovna, srednja ...). Sramotno je, da smo se čedalje bolj nesposobni pravilno ustno in pisno izražati v lastnem (meternem, slovenskem) jeziku. Ko zanemarjamo matetinščino, se zavestno odrekamo pripadnosti narodu, ki edini, bog ve zakaj, v imenu države ima besedo ljubezen - love. Ne, to ni zaradi ljubiteljstva tujk.