Slovenija

'Tujih študentov nismo vpisali zaradi prostorskih in kadrovskih omejitev'

Maribor, 08. 09. 2021 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na mariborski medicinski fakulteti tujih študentov iz držav zunaj EU letos niso vpisali zaradi kadrovskih in prostorskih omejitev. Kot so pojasnili, so letos na pobudo vlade vpis v prvi letnik povečali za deset mest, na 106, kar je zgornja meja njihovih možnosti. V sindikatu Mladi plus so mariborski in ljubljanski medicinski fakulteti očitali diskriminacijo tujih študentov.

Sindikat Mladi plus je v torek opozoril, da naj bi medicinski fakulteti v Ljubljani in Mariboru letos brez jasnih pojasnil zavrnili vpis vseh tujih študentov iz tretjih držav. Kot so povzeli, so bili vsi tuji študentje iz tretjih držav, ki so izpolnjevali merila, zavrnjeni z zelo nejasnimi in zmedenimi razlagami. V obrazložitvi naj bi bilo zapisano, da so mesta že zasedena, uprava univerze se menda sklicuje na pravilnik, rektor in dekan se ne odzivata na povabila zavrnjenih študentov, univerzitetna služba pa ugotavlja, da imajo študentje pravico do pritožbe, so dogajanje povzeli v sindikatu.

Opozorili so, da naj bi obe fakulteti sicer sprejeli študente Slovence brez slovenskega državljanstva. Zaradi tega so v sindikatu fakultetama očitali diskriminacijo na podlagi narodnosti.

Mariborska medicinska fakulteta
Mariborska medicinska fakulteta FOTO: Bobo

Na mariborski medicinski fakulteti so potrdili, da so v resnici sprejeli dva Slovenca brez slovenskega državljanstva in nobenega tujega študenta iz držav zunaj EU. A kot so pojasnili, so s tem sledili določbam pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu, po katerem imajo Slovenci brez slovenskega državljanstva pri razvrščanju prednost pred tujci iz tretjih držav.

Pravilnik "med drugim določa, da se za redni študij po dodiplomskih študijskih programih in enovitih magistrskih študijskih programih druge stopnje za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce lahko razpiše dodatno število prostih vpisnih mest, vendar praviloma ne sme presegati 20 odstotkov števila prostih mest za državljane Slovenije in državljane članic EU. Najmanj polovica teh vpisnih mest je namenjena Slovencem brez slovenskega državljanstva," so navedli na fakulteti.

Osnovni težavi mariborske medicinske fakultete sta omejen prostor in kader. Da letos ne bodo sprejeli nobenega tujca iz držav zunaj EU, so se v Mariboru odločili "zaradi povečanja števila razpisanih mest za slovenske državljane in državljane EU, ki so na zgornji meji naših prostorskih možnosti".

"Dodatno število sprejetih tujih kandidatov bi otežilo izvedbo študijskega procesa"

Z odločitvijo, da ne razpišejo nobenega mesta za tujce iz tretjih držav, pa so tudi sledili odločitvi ljubljanske medicinske fakultete, so še navedli. "Dodatno število sprejetih tujih kandidatov bi namreč otežilo izvedbo študijskega procesa, saj študijskega programa glede na kadrovske in prostorske omejitve visokošolski zavod s tako velikim številom študentov ne bi mogel izvesti", so dodali. Tako so se odločili vpisati le študente s statusom Slovenca brez slovenskega državljanstva, ki imajo po pravilniku prednost.

Na mariborski medicinski fakulteti so ob tem izpostavili, da so lahko vsi kandidati iz držav nečlanic EU v drugem prijavnem roku do torka oz. do danes oddali elektronsko prijavo za preostala prosta mesta v študijskih programih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WhatDoYouCare
08. 09. 2021 19.52
+2
logično da bodo vpisali slovenske študente. ne bodo vpisali tujcev ki bodo po koncu študija šli nazaj v matične države. še posebej v času ko kadra primanjkuje.
alen behek
08. 09. 2021 17.22
+2
VARUH PRAVI DA TO NI DISKRIMINACIJA
Fifi 24
08. 09. 2021 16.42
+1
Šhizofreno visoko šolstvo davkoplačevalci finacirajo šolanje vsakomur in vsako smer ne glede ali je potreba ali ne, prav tako nihče v Slo, ki se šola na račun oseb, ki jih NE POZNA (beri davkoplačevalcev) ni z ničemer vezan, da potrošen denar skozi davke ali pač v nekem znesku vrne, še več 1/3 konča na socialki predvsem nezaposljive smeri (dvojna škoda, cena šolanja+socialka) , 1/4 gre v tujino kjer se samo SMEJIJO kako butasti so Slovenci dostavlajo jim kader brezplačno .
Bolfenk2
08. 09. 2021 16.33
+8
Logično, da bodo prvo vpisali Slovence, saj so slovenska univerza plačana od slovenskih davkoplačevalcev.
pravica1
08. 09. 2021 16.42
+0
Slovenci brez slovenskega drzavljanstva verjetno ne placujejo nase univerze.
dante
08. 09. 2021 16.19
-5
To je napaka in ni po merilih EIU. Vse zahodne univerze vzamejo tujce, samo naši pametujejo. Za vsakega tujega študenta univerza od EU dobi polno plačilo stroškov od EU, ko od domačih dobi samo toliko kolikor odobrijo slovenski zakoni
WhatDoYouCare
08. 09. 2021 19.50
+2
Zahodne univerze tudi izstavijo račun. Par deset tisoč evrov.
proofreader
08. 09. 2021 16.17
+7
FDV in FF bi lahko za štiri leta ukinili in namenili študentom medicine. Tako pa producirajo nepotreben kader, ki samo povzroča težave in ne dela nič koristnega.
proofreader
08. 09. 2021 16.16
+8
Tea se sedaj bori za tuje študente. Za naše pa ji je vseeno?
kiropraktik
08. 09. 2021 16.11
+9
Če izpolnjujejo pogoje, naj 5študirajo v Angliji! Aja, tam je šolnina!
mastablasta
08. 09. 2021 16.08
+7
menda je premalo zdravnikov. zakaj je potem odprtih 110 mest za zdravnike in 1000 za ekonomiste ipd.?
Gozdni joza
08. 09. 2021 16.05
+10
Pa saj je ta univrza oz. bi morala biti namenjena slovencem
ata_jez
08. 09. 2021 15.56
+0
Dobra definicija. "Mi smo pouhni, pojdi kam drugam." Počakite malo, bodo tudi šoferji autobusov s tem začeli. Pa natakarji. Pa še ...
JOSEPH HAYDN
08. 09. 2021 15.41
+5
Bi morai afganistanske, sirske in iranske študente vpisat itak