Slovenija

Tuji zdravniki, ki jih nujno potrebujemo, bodo lahko opravili izpit iz slovenščine

Ljubljana, 19. 11. 2020 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek, Tina Švajger
Komentarji
174

Potem ko smo razkrili birokratski nesmisel, ki se dogaja v naši državi, saj nujno potrebujemo zdravnike, tuji, ki so pri nas, pa ne morejo začeti delati, ker ne morejo opraviti izpita iz slovenščine, so se pristojni vendarle zganili. Vsaj deloma so uredili zadeve tako, da bodo kljub ukrepom dovolili izvedbo izpitov. Minister Gantar pa je opozoril, da so še druge možnosti za nujno aktivacijo tujih zdravnikov, saj lahko delajo tudi kot vabljeni v nek zavod.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gantar o tujih zdravnikih in njihovem znanju slovenščine
    06:00
    Iz 24UR ZVEČER: Gantar o tujih zdravnikih in njihovem znanju slovenščine
  • Iz SVETA: Težava zahtevnost izpita
    03:19
    Iz SVETA: Težava zahtevnost izpita
Zdravstveni minister Tomaž Gantar v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da se problema, torej da izpita iz slovenščine nekateri tuji zdravniki niso mogli opraviti zaradi ukrepov, ni zavedal in da je šele zato urgiral zdaj. "Že nekaj let sem skeptičen v rešitev glede nivoja kvalifikacije, ki je bil sprejet. Moje mnenje je, da kriterij B2 zadostuje. Ne vidim potrebe za bistveno večjo zahtevnost. To terja spremembo zakona," je v oddaji dejal Gantar. "V tem trenutku pa je problem rešljiv, ali s podaljšanjem roka glede pogojev za opravljanje samega izpita, so pa še nekatere druge možnosti, saj zdravniki lahko delajo tudi kot vabljeni – na pobudo bolnišnice ali zdravstvenega doma, seveda z odobritvijo zdravstvenega ministrstva. Če je nekdo ključen in pomemben, se rešitev lahko poišče."

Po tem, ko smo sinoči v oddaji 24UR ZVEČER opozorili na težavo, s katero se srečujejo zdravniki tujci, ki - kljub hudemu pomanjkanju zdravstvenega kadra - ne morejo delati, ker nimajo opravljenega izpita iz slovenščine (in ga zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 tudi niso mogli opravljati), so se pristojni očitno le zganili.

Tuji zdravniki pri nas morajo namreč v skladu z zakonodajo pred zaposlitvijo opraviti izpit iz znanja slovenščine na ravni C1. Žal pa sedaj k izpitu niso mogli pristopiti, saj Center za slovenščino kot drugi ali tuji jezik pri Filozofski fakulteti zaradi vladnih ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom ni smel izvajati izpitov.

Z ljubljanske Filozofske fakultete pa so danes v odzivu na naše poročanje dejali, da jim je ministrstvo za izobraževanje sporočilo, da jim bodo kljub vsemu dovolili izvedbo izpitov. S tem bo (vsaj deloma) problem rešen.

Zver: Zavračanje zdravnikov, ker ne znajo odlično slovensko, je absurd

Predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Samo Zver je sinoči namreč opozoril na težave, s katerimi se srečujejo tuji zdravniki, ki bi radi delali pri nas. Poudaril je, da so zaposleni v zdravstvu nenormalno preobremenjeni, zato je zavračanje zdravnikov, ker ne znajo odlično slovensko, absurd. Opozoril je, da so izpiti iz slovenščine, ki jih morajo opraviti zdravniki tujci pri nas, prezahtevni, zato predlaga rešitev: "Mislim, da bi se moralo vsaj za čas, dokler imamo epidemijo, dati neki moratorij na te izpite in da bi se jih opravilo, ko bo koronakriza mimo."

Fakulteta: ponekod zahtevajo še višji nivo znanja

Tudi na Filozofski fakulteti so na težavo že večkrat opozorili, a žal pri pristojnih institucijah niso naleteli na posluh in niso dobili dovoljenja za izvajanje izpitov iz slovenščine. Zakonsko osnovo, ki določa opravljanje izpita, določata Zakon o zdravniški službi in Zakon o zdravstveni dejavnosti, ki sta bila sprejeta leta 2017. Ta zakona določata, da morajo zdravniki, ki opravljajo zdravniško službo v neposrednem stiku z bolniki, izkazovati znanje slovenskega jezika na ravni C1 skupnega evropskega jezikovnega okvira. "Slovenija pri tovrstni zahtevi, ki je smiselna tako z vidika zaščite pacientov kot tudi zdravnikov samih, ni izjema. V nekaterih evropskih državah od zdravnikov tujcev zahtevajo isto raven znanja kot pri nas, ponekod celo višjo (raven C2), ponekod pa stopnjo nižjo (raven B2, kar je približno taka raven znanja jezika, ki je potrebna za uspešno opravljeno maturo iz tujega jezika)," pojasnjujejo na fakulteti.

Strinjamo se s Samom Zverom in številnimi pobudami, da je to področje treba ustrezno urediti, vendar ne na račun kakovosti izvedbe izpitov in ne na račun mednarodno določenih standardov znanja. red. prof. dr. Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete UL

Raven C1, ki se zahteva za zdravnike in zdravnice, je visoka raven znanja jezika, ki jo imenujejo raven odličnosti. Kako poteka izpit? "Kandidati in kandidatke morajo na izpitu na tej ravni prebrati nekaj besedil in o tem napisati kratek povzetek. Pri tem dobijo navodila, na kaj v besedilih naj bodo pozorni in na kaj morajo paziti pri pisanju. Pri govorjenju poslušajo videoposnetek v dolžini osem do devet minut, nato pa glavne točke s  posnetka predstavijo komisiji. Teme so splošne, vsa besedila pa so vzeta iz dnevnega časopisja in drugih medijev."  Kot opozarjajo na fakulteti, težava ni v izpitu, saj ta sledi mednarodno določenim standardom znanja, ki veljajo za vse evropske jezike. Problem, ki ga je treba rešiti, je vprašanje, na kakšni ravni zahtevnosti bo država zahtevala znanje jezika za zdravnike in zdravnice.

Tudi z Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport so popoldne sporočili, da je ministrica Simona Kustec že danes podpisala začasno spremembo namembnosti prostorov Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki začne veljati z dnem podpisa. Z njo je določeno, da se prostori ljubljanske FF v času veljavnosti Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih ob doslednem upoštevanju ustreznih navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter Ministrstva za zdravje, uporabljajo za izvajanje izpitov iz znanja slovenščine po javno veljavnem programu Slovenščina kot drugi in tuji jezik, za kandidate, za katere je opravljen izpit pogoj za delo v zdravstveni ali socialno-varstveni dejavnosti.

Prav zato so že leta 2018 predlagali, da bi pripravili specializiran izpit iz slovenščine za zdravnike, a se je zataknilo pri financah. Projekt izdelave takega izpita namreč stane 12.000 evrov, česar pa ne Ministrstvo RS za zdravje ne Zdravniška zbornica nista bila pripravljena plačati.

Številni pritiski, naj se zniža kriterije

Hkrati opozarjajo, da se je v preteklosti zaradi pomanjkanja zdravnikov in njihovega neuspeha na izpitih vse bolj večal pritisk na Center za slovenščino, da naj kandidati sicer opravljajo izpit na ravni C1, vendar naj zanje malo pogledajo skozi prste in znižajo kriterije. "Ti pritiski so povsem nesprejemljivi," opozarjajo.

Predlagali so več rešitev (specializirani izpit, možnost prehodnega obdobja do opravljanja izpita ...), vendar so pri pristojnih državnih institucijah vedno naleteli na gluha ušesa. "Ob tem naj zgolj omenimo še en zdrs Zakona o zdravniški službi: diplomantke in diplomanti Medicinske fakultete, ki so tuji državljani in ki na fakulteti vse izpite opravljajo v slovenskem jeziku, morajo na koncu prav tako dokazovati, da znajo slovenščino na ravni C1," še dodajajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
20. 11. 2020 09.52
+1
Imamo polne migrantske domove.Sami izobraženci.Treba pogledat,koliko je zdravnikov in če že znajo slovensko. Pa je problem rešen,nje !
brus li
19. 11. 2020 20.12
+0
Butale...in hkrati iščejo prostovoljce...
Betuul
19. 11. 2020 19.47
+2
A ni glavni jezik zdravnika in hipokratove prisege latinščina. Z ozirom na vse naj bi imel zdravnik svojo medicinsko sestro. Le ta mora imeti znanje angleškega jezika. Torej mora zdravnik na tečaj zato da bo lahko komuniciral s pacientom. Najbolj hitro se bodo naučili če bo do med slovenci - zaposlite jih pod nujno
wolfterier
20. 11. 2020 09.54
+1
Šami se je že javil.Brivci tudi zdravijo,a ne.
Definbahija
19. 11. 2020 19.27
+3
Zdej bom.povedu ku Žanko Mahnič. Če nega niste brisali upam da tud mene ne boste. Mamo čistilno iz južnih krajev (BIH) ki živi v SlO že 40 let pa ne zna BESEDE slovenske. In sedaj zahtevate od zdravnikov ki prihajajo reševati nesposobne ukrepe Nadvojvode JIJ Ogreskega, da znajo prefektno slovenko???
Ban Jela?i?
19. 11. 2020 19.29
+0
Uporabnik1884443
19. 11. 2020 19.51
+2
Večina zdravnikov, ki še nimajo izpita iz slovenščine, naš jezik obvladajo bolje kot marsikateri komentator. Groza me je, ko to berem!
wolfterier
20. 11. 2020 09.55
+1
Moja soseda več kot 40 let živi v Sloveniji,pa tudi ne zna slovensko...takih je ogromno,eni enostavno nočejo !!!
resnicaosvobaja
19. 11. 2020 19.24
-2
Bodo lahko opravili izpit iz slovenščine ali bodo morali opravili izpit iz slovenščine ? Do sedaj smo iskali slovenske zdravnike z znanjem albanščine. Znanje slovenskega jezika bi pa vendarle moral biti eden izmed pogojev za delo z ljudmi in za uspešno integracijo v slovensko družbo, če si to želi...
Ban Jela?i?
19. 11. 2020 19.27
+8
Albance ne zanima medicina, vsaj ne vecino. Ilir raje ima pekarno
wolfterier
20. 11. 2020 09.57
+1
Ja,ampak peki znajo slovensko,doktori pa ne !!!
Ban Jela?i?
19. 11. 2020 19.13
+2
Spet sovraštvo do Bosancev v komentarjih...dej Admin malo glej komentarje, ne plačajo te da ga bacaš na pornhubu
magura
19. 11. 2020 19.11
+4
...Kaj pa vsi kosovarji,albanci,..ki ne znajo besede slovensko - deležni pa so vseh socialnih bonitet ? ...pa 80% jih sploh ne dela,...hrvata,srba vsaj razumem,...vsak se lahko nauči naš jezik , če le ima interes,...
Ban Jela?i?
19. 11. 2020 19.14
-1
@magura se strinjam. Albance deportirat nazaj.
LaFemme
19. 11. 2020 18.47
+7
Če bi dali na ta tečaj še trgovce in gostince, bi imeli profesorji veliko dela.
Armando
19. 11. 2020 18.27
+3
Tko k pravjo bosanci,bez Muje se cevelj ne obuje
cini?no
19. 11. 2020 18.15
+6
denar za vojsko dat za izobraževanje par bataljonov zdravnikov širokega profila, štipendirat z obvezo najmanj 10 letnega služenja kjerkoli v državi no naj bo tudi v tujini in postaviti par vojaških bolnišnic,,, vojake pa izobraziti tudi za bolniško osebje... za to pa lahko zaradi mene namenijo tudi 5 proc bdp ja
MucaNeGrize
19. 11. 2020 18.14
+3
Jezik je zelo pomemben . 19 .letna vnukinja pripelje na pregled babico k zdravniku . ...ko je prišla babica ven jo vnukinja vpraša kako je bilo . Pa pove babica - odlično draga moja un tudi medicina je zelo zelo napredovala . Ko sem bila tvojih let sem se morala sleči do golega , danes je dovolj , da mu kar preko mize pokažem samo jezik , kot je želel ... in že vse ve .
akmt
19. 11. 2020 17.52
-1
Juga naj kar dol ostane. Jaz imam 5 necakov na medicini, trenutno. 😊 😊 😊 😊
akmt
19. 11. 2020 17.48
+4
Slovenijo Slovencem Pa bo vse ok. Tudi zdravje
MyTrixie477
19. 11. 2020 18.07
+2
A res al kaj? Danes je globalizacija na takem vrhu, kot še nikoli. Potem bi tudi istali svet lahko rekel: Nemčijo nemcem, Francijo francozem, Ameriko indijancem itd... Ampak ni tako. Prilagajanje ni samo za tujce, ampak tudi za avtohtone prebivalce. Zadnjič sem bil na upravni enoti v Münchnu in je na šalterju delal en indijec z zelo polomljeno nemščino, pa je vseeno dobil službo brez očitnega šikaniranja. Samo v Sloveniji se vedno kurčite, kot da ste bogovi s to "veleumno" slovenščino... ko pa ste sami tujci v nekih državah, vas je pa sram reči od kod ste. Toliko o nacionalnem ponosu.
akmt
19. 11. 2020 18.24
+4
Mi nismo zreli za globalizacijo. Drzavljanstvo dobi VSAK. Socialne transferje vsak. Se Rom dobi 500eru na mesec. Propadli bomo samo zato, ker smo razprodali slovenstvo.Briga me za indijsko lomljenje nemscine.... Ni vec Nemcev, postaja jim vseeno, kdo dela, od kod je.... Pri necaku v Nurnbergu je le 1/4sosolcev Nemcev. Ostalo so Azijci, Marocani,..... Angela jih je povabila. Mi smo pa narod hlapcev, ja. Cez 100let bo tukaj severna al....
Pan1
19. 11. 2020 18.45
+3
My. Če ti ne paše naša Slovenščina, komot govori svoj jezik, samo tam, od koder si prilezel v državo, kjer se govori Slovensko. Zaradi mene, je lahko dohtar vrhunski strokovnjak. Ampak, če hoče delat pri nas, mora obvladati vsaj osnovno, Slovenski jezik. Sem imel izkušnjo pri dr, ko me tip vpraša" šta vam fali" meni zdravje, njemu osnova, . Tako je že v tej Ljubljani redko slišati Slovenski jezik. In te gospe in gospodje iz yuga, bi se lahko malo potrudili. Nekateri so tu 30 in več let in niti besede Slovensko. Kaj ti to pove?
Ban Jela?i?
19. 11. 2020 19.10
+2
@panboj evo še en ksenofobični in zadrti kmet, ki ni razumel bistvo njegovega komentarja...
MyTrixie477
19. 11. 2020 19.12
+6
V Sloveniji je problem v tem, ker vam grejo samo DOLOČENI tujici v nos, in to so ponavadi prišleki iz južnih, revnejših, balkanskih držav. Nikoli, ampak res nikoli, še nisem slišal, da bi se nekdo zgražal nad enim nemcem, ki glasno govori nemško sredi Ljubljane, pa čeprav poslovno tudi živi in prebiva v Sloveniji. Kolikokrat sem bil na črpalki, ko pride stranka in prodajalcu v nemščini ali angleščini reče kje je tankal... takrat se prodajalecu nenormalno zasvetijo oči in se skoraj razpoči od ponosa, ker en severni tujec tanka pri njih... celo potrudi se v nemščini/angleščini povedat znesek, ki ga ima stranka za plačat... ampak če se identična scena zgodi z enim južnim balkancem, je pa takoj ogenj v strehi, češ kako ne zna v slovenščini par besed povedat, saj je vendarle na našem ozemlju. Tukaj se lepo vidijo dvojna merila in prej bi rekel, da vam gre kaj drugega v nos, nekaj precej osebnega, nekaj grdo nacionalnega, kot pa to, da govori v svojem jeziku. Saj ga vendarle razumete kaj govori, če pa ne, pa toliko bolje, se nimate kaj obremenjevat. @panboj: če bi pa zdravnik rekel v angleščini "what's wrong" namesto "šta ti fali" bi bilo definitivno manj sovraštva v zraku, v to sem prepričan.
Ban Jela?i?
19. 11. 2020 19.26
+4
@MyTrixie477 vsaka ti je na mestu. Bravooo za komentar
mySii1
19. 11. 2020 19.53
-3
Dvojna merila? Koliko nemcev pa je dejansko v Sloveniji in ne zna slovensko? Juznjaki se zanasajo na to da jih pac razumemo in se niti ne trudijo da bi govorili slovensko. In pa mislim da socialno vlečejo vecinoma juznjakov in ne nemcev. Toliko o tem zakaj grejo večini v nos....
MyTrixie477
19. 11. 2020 20.20
+2
@mySii1: Pojdi v center Ljubljane, natančneje v bližino predstavništev na Prešernovi cesti, in boš hitro videla zaposlene nemce ali pa britance, ki že več let živijo v Sloveniji in se jim bore malo svita o slovenščini. Celo vrtec imajo organiziran za svoje otroke v angleškem jeziku, da se boščki ne bi matrali z eno zahojeno slovenščino. To z vlečenjem socialne je ravno obratno. Po statistiki je več slovencev, ki prejemsjo socialno podporo, kot južnjakov. Saj to je vendarle logično. En bosanec bo takoj zagrabil za lopato in šel na gradbišče delat... tudi smetarsko delo jim ni izpod časti delat... kdo pometa ceste, kdo so čistilke, kdo so cestarji... vso svinjarijo, katero slovenci niti povohali ne bi, opravljajo narodi bivše juge. Slovenci si tisti, ki namesto da zagrabijo kar se le da dobit, dajo raje vse štiri v luft in molzejo državni denar. Isto je v Nemčiji, kjer zelo malo je tujcev živi od socialne podpore... oni zagrabjio VSE kar se jim ponudi... prej bo nemec jamral in fehtal za denar.
Think with your own head
19. 11. 2020 17.46
+4
Torej smo ugotovili, da je ena žleht profesorica na Filozofski fakulteti. Ki poskrbi, da zdravniki iz tujine propadajo na izpitih.
zzzzzzzzz
19. 11. 2020 17.43
+5
Najprej bi morali povečati vpis na fakultete krat 2. Vzeti zdravniški zbornici pravico, da podeljuje specializacije in spustiti raven za tujce na B2. V nekaj letih bi imeli dovolj zdravnikov. Res pa je, da bi izgubili ceno.
akmt
19. 11. 2020 18.26
+0
Nikakrsnih spuscanj ravni za tujce!!!!Slovenija ima ogromno perspektjvnih dijakov, ki jim zal ni uspelo priti na medicino
mzz66
19. 11. 2020 19.49
+1
Zzzzzzzzzzuz Kdo bi pa potem rabil privat ambulante popoldan?
zzzzzzzzz
19. 11. 2020 17.41
+5
Dokler bodo lobiji in zdravniška zbornica skrbeli, da se v Sliveniji ne pojavi preveč zdravnikov bomo ohranili C1.
Slobodan Cvijetinovic
19. 11. 2020 17.28
+11
Ne razumem Pri nas vsi zdravniki govorijo srbohrvaško
Ban Jela?i?
19. 11. 2020 19.18
+0
srbohrvaščina ne obstaja. Imaš plemetino HRVAŠČINO, imaš izmišljeno BOSANŠČINO in imaš barbarsko SRBŠČINO polna turških besed.
Millady
19. 11. 2020 19.54
iga_biba
19. 11. 2020 17.18
+9
Zdaj vidim, da so živinozdravniki boljši. Živina ne pove kje oziroma kaj jo boli, pa jo večinoma pozdravijo, brez dodatnih vprašanj v čisto slovenščini. Zdravnikom moraš vse razložiti, kje, kaj, kako dolgo, .... potem pa še vse ponoviš pri specialistu
Millady
19. 11. 2020 19.10
+4
Jožica Rupnik
19. 11. 2020 19.31
+1
Kar ne pozdravijo, dobimo pa na krožniku, z antibiotiki vred...
y4
19. 11. 2020 17.17
+7
Bolj pomebno je, da je dober zdravnik kot " znanje dvojine......".
akmt
19. 11. 2020 17.49
-4
Japajade..... Neznamdrugisklon te bo temu primerno malomarno zdravil.
BrNuS
19. 11. 2020 16.45
+10
Cakte a te jugo dohterji bodo tud opravljali, kateri so ze 30 let v Sloveniji pa se vedno ne dojamejo, da nismo vec skupna drzava SFRJ..sta vam je i ovo je ovako....te mislim?@?
akmt
19. 11. 2020 17.50
-2
Bi Morali. Vsi, ki imajo slovensko drzavljanstvo