3°C

Tuji zdravniki lažje do potrdila o znanju slovenščine, izpit bi opravili pri zbornici

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
210
Vlada je sprejela predlog novele zakona o zdravniški službi, s katerim rešuje problematiko pomanjkanja zdravnikov v Sloveniji. Med drugim uvajajo možnosti pridobitve certifikata o usvojenih posebnih znanjih, tuji zdravniki pa bi izpit o znanju slovenskega jezika odslej opravljali pri Zdravniški zbornici.

Kot je na novinarski konferenci uvodoma povedal zdravstveni minister Janez Poklukar, je vlada na današnji seji sprejela nekaj pomembnih odločitev, ki bodo pripomogle k boljšemu delovanju in lažji dostopnosti zdravstvenega sistema, še posebej na primarni ravni. 

Zdravnik bo lahko samostojno opravljal zdravniško službo na strokovnem področju, za katero je pridobil licenco, z dodatnimi usposabljanji in izobraževanji pa bo imel možnost pridobiti tudi certifikat o usvojenih posebnih znanjih na drugem strokovnem področju. Praviloma bo zdravnik te vstopne pogoje pridobil v okviru opravljanja specializacij z določenih področij oziroma drugih zakonsko predvidenih usposabljanj za zdravnike in doktorje dentalne medicine. 

Zdravnik specialist družinske medicine bo lahko tako opravil dodatna usposabljanja in preizkus znanja iz paliative ali geriatrije, so zapisali na ministrstvu za zdravje. 

Vlada je sprejela predlog novega zakona o zdravniški službi.
Vlada je sprejela predlog novega zakona o zdravniški službi.FOTO: Shutterstock

Predlog zakona ureja prenos izvajanja strokovnih izpitov na Zdravniško zbornico. Po opravljenem strokovnem izpitu bo sekundarij, ki še ni pridobil specializacije, prve tri mesece izbirnega dela sekundariata opravil na področju družinske oziroma urgentne medicine. "S tem bodo vsi bodoči zdravniki dobili vpogled v delo na področju družinske medicine in primarno zdravstveno varstvo ter se tako lažje odločali za delo na tem področju," je dejal Poklukar. 

Da bi poenostavili pridobivanje zdravniških kadrov iz tujine, vlada s predlogom spreminja tudi način pridobivanja dokazila o znanju slovenskega jezika. Zdravnik bo izpit opravil pred komisijo Zdravniške zbornice in profesorja slovenskega jezika, zahtevana raven znanja pa bo C1.