Slovenija

'Tu ne gre za merjenje mišic, res potrebujemo pomoč'

Ljubljana, 02. 04. 2019 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.Š./STA/24UR ZVEČER
Komentarji
237

Po odmevnih odpovedih zdravnikov družinske medicine so pristojni že zavihali rokave in se s sestajanjem z različnimi deležniki lotili reševanja alarmante situacije v primarnem zdravstvenem sistemu. Med ukrepi, ki so na mizi, se pojavlja več možnosti, med njimi tudi uvoz zdravnikov iz tujine. V sindikatu družinskih zdravnikov predlagajo vzpostavitev začasnega instituta izbranega zdravstvenega zavoda. Kaj to pomeni v praksi?

Po uresničitvi napovedi kranjskih družinskih zdravnikov, ki so včeraj vodstvu zdravstvenega doma posredovali 23 odpovedi pogodb o zaposlitvi, z odpovedmi pa so zarožljali tudi zdravniki v ZD Ptuj, je trenutno najbolj pomembno vprašanje, kakšne ukrepe bodo sprejeli pristojni, da bi zajezili dokončen razpad primarnega zdravstvenega sistema v državi.

"To je resen alarm, na katerega se moramo hitro odzvati vsi udeleženci. Nujno se moramo usesti ministrstvo za zdravje, vlada, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in čim prej sprejeti aneks k pogodbi," je včeraj ob odpovedih 23 od 34 zdravnikov splošne medicine izpostavila direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura.

Zdravniki so v odpovedih zapisali, da jo dajejo zaradi pritiska Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) k obremenitvam preko normativa in standarda iz modre knjige. To jih sili k delu v pogojih, ki onemogočajo izpolnjevanje temeljnega poslanstva zdravniške stroke.

Lani je veljalo določilo, ki je zapovedalo, da lahko zdravnik družinske medicine odklanja vpis pacientov, ko doseže 1995 glavarinskih količnikov, letos pa se upošteva povprečje v posamezni izpostavi.
Lani je veljalo določilo, ki je zapovedalo, da lahko zdravnik družinske medicine odklanja vpis pacientov, ko doseže 1995 glavarinskih količnikov, letos pa se upošteva povprečje v posamezni izpostavi. FOTO: POP TV

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik računa, da bodo pristojni v odpovednem roku poskušali rešiti situacijo in uresničiti vsaj del pogojev, ki so jih postavili zdravniki, da bi bili ti nato pripravljeni preklicati svoje odpovedi.

Meni, da je ključno, da bi z aneksom spremenili določilo letošnjega splošnega dogovora, ki je dvignil mejo, po kateri lahko zdravniki odklanjajo registracijo novih bolnikov. Lani je veljalo določilo, ki je zapovedalo, da lahko zdravnik družinske medicine odklanja vpis pacientov, ko doseže 1995 glavarinskih količnikov, letos pa se upošteva povprečje v posamezni izpostavi.

Trenutno povprečje v Sloveniji znaša okoli 2400 glavarinskih količnikov oziroma 1850 bolnikov na zdravniški tim, v Kranju pa okoli 2000 bolnikov, kar pomeni, da so kranjski zdravniki za deset odstotkov bolj obremenjeni od povprečnega slovenskega zdravnika in za 25 odstotkov bolj, kot določa dogovor iz leta 2017. "To je bila verjetno tista kaplja čez rob, ki je povzročila odpovedi zdravnikov v Kranju in namere odpovedi v Celju in Mariboru," je pojasnil Veternik.

Med drugim zahtevajo popravek splošnega dogovora, da bo meja za prenehanje opredeljevanja bolnikov 1895 glavarinskih količnikov in da se bo meja skladno s sporazumom o prekinitvi stavkovnih aktivnosti iz leta 2017 zniževala za pet odstotkov na leto do končne vzpostavitve 1500 količnikov oziroma 1200 opredeljenih oseb.

Šabeder predlaga večplastne ukrepe

Na ministrstvu za zdravje so bili prisiljeni zavihati rokave. Po obiskih zdravstvenih domov v minulem tednu so se včeraj sestali tudi s predstavniki Sindikata zdravnikov družinske medicine Slovenije.

 Z iskanjem rešitev in konkretnih ukrepov na področju primarnega zdravstva bodo prisotjni nadaljevali v sredo, ko je sklican sklican sestanek koordinacijske skupine. Sestavljajo jo predstavniki sindikatov, stroke z medicinske fakultete in zdravniške zbornice ter ostali ključni deležniki v zdravstvu.
Po srečanju je novi minister Aleš Šabeder poudaril, da bodo ukrepi večplastni, časovnica pa zelo kratka. "Imamo mesec, največ dva časa, da zadeve uredimo in dogovorimo," je poudaril. "Nekatere spremembe bodo deležne aneksa k splošnemu dogovoru, nekaj bo treba narediti tudi na zakonodajni ravni," je dejal Šabeder. Vlada o aneksu k splošnemu dogovoru ta teden še ne bo odločala, v njem pa je po ministrovih besedah treba opredeliti vprašanje obračuna in opredeljevanja presežnih bolnikov.

Ena od možnosti za reševanje pomanjkanja zdravnikov družinske medicine je tudi uvoz tujih zdravnikov. To pomeni poseg v zakonodajo, zato bi bila pri tem po Šabedrovih besedah časovnica nekoliko daljša. "Hitri izračuni kažejo, da bi ta trenutek na kratki rok potrebovali približno 50 zdravnikov iz tujine," je še ocenil.

V sindikatu predlagajo sprejem interventnega zakona

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil predsednik sindikata družinskih zdravnikov Igor Muževič, je trenutno odgovornost na vseh akterjih, da v primarnem zdravstvu ne pride do vojnega stranja v primeru nepreklica odpovedi zdravnikov. In kakšne bi lahko bile v tem primeru dolgoročne posledice? "Lahko samo ugibamo, ampak v vsakem primeru bi šlo za razgradnjo zdravstvenih domov, česar si nihče ne želi." 

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Igor Muževič poudarja, da je trenutna odgovornost glede rešitve situacije na vseh vpletenih akterjih.
Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Igor Muževič poudarja, da je trenutna odgovornost glede rešitve situacije na vseh vpletenih akterjih. FOTO: POP TV

Po oceni sindikata imajo za rešitev nastale situacije trenutno zgolj dva meseca časa. "To, da se napovedujejo nove odpovedi, je še dodatno zaskrbljujoče, ker se ne bo moglo Zdravstvenega doma Kranj obvladati z zunanjimi silami, gre za vseslovenski problem."

Kot je razložil Muževič, je glavna in temeljna zahteva zdravnikov, da se jim omogoči zakonito delo v skladu s Hipokratovo prisego in ženevsko deklaracijo, s čimer so prisegli, da dajo bolnika in kakovost obravnave na prvo mesto. To pomeni, da bolnikov ne morejo opredeljevati v nedogled. "To se mora nehati," poudarja Muževič. V tako kratkem času je možno težave rešiti le s sprejemom interventnega zakona, na podlagi katerega bi se lahko ta omejitev tudi uzakonila. Postavlja se vprašanje, kam z bolniki, ki se ne bodo mogli opredeliti pri enem od zdravnikov družinske medicine.

Kot rešitev v sindikatu predlagajo vzpostavitev začasnega instituta izbranega zdravstvenega zavoda – to v konkretnem primeru pomeni, da bi otrok, ko odraste in ne more biti več pri pediatru, družinski zdravnik pa ravno takrat ne opredeljuje, prešel na zdravstveni zavod. V tem primeru bi ga zunaj rednega ordinacijskega časa lahko pregledal pogodbeni zdravnik – bodisi zunaj bodisi znotraj zavoda. To bi lahko bili upokojeni zdravniki, svobodni zdravniki, zdravniki iz drugih zdravstvenih domov ali pa tuji zdravniki. "Upam, da se bo z interventnim zakonom olajšal prihod kolegov iz tujine," k temu dodaja Muževič. "Nas zanima samo, da bolniki dobijo kakovostno obravnavo. In če je to mogoče doseči s pomočjo kolegov iz tujine, to samo pozdravljamo. Tukaj ne gre za merjenje mišic in upanje, da bomo zmogli sami. Res potrebujemo pomoč, ker je stiska tako velika."

V sindikatu so se včeraj, kot že rečeno, sestali tudi z ministrom Šabedrom. Na vprašanje, ali se minister strinja s predlaganimi rešitvami, Muževič odgovarja, da težko podaja oceno o tem. "Prisluhnil nam je, razumel je naše pripombe, je pa poudaril, da na žalost ni odvisno vse od njega, česar smo se zavedali tudi mi. Na koncu bo treba s predlogi prepričati vlado in koalicijske stranke".

Hipokratova zaprisega in ženevska deklaracija nam zapovedujeta, da moramo kakovostno poskrbeti za bolnika, ki je pred nami. Dolžni smo spoštovati njegove temeljne pravice. Če nas država sili, da jih pregledujemo kot po tekočem traku, kršimo te pravice, prisegli pa smo, da tudi pod grožnjo tega ne bomo počeli. Zato je prav, da so se zdravniki družinske medicine uprli in edino prav je, da jim vlada in politka zdaj prisluhneta. Igor Muževič

Od vladajoče politike sogovornik pričakuje, da enkrat preneha razmišljati o tem, kdo bo vodil zdravstvene ustanove, ampak da začne razmišljati o bolnikih, kaj bi bilo treba narediti, da bi sistem deloval. "Gre za v tujini preizkušene recepte, ki delujejo in bodo povečali solidarnost zdravstvenega sistema brez kakršnihkoli doplačil bolnikov. To se da narediti, to naše rešitve tudi ponujajo," dodaja Muževič. 

Če potegnemo črto, bo treba kratkoročno pogasiti požar najkasneje v 60 dneh, potem pa začeti graditi sistem na novo, je poudaril Muževič. "Tukaj je več odličnih ukrepov, s katerimi je možno predvsem privabiti številne mlade v družinsko medicino, trenutno je zanimanje zanjo nično. Omogočiti bo treba prosto izbiro, na kakšen organizacijski način bi delali mladi zdravniki, bodisi v skupinskih praksah bodisi v zdravstvenih domovih. Omogočiti je treba nov obračunski model, ki bo nagrajeval kakovost, se pravi, bolj kot bodo ljudje zdravi, več sredstev prejme posamezni tim, torej sestra in zdravnik."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
02. 04. 2019 15.45
+10
Ko bomo lahko prebrali, koliko so določeni zaslužili na račun zdravstva, imajo številne nepremičnine, pa jahte, vse korupcijsko povezano z UKC in višje, pa nihče ni posamično omenjen, to pomeni nihče ne bo odgovarjal. So bolj zaščiteni, kot najbolj ogrožena vrsta na Zemlji. Zato je čisto vseeno, kdo bo vodil to ustanovo - imeti bi moral jajca, da razreže člene mafijsko-korupcijske verige. Da bodo vsi kaznovani, da bodo vrnili najmanj polovico neopravičeno pridobljenega premoženja na račun davkoplačevalcev - državljanov. Kajti državljani so vedno bolj revni, vedno manj in težje prispevajo v pogoltno zdravstveno brezno brez dna.
direstraits
02. 04. 2019 15.37
+9
Ja takole imaš ŠAREC, ko dvigneš plače Štruklju in njegovim lenuhom, za 5 ur na dan, dva meseca počitnic.... za nikakršno odgovornost, za pavzo vsak 3/4 ure,za službo brez normativov in odgovornosti. Razmišljaj Kaj si naredil in imej iste vatle za vse....
direstraits
02. 04. 2019 15.40
+8
Pa še za vse proste vikende in praznike.... zdej pa primerjaj dohtarje z učitelji..... kdo je tud od javnosti bolj na udaru, ko se nekaj dohtarju ponesreči... sej učiteljem, se nima kaj...
kr--en
02. 04. 2019 16.53
+8
Seveda se lahko ponesreči tudi učitelju. Na tem forumu imaš precej takšnih primerkov.
poneumljanje
02. 04. 2019 17.02
+3
kr-en, zdaj si pa zadel v polno, bravo, dires je eden izmed njih !
Nabru3
02. 04. 2019 15.16
+15
Dajte na papir primerjavo povprečja slovenskih in nemških zdravnikov: št. operacij, št. intervencij, št. mentorstev, znesek letnih izobraževanja in nazadnje plač. Pa potem lajajte v luno! Koštrin je nesimpatičen, SDSovc za povrh, nadut, ampak nekdo zliva in hujska proti zdravnikom z razlogom. Psi lajajo, karavana gre dalje...npr. rabotate na nabavni strani. Pa poglejte kakšen je procent mase plač zdravnikov v celem sistemu ! Ene flajštre začnejo v UKC kupovat po bolj normalnih cenah, pa jim lahko vsem plače dvignejo za enkrat!
brezvode
02. 04. 2019 16.09
+8
Vse to je političen konstrukt da se ruši sistem, ker nekateri niso prišli zraven. Naj trpi narod saj ta je za to da prenaša vse te frustracije od politike zdravstva sodstva, šolnikov itd. Zdravniki v zdravstvenih domovih pa tudi nimajo takih obremenitev saj moj ne saj je kar vsak mesec po en teden odsoten. Vsi pacienti ki jih ima pa tudi niso kar naprej bolni, telefone dviguje pa sestra, mislim da je v zdravstvu pomanjkanje organizacijskega kadra in managerjev da ustvarijo en red, tako kot v firmah od 7h do 14h brez pohajanja iz ambulante v ambulanto in popoldan še k privatniku.
prašek
02. 04. 2019 14.10
+15
Upam da se ta kolobocija razreš0i v dobro tako zdravnikov, kot tudi pacientov.
prašek
02. 04. 2019 14.11
+10
Za vse skupaj pa krivim Fakina, ki je kar določil, koliko ljudi mora pregledati zdravnik !
direstraits
02. 04. 2019 14.42
-1
Ja dober, da si povedu ,ja res močan navdih in globoke misli.... Bravo.
Nabru3
02. 04. 2019 15.19
+11
Fakin ni nič določu. Prišli fantje in mu dali na izbiro: prehlad ali trojni salto na autobahnu.
Uporabnik1375217
02. 04. 2019 13.54
-9
Nesposobnezi, ki se ucijo iz starih izpitov in slabo zdravijo, in ki so na medicini samo zaradi kvazi druzbenega statusa, spet izsiljujejo za visje place. Hvala, adijo. Naslednji prosim.
alenka.NN
02. 04. 2019 13.37
+12
kaj pa tale sindikalist, ki drži štango za vse kar se dogaja, a on pa ne bo odstopil, oziroma, napisal odpovedi.....ne on pa ne !!!.....on je samo hujskač.....zaposlit ljudi iz naših bivših republik, itak je že v zdravstvu polno takih, ki jih bodo razumeli kar se jezika tiče....te, ki so v odpovednem roku pa poslat na dopust do prenehanja....vsi bi samo izsiljevali in tole z odpovedmi je nekaj novega, upam da jim kdo da kontra udarec....
brezvode
02. 04. 2019 16.14
+3
Ni problem jezik saj naši dohtarji tak malo govorijo samo pišejo, telefonirajo so na računalniku, še pritiska ne zmeri čeprav si kroničen srčni bolnik, če ga kaj vprašaš ne dobiš resnega odgovora, sam plače naj jim zvišajo noben ne bo šel nikamor, bodo kar pozabli na število pacientov
alenka.NN
02. 04. 2019 17.11
+0
brezvode.....se strinjam z vsem napisanim, ampak generalno samo izsiljujejo.....bi pa primaknila kak evro sestram in fantom-medicincem, kateri res delajo glavnino, sam operirajo še ne.....no ja pa tud to ne gre brez njihove pomoči in asistence...ja ja sam čakam da jim povišajo plače, kakšni bodo komentarji ko bodo povlekli odpovedi nazaj - sram naj jih bo kaj delajo pod hipokratovo prisego...moram poudarit, da ne vsi !!!
komarec
02. 04. 2019 13.09
+14
Da ne bo pomote, ljudje umirajo ravno tako a imamo dobre zdravnike ali pa jin nimamo.
Nabru3
02. 04. 2019 15.24
+5
Ti si narodn zaklad. Ko te bo naslednjič zob bolel, ostani doma.
zemljan10
02. 04. 2019 13.08
+18
Imena vseh dohtarjev,ki so dali dopoved napisat na listke in dat v en lonec. Izvleči vsakega petega na blef in mu odpoved potrdit.S tem,da v Slo ne bo več delal kot zdravnik.Ker je sam dal odpoved,mu tudi borza ne pripada.Lahko pakira kovčke in gre v tujino.Enkrat pa je dosti tega izsiljevanja za denar.Sto izgovorov in samo dohtarji so na svetu. Vsi ostali se pa čohamo v svojih službah. Imam še drug predlog dopolnitve zakona.Če rabiš zdravnika in te naroči čez 6 mesecev,potem ti 6 mesecev ni treba plačevat položnice za zdravstveno zavarovanje. Zakaj bi nekoga plačeval vsak mesec,potem pa,ko ga rabiš on za tebe nima časa. Ok.Ko boš imel čas,od takrat dalje te bom pa spet plačeval.
smiblik
02. 04. 2019 13.36
+13
akize
02. 04. 2019 15.12
+9
Če so pametni, so že v tujini. Ne razumem zakaj si mnenja, da so čakalne vrste krivda zdravnikov. Kaj misliš, da 7 ur v ambulanti gledajo TV in potem 1 urco malo delajo???
maxsel
02. 04. 2019 15.37
-1
akize
02. 04. 2019 13.05
+23
Edino prav, da so šli. Upam da v tujino, kjer so cenjeni za svoje delo. Zdravniki iz Kosova pa že pakirajo.
komarec
02. 04. 2019 13.13
+25
Tudi v tujini se ne cedita med in mleko. V tujini so zdravniki bolje plačani, so pa tudi odškodnine za storjene napake hude.
Enmajstr
02. 04. 2019 15.15
+5
Daj poznamo zdravnike, ki so delali v Švici pa so nazaj prišli, zakaj? Zato ker je v Švici kot specialist zaslužil 2X povprečno plačo pri nas pa 5-10x
Justiceiscoming81
02. 04. 2019 13.04
+10
Sej usak dan prečka slovensko mejo ogromno doktorjev, znanstvenikov ,... iz arabskih držav, kar njih nej zaposlijo... banda
trumpet2018
02. 04. 2019 13.02
+6
to ni odpoved, če poveš, da jo boš preklical pod določenimi pogoji. To je izsiljevanje, nesposobneži imajo že tako previsoke plače
sodelujem
02. 04. 2019 12.53
-1
Rešitev je kakšnih par mesecev brez vsakega nadomestila in plače pa bi morda le kdo začel tudi delati.!
sodelujem
02. 04. 2019 12.50
-3
Tole so ene izmišljene težave, samo z kakšnim ciljem?? Če en dohtar pregleda 10 bolnih na dan na okroglo bom rekel 1000 na leto.!Pa menda jih ni pri vsakem 10,ker nekateri sploh (zakaj?) ne pridejo na vrsto. Drugi jih pregleda 20-30???? Če potem sešteješ je tako kot je Fakin rekel Zdravnikov je dovolj.! Očitno je nekaj drugega v igri.!
komarec
02. 04. 2019 12.59
+11
Ti ki so podali odpovedi so navedli 8 zahtev. Omenjajo samo prvo, češ, da so razmere nevzdržne....... Tudi oni niso neki čudežniki, da bi morali imeti tako visoke plače.
Blallka
02. 04. 2019 12.46
+6
Ne, to je merjenje mišic. Vse je merjenje mišic. Vse. Imajo pa levičarji dobro rešitev. Uvoz tistih iz afrike s povprečnim IQ-jem 95. Vsak ve, vsak, da če samo kradeš, da dobiš afriški standard ven. Ampak afriški standard pomeni tudi zdravnike na ravni Afrike - tam jih v večini sploh ni, hodijo naši v vasi, kjer zdravnikov sploh ne poznajo. Imajo pa šamane. Predlagam vladi uvoz šamanov iz Afrike.
janezdollar
02. 04. 2019 12.46
-7
Preplačani bi radi še več...kaj pa mislijo, da so!!! Več kot polovica jih je tako za en drek...
akmt
02. 04. 2019 12.30
+23
Vpis na MF je bil desetletja omejen na 150 vpisnih mest. Zakaj? Ker so zdravniki sami to hoteli, da studira le OMEJENA ELITA. Mi je tako razlozil en sedaj ze upokojeni specialist. Bolano
Voluhar7
02. 04. 2019 12.23
+13
Kdo pa bo delal v koruptivni Sloveniji oziroma kjer te nobeden ne ceni in si dobesedno smet. V tujini jim pa z roke jedo. Ker vedo zakaj......
dule100
02. 04. 2019 12.14
+15
Tile niso niti levičarji! To je teater nesposobnežev, ki bodo uničili državo! Prišel bo upam čas, ko bo treba položiti račun!
User1035444
02. 04. 2019 12.18
+5
User1035444
02. 04. 2019 12.18
+0
poneumljanje
02. 04. 2019 17.09
+2
Kolaborantom z okupatorjem tudi še ni izstavljen račun !
PošteniSlovenec
02. 04. 2019 12.13
+34
Slovenija je balkanska država kjer se krade, laže in sanja da si pošten in sposoben. Zdravniki pa so važen del te države kar občutiš šele ko zbolis.
RupniK
02. 04. 2019 12.19
+5
Seveda, če nam pa že od 1991 vladajo tisti iz Jajca!
Voluhar7
02. 04. 2019 12.24
+0
Zbujen
02. 04. 2019 12.36
+14
Zato pa je potrebno narediti RESNO REFORMO in se z Muževičev strinjam: "Omogočiti bo treba prosto IZBIRO, na kakšen organizacijski način bi delali mladi zdravniki, bodisi v skupinskih praksah bodisi v zdravstvenih domovih. Omogočiti je treba nov obračunski model, ki bo nagrajeval kakovost, " - z manjšim popravkom - "izbiro, katerega zdravnika želi pacient - v ZD ali izven ZD - po enaki ceni naj plača ZZZS". Ali mi bo sicer država po novem VSILILA enega dohtarja s kupljeno diplomo, ki ga ne bom niti razumel - kot edino možnost... slučajno?
Marija Gergar
02. 04. 2019 12.07
+40
Rešitev je uvoz zdravnikov....sej to je edina vizija, ki jo ima vlada - uvažanje!! Migrantov, delavcev, zdravnikov.....najbolj enostavna rešitev. Sami intelektualci v vladi, za svoj žep.