Slovenija

'Tukaj se je vse začelo'

Maribor, 23. 05. 2009 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jelušičeva je v družbi načelnika Generalštaba SV Šteinerja obiskala Vojašnico generala Maistra v Mariboru. "23. maj 1991 je bil poseben dan!" je dejala.

Slovesnost v Mariboru
Slovesnost v Mariboru FOTO: POP TV

V Mariboru se danes spominjajo pekrskih dogodkov. Ob tem se je obrambna ministrica Ljubica Jelušič srečala z zaposlenimi, ki so bili leta 1991 pripadnice in pripadniki 710. učnega centra v Pekrah. Ob tej priložnosti je povedala, da je bil 23. maj leta 1991 poseben dan, "ko smo doživljali drugačne občutke kot danes", saj je takrat država zaposlenim v učnih centrih v Pekrah in na Igu zaupala pomembno nalogo, to je urjenje bodočih vojakov za slovensko državo."Danes težko razumemo, kako zapleten je bil ta projekt. Kaj je bilo vse treba postoriti, da smo ustanovili učna centra v Pekrah in na Igu, saj smo bili sredi države Jugoslavije in še nismo bili samostojna država," je dejala. Po njeni oceni so pri osamosvojitvi Slovenije veliko vlogo imeli tudi slovenski mediji, ki so omogočili poistovetnost s slovenskimi vojaki.

Natanko za eno človekovo polnoletnost je minilo od tistega živčnega dneva, ki je stresel in streznil Slovenijo pred razglasitvijo samostojnosti. Na sanje o lastni državi je takrat prvič legla senca možnega vojaškega spopada. Danes smo tu zato, ker se Slovenci tega nismo ustrašili, ampak smo se postavili po robu jugoslovanski armadi. Katarina Kresal

Ministrica je stalni sestavi 710. učnega centra v Pekrah podelila tudi poseben kovanec. Glede nabornikov oz. prve generacije Slovenske vojske je pojasnila, da so del zgodovine o osamosvojitvi Slovenije in da bi bilo treba tej generaciji vojakov priznati poseben status.

Njen spremljevalec, načelnik Generalštaba SV Alojz Šteiner, pa je povedal, da bodo pekrski dogodki v njegovem vojaškem poklicu ostali zapisani na najpomembnejšem mestu. "Tukaj se je začelo, tukaj smo delali prvi preizkus ob sporu, ki se je potem nadaljeval z jugoslovansko armado. Brez te izkušnje bi pozneje junija leta 1991 težko izšli kot tisti, ki smo potegnili boljši kos pogače," je dejal.

Leta 1991 je bilo v učnem centru Pekre 120 nabornikov, ki jih je usposabljajo 34 zaposlenih, od katerih je 14 skrbelo za podporo usposabljanja, drugi pa so bili neposredni izvajalci usposabljanja, in sicer inštruktorji, ki so bili poveljniki oddelkov, poveljniki učnih enot oz. poveljniki vodov in učnih čet. Usposabljanje v Pekrah, ki se je začelo maja leta 1991, je od samega začetka ogrožala takratna Jugoslovanska ljudska armada (JLA) s stopnjevanjem pritiskov, s silo pa ga je poskušala prekiniti s t. i. pekrskimi dogodki. Uvod v te dogodke je bilo namreč zajetje dveh pripadnikov JLA, ki sta iz neposredne bližine učnega centra z daljnogledoma opazovala usposabljanje nabornikov v centru.

Slovesnost v Mariboru
Slovesnost v Mariboru FOTO: POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
25. 05. 2009 11.52
-1
pajnterblanka, a ti sploh veš kaj je komunizem? A lahko našteješ enega komunista? To kar ti sovražiš bil rdeči fašizem, alternativa mu je črrni fašizem. Obakrat gre za ljudi, ki svet vidijo črno - rdeče in iz dobrih idej naredijo poligon za izživljanje svojih frustracij. Premisli, če nisi tudi ti ena izmed njih....
Franc Zabukovec
25. 05. 2009 07.27
pajtlerblanka24.05.2009, 23:540 kar pišeš spodaj je LARIFARI, a te v cerkvi uči lagat vera al župnik. mislim da vera ne. tisto op partizanih v tvoji rodbini mogoče res drži, ampak ti si ČISTOKRVNI potomec belogardista, ali pa rezultat temeljito cerkveno opranih možganih. po moje si pa še prkurjena zdraven. vsekakor nisi za u postlo ampak za GRMADO.
Buena Vita
24. 05. 2009 23.54
+1
EMILI ŠTEVILČNICA V MOJI DRUŽINI JE BILO 11 PARTIZANOV,ZAKAJ PA NE PRENESEM KOMUNISTOV ,PA JE VZROK ,KER SE TI PARTIZANI NISO BORILI ZA TO KAR SO KOMUNISTI NAREDILI IZ SVETA,EVROPE,JUGOSLAVIJE,SLOVENIJE NI VEČJEGA ZLA NA SVETU KOT KOMUNISTI,IN TI S KAČJE KOŽE NISO NIČ BOLJŠI OB NEDELJAH PA POGLEJ OKOLI CERKVE,PO ODPUSTE SE SLINIJO SAMO KOMUNISTI,IN KDO HODI NAJVEČ V CERKEV ,,,GREŠNIKI
Emil Kvar
24. 05. 2009 22.32
+1
PAJTLERBLANKA vidim da si zelo neinteligentno bitje in vidiš vse samo črno in belo. Nekaj si zapomni za mene si ti bleka poden od podna in če bi še sedaj spravljali belčke na goli otok bi jaz bil prvi, ki bi te strpal tja in tebi podobne, vem pa da vi otroci belogardistov niste ničesar zakrivili vendar ste vzgojeni v duhu fašizna in kolaboracije, zato bi vas trebalo prevzogojitim ker obstaja potencialna nevarnost z vaše strani, da boste to državo prodali, recimo cerkvi ali pa kakšnim italjanskim istranom, ki že imajo apetite. Sram vas bilo. Nisem bil nikdar komunist ampak komunisti so vedeli s kakšno sodrgo imajo opravka.
Franc Zabukovec
24. 05. 2009 20.06
pajtlerblanka24.05.2009, 19:270 je-bo-te komunajzar, pol ti je pa župnik reku da je greh če s komunistom s začela pa z župnikom. no saj ti bo bog poplačal, če misliš da je boljš če ti plača bog namest župnika v redu sam da te komunist več ne nateguje
Buena Vita
24. 05. 2009 19.27
EMILI34 NISEM V KOMUNISTIČKI PARTIJI,IN NIMAM NAVAD PONEVERJAT DEJSTEV IN ZGODOVINE POZNAM PA VSE AKTERJE IN V BEOGRADU STA SE DVIGNILA KOROŠEC IN HAFNER,OSTALI SO MORALI JET,SAMO KOMUNAJEZERJI SO ZMOŽNI PONAREJANJA ZGODOVINSKIH DEJSTEV------OSTALI SE DRŽIMO ZADEV TAKO KOT SO SE DOGAJALE,BREZ SPREVRAČANJ
Tonček Balonček
24. 05. 2009 18.13
Kako pa to, da imamo danes skoraj 30.000 veteranov vojne za Slovenijo, v tistih časih so bili vsi miličniki in starešine TO komunisti, Slapar je bil komunist, enako Kučan in Drnovšek, za vse je pa zdaj zaslužen Janez Janša. Tu nekaj ne štima!! Vsi zgoraj našteti v tistih časih niso bili več komunisti, ker so izstopili ali pa so jih izključili, partije ni bilo več, saj so slovenski delegati tisti 14. izredni kongres januarja 1990 zminirali, Vinko Hafner pa je Miloševiću žugal s prstom, potem so pa protestno kongres zapustili in odšli domov. Murgelski palček je nenadoma pobral svoje papirje in torbo, vstal od velike mize in se poslovil od predsedujočega Milana Pančevskega. Za Kučanom sta vstala še Štefan Korošec in Sonja Lokar in vsi trije so se z odra velike dvorane beograjskega Sava centra molče spustili v parter. Ob glasnem hrupu in pripombah je tedaj vstalo vseh 106 slovenskih delegatov in po širokem prehodu krenilo proti izhodu. Lokarjeva je celo jokala! Izredni 14. kongres Zveze komunistov Jugoslavije ni nadaljeval dela tisti dan, tudi ne naslednji, ne dan kasneje, vse do danes ne. Umrla je Komunistična partija,na dan 22. januarja 1990 in nehajte že enkrat opletati s temi komunisti. Tudi klerikalcev (razen Ljudmile Novak) ni več v politiki, pa tudi njej so štete praktično ure političnega življenja, Peterle pa ni klerikalec po miselnosti.
tovarišinajuriš
24. 05. 2009 09.35
VSEM ČASTILCEM LIKA IN DELA VELIKEGA DIKTATORJA IONESKA JANŠESKA V VEDNOST : Samostojne slovenije ne bi bilo brez mene ! ! !
Tonček Balonček
24. 05. 2009 09.06
A ni bil Janez Slapar tudi komunajzar?
Emil Kvar
24. 05. 2009 08.27
Jaz se sprašujem ali so na proslavi bili sploh prisotni visoki člani pomladnega trojčka. Tu mi nekaj smrdi
Emil Kvar
24. 05. 2009 08.23
ŠAJTLERBLANKA mislim da boš se morala še malo naučit zgodovine. Osamosvojitev so začeli komunisti, ko so leta 1989 v Beogradu na kongresu komunistov protestno zapustili sejo in s tem dali vedeti, da je konec Jugoslavije blizu. Tako so tudi slovenski komunisti z Kučanom na čelu bili prvi v Jugoslaviji, ki somirno sestopili z oblasti in dovolili demokratizacijo. Ne vem pa od kod tebi ideje, da niso bili za osamosvojitev. Malo pa povprašaj nekoga, ki je leta 1994 bil na položaju, kaj se je dogajalo, ko so je zgodila Depala vas in je moral sestopiti obrambni minister Janez J.
Buena Vita
24. 05. 2009 01.59
TONČEK BALONČEK RES SI POKVARJENO TELE,KR DELI NORCE IZ LJUDI,VRNJENO BOŠ IMEL STOKRATNO,UDARILO TE BO KJER NAJMANJ PRIČAKUJEŠ SI SPLOH MINUTO VIDEL KAKO JE BILO LJUDEM ZA ČASA NAPADA JUGO-SOLDATESKE,MOJI OTROCI SO TAKRAT BILI MIČKENI,IN SO JOKALI,NIHČE NI OMENJAL NOBENE VOJSKE,OTROCI SO SAMI POGRUNTALI DA JE NEKI ZELO ZELO NAROBE,ŠE PA ŠE VPRAŠANJ SO IMELI,TAKO SE JE POČUTIL VSAK KI JE SLIŠAL ZA PANCER REVOLUCIJO---ZATO SVOJ POKVARJENI SARKAZEM STRESAJ NA SVOJO ŽENO,ČE SE UPAŠ,SEVE
3-2
23. 05. 2009 23.00
Bila je jesen!
Tonček Balonček
23. 05. 2009 22.15
Sem žemislil, da je na zgornji sliki kakšna arhivksa fotografija romanja Janeza Janše kot vodje delagice v Jajce, ampak je na sliki nek starejši in močnejši gospod.
Tonček Balonček
23. 05. 2009 22.08
Vsi vemo, da bi bila Slovenija še dandanašnji v Jugoslaviji, če ne bi bilo "pomladi"!
Jože Pernek
23. 05. 2009 21.49
Tonček Balonček 23.05.2009, 21:46 Ne me basat s temi neumnostmi!! ni treba, si že nabasan
Tonček Balonček
23. 05. 2009 21.46
Kako je mogoče, da se je na isti dan osamosvojila tudi hrvašak, potem pa še vsi ostali, nazadnje še kosovo, zdaj smo pa pod eno streho skupaj z Romunijo in Bolgarijo!!! Pa ni bilo nikjer ne Nove revije, ne Janše, ne Pučnika ne Bavčarja ne Argentincev! Kako je sploh to mogoče?? A Školjč, Janšev protikandidat za predsednika Zveze mladine je pa izdajalec? Ne me basat s temi neumnostmi!!
Inspire
23. 05. 2009 20.27
Kako je mogoče ,da je danes na slovesnosti v Pekrah govorila ga. KRESALOVA ,ko pa dobro vemo ,da je bila stranka LDS proti osamosvojitvi ( ŠKOLJČ ) in drugi . Nobenega vidnega predstavnika ni bilo tam ,niti nisem videl ljudi ,ki so nam izborili samostojnost .Mogoče so bili v ozadju ,ker so žal v opoziciji .Z njihovimi napori leta 1991 se pa danes kiti gospoda . ŽALOSTNO !
Tonček Balonček
23. 05. 2009 20.09
Osvobodila sta nas Janez Janša in Igor Bavčar, diplomanta FSPN-ja, dolančeve valilnice partijskih kadrov, oba seveda komunista, eden terja zdaj ustavne spremembe, drugi pa je potopil Drogo, kolinsko in prodaljodlarjem bencinske črpalke, prvi pa Hrvatom šenkal par sto ton orožja ter municije! Česa takega še Tito ne bi počel, ta večni tandem pa teh 2 mio ljudi drži v šahu že 20 let. Pa kdaj ju bodo razkrinkali? Kje je denar? Se bomo ukvarjali z Rožmani, Ribičičli in Titom? Kdaj bo Bavčar opvedal kaj konkretnega o tistem izbrisu, ki ans bo baje stal ogromne denarje? Bo spet reševal Janšo?
Franc Zabukovec
23. 05. 2009 20.05
insaner23.05.2009, 19:082 a si ti morda politik. nakladaš o nerazumljivem razumevanju, pa če sem čist pošten, te tud mal ne štekam kaj hočeš da postane še bolj razumevajoče nerazumljivo.