Slovenija

Tunina s plastičnim dodatkom

Ljubljana, 02. 03. 2009 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kupca pločevinke tunine je čakalo presenečenje – kos plastike. Kaj storiti? Najbolje je izdelek vrniti trgovcu, ki mora ugotoviti, kako je tujek zašel vanj. "Mi, žal, v konzervo ne moremo pogledati," pravijo ponudniki.

Na uredništvo smo dobili sporočilo bralca, ki ima v zadnjem času kar nekaj neprijetnih izkušenj z "najboljšim sosedom". Sodu je izbilo dno, ko je odprl pločevinko tune v oljčnem olju znamke Mercator in v njej našel precej velik kos plastike.

Plastični dodatki v tunini
Plastični dodatki v tunini FOTO:
Kupci, ki naletijo na kakšen tak izdelek, lahko pomagajo samo tako, da nas obvestijo. Tanja Durin, Mercator

V takem primeru je najbolje, da kupec izdelek vrne ali v najbližjo trgovino ali v tisto, kjer ga je kupil, in posreduje kar največ podatkov, je dejala predstavnica Mercatorja Tanja Durin. V veliko pomoč jim je kartonast ovoj izdelka, če ga kupec še ni zavrgel, saj so na njem zapisani kraj in čas proizvodnje, serijska številka … Dovolj podatkov, ki proizvajalem oziroma ponudnikom pomagajo slediti poti izdelka od tekočega traku do trgovskih polic, je sicer tudi na sami pločevinki.

Te podatke potrebujejo, da ugotovijo, kaj se je z izdelkom dogajalo, oziroma kako se je tujek znašel v njem. Mogoče je, da se je v procesu proizvodnje kakšen delček stroja odlomil, je morebiten vzrok neljubega dogodka navedla Durinova, ki pa ne izključuje možnosti, da je bila zadeva podtaknjena. Vsekakor je proizvajalčeva dolžnost, da poišče odgovore, pravi in dodaja, da proizvajalec nosi vso odgovornost.

Ta je dolžan narediti detaljno poročilo o izdelku. Ugotoviti mora, iz katere serije je, kako je tujek zašel vanj in ali je mogoče kaj podobnega pričakovati tudi v drugih izdelkih iste serije. Prav tako mora oceniti, ali je pojav takšne narave, da je treba začasno ali trajno umakniti iz prodaje celotno serijo, odgovoriti pa mora tudi na vprašanje, ali bi izdelek lahko bil škodljiv za tistega, ki bi ga zaužil, še pravi Durinova. Dobavitelji se obvežejo, da so izdelki res kakovostni, zato to lahko načne tudi naše zaupanje do njih, dodaja.

Plastični dodatki v tunini
Plastični dodatki v tunini FOTO:

Kaj pa kupec?

To je neprijetno tudi za trgovca, veste, mi v konzervo ne moremo pogledati. Tanja Durin, Mercator

Res je neprijetno, če naletiš na tak izdelek, zato se poskušamo opravičiti, je dejala Durinova. "Običajno se vsaj na simbolični način poskušamo oddolžiti kupcu," dodaja. Najmanj, kar lahko pričakuje, je, da mu povrnejo denar ali dajo nadomestni izdelek.

Tudi na uradu za varstvo potrošnikov pravijo, da je to prvo, kar mora trgovec storiti, nesprejemnljivo pa bi bilo, če bi kupca obtožil, da je sam podtaknil določeno zadevo. "Drugače pa tu kakšne posebne pravice, kot da ga bodo en mesec zalagali z zastonj konzervami, nima," dodaja predstavnica urada Mojca Burgar.

Dejstvo, da se to zgodi v postopku proizvodnje, priznava. "Če bi bilo tega več, bi ponudnika opozorili, naj izdelek umakne. Če gre za enkraten primer, pa naj vsaj korektno odreagira," še razlaga Burgarjeva. Doslej težav z izvajanjem njihovih navodil niso imeli.

Pretečeni mlečni izdelki, gnila solata …

Bralec pa nas je opozoril tudi, da je v eni od Mercatorjevih trgovin v Ljubljani kar trikrat zapored naletel na mlečne izdelke, ki jim je rok trajanja že potekel, pa čeprav je osebje opozoril na to. Prav tako naj bi prodajali gnilo solato. "To se ne bi smelo zgoditi. Pri množici izdelkov, ki jih ponujamo, mora interna kontrolna stalno potekati. Toliko bolj pazljivi morajo biti pri svežih izdelkih, ki so vezani na roke," je zadevo komentirala Durinova in vse, ki bi na kaj takega naleteli, znova opozorila, naj kupljeno vrnejo. "To so zadeve, ki jih v trgovini nihče ne želi, še najmanj trgovci," dodaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janžo
12. 09. 2009 02.30
upam, da si mislil cinično ;)
janžo
12. 09. 2009 02.29
Bravo tonček, najbolje da pred prodajo odprejo vse paštete, marmelade, mleko, jogurte in tako naprej. Po možnosti bi bilo fajn če še preštejejo, če je v vseh konzervah enako število fižolov, koruznih zrn itd., kajne?
Tonček Balonček
03. 03. 2009 10.24
Po mpojem pa Mercator zanalašč od proizvajalcev jemlje izdelke, v katerih so plastika, žeblji, dlaka, mišji repi, sluzi in alge in s tem izsiljuje nižje nabavne cene, iz razlike si pa managemnent izplačuje nagrade in odpravnine, ha, ha! Če bi delali tako kot je treba, bi morali, preden gre blago na police, vsako konzervo ali jogurt odpreti, poizkusiti in pregledati, če je vsebina neoporečna in tiste, ki vsebujejo tujke, izločiti! Potem se to ne bi več dogajalo!
mcepar
03. 03. 2009 06.26
Ne zganjajte panike zaradi te plastike v tudi!!! to se res lahko nehote zgodi pri tako veliki proizvodnji!!! in ni potrebno vse hitro dat v medije, saj se da vse rešit na lep način, če se izdelek prinese nazaj v trgovino zamenjat.
missdasa
02. 03. 2009 20.42
Mercator se je res ful pokvaril....pa pustmo to tuno (to je iTak bad). Meni gre pa ful v nos to, da recimo v Mercatorju na Brodu, ni nalepk že 3dni....čeprav človek zapravi 60eur, torej 6nalepk.....nisem dobila niti ene.....kao, nimamo zmanjkalo nam je, mi je odvrnila...(nisem sicer zbirateljica nalepk) ampak jih podarim drugim k jih zbirajo.Pač to mi gre v nos, ker Mercator je najdražji, in vse te nalepke k dobimo itak plačamo za to.....pač zdi se mi totalno nepošteno!
Nowotny
02. 03. 2009 19.24
bla bla bla.. to enostavno ni res, če greste v kakšno zakotno trgovino Mercator boste doživeli vse to! Pretečeni roki tam niso nič novega. Sem že tudi sam opozarjal, da imajo skutin namaz z pretečenim rokom na policah pa čez dve uri še ni nihče naredil čisto nič. Še več! ko sem klical inšpekcijo se tudi ni nič zgodlo. Naslednji dan je bilo še vse skupaj na policah. Toliko o Mercatorju. Pa še to to se ni zgodilo kekje bogu zahrbtu, ampak v Ljubljani.
Pantokrator
02. 03. 2009 19.17
Debeljak, poglej kakšno svinjarijo prodaja tvoj Mečkator!
inna@volja.net
02. 03. 2009 18.57
TO NI NIC ! SE SPOMINJAM LETE NAZAJ KO SO SODELAVCI POLULALI PO Mc DONALDOVIH HAMBURGRJIH . CE BI LJUDJE VSE VEDLI ??
AliaxInvent
02. 03. 2009 18.42
primorc489
02. 03. 2009 18.29
Ja Mercator ni več tako "kvaliteten" cene so pa zelo Visoke.. Sadje,zelenjava,kruh,mleko in mlečni izdelki Mercator ni več tisto kar je bil pre 5 letimi... mi kupujemo zdaj največ v Lidlu pa v Sparu spar ima super zelenjavo in sadje kar nebi rekel za Mercator...
Looney13
02. 03. 2009 18.26
100 ljudi 100 čudi. aja pa res dober članek. Še več takih!
jurcek
02. 03. 2009 18.20
slaba organizacija
smexi
02. 03. 2009 17.36
vse povsod je isto... pač naletiš men se je tud zgodlo da sem pred kratkim v E.Leclerc kupu fižol v konzervi in je tu pa tam bil gnil, s plesnijo
nmjev
02. 03. 2009 17.20
Jaz sem pa pred kakim tednom naletel na Fructal sok, ki je vseboval zelo cudne vmesi...kot "alge"...sm mislu mal slikat pa it nazaj v trgovino sam brezveze se mi ni dalo lol...
plamen
02. 03. 2009 16.59
No tudi jaz sem marsikaj opazila v Mercatorju, sem zadnjič brskala po skrinji, kjer imajo morske sadeže in kaj sem odkrila, morske sadeže skoraj v zeleni barvi zmrznjene pretečene 3 mesece. Poklicala sem trgovko in ji pokazala, da jih je odstranila. Že na pogled so bili grozni. Enkrat pa sem prinesla kosmiče, kjer so lezli črvi v notranjosti škatle (k sreči ne v vrečki), vendar smo jih vrgli stran, ker nas je minilo.
kolenczan
02. 03. 2009 16.43
Rio Mare ftw :) njami ribe
meganecc
02. 03. 2009 16.41
ggzz se vidi da ne ločiš proizvajalca od trgovca ko boš pa komentiraj anti-kriminal niso krivi posamezniki da se jim ne da delat ampak št.zaposlenih in njihove plače
Traffic
02. 03. 2009 16.39
em ja hm Mercator ma dobro kvaliteto... aia..pa take stvri...noben ne more potrdit da je bilo to res notri...možno je da nekdo da to tudi on sam noter in potem blablabla nekaj govori okoli.!
Decko Balkanac
02. 03. 2009 16.29
še dober d je ne jem
ZeroCod
02. 03. 2009 16.24
zakaj pa ni pol še na embalaži ta plastika narisana ? =)