Slovenija

Turistična zveza Slovenije predstavila bonton dopustniškega obnašanja

Ljubljana, 10. 06. 2021 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
9

Na Turistični zvezi Slovenije so pred začetkom poletne turistične sezoni sestavili bonton dopustniškega obnašanja. Kot primer dobre prakse reševanja te problematike so posebej izpostavili destinacijo Kranjska Gora, kjer so k reševanju problematike pristopili z "mehkejšim pristopom".

 

Kot so predstavili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, bonton dopustniškega obnašanja med drugim predvideva ustrezno odlaganje odpadkov v smeti, pospravljanje za svojimi psi, uporabo javnih toaletnih prostorov, primerno obnašanje v hribih in na plaži, parkiranje na namenskih površinah in spoštovanje zasebne lastnine.

Bonton so na zvezi sestavili, ker je Slovenija država z odprtim dostopom, kar v praksi pomeni, da se Slovenci lahko prosto sprehajamo tudi po zasebnih površinah, kar v Italiji in v drugih evropskih državah ni mogoče. Nastal je na podlagi informacij, ki so jih turistična društva posredovala Turistični zvezi Slovenije o tem, kaj jih je pri obiskovalcih v lanski sezoni najbolj motilo.

Na anketo so se odzvali tudi v Turizmu Kranjska Gora, kjer so po mnenju zveze lep primer dobre prakse glede reševanja problematike obnašanja obiskovalcev. Po besedah Mojce Mežek iz Turizma Kranjska Gora se s to težavo srečujejo že nekaj let, eskalirala pa je lani.

Reševanja problematike so se med drugim lotili z izdelavo posebnih tablic, s katerimi obiskovalce pozivajo, naj se držijo predvidenih stez, imajo pse na povodcih in ne prečkajo pašnikov, kjer ni predvidene poti. Tablice so tudi ilustrirane, s čimer želijo na prijazen način pokazati, da se vzgoja začne že pri mladih.

Po vzoru iz tujine vzpostavljajo tudi posebno podstran, na kateri bodo predstavili tudi svoja pričakovanja do obiskovalcev, ki bodo prišli v Kranjsko Goro. Mežkova je pri tem poudarila, da ne želijo kaznovati, omejevati in odganjati ljudi, ampak želijo na lep način sporočiti, da so tukaj določena načela, ki jih je potrebno upoštevati.

Kranjska Gora
Kranjska Gora FOTO: Shutterstock

Vodnica v naravi Marija Imperl je ob tem spomnila na stališče komisije za tematske poti pri turistični zvezi, da je kazen tista zadnja alternativna možnost, ki jo je treba uporabiti zgolj takrat, ko drugače ne gre.

Glavna sekretarka turistične zveze Karmen Burger je spregovorila tudi o tekmovanju v gostoljubnosti in urejenosti krajev po Sloveniji Moja dežela - lepa in gostoljubna. Akcija poteka že 30. leto zapored, njena zelena nit pa je trajnostna naravnanost. Letos so akciji dodali dve novosti, in sicer 'Doživite pristni stik' ter 'Oddih ob/na vodi'. Prvo novost so uvedli, ker sodobni turisti ne iščejo več samo lepih pogledov, temveč tudi pristne stike z domačini. Z drugo novostjo pa iščejo do narave prijazne dogodivščine ob rekah in jezerih.

Posebno pozornost skrbi za okolje izpostavljajo tudi v Turistični zvezi Velenje, kjer po besedah Marije Brložnik spodbujajo trajnostne izvedbe turističnih prireditev, predvsem brez uporabe plastike.

Predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka pa je predstavil tudi mobilno aplikacijo Slovenski turistični vodnik, ki omogoča individualna načrtovanja potovanj po Sloveniji. "Aplikacija omogoča, da se v bližini trenutne lokacije turista pokažejo vse znamenitosti, odpiralni časi in kar je najpomembneje, tudi informacije glede infrastrukture, ali je cesta odprta oziroma zaprta. Torej vsem obiskovalcem določenega kraja nudi vse koristne informacije," je dejal Hevka. Aplikacijo si je po njegovih besedah naložilo 5500 uporabnikov.

Slovenija pa trenutno nosi tudi naziv Evropska gastronomska regija 2021. V okviru tega naziva so letos že četrtič organizirali izbor za najboljši gastronomski spominek. Po mnenju etnologa Janeza Bogataja je letošnje tekmovanje pokazalo nekaj odličnih rešitev. Veseli ga tudi, da se je močno znižala starostna struktura in močno zvišala struktura strokovnosti sodelujočih.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
11. 06. 2021 08.55
Turistična zveza Slovenije bi se morala bolj brigati za turiste,ki imajo žival(muco ali psa),da jih usmerijo v privatne nastanitve,kjer so živali dobrodošle.Ter ZA TISTE,KI SE PRIPELJEMO NA MORJE,SMO TAM CELI DAN,ŽELIMO PRENOČITI V HOTELU ALI PRIVATNI SOBI,IMETI ZAJTRK,PLAČAMO IN GREMO KAMOR NAS POT PELJE.SEDAJ PO VSEH ZGIBANKAH,KI JIH POŠTA DAJE V POSTKASLC PIŠE:MINIMUM 2 DNI.HEJ!JAZ IMAM DAN ZADOSTI,A ZVEČER SEM UTRUJEN,TER NE ŽELIM PRENOČITI (ČE OB CESTI RAJE PARKIRAM,KOT VOZIM,A ME POLICIJA ARETIRA,KER MOTIM NJIHOV TERITORIJ)NA POSTAJI POLICIJE,KOT NEK KLOŠAR.TO BI BILO VAŠE OPRAVILO!DRUGO PA JE VAŽNEJŠE VAŠE OPRAVILO IN PRIMARNA NALOGA:POUČITI DOLENJSKE ROME O OBNAŠANJU TAKO V HOTELIH,KOT NA ZABAVIŠČIH.IN PO ULICAH PORTOROŽA!PORTOROŽ 2020 JE BIL "NJIHOV".KRIČANJE,SCANJE NA TRATOARJIH,OBNAŠANJE,KOT,.DA SO V SVOJIH PRIKOLICAH.NEMCI,AVSTRIJCI,.ITALIJANI IN MI ŠTAJERCI SMO LE"ZIJALA PASLI".ZASTONJ PREDSTAVE!
MUNGATUMBA
10. 06. 2021 20.34
+1
Sedaj ko je pa toto napisano, naj pa ponovno strojanove v Kempinskega spustijo.. da ga sprobajo v živo...
Walter Pravicek
11. 06. 2021 08.56
+1
NAPISAL ŽE TAKO TUDI JAZ,A BILI SO Z DUGIMI PRIIMKI!IZ DOLENJSKIH NEPRIJAVLJENIH NASELIJ!
Wahl
10. 06. 2021 19.16
+0
Oprostite, moj pes pospravlja za menoj in je zelo užaljen, ko bere članek.
magic touch
10. 06. 2021 18.12
+1
...a bonton za turistične delavce bodo tudi napisali??..recimo, da se bi obnašali enako do vseh gostov, tako tujih kot domačih ....
Ivan zDoba
10. 06. 2021 15.33
+4
'Doživite pristni stik' ter 'Oddih ob/na vodi'. Pojdite kamorkoli drugam samo na Bled in v Bohinj ne. Blejci ne marajo domačih turistov, Bohinjci pa sovražijo vse, ki niso iz Bohinja!
Ivan zDoba
10. 06. 2021 16.15
+4
Drago Bulc: »Omejitev ne podpiram, saj zgolj odganjajo goste. Na izlet in dopust se ljudje odpravimo uživat, želimo si sproščenosti in gostoljubja. Sam bom zato tudi letos počitnikoval tam, kjer bom lahko na plaži v miru spil kavo v kopalkah. «
Walter Pravicek
11. 06. 2021 08.58
BLED-BOHINJ;NAJ LE IMAJO GORENCI TI DVE MESTI.MENE TAM NI BILO ŽE VEČ KOT 10-15 let!PA SEM ŠE KAKO ŽIV!
Walter Pravicek
11. 06. 2021 08.59
PRAVILNO,ČE IMAŠ KAJ V KOPALKAH!DRGAČ PA HITRO PO DOLGE HLAČE,DA SE NE VIDIJO ŽILE!