Slovenija

Turistični boni tudi letos v turizem, nekaj denarja si lahko obetajo tudi gostinci

Ljubljana, 23. 07. 2021 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
2

Nove turistične bone, ki polnoletnim Slovencem prinašajo sto evrov, mladoletnim pa 50 evrov, nameravajo izkoristiti štiri petine vprašanih, ugotavlja raziskava Mediane. Tudi letos se bo največ denarja steklo v turizem, približno tretjina vprašanih pa bo deloma ali v celoti bone namenila tudi gostinskim storitvam. Manj kot petina Slovencev pa namerava svoje bone podariti drugim upravičencem.

Mediana je med 19. in 21. julijem izvedla raziskavo, v kateri so ugotavljali, kakšne so namere prebivalcev Slovenije glede unovčevanja turističnih bonov, v katere sektorje jih bo namenjenih največ in kaj bodo z njimi storili tisti, ki jih ne nameravajo izkoristiti. Ugotovili so, da namerava nove turistične bone, ki polnoletnim državljanom prinašajo sto evrov, mladoletnim pa 50 evrov, izkoristiti 81 odstotkov vprašanih, medtem ko jih 14 odstotkov še ne ve, ali bodo nove bone izkoristili. Le pet odstotkov anketiranih pravi, da bonov verjetno ne bodo izkoristili.

Ali nameravate izkoristiti nove turistične bone?
Ali nameravate izkoristiti nove turistične bone? FOTO: Mediana

Med tistimi, ki so deloma ali v celoti izkoristili lanske bone, je namera za koriščenje statistično značilno višja, saj kar 92 odstotkov vprašanih pravi, da bodo bone izkoristili, le dva odstotka pa, da jih ne nameravajo izkoristiti. Pri tem jih je šest odstotkov še neodločenih, sporočajo na Mediani. "Sklepamo lahko, da so tisti, ki so lanskoletne bone izkoristili deloma ali v celoti, s potekom storitve že seznanjeni, kar jim olajša tudi odločitev, da bodo izkoristili nove bone," so zapisali.

Večina bo bone tudi letos namenila turizmu

Tudi tokrat se bo iz naslova letošnjih bonov največ denarja steklo v sektor turizma, približno tretjina tistih, ki nameravajo bone izkoristiti, pa bo svoj bon deloma ali v celoti izkoristila tudi za gostinske storitve. Približno 14 odstotkov vprašanih pravi, da bodo bone izkoristili (tudi) za dejavnosti s področja kulture, 12 odstotkov pa (tudi) s področja športa. Osem odstotkov je še neodločenih.

Za kakšen namen nameravate porabiti bon?
Za kakšen namen nameravate porabiti bon? FOTO: Mediana

"Tu ne ugotavljamo nobenih pomembnih razlik v namerah med tistimi, ki so lanske bone izkoristili. Prav tako jih večina pravi, da jih bodo namenili turistični in gostinski dejavnosti," rezultate komentirajo izvajalci ankete.

Med tistimi, ki letošnjih bonov ne nameravajo izkoristiti, le slaba petina vprašanih pravi, da bodo bone podarili drugim upravičencem, medtem ko jih skoraj tri četrtine tega ne nameravajo storiti.

Nekaj več kot polovica odraslih Slovencev je vsaj delno porabila lanskoletne bone

Lanskoletne bone v višini 200 evrov za polnoletne osebe je sicer v celoti že izkoristila nekaj več kot tretjina vprašanih (37 odstotkov), dodatnih 16 odstotkov pa jih je bone izkoristilo vsaj deloma. Do zdaj je torej vsaj del svojega bona porabila nekaj več kot polovica odraslih prebivalcev Slovenije.

Ali ste izkoristili lanske turistične bone?
Ali ste izkoristili lanske turistične bone? FOTO: Mediana

Kar 38 odstotkov vprašanih bonov še ni izkoristilo, vendar pa jih namerava. Za to imajo čas še do konca letošnjega leta.

Raziskava, v kateri je sodelovalo 505 polnoletnih prebivalcev Slovenije, je za Slovenijo reprezentativna po spolu, starosti in regiji.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
23. 07. 2021 16.20
menda samo program za gostince stane 700eu
Periot222
23. 07. 2021 15.40
+0
Imamo se lanske pod nacisticnimi pogoji si jih vtaknite v r..!