Slovenija

V primeru goljufanja s turističnimi boni do 40.000 evrov kazni

Ljubljana, 09. 06. 2020 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.P., U.Z., STA
Komentarji
497

"Boni so tukaj, izkoristimo jih in naredimo dvojno dobro delo – za našo dušo, skozi dopust doma, v Sloveniji in za naš slovenski turizem," je pozval minister Počivalšek. Namestnik generalnega direktorja Fursa je povedal, da bonov ne bomo prejeli v fizični obliki. K ponudniku bomo prišli z osebno izkaznico ali potnim listom, ta pa bo naše podatke vnesel v Fursov sistem. Bon bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku, izplačilo v denarju pa ne bo možno. Nadzornih mehanizmov je več, pravnim osebam pa v primeru goljufanja z boni grozi do 40.000 evrov kazni.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Boni unovčljivi od 19. junija
    02:47
    Iz SVETA: Boni unovčljivi od 19. junija
  • Iz SVETA: Priprave domačega turizma na letošnjo sezono
    03:00
    Iz SVETA: Priprave domačega turizma na letošnjo sezono
  • Pakova o promociji Slovenije
    15:52
    Pakova o promociji Slovenije
  • Minister Počivalšek o turističnih bonih
    10:41
    Minister Počivalšek o turističnih bonih
  • Iz 24UR ZVEČER: Mišo Mrvaljević o turističnih bonih
    03:57
    Iz 24UR ZVEČER: Mišo Mrvaljević o turističnih bonih

Turistični boni so eden izmed ključnih ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, ki ga je Državni zbor sprejel konec maja. Že nekaj časa je znano, da jih bodo prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji (na dan 13. marca 2020), in sicer tisti rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčiti jih bo mogoče od 19. junija do konca letošnjega leta, veljali pa bodo za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v slovenskih nastanitvenih obratih.

Evidentirani bodo kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu Finančne uprave RS. Način koriščenja je vlada določila z uredbo na ponedeljkovi dopisni seji. Najnovejša informacija o koriščenju je, da bo bon deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku, torej pri različnih ponudnikih. Izplačilo njegove vrednosti v denarju ne bo mogoče, bo pa prenosljiv med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. Do prenosa bodo tako upravičeni stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki, zakonci, zunajzakonski partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, prenos pa bo mogoč tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Počivalšek: To ni subvencija, da preživiš, to je spodbuda, da delaš naprej, četudi z manjšimi obrati 

Podrobnosti o turističnih bonih, za katere bo država odštela 345 milijonov evrov, so na novinarski konferenci predstavili gospodarski minister Zdravko Počivalšek, namestnik generalnega direktorja Finančne uprave RS Peter Grum in direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. 

Počivalšek je uvodoma povedal, da je zelo zadovoljen, da jim je uspelo hitro pripraviti veliko ukrepov, ki jih je in jih še bo koristil slovenski turizem. "Pripravljeni smo na letošnje poletje, ne glede na številke konec poletne sezone, pa je eden od ciljev že izpolnjen: smo vodilni v zvestobi zelenemu, varnemu in trajnostnemu turizmu," je dejal in opozoril, da varnost in zdravje zdaj pomenita več kot kdaj prej. 

Turizem po njegovih besedah predstavlja več kot 10 % slovenskega BDP, kar je številka, ki zahteva prednostno obravnavo. Od turizma je odvisnih tudi skoraj 60.000 delovnih mest, ki ne smejo propasti, poleg tega je turizem tudi zelo multiplikativna panoga - ko gre dobro turizmu, gre dobro prevoznikom, kmetijstvu in ostalim, je povedal.

Turizma ni brez turistov, je opozoril Počivalšek, a na to sami ne moremo vplivati. Letos bo veliko odvisno od tega, kako se bodo odpirale ali zapirale meje. Zato je po njegovih besedah pomembno, da se usmerimo v domače goste. In tu nastopijo omenjeni turistični boni."To ni subvencija, da preživiš v kriznem obdobju, to je spodbuda, da v krizi delaš, četudi na manjših obratih," je dejal minister, ki je prepričan, da se bo ta koncept obrestoval. "Zaradi bonov bodo imeli turistični ponudniki več dela in to je tudi naš cilj - da so vrata turističnih ponudnikov še naprej odprta."

Upravičenec bo moral na dan prihoda turističnega ponudnika obvestiti o tem, da bo svoj bon unovčil, ponudnik pa bo nato v Fursov sistem vnesel podatke. Nadzor nad rabo bonov bo pri ponudnikih izvajal tržni inšpektorat, največ pa bomo pri tem lahko naredili sami, je na nepravilnosti glede višanja cen ponudnikov, ki so se že dogajale, opozoril Počivalšek. "Boni so tukaj, izkoristimo jih in naredimo dvojno dobro delo – za  našo dušo, skozi dopust doma, v Sloveniji in za naš slovenski turizem," je še pozval.

"Odločali smo se med tem, ali damo hotelirju ribo ali ribiško palico. Odločili smo se za ribiško palico," pravi Počivalšek.
"Odločali smo se med tem, ali damo hotelirju ribo ali ribiško palico. Odločili smo se za ribiško palico," pravi Počivalšek. FOTO: POP TV

Grum: Boni ne bodo v fizični obliki

"Finančne uprave običajno ne povezujemo s počitnicami, ampak letos je malo drugače," pa je dejal Grum. Poudaril je, da turistični boni za Furs predstavljajo zahteven projekt. Upravičencev je 2,05 milijona, od tega bo okoli 1,7 milijona polnoletnih oseb prejelo bon v vrednosti 200 evrov, 350.000 upravičencev pa je mladoletnih in jim bo zato pripadal bon v višini 50 evrov.

Prvi cilj Fursa je "enostavnost, hitrost in učinkovitost unovčevanja bonov", je poudaril. "Ta cilj je pomemben zato, da lahko pomoč hitro pride do tistih, ki jo potrebujejo, torej do turističnega dela gospodarstva," je dodal. Drugi glavni cilj pa je preprečevanje zlorab. Kontrole bo tako Furs izvajal v realnem času na podlagi podatkov v svojem informacijskem sistemu, povezan bo tudi s knjigo gostov, ki se vodi pri policiji. Nadalje naj bi zlorabe preprečili z določilom, da bo mogoče bone koristiti le pri tistih ponudnikih, ki so bili v poslovnem registru vpisani na datum razglasitve epidemije, torej 13. marca. Nenazadnje pa bo nadzor izvajal tržni inšpektorat, s katerim bo finančna uprava prav tako delila podatke. Zagrožene globe so "relativno visoke", je poudaril Grum, in sicer od 200 do 600 evrov za fizične osebe in od 1200 do 40.000 evrov za poslovne subjekte. "Poziv, naj se ponudniki ne poslužujejo raznoraznih shem, o katerih že poslušamo, je zelo na mestu," je izpostavil. 

Grum je odgovoril tudi na nekaj praktičnih vprašanj, ki se zastavljajo v zvezi s koriščenjem turističnih bonov. Spomnil je, da ti ne bodo podeljeni v fizični obliki, pač pa bodo evidentirani v informacijskem sistemu Fursa. Uporabniki bodo lahko stanje dobroimetja spremljali prek mobilne aplikacije eDavki, za katero Grum priporoča, da si jo naložijo na svoje pametne naprave. Vpogled v stanje dobroimetja svojega gosta bodo imeli tudi nastanitveni obrati. Ob prijavi gosta bodo v obratu sredstva, ki jih bo gost želel porabiti s svojega turističnega bona, "rezervirali" in tako zagotovili, da jih gost v vmesnem času ne bo porabil drugje. Ob odjavi pa se bodo ta sredstva odštela od dobroimetja.

Nastanitveni obrati bodo lahko podatke v sistem vnašali že v času, ko bo gost pri njih bival, s čimer se bo mogoče izogniti dolgim vrstam na recepciji in večinoma tudi primerom težav z internetom ali nedelovanja Fursovega sistema. V skrajnem primeru, denimo v primeru planinskih koč, ki interneta pač nimajo, pa bo možno tudi, da gost sam plača celoten račun in nato zahteva povrnitev sredstev od Fursa.

Precej vprašanj je tudi v zvezi s koriščenjem bonov v primeru rezervacij prek spletnih platform, kot sta Booking ali Airbnb. Grum je pojasnil, da v primeru, da je plačilo bivanja izvedeno prek platforme, koriščenje turističnega bona ne bo mogoče. Če je prek platforme izvedena le rezervacija, plačilo pa se izvede pri samem ponudniku, pa se lahko koristi tudi bon.

Glede plačil za primer, da denimo apartma ali kočo najame večja skupina, je Grum pojasnil, da je možno, da ena oseba prevzame plačilo celotnega stroška nočitve s svojim bonom. Pogoj je le, da upravičenec, ki koristi bon, biva v namestitvi tiste dni, za katere želi plačati. Na vprašanje, ali lahko ponudnik koristi bone za namestitvene objekte, ki jih 13. marca še ni tržil sam, pa Grum prav tako odgovarja pritrdilno. Pogoj je le, da je bil tak objekt 13. marca vpisan v register nastanitvenih obratov.

Ponudniki se za sprejem plačila z boni odločajo sami 

Ponudniki se bodo sicer lahko odločali, ali bodo za določeno rezervacijo sprejemali plačilo s turističnim bonom. A je Počivalšek ocenil, da je bon primerljiv s kreditno kartico. "Mislim, da je to odlično plačilno sredstvo in v času, ko nimamo dovolj gostov, bo vsak ponudnik zelo zainteresiran, da goste dobi in sprejme tudi bone. Ne vidim nobenega racionalnega razloga, da bi kdo razmišljal drugače," je dejal.

Počivalšek je znova branil tudi odločitev, da bo bone mogoče koristiti le za nočitev ali nočitev z zajtrkom. Izpostavil je, da so se za to odločili zavestno: "Imeli smo možnost ponuditi tudi polni penzion, a potem bi bila še večja koncentracija pri velikih ponudnikih. Multiplikativnost bi poslabšali, če bi sprejeli drugačno odločitev," je dejal.

"Odločali smo se med tem, ali damo hotelirju ribo ali ribiško palico. Odločili smo se za ribiško palico. In verjamem, da se bo veliko manjših ponudnikov strahovito potrudilo, da so konkurenčni tudi v primerjavi s temi, ki morda samo čakajo, ker so morda na bolj razvpitih destinacijah ali imajo že danes večji sloves," je izpostavil. Nenazadnje pa je minister poudaril, da "ga ni junaka, ki bi pripravil sistem, ki bi zadovoljil čisto vse interese".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (497)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 06. 2020 19.11
. grozno. kazen za kršitelje. torej so te bon bomčke Ustvarili Točno tako , da Možnosti ZloRabe so. Torej Dopuščajo ; da Kršitelji SO. ki so , torej , Pametnejši od njih …. al kako / zakaj ne vprašajo Pametnejših in jih vzamejo u službo … pa , ej hej
oježeš
10. 06. 2020 10.33
+0
Ker politiki dobro poznajo svoj sistem dela, so že vnaprej izračunali, da se jim bo splačalo predvsem kasirati kazen. Edino vprašanje je še ali pa tudi ne, kje bo obtičal denar od pobrane kazni.
leond1
10. 06. 2020 09.53
+9
za nepravično vnovčenje čeka 40 000 kocjančiču za pokradene miljone lahko tudi miljarde pa nagrada. ma kje smo
Walter Pravicek
10. 06. 2020 09.05
+7
A goljufanje velja tudi za"Počivalškove"terme Olimnia?Bo sam sebe prijavil?
medvedJEkriv
10. 06. 2020 09.03
-2
Tile boni so dobra popotnica za drugi val epidemije........
ochi
10. 06. 2020 08.26
+4
naslov nove častne diplomske naloge? Kako podariti 200 milijonov in spraviti državljane in podjetnike v jok?
ochi
10. 06. 2020 08.22
+9
odločali ste se med tem, ali date hotelirju ribo ali ribiško palico, pozabili pa ste, da živite v puščavi.
hotchilipoper
10. 06. 2020 08.15
+6
Taka štala okrog teh bonov,kot bi nam dajali zlate palice,hahahahahahaha
mentorhercul
10. 06. 2020 08.11
+3
Bone se lahko porabi samo v turizmu. Torej bone bi lahko prenašali komurkoli in na koncu se vedno vnovči samo v turizmu kar je tudi namen bona. Sedaj pa taka fama okol teh menjav in prenosov, kar nekaj!
Domendo
09. 06. 2020 20.09
-2
Najbrej bi radi zagnal potem pa uničili z kaznimi. In kdo nebo plačal mu bodovse pobral. Pa kako lahko goljufajo z boni? Mi lahko nekdo razloži. Država je tista, ki goljuda. Dobro vedo, da nebodo vsi izkoristili bonov. Evri ostanejo v blagajni nekoga, hvalijo se pa da so ljudem dali. Bomo videli koliko. Številke 100% nebodo preko miljarde kot je Janša obljubljal. Upam da novinarji beležite njegove izrećene laži in ne samo od Trumpa.
DeDa46
10. 06. 2020 10.05
-1
Kako goljufat, sprašuješ ker nimaš ideje? Odpri: Spanje-Domendo s.p. in ponudi nočitev 200€, v šotoru, na več lokacijah po SLO. Človek ti da bon za 200€, ti pa njemu 100€ v gotovini, spi pa lahko pr seb na dvorišču v šotoru... Goljufij je lahko N...
Antoniozmaj
09. 06. 2020 20.05
+21
eeeeeeeee...ne dolgo tega SEM..eeee...reševal življenja..eeeeem...zdaj že REŠUJEM turizem. Eeeeem..dober sem
tanka nit
09. 06. 2020 19.16
-6
Leva, leva vlada nikoli nic ni dala, samo jemati je znala, in hranila družbene parazite t.i., voluharje. Ni zastonj leva, ime veliko pove 😂🤣😂 .
oježeš
10. 06. 2020 10.41
+0
Desna trenutno da, ampak bo vse in še nekaj zraven vzela nazaj. Če misliš, da so ti boni darilo državljanom, se presneto motiš. Vse je računica, kako ogoljufati državljane in zraven pridobiti še nekaj naivnežev. Kdo in na kakšen način bo plačal vso vsoto teh bonov, kdo bo pokasiral vsoto neizkoriščenih bonov, to naj nas državljanov ne bi smelo zanimati.
Lidija Brence
09. 06. 2020 19.15
+21
in koliko starostnikov bo ki ne bodo mogli koristit bona e pa smo tam spet bodo dobili par miljončkov nazaj
tanka nit
09. 06. 2020 19.15
+2
Leva, leva vlada nikoli nic ni dala, samo jemati je znala, in hranila družbene parazite t.i., voluharje. Ni zastonj leva, ime veloko pove 😂🤣😂 leva u p.m.
RdecaZvezda
09. 06. 2020 18.53
-3
A zdaj pa naj z denarjem prihranjenjem za ogrevanje pomagam hotelirjem in vse bolj požrešni državi.
Uporabnik1921539
09. 06. 2020 18.12
+36
Pomagal bom turizmu.Bon bom podaril kmeckemu turizmu v okolici kraja,kjer zivim in nakdelajo z njim,kar zelijo.V druzini smo 4je.Za K Eur se bodo ze potrudili,da jih vnovcijo.Ne mislim ne spat in ne zajtrkovat.In ne ne bom vzel nikakrsnega denarja.Kaj bo pa to?Tudi prekrsek?Zataknite si jih nekam ze enkrat.
Rafael Kramar
09. 06. 2020 18.18
+13
Uradno se moraš pri njih prijaviti in plačati turistično takso, potem greš pa lahko tudi domov spat. In ko zmanjka bona se boš moral priti odjaviti. In si fraj.
Uporabnik113189
09. 06. 2020 18.31
+11
In sedaj se lahko vprašamo, ali je takšen bon res pravi ukrep, je vlada sprejela dober ali slab ukrep.. Takšen bon, kakršen je, je po mojem mnenju slaba rešitev, mnogi ga preprosto ne bodo koristili. Obstaja množica ljudi, ki komaj sklenejo začetek meseca s koncem, pa jim bomo vsilili ta bon. Skratka nimajo dovolj denarja, da bi ga proč metali še za turistično takso in za drugo potrošnjo.. Po nekih podatkih je takšnih tretjina prebivalcev Slovenije.. Ta tretjina vam bo zabrusila, da si ta bon zataknite nekam.. Po svetu so države preprosto nakazale znesek na glavo in tako prepustili odločitev potrošniku.. Če je že bon namenjen za turizem in če vztrajamo na porabi v naši državi, potem bo potrebno omogočiti več širine, pestrosti pri uporabi.. Kazni s 40.000 EUR za pravne osebe pa znajo mnoge prepričati, da sploh ne bodo odpirali vrat.. Zarad nekih paragrafarskih prevar lahko izgubijo mnogo več kot bi pridobili z boni..
Rafael Kramar
09. 06. 2020 20.15
+4
Za turizem so naredili največ, kar se je dalo prav s temi boni. Večja širina bi enostavno pomenilo stekanje denarja drugam. V pijačo, hrano, vstopnine, masaže, savne... Vse to je sicer OK, ampak ravno nastanitveni objekti, katerim je vse skupaj sploh namenjeno, bi bili pa prazni!
antilevi?ar
10. 06. 2020 10.03
+0
Tiste 3 evre takse na noč bo ja zmogel, kajne?
oježeš
10. 06. 2020 10.48
+0
Ne pozabiti, da ponudnik prenočišč z zajtrkom ni obvezen sprejeti bona, kot se navaja. Sicer razumljivo, ker kdo pa garantira, da bo ponudnik prejel plačilo za vnovčene bone. Ali bo tudi on dobil le dobropis na davkariji. Ne pozabiti, da mora ponudnik plačati z denarjem material za hrano in mu tako rekoč virtualni dobropis ne pomaga, ko recimo naroča hrano, da lahko turistu pripravi zajtrk.
setisfekšn
09. 06. 2020 18.10
+14
Ampak dejte mi povedat kakšen smisel imajo neki boni in z njimi prisila za ponudnike ki tega očitno po svojem obnašanju ne želijo!država in ljudje jim želijo pomagati učinek je pa ravno obraten!!kot da je za njih to breme!!jaz bi opustil bone pa nej crknejo če to želijo!zakaj bi jim pomagal ce tega nočejo in jim grozil z kaznijo 40000 eur le zakaj!kakšen smisel ima le to!!pa tudi navsezadnje kakšen občutek bo pa imel turist ko bo nezaželen ko bo plačal z boni!!
setisfekšn
09. 06. 2020 18.13
-2
In država ne silite s temi boni ponudnike6 ker jim to ne paše!očitno jih ni prizadelo to 3 mesečno brezdelje!!!
Rafael Kramar
09. 06. 2020 18.21
+7
Od kje pa vam, da tega ne želijo??? Komaj čakajo, da bo vzpostavljen sistem za unovčevanje bonov! Jaz ne vidim nikogar, ki bi se jih branil!
Kimberley Echo
09. 06. 2020 18.08
+5
A podariti ga napr. sestri se pa ne da?
Rafael Kramar
09. 06. 2020 18.22
+6
Se da! Babica, mama, hči, vnikinja in po decovski strani isto, se lahko tala brez problema z pooblastilom.
DaVinci
09. 06. 2020 18.04
+14
podarim bon kmetu,ki se trudi slovensko rejo obdrzati.Naj si kupi se zemlje in boljse orodje ali masine...Kdo je za?
Rafael Kramar
09. 06. 2020 18.25
-1
Kmetu lahko podariš "svojih" dvesto evrov, če si mu res tako hvaležen za njegov trud! Ne talaj pa proračunskega denarja za kar ni namenjen!
RdecaZvezda
09. 06. 2020 18.57
+3
Kuklinski,pojdi na žegnanje traktorjev,da boš videl,da kmet ne potrebuje tvojega denarja
Mungos2
09. 06. 2020 18.03
+29
Upam, da bodo šli boni za slovenski kmečki turizem in ne za bogate slovenske hotele, sploh blejske !
Vinogradnik67
09. 06. 2020 18.05
+36
Na Bled greš enkrat v življenju in spoznaš da tam ni kaj videti razen visokih cen !!
Uporabnik113189
09. 06. 2020 18.20
+19
Zmotila me je besedna zveza "bogati slovenski hoteli". Ta pojem ne razloži ničesar, ampak res ničesar.. Najprej več hotelov na Bledu je v lasti Kitajske.. Resda stojijo v Sloveniji, zagotovo pa niso več slovenski. Ker iz Kitajske gostov ni, so prazni.. Hoteli kot takšni pa niso ne revni ne bogati, pač zgradba. Bogati so mogoče lastniki, vendar s praznim hotelom to verjetno niso več. Ali pa so mogoče še, če imajo nekje shranjen kup denarja v banki. Kdo bi vedel. Skratka, hoteli v lasti bogatih lastnikov, ki stojijo na elitnih lokacijah, na primer Bledu nam navadni raji ne prinašajo ničesar. Ne služb ( ker zaposlujejo tujce), ne prodaje v trgovinah, največ so tuji gosti prinesli občini, ki je odirala vsakogar z visoko parkirnino in še višjimi kaznimi za prometne prekrške s strani redarjev in seveda tujim lastnikom, pa še trgovskim centrom z Lidli, Hoferji, Mercatorji, kjer so lastniki tudi v tujini.. Država ima še DDV. Državljani pa imamo od tega turizma samo škodo..
Rafael Kramar
09. 06. 2020 18.26
-3
Visoke cene so pa najbrž za brezveze, a ne?
Uporabnik113189
09. 06. 2020 18.36
+9
Nihče na svetu te ne more prisiliti, da plačaš previsoko ceno. Pač ne naročiš storitve ali blaga, ne glede ali je plačilno sredstvo denar ali bon.