Slovenija

Turistični boni bodo zaživeli že pred šolskimi počitnicami

Ljubljana, 03. 06. 2020 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, N.P.
Komentarji
63

Konec epidemije morda res pomeni tudi odpiranje vrat v turizmu, a nekateri nastanitveni obrati še vedno ostajajo zelo previdni. Omejujejo jih priporočila in meje, ki ponekod ostajajo zaprte, zato tujih turistov skoraj ni. Prav oni so za prestolnico ključnega pomena, saj jim turistični boni ne bodo veliko pomagali. Medtem v panogi pravijo, da nižanju cen niso naklonjeni ter da bodo goste raje poskusili prepričati z "dodatnimi bonbončki".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Reševanje turizma
    10:51
    Iz 24UR ZVEČER: Reševanje turizma
  • Iz SVETA: Bohinj med najvarnejšimi destinacijami
    01:21
    Iz SVETA: Bohinj med najvarnejšimi destinacijami

Gosta oddaje 24UR ZVEČER sta bila Iztok Altbauer, direktor Združenja slovenskih naravnih zdravilišč, in Simon Zajc, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu. 

Izpad v turizmu je enormen – v aprilu smo na primer zabeležili 99-odstotni upad turističnih prenočitev. "Skoraj trimesečno zaprtje nastanitvenih objektov in vseh drugih objektov, ki jih imamo v zdraviliščih, je do zdaj nepredstavljiva številka. V tem času smo sicer naredili vse, da smo se pripravili na te nove izzive, predvsem varnostne ukrepe. Imeli smo to srečo, da so tri zdravilišča ostala odprta za negovanje pacientov in smo stalno lahko preverjali, ali ti protokoli res delujejo," je povedal Altbauer iz zdraviliškega turizma. 

Dejal je, da nižanju cen niso naklonjeni. "Gostu želimo ponuditi več, dati en bonbonček več, zato da se bodo prepričali, da pridejo k nam. Ob tem pa se moramo zavedati, da imajo vsi ti ukrepi svojo ceno, ampak zaradi tega ne bomo ne zviševali ne zniževali cen," je še zagotovil Altbauer. 

Hotelirji v Ljubljani pa imajo težave, ker tujih turistov (še) ni zaradi zaprtih mej, pretežno pa so odvisni od njih. Turistični boni jim tako ne bodo prav veliko pomagali, se bojijo. "Izpada v turizmu se ne da nadomestiti. Sobo lahko oddaš enkrat, ne moreš je oddati trikrat, tako kot na primer v proizvodnji uvedejo več izmen. A kar želimo doseči z boni, je to, da namesto, da beležimo 70-odstoten padec, bomo nekje na 40- do 50-odstotnem padcu v turizmu," je povedal državni sekretar MGRT Zajc. 

Altbauer: Število klicev se je povečalo že, ko se je začelo govoriti o bonih.
Altbauer: Število klicev se je povečalo že, ko se je začelo govoriti o bonih. FOTO: Shutterstock

Altbauer je poudaril, da so boni naredili veliko dobrega že zdaj, saj so ljudi spomnili, da začnejo spet razmišljati o tem, da potrebujejo oddih, dopust. "Odkar se je začelo o tem govoriti, pa se ni še niti vedelo, ali boni bodo ali ne, so pri nas začeli zvoniti telefoni. Vsak dan je teh klicev več, ko pa bo končno znan datum, kdaj bo te možno koristiti ..."

Na vprašanje, kdaj bo to, pa Zajc odgovarja, da je bilo najprej treba sprejeti zakon, ki pravi, da je treba v osmih dneh sprejeti uredbo. "Ta uredba bo sprejeta v osmih dneh. Potem nastopi problem z izvajanjem – Furs, ki bo izvajalec tega ukrepa, mora pripraviti vso podporo. Po zdajšnji časovnici bodo boni zaživeli do šolskih počitnic, tam nekje do 19. junija," je napovedal. 

Altbaur je povedal, da so v združenju mnenja, da bi te bone ob nočitvi z zajtrkom morale imeti možnost ponujati tudi turistične agencije. "Prepričani smo, da bi lahko izkoristile ves ta potencial, ki v Sloveniji je, pa ga mogoče sam hotel ne more izkoristiti," je delil razmišljanje. Kot še en problem je izpostavil, da praktično vsi nastanitveni obrati, ki niso mestni hoteli, vključujejo polpenzione in še kakšno dodatno storitev, kar bo zdaj treba izločiti oziroma bo ob bonih samoplačniško. "Osnovna cena bo nočitev z zajtrkom," pa je še enkrat poudaril.

Ideja za bon je takšna, da domačega gosta prepričamo, da čim večji del dopusta preživi v Sloveniji, pravi Zajc. "Že od začetka smo vedeli, da samo kampanja STO ne bo dovolj, zato smo se odločili za bone," pravi in dodaja, da je smisel v nočitvi z zajtrkom to, da gost v turističnem kraju poleg nastanitvenega objekta obišče še kaj drugega in denar zapravi tudi v kakšni restavraciji ali ob ogledu naravne znamenitosti, obisku kulturnega dogodka … Tako želijo v turizem poleg 330 milijonov evrov, ki so jih v obliki bonov namenili tej panogi, prinesti še dodatnih 170 milijonov. 

Kako drugod po Evropi rešujejo turizem?

Hrvati v prvi vrsti stavijo na nižje cene. Epidemija je podaljšala zimsko spanje na Jadranski obali, ki se zdaj prebuja v ero drastičnih znižanj. Konkretno – za hišo z bazenom v Lakmartinu na Krku boste letos na višku poletja odšteli 114 evrov, kar je le odtenek več kot lani zunaj sezone, ko je dnevni najem stal okroglih 100 evrov.

Naši južni sosedi so sicer minuli konec tedna prvič po izbruhu novega koronavirusa našteli več tujih kot domačih turistov. Od 42 tisoč dopustnikov je bilo več kot 60 odstotkov tujih državljanov, med njimi so prevladovali Slovenci.

Vrata nam s 15. junijem na široko odpira tudi Grčija, saj lahko tja odpotujemo brez predhodnega testiranja ali bojazni pred karanteno. Grška vlada obljublja, da bo vsem turistom, ki bi se med dopustovanjem pri njih okužili s koronavirusom in posledično morali v hotelsko karanteno, poravnala stroške nastanitve. Podobno obljubljajo tudi na Cipru, kjer bomo dobrodošli čez natanko teden dni, Malta pa nas zaenkrat še ni uvrstila na seznam držav, ki jim je otok odprl vrata.

Po mnenju revije Forbes Slovenija spregledan turistični biser

Državni sekretar Zajc je izpostavil, da smo poleg tega, da smo po mnenju vplivne revije Forbes ’spregledani turistični biser’, tudi sedma najvarnejša destinacija na svetu. Poleg tega smo tudi zelena, butična destinacija, v kar se usmerjamo že deset let. "Verjamem, da se bo naš turizem pobral, bo pa  težko to leto, ti dve leti," je še dodal. 

Altbauer je dodal, da je naš adut tudi v tem, da smo zdrava destinacija. "To bo velika prednost vseh držav, ki bodo znale dokazati, da so bile uspešne v obvladovanju epidemije in da so se vnaprej dobro pripravile z vsemi ukrepi, ki bodo gostom dajali občutek varnosti," je povedal ob koncu. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
03. 06. 2020 21.08
+5
Goriška Brda, Vipava, Šepulje. Od petka popoldan do nedelje zvečer, pršut, dobrote in vino v potokih,ni slabo.
torks11
03. 06. 2020 19.49
+2
Kolk govorjenja , konc meseca je podaljšan vikend bonov ne bo težko porabit. Za nedeljo jih bo že zmankalo ali pa že v soboto popoldne.
Švaba
03. 06. 2020 19.48
-1
Folk je tud blesav...res so eni u k... še teh k... bonov niste dobil...pa že kr panično iskat apartmaje.. Ma zataknte si jih v r... te k..... bone
disorderliness
03. 06. 2020 18.19
-5
Za te bone sem iskal moralno etično opravičilo, da bi jih vseeno lahko porabil, kajti če jih ne, njihovo vrednost podariš državi, ki si pa tega ne zasluži. Takole je. Ni opravičila. Naj storim karkoli, z njimi lahko družbi le škodujem. Dobri so le za kakšen psihološki test v smislu, koliko državljanov RS je toliko podivjanih in moralno etičnih sprevržencev, da bi ta nesmisel le uporabili in ustvarili škodo le zato, ker jo lahko.
disorderliness
03. 06. 2020 18.24
+9
Pred leti, dokler je bil še čas za to in je imelo še neki smisel, sem razlagal naokoli, kako kljub temu, da me stane več, ne kupujem hrane z nepovratno embalažo (pivo v steklenici), in da mi tako uspe skozi mesec nabrati le majhno vrečko smeti, in če bi vsi tako, bi se morali komunalni stroški zmanjšati, da o koristi o okolju, ki ga zapuščamo našim zanamcem, niti ne govorimo. "BEDAK!" je zavpila prisotna gospa "SAJ RAVNO TOLIKO PLAČAŠ KOT OSTALI Z MAKSIMALNIMI KUPI USTVARJENIH SMETI!" Imela je prav.
disorderliness
03. 06. 2020 18.25
+6
Koliko lahko pripomorem z zavrnitvijo bona? Nič, samo bedak sem, mogoče je pa dovolj vedeti, da vseeno ravnam prav, da vem, da nisem žrl kruha še nerojenim.
periot22
03. 06. 2020 16.09
+0
A gremo kosit na Bled kjer je vse zarasceno?
kaplja?
03. 06. 2020 15.55
+4
Aha , kdo bo pa tiskal turistične bone? Hm , Pa ne da Rajko Janaša?
TistoPravo
03. 06. 2020 15.26
+1
Še pred šolskim počitnicam se bo bone porabilo za testiranje...brez klime pa vroče karantensko poletje.,
crazymoto
03. 06. 2020 14.54
+6
Ti boni so brezveze... tisti ki imajo... preveč... jih bodo izkoristili... Eni nimajo za položnice... ja tu zraven bonov pa naj še doplačajo... Le koliko pri 1bonu si vzame vlada🤔...???... 200€ ki bi lahko vnovčil povsod bi nekaterim pomagalo... Gostinci pa že pripravljajo nove cenike😉... Banda pokvarjena... v krizi se okoriščajo samo barabe.... Nočitev z zajtrkom... samo zato da bo konec leta štimal seznam nočitev.... nočitve štejejo ne dopustov... te nočitve pa bomo sami plačali 5x nazaj...
brezvode
03. 06. 2020 13.43
+1
Boni so slabitev gospodarstva in države, samo gotovina nekaj pomeni, kaj je s prispevki z ddv in ostalim, Šircelj in Simič sta pozabila kako ste preganjali podjetja, ki so izplačevali del plače v bonih in iste imeli nobene kontrole, kaj bo pa sedaj, brez konrole, vnuki nam bodo še plačevali ta koronski dopust.
the kop
03. 06. 2020 12.06
+6
zadnje mesece smo bili nezaželeni sedaj pa naj rinemo tja kamor nas niso prej hoteli imeti?! NE HVALA Tujina in to je to to!
freeadam2020
03. 06. 2020 14.37
-4
lubenica 🍉 sladkor ✨ visoko 😝 lobenica 🧚🏻‍♀️ sladkor 😫 visoko 💅🏻
Hachi
03. 06. 2020 11.28
+5
Glede na to,da vsi mahinirajo s cenami,sem ze dogovorjen s kolegom,ki ima turizem,da pri njemu "izkoristim" bone,on mi da gotovino 450 eur,on pa od drzate dobi 500 eur.volk sit,koza cela,pri njemu lahko dopustnikujem namrec zastonj,on bo zasluzil 50 eur(to sem jaz zelel,ne on),na dopust gremo pa v tujino.
Matrax
03. 06. 2020 13.04
+3
Matrax
03. 06. 2020 11.18
+0
Za vikend paket v termah bo. Glavni dopust pa definitivno tujina.
Von_Clausewitz
03. 06. 2020 11.00
+22
Včeraj sem sprejel prvo rezervacijo prek vavčarja...spustil sem jim ceno za 20%. Da ne bo kdo govoril, da smo vsi oderuhi...pa še posteljico za otroka mu dam zastonj brez dodatnega doplačila. 🤙👍
Von_Clausewitz
03. 06. 2020 10.44
-4
Glede Tomi Hotel v Portorožu, ki ga toliko opevate med vašimi prispevki in opažam, da radi zahajate k njemu. vprašajte ga od kod je naredil toliko milijonov kljub temu, da je podedoval veliko prek svoje matere. logično. Vprašajte ga, koliko denarja je naredil, ko smo imeli prve bone, ko jih je nakupoval na tisoče in tisoče za drobiž, od tega pa je izvlekel kak milijonček...vprašajte POŠTENJAKA Tomi Portorož. Imamo tudi priče...kaj vse je počel dragi Tomi...plačal boš ti za vse tvoje grehe. Vemo mi, da imaš veze v sodstvu, politiki in policiji...a to ti ne bo pomagalo VEČ !!! Vse Vas bom zaprl !!!
Von_Clausewitz
03. 06. 2020 10.40
+3
Turistične agencije bi tudi imele svojo "potičko"... FOLK kličite prek googl MAP in ne hodite na dopuste prek agencije, ker vsi, ki imajo prek agencije bodo dražji oz. procente si bodo jemale agencije. Naj stagnirajo te agencije...od mene denarja ne vidijo !
JApajaDAja
03. 06. 2020 10.37
+6
namen je bil dober, samo nedodelana ,nepopolna navodila ,kam in kako, ....tu jih je pa čas prehitel!
Lumpx
03. 06. 2020 10.29
+7
Predlagam da vsi levicarji bone zavrnejo potem pa naj te bone vlada dodatno razdeli med slovenske delavce, upokojence in otroke.
KaPi
03. 06. 2020 10.10
-13
Takoj, ko ga dobim, ga vrnem. Grem na hrvaško obalo.
Komendator
03. 06. 2020 10.28
+16
In zakaj ga ne bi podaril nekemu kmečkemu turizmu na nerazvitem področju, ki se težko prebija skozi življenje?
Lumpx
03. 06. 2020 10.42
+4
Ker je rdeci "dobrotnez" .... raje vidi da slovenski turizem crkne kot da bi koristil bon ki ga je zrihtala desna vlada.
the kop
03. 06. 2020 11.52
-6
tudi jaz ga takoj vrnem in grem raje na pir! Za slovenski turizem mi dol visi!!
freeadam2020
03. 06. 2020 14.43
-6
jäz👼🏼 sëm👼🏼sämö👼🏼ötrök👼🏼 💥 👻 🤯 jāz 👼🏼sēm 👼🏼sämö👼🏼ötrōk👼🏼 💥👻🤯 JÄZ👼🏼SĒM👼🏼SÄMÖ 👼🏼ÖTRÖK💥👻🤯
kr_en_moz
03. 06. 2020 10.05
+0
Vse levičarje, ki ne razumejo zakaj in za koga so vavčerji, jih pa kljub temu meče v zrak od jeze. Vavčerji niso namenjeni osebno nam, niti za za vtikanje saj vemo kam. Namenjeni so za delavce v turizmu, za ljudi za katere vam je mar, prijatelje, znance..... Za zaposlene v turizmu, samo njim bomo škodili z neuporabo
Lumpx
03. 06. 2020 10.42
-4
dracon
03. 06. 2020 11.56
+4
Vse lepo in prav, potem naj jim vlada direktno donira. V kolikor se jaz grem nek turizem, potem pričakujem prijazno osebje in to da sem zaželen gost. Če vavčer ni namenjen (tudi) osebno meni, potem naj ga dobi direktno ponudnik. Nimam neomejeno dopusta in če grem na dopust potem bom šel tja, kjer za svoj denar dobim največ. Z vaučerjem ali brez. To konec koncev ni denar, ki mi ga je nekdo podaril, to ni denar vlade. To je moj (naš) denar, ki smo ga (in ga še bomo) vrnili z obrestmi. Vlada me s tem mojim (našim) denarjem prepričuje, da naj dopustujem doma. Zelo lepa gesta. Kako se odziva turizem ? Z neprijaznostjo, višanjem cen in upravičevanjem le teh z nekimi "dodatnimi bombončki". Ne hodim več v vrtec, hvala. Bombončke jejte sami. Medtem ko turistične destinacije povsod nižajo cene za več kot polovico, naši visoke cene upravičujejo z "nadstandarno ekstra ponudbo". Nisem levičar, tudi v zrak me ne "meče". Vem pa, da s takšnim pristopom bom izbral destinacijo, ki mi kljub odsotnosti vaučerja ponuja več. Vlada pa naj potem neporabljene vaučerje razdeli med turizem, brez mene. Zaenkrat me niso prepričali, turistični delavci namreč.
IanNow
03. 06. 2020 09.49
+8
A bo Krek.. Crack.. Kaksno tudi o bonih rekel?