Slovenija

Pri nekaterih zasebnikih še mogoče najti proste termine, sicer večinoma vse polno

Ljubljana, 12. 08. 2020 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
189

Turistične kmetije, terme, obalna mesta in hribovska območja letos pokajo po šivih, tako da je nastanitev ponekod že težko dobiti, saj so kapacitete nekaterih ponudnikov praktično polne. A kljub vsemu lahko svoje bone unovčite še kje, sicer pa lahko počakate na konec poletne sezone in si oddih privoščite jeseni, ko bo morda, tudi na zdaj najbolj obljudenih destinacijah, lažje dihati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koriščenje turističnih bonov
    01:28
    Iz 24UR: Koriščenje turističnih bonov
  • Iz 24UR: Unovčena petina bonov
    03:16
    Iz 24UR: Unovčena petina bonov

 

Država je za pomoč turizmu po epidemiji koronavirusa med prebivalce razdelila za 345 milijonov evrov turističnih bonov, s čimer je zadela v polno. Bone je namreč do nedelje, 9. avgusta, izkoristilo že skoraj 361.232 upravičencev, v turistični sektor pa je tako steklo že skoraj 50 milijonov evrov.

Ste vi med tistimi, ki so jih že izkoristili, ali še čakate, da odidete na lepše? Če ste med prvimi, upamo, da je vaš oddih potekal tako, kot ste pričakovali in si želeli, če pa spadate med zadnje, potem vam mogoče prav pride kakšen namig, kje jih lahko dobro unovčite.

Po podatkih Fursa in gospodarskega ministrstva domači gosti največ bonov unovčijo na Obali, v termah in na Gorenjskem. Kot opažajo v Slovenski turistični organizaciji (STO), so polno zasedene tudi turistične kmetije. "Po podatkih Združenja turističnih kmetij Slovenije so turistične kmetije zelo dobro zasedene, večina med njimi je zasedena v celoti do konca avgusta. Beležijo veliko rezervacij tudi za september, ponekod tudi že za oktober. Kot pri združenju navajajo, na zasedenost močno vpliva vreme; če bo jesen lepa, bodo kmetije zasedene," so pojasnili na STO.

Glamping Garden Village Bled
Glamping Garden Village Bled FOTO: Garden Village Bled

Podobno velja tudi za glampinge in večino zidanic. Zelo iskani pa so letos manjši hoteli, kampi in apartmajski kompleksi, še posebej ker je veliko le-teh v okviru term oz. zdravilišč, ki beležijo prav tako zelo dobro zasedenost, večina na ravni lanskega leta, pojasnjujejo na STO in dodajajo, da gre za nastanitvene kapacitete, umeščene v neokrnjeno naravo, ki omogočajo individualizirana, personalizirana doživetja.

Je še kaj prostega?

Na spletni strani servisa za rezervacijo nastanitev smo preverili, kje in za koliko denarja lahko dopustujemo v času od 23. avgusta do 30. avgusta letos. Nastanitev smo iskali za štiričlansko družino, iskali pa smo ponudbe na slovenski Obali, v termah in na turističnih kmetijah.

Treba je sicer opozoriti, da je naše iskanje potekalo le na enem, sicer najbolj znanem spletnem servisu, zadetkov pa ni bilo veliko, saj je šlo za iskanje nastanitve v zadnjem hipu. A kljub temu smo našli nekaj ponudb, ki bi pritegnile marsikaterega gosta. V slovenski Istri smo tako našli nekaj zasebnih apartmajev, ki jih za sedem noči lahko najamete za ceno od 540 do 700 evrov. Hoteli v slovenski Istri so dražji, saj se cene gibljejo med 1200 in skoraj 2500 evri. Poleg Obale so letos izredno priljubljene tudi terme. V Moravskih Toplicah lahko tedensko bivanje v hotelu dobite za že od 1000 pa vse do 2500 evrov, medtem ko je cena nastanitve v apartmajih okoli 800 evrov. Podobne cene se gibljejo tudi v Termah Čatež in Termah Olimje. Čeprav turistične kmetije letos pokajo po šivih, lahko kakšno sobo še najdete, cene pa se gibljejo od 600 do 900 evrov za sedem nočitev.

Izola
Izola FOTO: Shutterstock

Proste nastanitve je sicer zelo težko dobiti, saj smo Slovenci letos res dobro izkoristili podarjene bone in tako svoj dopust preživeli doma. Številni so si letos lahko privoščili tudi več, saj so že prihranjenemu denarju za počitnice lahko dodali še turistične bone in tako nadgradili svoj dopust. In kaj najbolj pritegne domače goste? Na STO opažajo, da številni iščejo počitnice v naravi, kjer lahko ohranjajo distanco do drugih in se posvetijo aktivnemu oddihu, med priljubljene destinacije pa spada tudi slovenska Obala.

V Portorožu in Piranu so po podatkih STO zabeležili le za 18 odstotkov nižjo zasedenost kot lansko leto, pri tem pa beležijo okoli 160-odstotno rast domačih gostov (glede na lani). Povprečna zasedenost odprtih hotelov je bila v juliju 88-odstotna, pri upoštevanju še zaprtih hotelov pa je bila zasedenost 76-odstotna. Na omenjenih destinacijah računajo, da bi poleti lahko ustvarili do 80 odstotkov lanskih prenočitev.

Zelo dobro zasedenost beležijo tudi v Posočju, kjer se tudi pričakovana zasedenost v avgustu približuje številkam iz leta 2019. Delež domačih gostov je od 30 do 40 odstotkov, medtem ko jih je bilo lani le do 15 odstotkov. V kolikor ne bo slabše epidemiološke slike, so optimistični tudi za jesen, podaljšanje sezone pričakujejo predvsem na račun vavčerjev, so pojasnili.

Zelo dobro (v juliju je bila do 90-odstotna) zasedenost beležijo tudi Brda, kjer je tudi za avgust zasedenost zelo dobra (pri številnih ponudnikih 100-odstotna). Kot sporočajo, se dobro polni tudi september. V Bohinju beležijo pretežno domače goste, pri čemer navajajo, da je obisk slovenskih turistov vezan tudi na vreme. Na letni ravni pričakujejo od 50 do 60 odstotkov lanskega prometa. V juliju so dobro zasedenost beležili tudi na Kočevskem (okoli 65 odstotkov, lani julija okoli 80 odstotkov), v avgustu pa je zasedenost še boljša, celo precej višja od prvotno pričakovane, so sporočili.

Kranjska Gora
Kranjska Gora FOTO: Shutterstock

Tudi v Kranjski Gori prevladujejo domači gostje, julija pa so zabeležili več kot 90-odstotno zasedenost, 80 odstotkov so predstavljali domači gosti. Za avgust pričakujejo skoraj 100-odstotno zasedenost. Odlično poletno turistično sezono pa beleži tudi Bela krajina, kjer je največja zasedenost ob Kolpi, povpraševanje pa je tudi po počitniških hiškah in kmetijah z nastanitvijo in glampingih. V strukturi sicer domači gostje predstavljajo 70 odstotkov, letos pa kar 90 odstotkov, pravijo na STO.

Tudi Pomurje letos beleži zelo dobro zasedenost, v določenih terminih celo 100-odstotno, Moravske Toplice se po unovčenih vavčerjih nahajajo takoj za Portorožem in Izolo. "Skupnost slovenskih zdravilišč beleži zelo dobro zasedenost članov (od 60- do 70-odstotno), pri nekaterih zdraviliščih celo več kot lani, pri čemer letos 90 odstotkov prenočitev ustvarijo domači gosti (lani 49 odstotkov)," pojasnjujejo na STO.

Opaziti je, da je epidemija koronavirusa spremenila nakupno vedenje turistov in njihove vrednote."Po pričakovanjih turisti izbirajo bližnje destinacije, destinacije, ki so uspešne pri zajezitvi virusa in zagotavljanju standardov varnosti, trajnostno usmerjene destinacije, destinacije, ki turistom predstavljajo večjo varnost. Turisti iščejo manjše nastanitve, kot so glampingi, kampi, manjši hoteli, apartmaji in turistične kmetije, kjer je možno zagotoviti bolj individualno doživetje, pogosto izbirajo tudi aktivnosti na prostem," poudarjajo na STO.

Panonska vas Prekmurje
Panonska vas Prekmurje FOTO: Shutterstock

In če letos turisti prisegajo na naravo, morje, terme in tudi butičnost, mesta bolj ali manj samevajo. Slabšo zasedenost namreč beležijo tako v Ljubljani, na Bledu in v Mariboru kot tudi v drugih mestih, kjer so v preteklih letih pretežni delež turistov predstavljali tuji gosti. Večje število gostov v mestih tako predstavljajo domači gosti. Po podatkih STO so tako julija v Ljubljani zabeležili za 40 odstotkov več prenočitev Slovencev kot julija lani (v strukturi domači gostje zdaj 14 odstotkov, prej 5 odstotkov). Na Bledu v avgustu pričakujejo od 30- do 40-odstotno zasedenost hotelov, z zasedenostjo so zadovoljni v glampingih (Ribno, Garden Village in Kamp Bled – v juliju okoli 80-odstotna zasedenost, v avgustu 90-odstotna). Podobno je v Mariboru, kjer je bila v juliju povprečna zasedenost nastanitev 25-odstotna, dobro pa so zasedeni glampingi v okolici (npr. čokoladni glamping je bil julija 80-odstotno zaseden, dobro pa bo po napovedih zaseden v jesenski in zimski sezoni). Na Ptuju je zasedenost na destinaciji od julija do polovice avgusta okoli 70-odstotna, kar je za 20 odstotkov manj kot v letu 2019, tujcev je manj kot 20 odstotkov. V Celju so v juliju zabeležili 35-odstotno zasedenost (v juliju 2019 je bila 33-odstotna), so pa zelo zadovoljni z obiskom atrakcij.

V letošnjem letu so tako turistični boni, skupaj z vseslovensko motivacijsko kampanjo Zdaj je čas, Moja Slovenija in ponudbo slovenskega turističnega gospodarstva, pomembno prispevali k spodbujanju Slovencev za odkrivanje turističnih lepot naše dežele. V STO tako verjamejo, da boni skupaj z omenjeno kampanjo navdušujejo Slovence k spoznavanju Slovenije in hkrati pomagajo turizmu, ki je ena ključnih panog slovenskega gospodarstva.

"Kot je izpostavil minister Počivalšek, imajo boni ob učinku neposrednega priliva nastanitvenim obratom tudi posredni učinek širše v panogi – odkrivanje skritih kotičkov po državi, ob tem pa bi se lahko tudi v prihodnje delež domačih turistov v Sloveniji povečal," so še dodali na STO.

Spomnimo, da je turistične bone mogoče koristiti od 19. junija do najpozneje 31. decembra. Koristiti jih je mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kadabra
13. 08. 2020 10.30
+5
Z družino uživamo že 3.dan v hotelu s 4.zvezdicami v toplicah. Če nebi bilo turističnih bonov si nebi nikoli provoščili takega razkošja.
Rokfeler
13. 08. 2020 09.46
-3
To je svetoven nateg. Posiljevanje in prisila ljudi v nekaj, kar brez tega ne bi nikoli naredili. Naše ovce pa na veliko mečejo denar tem našim lopovom. Da bodo še naprej lahko kradli na veliko in hodili na raznorazne počitnice na naše stroške.
Z0r98xyw
13. 08. 2020 09.28
+5
Na Dobu je še dovolj prostra da bi lahko ta smrdljiva vlada porabila vavčarje za nočitev z zajtrkom
Uporabnik652150
13. 08. 2020 08.29
+7
S temle bonom si že riti ne moreš obrisat, ker je virtualen, drugače pa kot je nekdo že napisal, ni se vredno zaj***** z iskanjem, rezervacijo, gužvo, že to, da je 3/4 poletja mimo in je bone koristilo ”že” skoraj 20% pove marsikaj o tem, kaj si ljudje mislijo o teh bonih. Če bi nam država res želela kaj dati, bi dobili bon, ki bi ga lahko koristil za karkoli v turizmu v Sloveniji, ne pa da si omejen na spanje in zajtrk. Nekateri so se vsaj toliko potrudili in prilagodili, da so navidezno dvignili ceno nočitve z zajtrkom in ti za razliko ponudili polpenzion z 1 do 2 € lastnega doplačila in tako si bon dejansko porabil vsaj za polpenzion.
Jimi1
12. 08. 2020 21.59
+1
V Soncu težave z Romi!
kitzbill
12. 08. 2020 21.57
+3
september in oktober, zdej pa ne v to gužvo
batom@pinkponk.com
12. 08. 2020 21.51
+1
Ne da se mi s tem zaje.avat. Ni vredno 200 eur.
Moros
12. 08. 2020 21.06
+1
Nisem koristil in ga tudi nebom!
kitzbill
12. 08. 2020 21.57
+6
Periot222
13. 08. 2020 09.28
+1
nostatic
12. 08. 2020 20.45
+5
nisem jih še pokoristil jih bomo pa verjetno za obisk raznih slovenskih krajev in mest jeseni, da si vzameš malo več časa za raziskovanje, sedaj je drugih stvari dovolj. Sem med tednom popoldne mulca peljal v čatež na kopanje in moram rečt, da s toliko ljudmi kot sem bil v "stiku" v tistih 4h nisem bil na dveh različnih hrvaških lokacijah skupaj ( vsega skupaj do sedaj 24 dni). Če mi plačajo me v taki gužvi ne vidijo tam. Bo septembra rajši kaka Sicilija padla, do takrat pa rajši še kaj morja. Boni in socialna distanca očitno ne gre skupaj (ne trdim, da je potrebna), upam samo, da nas geniji ob podobni sliki ne zaprejo spet v občine, ker kruha in iger vsaj jaz ne rabim
gogo13
12. 08. 2020 19.17
+12
Hotelirjem in vsem ostalim turističnim ponudnikom ki so se pred tem prtožval da ne bojo mogl preživet,zdej so pa pouno zasedeni,večino jih je podražil svoje storitve , je država dobr pomagala. Zdej nej pa še bone dajo za vse ostale storitve da bojo lahk tud manši podjetniki si mal opomol.
zvizi
12. 08. 2020 18.21
+3
Imate težave levaki z Romi....pa takšni socialisti...
Gsmm
12. 08. 2020 19.07
+16
Veliko nas je, ki nismo desničarske 🐑🐑🐑, kar pa še ne pomeni da smo levaki. Marsikaj imamo skupnega, naprimer problem z Romi, kot si napisal. Največji skupni problem pa je trenutni PV, katerega uspeh sloni na delitvi slovenske populacije na bele in rdeče, desne in leve, predvsem pa na naše in sovražnike.
Božji hram
12. 08. 2020 20.12
+6
Pazi na žlebove pa strelovod...da ti ven ne potegnejo....pol boš vidu kaj je Rom...če sploh imaš žlebove?
Antropozofija
12. 08. 2020 17.50
-6
Izredna poteza vlade z boni.. Vse kar se lotijo naredijo še boljše, kot sem mislil. Levaki pa lahko zapolnite prazna kapacitete v Ljubljani, kje se boste sprehodili do spomenika Kidriču.. Obiskali idilično pot spominov in tovarištva.. Ob petkih pa nepozabno rdeče srečanja po ljubljanskih ulicah.. Neprecenljivo..
Gsmm
12. 08. 2020 18.57
-4
Božji hram
12. 08. 2020 20.13
-3
Draža
12. 08. 2020 17.38
+1
Klopinjsko jezero, vrbsko jezero v Avstriji.
Levicarjikmeee
12. 08. 2020 17.26
-16
Hvala vladi G. Janše, ki je več naredil u 6 mesecih kot lewaki v 25 letih
Periot222
13. 08. 2020 09.39
+2
Ja veliko je naredil gospodarstvo unicil za 20 let!
tornadotex
12. 08. 2020 16.25
+5
Najboljša poteza države do kadarkoli prej...dobro da se ni kdo spomnil za subvencije,ki bi vse skupaj sfižilo...
Jagenjcek
12. 08. 2020 15.40
+8
Jaz ga bom pa kar podaril Slovenski državi.
313p.b
12. 08. 2020 16.42
+1
Jenkec
12. 08. 2020 15.22
-4
Zelo slab ukrep vlade za reševanje turizma. Ti boni so samo kupovanje političnih točk tistih z manj razvitim umom
iga_biba
12. 08. 2020 15.17
+21
Otroka že sprašujeta kmetijsko ministrico, če bodo ta vikend tudi šli na letovanje.
pop greznica
12. 08. 2020 15.51
+7
kam bo pa peljala starejšega sina s tamlado da bosta seksala?
reaf
12. 08. 2020 14.59
+27
Do sedaj je bilo izkoriščenih 14% vavčerjev ... občutek imam, da so z vavčerji pohitele predvsem družbeno ranljive skupine in brezposelni ... na obali vsaj tako izgleda!
mmickica
12. 08. 2020 15.16
+23
murinar
12. 08. 2020 14.58
+20
Romi že pakirajo kombije !
SDS_je_poden
12. 08. 2020 15.13
+19
Romi so že na obali in na gorenjskem. Kamor seže oko, polno romov.