Slovenija

FOTO: 'Potrebujemo nov prelom'

Ljubljana, 26. 04. 2011 19.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Türk meni, da mora država okrepiti pravosodne organe, ne sme se bati političnih pritiskov in drugih vplivov, predvsem pa si ne sme zatiskati oči pred svojimi slabostmi in napakami.

Türk je slavnostno nagovoril zbrane na proslavi v Cankarjevem domu.
Türk je slavnostno nagovoril zbrane na proslavi v Cankarjevem domu. FOTO: Aljoša Kravanja

V Cankarjevem domu so pripravili slovesnost ob 70. obletnici boja proti okupatorju. Slavnostni govorec je bil predsednik Danilo Türk, ki je dejal, da je bil upor proti okupatorju junaško dejanje in hkrati izraz visoke politične zrelosti naroda. Pomenil je tudi prelom s preteklostjo, ki je v zavest Slovencev vcepila občutek majhnosti in nepomembnosti ter prepričanje, da o velikih vprašanjih legitimno odločajo drugi. Narodnoosvobodilni boj je uveljavil pomembne vrednote:  samozavest, hrabrost, tovarištvo, svobodoljubje in privrženost kulturnemu izročilu.

Slovenski narod se je v drugi svetovni vojni po besedah Türka postavil na pravično stran, si s svojo odločnostjo in s številnimi žrtvami zagotovil preživetje in izboril mesto nad svobodoljubnimi narodi, ki so ustvarili "naš današnji svet in naš sedanji mednarodni red. Pripadamo torej narodu zmagovalcev," je dejal predsednik. Vključitev v boj proti okupatorju je bil po predsednikovih besedah prvi prelom z zgodovino slovenskega naroda.

Drugi pomemben trenutek je bil prelom z Jugoslavijo

Opozoril je tudi, da se časovna razdalja od narodnoosvobodilnega boja povečuje, to oddaljevanje pa omogoča nova zgodovinska raziskovanja in vpoglede, ne dovoljuje pa interesnega in političnega prikrojevanja ali celo poneverjanja zgodovine. Drugi pomembni korak v slovenski zgodovini pa je bil prelom z Jugoslavijo v 80. letih prejšnjega stoletja, dodaja predsednik.

Sprva je pri tem naletela Slovenija na številne težave, ki pa so se s časom uredile. A tranzicija je prinesla tudi mnoge škodljive in etično nesprejemljive prakse. "Zato tudi danes potrebujemo prelom, prelom z zablodami naše tranzicije, prelom z našo tranzicijsko navlako. Prelomiti moramo z nebrzdano grabežljivostjo in s tajkunstvom, ki sta povzročila veliko škode in veliko trpljenja delavcev. Odločno moramo odpravljati korupcijo. Razjasniti je treba vse orožarske zgodbe. Mnogi, četudi ne vsi kasnejši primeri koruptivne prakse in izigravanja prava in pravosodja, imajo svoje poreklo prav v nekdanji skrivni trgovini z orožjem in v vojnem dobičkarstvu," je povedal.

In kaj storiti danes?

To bi po njegovem mnenju dosegli z okrepitvijo institucij pravne države, zlasti pravosodnih in nadzornih organov, da bodo lahko delovali ne glede na politične pritiske in vpliv socialnih omrežij. Slovenija je bila večji del tranzicije primer uspešne države, če želi taka ostati tudi v prihodnje, pa si ne bo smela zatiskati oči pred svojimi slabostmi in napakami. "Potrebujemo prelom, potrebujemo razčiščevanje, potrebujemo večjo odgovornost v sporazumevanju in odločanju," poudarja.

Proslava ob dnevu boja proti okupatorju
Proslava ob dnevu boja proti okupatorju FOTO: Aljoša Kravanja

Za to pa potrebujemo tiste vrednote, ki so našo skupnost vodile v prelomnih letih 1941 in 1991. "To so pogum, zaupanje vase in predvsem odgovornost za skupno dobro vseh ... in ta odgovornost sega daleč nad interese posameznih političnih strank," zaključuje predsednik, ki še dodaja, da je treba dobro razumeti sporočila praznika upora proti okupatorju, saj bo to v tem času pomagalo hitreje najti pot do napredka in prepotrebne preobrazbe.

Čisto na koncu se je zahvalil borcem NOB za dediščino, ki so jo zapustili. "Naša današnja naloga pa je , da najdemo pot, ki bo te dediščine vredna," je menil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
27. 04. 2011 21.37
Vsi se smehljajo, si roke podajo in vsak po svoje proslavo v pozabo dajo, ker dokler so oblast jih briga za vse ostalo...Zdaj zbujajo se, ker zmanjkuje še tisto malo, kjer je še kaj ostalo...vrtiljak se žal še vedno vrti in vsi več ali manj z njim....vsi ti.......
bkaval
27. 04. 2011 20.50
Sodniki se ne bodo upali nič večjega narediti ker so enostavno plehki, nesamostojni in boga boječi. Leta 1986 sem že opozarjal, da je politična situacija v Jugoslaviji kritična in da vodi v propad države kot take in seveda vrednot družbe, ki se je že začela razlojevati. Leta 1989 sem g. Kučanu pisal, da je mlačnež in da taka politika pelje v propad. S težavo sem prenesel, da je bil g. Kučan 12 let na mestu predsednika samostojne Slovenije. Tudi njegovi nasledniki so bili slabi. G Pahor pa je vsem sanjam dal piko na i. Kaj sedaj? Zapufani do grla in obubožani, narod seveda, nimamo kaj več storiti, kot mirno čakati, da se nekaj zgodi. Ali se bo zgodilo? Mogoče z novo vlado, ki pa bo morala biti skrajno radikalna, če hoče obdržati slovenstvo za vsako ceno, ali pa bomo z leti postali vazali Avstrijcev ali pa Italijanov. Pred zunanjim svetom se bo potrebno pametno zapreti, znotraj pa urediti stvari, ki tarejo narod, ki si dosedaj ni upal nikomur povedati. Slovenci smo pridni delavci in tisti, ki dela naj preživi. Tistemu, ki pa izkorišča narod s tem, da živi leta in leta na socialni podpori, pa ga prisiliti k delu.
Tonček Balonček
27. 04. 2011 20.05
Ta bombaš že ne bo nakladal, kaj naj lomimo!
manco-capac
27. 04. 2011 19.38
Seveda potrebujemo prelom, prelom s politiko, ki ji je bolj kot blaginja državljanov pomemben odziv kapitalskih trgov, kot se je izrazil g. Pahor. Če bi pred dvajsetimi leti poslušali vse "dobronamerne avtoritete", ki so svarile pred osamosvojitvijo, češ da nas ne bo nihče priznal, da bomo gospodarsko propadli, ker nam mednarodne bančne ustanove no bodo posojale denarja in ne vem kaj še, nikoli ne bi imeli samostojne države! Ta vlada in njeni podporniki so navadni kolaborantje svetovnega kapitala.
prašek
27. 04. 2011 18.41
Morda pa zato, ker je bila proslava ob dnevu boja PROTI okupatorju, nisem opazil niti enega predstavnika opozicije. Seveda, oni so proslavljali 20. aprila !!
mamica55***
27. 04. 2011 13.22
Nej ga en nalom, tega drugorazredneža
prašek
27. 04. 2011 10.34
veselidan 27.04.2011, 09:38 Kaj ko bi ti enkrat pomislila, kdo je kriv za stanje, kakršno imamo !! Naj ti namignem, kriv je tisti, ki še leta 2008 ni vedel, da prihaja huda kriza, tisti, ki v času "debelih krav" ni znal nič prišparati za hude čase, tisti, ki je ustvaril tajkune in jih zakonsko zaščitil, tisti ki ni prišel na proslavo ob dnevu boja proti okupatorju, ker to ni njegov praznik !!!☻ ☻
veselidan
27. 04. 2011 09.38
Klasik 27.04.2011, 08:34 Ves kaj, vecini tukaj manjka to, da se tile na oblasti nehajo sprenevedati!! gospodarsko stanje je izredno slabo, drzava se zadolzuje nenormalno, posamezniki iz Foruma 21 so zafurali ogromno podjetij, vse brez epiloga na sodiscu ! TO NAS MOTI !!! Mene ne moti, ce se praznuje obletnica OF, me pa moti, da ta isti predsednik za pobite PO VOJNI rece, da je to drugorazredna tema ! Me moti, da na prazniku o OF govori, da je izvirni problem v orozarski aferi, pa ne vem kaj... Gre za to, da poskusajo svoje napake, nesposobnost in pokvarjenost prelozit na druge ! In to me moti, da MEDIJI to non stop zadnje dneve predvajajo- Spomenko, Kucana, Stanovnika, Turka.. Za prazniki OF to razumem, ne pa, za Veliko noc.. TO MENE MOTI, ker ceprav pravijo 'od viska glava ne boli', ma, tukaj, moram rect, da pa pretiravajo !! S to dobesedno komunisticno metodo pranja mozganov.. Kot sem ze enkrat napisala, se malo, pa bodo ljudje verjeli, da so trenutno SDS na oblasti, ker tile govorci, ki so na oblasti , ali pa njihovi simpazizerji, kritzirajo trenutno stanje, kot da niso sami odgovorni zanj !
MAJOH
27. 04. 2011 09.31
Pogled po dvorani je povedal vse!Večina opozicije je proslavo bojkotirala(vsa čast izjemam),čeravno so se kot plačani poslanci dolžni udeleževati državnih proslav. Škoda, da ste ponovno pokazali, da res držijo Stanovnikove besede"Znotraj ste beli, od zunaj gnili in smrdite!"
prašek
27. 04. 2011 09.22
Klasik 27.04.2011, 08:34 Od mene si si prislužil samo čestitke za komentar !!!
Uporabnik113189
27. 04. 2011 08.34
Očitno je današnji praznik hudo breme za določene, ki se zbirajo na 24ur in vneto udrihajo po komunizmu. Kdor ima čas in voljo, da pozorno pregleda komentarje bo zlahka spoznal, da največ kar premorejo je blatenje po posameznikih. Najbolj jim gre seveda na živce Kučan. Potem pa kar po vrsti. Celo Spomenka jih ogroža, potem ko je začela z geslom ustavite desnico. V glavem gre za ponavljanje fuj in fej, lažne obtožbe, podtikanja blatenje po sistemu nekaj se bo že prijelo. V črni kroniki se vedno kaj najde. Ste mogoče pomislili zakaj zaradi Fricla ni padla avstrijska vlada? Tipična republikanska in kleronacistična retorika. Da ne omenjam seveda še tistega znanega razmišljanja da bi nam bilo pod tujo oblastjo (beri nemško ali avstrijsko, mogoče italijansko) bolje. Ja seveda. V resnici pa vsi ti zagovorniki desnice nimajo ničesar pozitivnega za pokazati. Vrednote NOB so bile borba za svobodo, boj proti kapitalističnemu suženjstvu, upor proti agresorju, ki je moral z vojaško silo opleniti revne množice, ker mu s kapitalom in bankami ni uspelo. Da bi svoje početje opravičili so si izmislili manjvredno raso, streljali talce, mučili ujetnike in požigali vasi. Vsi ki so preživeli trpljenje v gozdovih so spoznali kaj je pravo prijateljstvo, nesebična pomoč tovarišem v stiski, kako pomembno je strniti vrste za skupen cilj, kako težak je boj za svobodo in kako okruten je tujec, ki ščiti svoje interese. O tem boju priča mnogo proze in pesmi, da ne omenjam pravih slovenskih junaških pesmi. Partizanski boj in naše prave slovenske junaške pesmi nas uvrščajo med narode, ki so se sposobni braniti pred agresorji. Naša desnica v kulturnem smislu nima česa pokazati razen blatenja, pljuvanja po komunizmu, nabožnih pesmi in čaščenja boja za boga in cesarja. Našo desnici pač manjka, da bi Turk prebiral domobransko prisego, mogoče spregovoril kaj v nemščini in prepustil svoje predsedovanje ( beri žezlo) morda Merklovi, ker pod njihovo oblastjo bomo bolje živeli. Ideali, za katere so se borili partizani so pač ničevi..Takšne ideale so takrat partizani označili kot izdajo in to isto velja še danes. Zelo žalostno je, da se zgodba ponavlja bolj ali manj v isti obliki. Zato je današnji praznik tako pomemben. Vsakodnevno vidimo kako da naša oblast in parlament ne zmoreta strniti vrst in se odločno postaviti po robu procesom, ki uničujejo našo družbo in državo. Za to smo krivi tudi sami, ker smo še vedno notranje razdeljeni in volitve pokažejo vedno in isto, narod razdeljen na dve med seboj sprta dela. Čas bi bil, da spoznamo katere ideale bomo podpirali. Boj za bolj pravično družbo pa čeprav v okvirih danes tako opevane "demokracije" in kapitalizma ali boj za cesarja in cerkev.. Mislim da sem si prislužil ca 15 minusov ali mogoče še kakšnega več..
prašek
27. 04. 2011 07.35
Ker je bila proslava ob dnevu boja PROTI okupatorju, nisem opazil niti enega predstavnika opozicije. Seveda, on so proslavljali 20. aprila !!
lustracija
27. 04. 2011 07.20
kako beden govor na proslavi OF samo pljuval je po opoziciji (orožje, arhivi) veseli me, da je dvorana bila napol prazna in da poštenih Slovencev tam ni bilo. od prisotnih pa 80% - ološ! Govor je bil napoved maščevanja proti drugačemislečim.
Levji
27. 04. 2011 07.17
Kje pa je bil JJ med osamosvojitveno vojno za Slovenijo.? V bunkerju v Cankarjevem domu.
Alojz Železnik 1
27. 04. 2011 07.16
Türk: "Čisto na koncu se je zahvalil borcem NOB za dediščino, ki so jo zapustili." Zapustili so komunizem - čeprav mnogi tega niso hoteli.
icic
27. 04. 2011 07.13
Ce smo natancni (pa nimam nic proti partizanom-borcem). OF je bila ustanovljena v casu, ko je SZ imela podpisan pakt o nenapadanju z Nemcijo. Z ozirom na to,da se je KP naslanjala na SZ, je torej to kolaboracija. (do junija 1941).
icic
27. 04. 2011 07.12
Ce smo natancni (pa nimam nic proti partizanom-borcem). OF je bila ustanovljena v casu, ko je SZ imela podpisan pakt o nenapadanju z Nemcijo. Z ozirom na to,da se je KP naslanjala na SZ, je torej to kolaboracija. (do junija 1941).
cau-curaku
27. 04. 2011 07.08
Če je še kdo opazil sta v zadnji vrsti sedela tudi Novakova Milka in njen sin Vrtovec Jernej, se držala za roke, ter jokala in drhtela od sreče in veselja...
ivan
27. 04. 2011 07.01
No pa je le posredno priznal, da sta dve pravni državi!
mamakura
27. 04. 2011 06.55
kje je priznanje, da ste popolnoma zavozili državo in vse moralne vrednote s svojo neumnostjo, grabežljivostjo, pokvarjenostjo.......mi vemo, da se od vaših hvalospevnih govorov ne da živeti