Slovenija

Türk: Zaupajmo vase in v naš razvoj

Ljubljana, 31. 12. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V novoletni poslanici sta predsednik republike Danilo Türk in premier Borut Pahor državljankam in državljanom zaželela vse najboljše v letu 2012. Pahor je pozval k medsebojnemu spoštovanju, Türk pa k sočutju in solidarnosti.

Sprejem novinarjev pri predsedniku Türku - 8
Sprejem novinarjev pri predsedniku Türku - 8 FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik republike Danilo Türk je državljankam in državljanom v novoletni poslanici zaželel veliko zdravja, uspehov, sreče in zadovoljstva ter dobre volje za uresničevanje skupnih ciljev. Dotaknil se je tudi aktualnih razmer in med drugim zapisal, naj se politične stranke potrudijo, da bomo do nove vlade prišli brez dodatnih zavlačevanj.

Nedavne predčasne volitve so bile po njegovih besedah poziv k streznitvi, k boljšemu vodenju države in k uspešnejšemu reševanju posledic gospodarske krize. Sedaj je treba preseči strankarske račune in postaviti v ospredje interes države kot celote. "Zaslužimo si vlado, ki bo sposobna sprejemati zahtevne odločitve in jih tudi izvajati. Ne sme se zgoditi, da bi volja državljanov, izražena na volitvah, postala politični plen posameznikov ali strankarskih izsiljevanj. Politične stranke naj se potrudijo, da bomo do nove vlade prišli brez dodatnih zavlačevanj," je poudaril predsednik.

Opozoril je, da nas naloge, ki jih pred državo postavljajo svetovna gospodarska kriza in težave Evropske unije, ne bodo čakale in da se je treba s problemi soočiti ter jih reševati. Kot pravi predsednik, potrebujemo vlado, ki bo tej nalogi kos. To je cilj, ki ga moramo doseči kmalu, na samem začetku novega leta, in verjame, da smo tega sposobni.

Kot je zapisal Türk, gredo njegove misli vsem državljankam in državljanom, vsem prebivalcem Slovenije in vsem rojakom po svetu, še posebej pa gredo njegove dobre želje vsem tistim, ki bodo silvestrsko noč preživeli na svojih delovnih mestih in na mirovnih misijah v tujini.

Predsednik Türk v poslanici ugotavlja, da je za nami leto zahtevnih nalog in resnih preizkušenj. V tem letu smo praznovali 20. obletnico naše države, pregledali smo lastne dosežke, bili smo kritični, a hkrati smo si odprli nove poti naprej. Na teh poteh bomo morali reševati številne probleme in dobro uporabiti vse svoje zmožnosti. Te pa niso majhne, poudarja predsednik. Prepričan je, da imamo potrebna znanja, sposobnosti in dovolj delavnosti, da smo ohranili močan občutek solidarnosti, da znamo sodelovati in priskočiti sočloveku na pomoč.

"Sočutje in solidarnost, družbena kohezivnost in domoljubje naj bodo še naprej naše najpomembnejše družbene vrednote. Imamo veliko ljudi s pomembnimi znanji, imamo podjetja, ki zmagujejo v svetovni konkurenci, imamo športnike, ki osvajajo medalje, imamo umetnike, ki navdušujejo povsod po svetu. Ves ta naš kapital je podlaga za to, da zaupamo vase in v naš razvoj," je še poudaril predsednik.

SD - 5
SD - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor opozoril na nujnost čimprejšnjega oblikovanja vlade

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je v novoletni poslanici izpostavil, da je Slovenija zaradi politične situacije obstala. Že četrt leta namreč državna administracija deluje z omejenimi pooblastili. Pahor opozarja, da zavlačevanje s takim stanjem resno ogroža naše vitalne državne interese. Kot je zapisal, smo ta čas izkoristili tudi za izvolitev novega parlamenta, zato smemo sedaj pričakovati čimprejšnje oblikovanje nove vlade. "Že predolgo jo čakajo nakopičene finančne, gospodarske, socialne in druge težave. Domače in mednarodne okoliščine pa na mizo novega predsednika vlade že prinašajo sveže dileme," opozarja premier, ki bo tudi novoletne praznike preživel v bolnišnici.

Premier ob koncu poslanice opozarja, da potrebujemo eden drugega, in poziva k medsebojnemu spoštovanju in spodbujanju. Prepričan je, da bomo uspeli, ob koncu novoletne poslanice pa želi državljankam in državljanom vse najboljše v novem letu.

Na osnovi svojega znanja, izkušenj in tudi intuicije ima "občutek, da bo naš skupen evropski dom v naslednjih letih zavil v oster zgodovinski ovinek". Kot pravi, je zelo pomembno vprašanje, ali bomo uspeli ostati na tečajih ali pa bodo prevelike napetosti privedle do nepredvidljivih zapletov.

Pahor ugotavlja, da je Slovenija še vedno v položaju, ko je gospodar svoje usode. Vendar ne naši ne evropski pretekli uspehi niso samoumevni in za vse, kar bo bolj pravično, bolj človeka vredno, bolj varno in demokratično, se bo treba složno potruditi.

Po njegovih besedah Slovenija ima ta potencial. "Poleg lepe dežele so marljivi, pošteni in iznajdljivi ljudje vse, kar imamo. In to ob ugledu naše države v svetu omogoča samozavestne in velikopotezne odločitve o naši sedanjosti in prihodnosti," dodaja.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kwaj
02. 01. 2012 08.56
-1
Tale še vedno sanja????Slabšega predsednika pa še ne..........
Maady
01. 01. 2012 19.17
+3
9O. Leta so se Slovenci odločili za eno, vi delate drugo..No pasaran Kamradi..
srebrnibreg
31. 12. 2011 23.18
-2
GREM RAJŠI NA OGNJEMET KOT, DA BI SE RAZPRAVLJAL Z PRISTAŠI IZDAJALCEV NAŠE DOMOVINE IN NARODA. VSEENO SREČNO VSEM SKUPAJ.
prehlad
31. 12. 2011 23.14
+9
KAKŠEN ČUT IMA TALE TURK.NEVEM ZA KOGA ZA JUGO NOSTALGIKE.
M_teorija
01. 01. 2012 15.22
-1
M_teorija
31. 12. 2011 22.25
-3
Tako kot po defoltu velja za novinarje, da so po srcu levi ali pa sploh ne more biti novinar, velja tudi za predsednike države. Le levi predsedniki s socianim čutom so lahko predsedniki 99%, posredno pa tudi tistemu 1%. Le takšni lahko res iskreno in vsem želijo najboljše!
frank123
31. 12. 2011 22.44
+10
Levi predsednik? Ja za svojo rit in podrepnike. Za vse ostale pa drugorazreden čut kot za drugorazredne teme
M_teorija
01. 01. 2012 15.20
+0
A lahko prosim pojasniš kaj podrazumevaš pod drugorazredne teme?
srebrnibreg
31. 12. 2011 22.03
+1
Sem malo več komentarjev prečital pa ne morem verjeti, da se je enih toliko vrnilo z Koroške.
srebrnibreg
31. 12. 2011 22.19
-2
streljamo.leve
31. 12. 2011 22.38
+4
45-ga so vaši brisali. očitno neuspešno.
Dongjang1
31. 12. 2011 21.49
+13
Turk tko lepo govori o sočutju in solidarnosti, pr tem pa vedno misli samo na svojo politično stran, ki ima vedno na razpolago vse, kar rabi. Ostali pa le glejmo in sočustvujmo z ubogo levico, ki nas je pripeljala v zastoj.
prehlad
31. 12. 2011 21.25
+12
HA HA TA SI ŠE PO LJUBČLJANI NEBO UPAL HODIT .KAKO BO PO BRUSLU HODU.
prehlad
31. 12. 2011 21.22
+15
TURK TOLIKO SI POŠTEN KOLIKOR IMAŠ ZA NOHTOM ČRNEGA.
Uporabnik113189
31. 12. 2011 21.13
-11
Obema predsednikoma hvala za lepe želje. Bi pa pripomnil, da do streznitve še vedno ni prišlo. Mogoče se bodo pregrete glave ohladile v po novem izven parlamentarnih strankah, največ vročih glav pa bi se ohladilo, ko bo še SDS pristal pred vrati parlamenta. Kar me najbolj čudi, me pa to, da se neke male strankice z nekaj poslanci napihujejo kot da sedaj oni odločajo o vsem. Bili bi kar sredina z nekaj glasovi. Meni se bolj zdijo neki marginalci. Podobno kot bi jaz trdil pred tržnico, da bom kupil celo stojnico, v žepu imam pa nekaj drobiža.
Marcel Korošec
31. 12. 2011 21.12
+16
Turk jaz zaupam sebi in ne podpiram tiste stranke kot ti !! VENDAR SEM PONOSEN DRŽAVLJAN KI PA NISEM PONOSEN NA TEBE !!!!
M_teorija
31. 12. 2011 20.59
-12
Boljšega predsednika vseh državljanov sploh nismo mogli dobiti! Moder, premišljen z vsako besedo zareže v srž problemov in njih rešitev. Na vse probleme ima odgovore. IN ne samo doma tudi tujo politiko obvlada. Se pozna, da je imel v OZN visok položaj in nepravično je bilo, da ni postal njen predsednik. Kar je slabo za OZN je dobro za nas!
frank123
31. 12. 2011 21.07
+14
Bil je tretjerazredni diplomat v OZN kamor se odpika tiste ki v diplomaciji niso uporabni. On je predsednik samo rdečuhaarjev, narcisoiden tip ki misli da ima modro kri - malomeščan brez primere. In vi se mu klanjate kot maliku - maliku, ki kupuje gate uslužbenkam, vi pa si morate za malco kupovat burek, Da ne govorimo o njegovih kapricah v brunarici na Brdu (mama čarovnica si je zaželela idrijske čipke na rjuhah). Lahko noč in pejte spat v ličkanje malikovalci malikov
julij13
31. 12. 2011 21.25
+11
Znano je da so OZN največja kavarna na svetu....
M_teorija
01. 01. 2012 15.42
+1
~ 1992 je dr. Türk odpotoval v New York kot prvi veleposlanik R Slovenije pri OZN. Dokaz o uspešnosti Slovenije v OZN je bila izvolitev (1997) in uspešno opravljeno delo v Varnostnem svetu (1998-99), in to na vprašanjih kot so bila Kosovo, Irak, Libija, Vzhodni Timor, DR Kongo in druga. Ob koncu uspešno opravljenega dela v Varnostnem svetu je generalni sekretar OZN Kofi Annan dr. Danila Türka povabil k sodelovanju na mestu njegovega pomočnika za politične zadeve. Več kot petletno delo je med drugim vključevalo analitične in svetovalske dejavnosti v zvezi s kriznimi žarišči kot so v tistem času bila: Balkan (zlasti Kosovo in Makedonija), Palestina, Libanon, Afganistan, Irak, Mjanmar, Severna Koreja, Vzhodni Timor, Kolumbija, Haiti, Venezuela in še nekatera druga. Poleti 2005 se je po 13 letih dela v New Yorku dr. Danilo Türk vrnil v domovino. ~ Samo zaradi formalnih razlogov, da pač mora po vrstnem redu pripasti nasledstvo predsednika iz drugega kontinenta ni bil izvoljen.
M_teorija
31. 12. 2011 20.55
-5
S predsedniki države imamo pa res srečo. Morda, ker so direktno izvoljeni in ne tako kot je s parlamentarnimi, kjer stranke že naslednji dan pozabijo na volivce in se gredo svojo igro. Zadnje dni je lep primer kako se nekaj obljublja potem pa dela čisto kontra!
kim llsung
31. 12. 2011 19.34
+21
z 5000 evrov na mesec lahko vsak modruje
Tonček Balonček
31. 12. 2011 20.43
+9
odpisan
31. 12. 2011 15.55
+10
TA GOSPOD NI MLAD ,SEM STAREJSI OD NJEGA PA BI LAHKO NEHAL NABIJAT BEDARIJE-NOVINARJI V GLAVNEM STE PA VI KRIVI ZATO PA GREJO VSE INFORMACIJE NA TWITER,CE NE BOSTE RES PRINASALI OBJEKTIVNIH INFORMACIJ KMALU NE BOSTE IMELI KLAJ JESTI
nesposobnež
31. 12. 2011 15.10
+13
naj se politične stranke potrudijo, da bomo do nove vlade prišli brez dodatnih zavlačevanj... kako za lase privlečene stavke trosi naš predsednik... če bi mandatarja že imel, potem bi se že začelo. Turku gre pa v nos, da stranke Jankoviča ne podpirajo in nočejo z njim v koalicijo. Torej niso stranke krive za to da nimamo vlade ampak predsednik države.
Darko Vernik
31. 12. 2011 14.48
+3
INFORMACIJE ZA POMOČ V STISKI - 112 Reševalna služba - 01 520 99 00 Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj) - 116 123 Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan) - 080 12 34 TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro) Pomoč je na voljo pri osebnem zdravniku, psihologu, psihiatru, v času akutne stiske tudi pri dežurni zdravniški službi. INFORMACIJE ZA POMOČ V STISKI - 112 Reševalna služba - 01 520 99 00 Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj) - 116 123 Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan) - 080 12 34 TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro) Pomoč je na voljo pri osebnem zdravniku, psihologu, psihiatru, v času akutne stiske tudi pri dežurni zdravniški službi.
mariomutic
31. 12. 2011 14.20
+13
Pahor , saj lepo poveš , ampak kdaj se boš rešil teh 70 let starih partijskih sekretarjev ki sestavljajo neko vlado in hodijo na pogajanja o sestavi. Podn od podna.
pika61
31. 12. 2011 14.45
+2
koliko firm pa gre adijo zaradi mariborske škofije lasniki steklarne cinkarne itd
justinijan
31. 12. 2011 13.42
+9
p.s.saj narod se je streznil a kaj ko nam vi rdeči pošiljate neke rešitelje, ki to niso...............
pika61
31. 12. 2011 14.44
-6
vprašam vas kaj nam je mankalo včasu kumunizma plače dobre službo si dobil kje si hotu kaj pa danes
frank123
31. 12. 2011 21.10
+13
A si premlad al si pa sklerozen ko si čakal na meji da si prešvercal pol kile kofeta ker ga doma nis mogel kupiti. Na mej te je pa zajeb... jugocarinik - tisti ki je sedaj naš državčjan v udobni trenerki in soodloča o naši usodi.
asul
01. 01. 2012 21.28
najbol pomembno na svetu je da maš na mizi avstrijsko kavo ja...
justinijan
31. 12. 2011 13.40
+15
samo da ne bi bilo tega tureka, jankovća, kučana in raznih stanovnikov s partizanskimi čepicami na glavi, bili bi že švica.......
komarec
31. 12. 2011 18.59
-8