Slovenija

Turki niso uspeli s pritožbami glede drugega tira

Ljubljana, 15. 12. 2020 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iz družbe 2TDK so sporočili, da turški družbi, ki sta se potegovali za posel izgradnje drugega tira, nista bili uspešni. DKOM tako odloča le še o štirih zadevah, ki so se navezovale na nepravilnosti pri postopkih izbire ponudnikov.

Številni zahtevki za revizije in drugi zapleti
Številni zahtevki za revizije in drugi zapleti FOTO:

Zahtevka za revizijo, ki sta ju v postopku pravnega varstva pri oddaji posla za glavna dela na drugem tiru železniške proge med Divačo in Koprom skupaj vložili družbi JV YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A. Ş. in Unitek İnşaat Sanayi ve Ticaret A. Ş., je Državna revizijska komisija zavrnila kot neutemeljena, so danes sporočili iz družbe 2TDK. Prav tako so dodali, da DKOM ni prepoznal kakšne nepravilnosti, ki bi jo storila družba 2TDK. 

Z DKOM so pa sporočili, da je v zahtevku za revizijo, ki sta ga skupaj vložili družba YDA, Turčija, in družba Unitek, Turčija, vlagatelj naročniku očital kršitev, ker mu ni priznal sposobnosti in ga posledično ne bo povabil k sodelovanju v drugi fazi postopka in k oddaji ponudbe. 
 Kot pravijo,  niso ugotovili zatrjevanih naročnikovih kršitev, saj je ta upravičeno zaključil, da prijava vlagatelja YDA, Turčija, in Unitek, Turčija, ne izpolnjuje vseh zahtev naročnika, določenih v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila. Naročnik je zahteval, da kandidati predstavijo podatek o deležu javnega naročila, ki bo oddan v podizvajanje. V prijavi vlagatelja YDA, Turčija, in Unitek, Turčija, pa se nahajajo nasprotujoči podatki glede deleža javnega naročila, ki bo oddan v podizvajanje. Odprava ugotovljene pomanjkljivosti v vlagateljevi prijavi bi bila v nasprotju z zakonom o javnem naročanju. 

Številni zahtevki za revizije in drugi zapleti

Državna revizijska komisija v tej fazi postopka sicer odloča še o štirih revizijskih zahtevkih od sedmih, kolikor jih je bilo podanih. Nazadnje je tako konzorcij Gorenjske gradbene družbe skupaj s partnerjema, novomeškim Cestno-gradbenim podjetjem in češkim Metrostavom, prejel odločitev Državne revizijske komisije – ta je ugodila pritožbi avstrijskega Strabaga, da omenjeni konzorcij ne izpolnjuje referenc za glavna gradbena dela pri projektu Drugi tir. Sporna je Metrostatova referenca. Iz 2TDK so takrat sporočili , da bodo v luči novih dejstev nadaljnjo odločitev sprejeli v najkrajšem možnem času.

Kandidati so namreč morali izkazati, da so po metodi NATM zgradili predorske cevi v dolžini šestih kilometrov za drugi odsek in v dolžini 10 kilometrov za prvi odsek. 2TDK je namreč razpis za glavna dela razdelila na dva dela, in sicer od Divače do Črnega Kala in od Črnega Kala do Kopra. Strabag je po pojasnilih revizijske komisije priložil obširno listinsko dokumentacijo, ki potrjuje navedbe, da so bili v okviru referenčnega projekta zgrajeni predori po dveh različnih metodah in da so bili po metodi NATM zgrajeni predori zgolj v skupni dolžini 5,5 kilometra.

Na 2TDK niti pred sprejemom izpodbijane odločitve niti v predrevizijskem postopku niso preverili sporne reference, so zapisali na revizijski komisiji. Zaključek 2TDK o priznanju usposobljenosti za dela pa so na komisiji označili za vsaj preuranjen.

Novembra pa je DKOM tako objavil, da so kot neutemeljenega zavrnili zahtevek za revizijo, ki sta ga v postopku pravnega varstva pri oddaji posla za glavna dela na drugem tiru med Divačo in Koprom skupaj vložili družba Euro-Asfalt iz Sarajeva in turška družba IC Ictas Insaat. Omenjeni družbi sta naročniku – projektnemu podjetju 2TDK – očitali kršitve, ker gradbincema ni priznal sposobnosti in ju posledično ne bo povabil k sodelovanju v drugi fazi postopka oziroma k oddaji ponudbe. Z Državne revizijske komisije so konec novembra sporočili, da niso ugotovili zatrjevanih naročnikovih kršitev. 

Vlada bi pri največjem infrastrukturnem projektu znova sodelovala z Madžari

Odbor DZ za zunanjo politiko je prejšnji teden sprejel sklep, s katerim je pogajalski skupini oz. ministrstvu za infrastrukturo dal zeleno luč za pogajanja z Madžarsko o sodelovanju pri projektu drugi tir. Večji del opozicije in koalicija sicer glede načrtovanega sodelovanja ostajata na različnih bregovih. Neuradno izhodišča predvidevajo, da bi Madžarska kot družbenica v projekt vstopila z 200-milijonskim kapitalskim vložkom v 2TDK. Slovenija bi v zameno za vložek Madžarski pomagala tudi pri pridobivanju zemljišča v Luki Koper ali ob njej.

Dobiček bi se začel izplačevati, ko bi začel drugi tir obratovati, torej predvidoma leta 2027. Donos na vložek ne bi bil zagotovljen, letni izplačani dobiček pa ne bi smel presegati treh odstotkov osnovnega kapitala družbe. Slovenija bi v zameno za kapitalski vložek Madžarski pomagala tudi pri pridobivanju zemljišča v Luki Koper ali ob njej. O pobudi je na željo opozicijskih SAB, Levice, LMŠ in SD razpravljala komisija za nadzor javnih financ. Iz vrst opozicije so pozvali, naj se država ne odreče strateški infrastrukturi, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in koalicija pa sta tedaj izpostavila, da brez zalednih držav ne bo želenega razvoja Luke Koper.

Sodelovanju Madžarov ostro nasprotuje tudi Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, v katerem so med drugim zapisali, da Luki že tako primanjkuje površin, zato je podarjanje zemlje madžarskemu premierju Viktorju Orbanu absurdno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
15. 12. 2020 21.59
+1
To bo velikanska škoda za Slovenijo, ker 2.tir bo enormno preplačan. Kolektor vsakih nekaj mesecev zahteva nov aneks.
Jožajoža
15. 12. 2020 19.52
+1
bo pa uspešna kakšna madžarska,poljska ali češka firma.
123soba
15. 12. 2020 13.57
+6
Ne vem zakaj se pri nas sploh razpisujejo javni natečaji za zbiranje ponudb. Vsa gradbena posla si delita slovenska infrastrukturnopolitična mafija in kolektor, ki sedaj izstavlja 3 aneks in skupaj že 2.milijona evrov k izgradnji dovoznih poti za 2 tir. Banda.
Walter Pravicek
15. 12. 2020 14.39
+5
Kdorkoli je bil ali še bo na čelu 2TDK,JE MARIONETA v ROKAH VLADE!Izbira izvajalca,pa naj so Švedi ,Nemci,Poljaki ali Turki ali Somalijci ljudi v Sloveniji ne briga.CENA,ROKI,KVALITETA NAS ZANIMA!Kje bodo ljudje spali,se hranili,imeli zdravstveno oskrbo,ter koliko ur morajo delati,da so še pri zdravju.TO MORA ZANIMATI INŠPEKCIJE.KAJ POMAGA,DA SE PONUDI NEKDO,KI O TEH REČEH-TUNELI,PODTALNICA,NIMA POJMA.NITI KADRA,KI JE SPOSOBEN TO OPRAVITI NA ZAHTEVANEM NIVOJU!OB IZBIRI BI MORALA KOMISIJA NA TO MISLITI,NE KDO JE KDO,KOMU SO DOLŽNI USLUGO,ALI CELO DATI DELO,DA BO MIR V SLOVENIJI!ČE BI SE MADŽARI POJAVILI Z DENARJEM IN LJUDMI,BI TI TAKOJ DOBILI DELO,STANOVANJA PO HOTELIH NA PRIMORSKEM,TER OSTALE BONITETE!
janez Kovač 1
15. 12. 2020 13.51
+6
Ta drugi tir nas je že toliko stal,kot bi bil že zgrajen-ta država je res gnila pri vrhu!
ggugziuig
15. 12. 2020 13.31
-3
To ena pametna odlocitev konco!!! Samo stran z turki so katastrofa od naroda rajsi sosede madzare ponucat ce se izkaze da se jih lahko in upam da tokrat rata. Kar delajo turki na tem svetu jih je lahko samo sram
srebrnibreg
15. 12. 2020 13.29
+7
Aha Madžari...Ti so seveda strokovnjaki za gradnjo predorov, ker imajo toliko gorovja pa so skozi njih gradili predore.
rile15
15. 12. 2020 13.22
+5
sama mutna posla ... se ne morjo dogovorit kdo bo vec pospravu v zep .. adijo pamet
bobiv
15. 12. 2020 13.21
+4
Ko ima Kalimero prste vmes!?
OrodniK
15. 12. 2020 13.17
+5
Niso uspeli turki, je pa uspel Kolektor novim milijonskim aneksom... LOL
mikitr
15. 12. 2020 13.07
+7
A ni zanimivo,Kitajci imajo doma najboljše reference,strojni park za ogromne projekte,delovno silo,....skratka vse ,da bi bilo kot je treba in najverjetneje še nejcenejši,brez aneksov in izgovorov,a niso dobri??
Klampfman
15. 12. 2020 13.19
-1
Niso vsi Kitajci enako dobri. Tile za drugi tir so bili eni bleferji v povezavami z bivšimi SCTjevci.
sanyo
15. 12. 2020 13.05
+5
Turki so ponudili premalo privizije...
MladInPerspektiven
15. 12. 2020 13.00
+7
No to je bilo za pričakovati .... saj smo zelo koruptiven narod.
Ost1234
15. 12. 2020 12.56
+9
Seveda ne. Posel je rezerviran za Madžare?
2fast4
15. 12. 2020 12.54
-1
. určine niso uspele...