Slovenija

Tam, kjer bodo vsi delavci stavkali, bodo Tuševe trgovine zaprte

Ljubljana, 29. 12. 2023 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Stavkovni odbor delavcev Tuša je po četrtkovem neuspešnem sestanku z upravo družbe sporočil, da vodstvo še naprej nima posluha za njihove zahteve, da izenači najnižjo osnovno plačo prodajalk z minimalno. Zaposleni v trgovinah Tuš bodo zato v soboto izvedli celodnevno opozorilno stavko. Vodstvo Tuša pa je stavko označilo za nerazumno in sporočilo, da bo stavka na dan, ki je za trgovce eden najpomembnejših dni v letu, povzročila visoko škodo podjetju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Stavka v Tušu
    04:42
    Iz 24UR ZVEČER: Stavka v Tušu
  • Iz 24UR: Stavka Tuševih delavcev
    05:09
    Iz 24UR: Stavka Tuševih delavcev
  • Iz SVETA: Jutri stavka v Tušu
    03:17
    Iz SVETA: Jutri stavka v Tušu
  • Pismo Mirka Tuša zaposlenim v Tušu
    02:44
    Pismo Mirka Tuša zaposlenim v Tušu
  • Predsednica sindikata delavcev v trgovinah Tuš o stavki
    02:56
    Predsednica sindikata delavcev v trgovinah Tuš o stavki

Kot smo že poročali, bodo v Tuševih trgovinah po vsej državi v soboto delavci stavkali. Celodnevna opozorilna stavka bo potekala od 6. do 21. ure, so sporočili iz stavkovnega odbora. Ob tem so kupce in druge sindikate ter organizacije pozvali k solidarnosti. 

Stavkajoči bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Velika večina poslovalnic bo jutri ustavila svoje delo, so sporočili na novinarski konferenci v Celju, na kateri so predstavili razloge za stavko in podrobnosti o njenem poteku. 

"Tam, kjer bodo vsi delavci stavkali, bodo trgovine zaprte," je pojasnil predsednik krovnega Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič. "Bojimo se, da bo v trgovinah, kjer bo nekaj delavcev delalo, prihajalo do tatvin," je opozoril, a dodal, da je lastnik tisti, ki je dolžan varovati blago. Vodstvu so sporočili, koliko ljudi bo stavkalo v določenih trgovinah, na njem pa je, da se odloči, ali poslovalnice kljub temu odpre. "Po naših informacijah bo večina Tuševih trgovin zaprtih," je dejal Rožič. Informacij o tem, katere poslovalnice bodo zaprte, sindikati nimajo.

Trgovina Tuš
Trgovina Tuš FOTO: Bobo

"Delavke in delavci so enotni in pripravljeni. Na tem se je delalo več mesecev," je dejala Tina Podbevšek, sodelavka sindikata delavcev v trgovini. "Delavke in delavci bodo stavkali na delovnih mestih. Stavkajo lahko vsi delavci, tudi poslovodje, razen agencijski delavci in študenti," je pojasnila Podbevškova. "V času stavke delavci niso odgovorni za blago v trgovini," je dejala in dodala, da so poslovodje že pozvale vodstvo, naj poskrbijo za varovanje. 

Pojasnila je, da ima Tuš po celotni državi 150 trgovin, stavkali pa bodo v približno 80. Stavka, ki bo potekala od 6. ure do 21. ure, ne bo plačana, zaposleni pa bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Oblikovali bodo tudi stavkovne straže, lastnik pa bo trgovine, v katerih bo potekala stavka, zaprl, saj da se boji odtujitve blaga. Skupno naj bi stavkalo več kot 1000 zaposlenih.

"Stavkajoče opozarjamo, da tistih, ki ne bodo stavkali, v stavko ne smemo siliti in jim onemogočati dela," je poudarila. 

Na novinarski konferenci so prebrali tudi elektronsko sporočilo, ki ga je danes sindikatu posredoval Mirko Tuš, ustanovitelj družbe Energotuš, ki je še vedno eden od lastnikov. Zapisal je, da je globoko razočaran nad stavko, ker bi ta uničila podjetje. V sporočilu se je vprašal, ali je res vsem zaposlenim vseeno za Tuš, sindikat pa je obtožil, da izkorišča delavce.

Na novinarski konferenci so izpostavili, da imajo Tuševe trgovine čez dva milijona evrov prometa na dan. "Izpad prometa bo ogromen, ogromno blaga bo odpisanega, ker se ne bo prodalo. Mi se zavedamo, da stavka ni plačana, a ko imaš vsega 'poln kufer', ti je vseeno," je dejal Rožič. Dejal je še, da poslovodstvo pritiska na delavce, naj ne stavkajo. Pozvali so vodstvo, naj ne pritiska na zaposlene. "To je ustavna pravica in ne bomo dovolili, da se bo kršila," je dejal. 

Zakaj bodo stavkali?

Kot pravijo v stavkovnem odboru, je delavkam v maloprodaji, ne samo v Tušu, dovolj izkoriščevalskih odnosov in nenehnega boja za dosego vsaj minimalnega življenjskega standarda, ki je določen z višino minimalne plače. Stavkovni odbor se je v četrtek znova sestal z vodstvom družbe, vendar to po njihovih besedah še vedno nima posluha za zahteve zaposlenih po izenačitvi najnižje osnovne plače prodajalk z minimalno. 

"Vodstvo nas je postavilo pred dejstvo, da je 1450 bruto plače za njih nesprejemljivo. To predstavlja 1015 evrov neto," je na novinarski konferenci v Celju pojasnila Mirjana Janjić, predsednica sindikata Tuš. Na novinarski konferenci je ponovila, da so prvotno zahtevo 1450 evrov bruto osnovne plače, sčasoma omilili na 1203,36 evra. A tudi to za vodstvo ni bilo sprejemljivo. Pojasnila je, da je vodstvo predlagalo 1140 evrov bruto osnovne plače, njihov zadnji predlog pa je bil 1150 bruto. 

"Že zdaj smo v revščini in četudi bi to sprejeli, bi še vedno bili v revščini. Menim, da nobeno podjetje danes ne bi smelo imeti doplačila do minimalne plače," je dodala. 

Predsednica sindikata Tuševih delavcev je opisala tudi, v kakšnih razmerah delajo trgovke. "Žalostno je to, da recimo že skozi celo leto delamo – že zaradi samega izpada kadra – nadurno delo, do 10 ur, kaj šele decembra, ki je najbolj nor mesec v letu," je dejala. Dodala je, da delavci zaradi težkih delovnih pogojev obolevajo in se komaj preživljajo. 

 

Janjićeva je napovedala, da bodo po novem letu stopnjevali sindikalne aktivnosti. Če bodo danes prejeli novo ponudbo uprave Tuša glede plač, jo bodo preučili. V primeru, da bi sprejeli novo ponudbo, bodo stavko preklicali, je napovedala prva sindikalistka.

Sindikat je pojasnil, da so imeli štiri kroge pogajanj. Pojasnil je, da so pred šestimi meseci vodstvu Tuša poslali predlog nove podjetniške kolektivne pogodbe, a se vodstvo družbe nanj ni odzvalo. Uprava Tuša nima posluha za višje plače, čeprav bi bilo treba v ta namen letno zagotoviti le 310.000 evrov, je dejal Rožič. "Mi se danes pogajamo za 310.000 evrov, ki bi jih morali dati za plače delavcev. Ne razumem lastnika, da pri takem dobičku ne more zagotoviti tega denarja," je dejal Rožič.

Poudaril je, da jim je uprava Tuša posredovala predlog, po katerem bi šele v naslednjih treh do štirih letih izenačili osnovno plačo z minimalno. Rožiča ob tem skrbi, da delavci dejansko niti ne vedo, kaj bo z njimi, ko jih bo kmalu prevzel Mercator.

Vztrajnost in odločenost delavk in delavcev v podjetju Energotuš je podprl tudi Svobodni sindikat Slovenije. "Prepričani smo, da morajo biti izkoriščanje in pritiski, ki so jih kolegice in kolegi v delovnem okolju deležni,  blizu neznosnosti, da so se odločili na predpraznično soboto cel dan stavkati v vseh poslovalnicah trgovske mreže Tuš," so zapisali.  

"Delavke in delavci pričakujejo tudi izboljšanje delovnih razmer, predvsem zaustavitev mobinga in zlorab s strani nadrejenih, nespoštljivega ravnanja, ki je deloma posledica načrtne kadrovske podhranjenosti, v večji meri pa izvira iz menedžerskega zanemarjanja komunikacijskih standardov in zapostavljanja dostojnega obnašanja do soljudi," so v pismu podpore stavkajočim zapisali v SSS.  

Seznam odprtih trgovin Tuš bodo sproti objavili

Iz družbe Tuš so sporočili, da bodo jutri kljub stavki odprte vse franšizne trgovine Tuš. "Informacije o tem, katere ostale trgovine Tuš bodo kljub stavki odprte, bodo na voljo na spletni strani Tuš in prek ostalih kanalov Tuš na družbenih omrežjih. Vse odprte trgovine bodo ustrezno založene tako s svežimi kot tudi z vsemi drugimi izdelki iz redne in praznične ponudbe," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Vodstvo Tuša sicer poudarja, da napoved stavke obžaluje. Zahteve sindikata so označili za nerazumne, datum stavke pa za poskus izsiljevanja. "Stavka na dan, ki je za trgovce eden najpomembnejših dni v letu, bo povzročila visoko škodo podjetju tako zaradi manjše prodaje kot tudi zaradi višjih odpisov svežih izdelkov. Takšna odločitev je nerazumna, kot so nerazumne tudi izjave predstavnikov Sindikata Tuš, da jim ni mar za škodo in posledice stavke za podjetje. Glede na omenjene izjave in potek pogajanj se zdi, da cilj Sindikata Tuš že od samega začetka pogajanj ni bil doseči dogovor," so sporočili iz vodstva. 

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali po novinarski konferenci sindikata, je vodstvo zapisalo: "Vodstvo Tuša je v včerajšnjih pogajanjih s Sindikatom Tuš ponudilo celo 8,5-odstotno zvišanje osnovne plače za delovno mesto prodajalka/prodajalec. Takšno zvišanje je dvakrat večje od napovedane letne inflacije in večje kot povišanja, ki so bila napovedana za delavce v drugih panogah. Najnižja osnovna plača prodajalca bi bila tako 1150 evrov, kar je devet odstotkov več, kot je določeno v panožni kolektivni pogodbi. Dodatno je bil ponujen mesečni dodatek v višini 50 evrov za zaposlene na delovnih mestih vodje oddelka in vodje izmene." 

Dodali so, da bi se glede ostalih zahtev Sindikata Tuš in uskladitve dviga najnižjih osnovnih plač po ostalih tarifnih razredih dogovorili v okviru pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni v prvi polovici prihodnjega leta. Zapisali so še, da bo podjetje tudi v prihodnje spoštovalo lanski dogovor o višini plač in drugih ugodnostih za zaposlene ter kolektivno pogodbo za dejavnost trgovine Slovenije.

Podpora ministrstva za delo

Prizadevanja zaposlenih v Tušu je pozdravil tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan. Kot je zapisal v izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva, pozdravlja "pogum organiziranih delavk in delavcev Tuša ter njihova prizadevanja za dostojne zaposlitve na čelu z zahtevo, da morajo biti osnovne plače delavk in delavcev določene vsaj na ravni minimalne plače".

Delavsko organiziranje je po njegovih besedah temelj razvoja in obrambe delavskih pravic, pravica do stavke pa je osnovna. "Verjamem, da bo morebitno oviranje stavke ali kršenje pravic delavcev s strani stavkajočih prijavljeno inšpektoratu za delo, od katerega se pričakuje tudi ažurno ukrepanje," je navedel.

Pismo Mirka Tuša je označil kot neprimerno, saj da z njim pritiska na stavkajoče. "Pri stavki zaposlenih gre za legitimno prizadevanje za izboljšanje delavskih pravic in položaja v podjetju, ki se razrešuje med upravo in stavkovnim odborom. Moralizirajoč ton o tem, kako stavkajočim ni mar za podjetje in kako so se pustili zavesti aktivistom, nima mesta v sodobni družbi, ki priznava pravico do stavke, in v kateremkoli podjetju, ki razume pomen dobrih odnosov z zaposlenimi," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vednokontra
30. 12. 2023 14.04
+1
DAMIR LISIC, Po tvojem, naj se DRŽAVA ZAPRE, ker ni sposobna plačevati minimalne plače. Dobro preberi zahteve delavcev v Tušu, oni prejemajo minimalno plačo, zahtevajo več, kot je minimalna plača.
vednokontra
30. 12. 2023 14.02
+0
Vsi sistemi, ko imajo delavci oblast, so se gospodarsko sesuli. Venuzuela, Kuba in Severna Koreja životarijo , ljudje bežijo v objubljeno deželo, zahodno demokracijo. V SLO nas vračajo v čas pred 1991 kateremu smo se na referendumu odrekli. Uničujejo gospodarstvo in obljubljajo nerealne in neuresničljive stvari, namesto, da bi znižali davke. Pri isti BRUTO plači ima prodajalka v Avstriji VIŠJO NETO plača. To je bila pot, ki jo je prejšnja vlada začela, sedanja pa zminirala, zaradi politične utopije, kateri so mnogi že enkrat nasedli (1945), očitno nasedajo ponovno. Če gospod Mirko Tuš ne bi ustavil podjetja, bi gospa sindikalistka še zmeraj pasla ovce.
jutri_pa_res
30. 12. 2023 12.36
+1
Na Kitajskem je sindikalno organiziranje prepovedano pod grožnjo smrtne kazni. V svoji gospodarski ekspanziji se zavedajo, da jim bi to dušilo razvoj in je tako najhujši sovražnik ljudstva. Tore, delaj ali izgini domov in futraj deco kakor veš in znaš.
son?ek11
30. 12. 2023 08.59
+0
Nekaj bo stavkokazov!! In oi bi tudi imeli radi imeli višje plače, samo nočejo se zameriti vodstvu!! Podpiram pa stavko!! Vodstvo jamra, da bo zaradi zaprtja izguba!! Sami so krivi!! Dovolj so si že nagrabili na račun prodajalcev!!!
Damir Lisic
29. 12. 2023 21.42
+4
Bravo delavci! Podpiram vaša prizadevanja za boljše pogoje. Imate vso pravico zahtevati pošteno plačilo za pošteno delo! Ta pravica je tudi zapisana v zakonu o stavki in, za pametnjakoviče v komentarjih, to ni izsiljevanje, ampak legalen in legitimen način pogajanja. Če situacija ne bi bila kritična, se ne bi za stavko odločilo toliko ljudi, da bi to imelo vpliv na poslovanje. Za stavko je krivo izključno vodstvo podjetja, ker se ni sposobno dogovoriti za MINIMALCA!!!! Sej Mirko Tuš dokazuje, da je popolnoma izgubil kompas ...mož obtožuje sindikat, da izkorišča delavce ?? Plačuje manj od minimalce in sindikati so tisti, ki izkoriščajo?? in misli, da bi delavci morali delati za drobiž samo za to, da bo on profitiral? Mislim, tip, verjetno na kakšni jahti v Brazilu, brez sramu pokroviteljsko naklada o zvestobi. Če Tuš ni sposoben plačevati minimalnih plač, potem naj se zapre. Mislim, kaj to pričakujejo neki obratni socializem kjer delavci subvencionirajo podjetja? Res lepo prikazujejo sliko kako slovenski "meneđerji" živijo v balončku ločenem od realnosti in mislijo, da smo vsi ostali neumni.
jutri_pa_res
29. 12. 2023 21.36
-5
Brez delavcev ni firme, ampak brez firme tudi ni kruha za delavce! Kdor ne verjame, naj ustanovi svoj SP in poskusi na cesti zaslužiti tistega jurja, ki mu je zdaj premalo.
Kollerik
30. 12. 2023 08.50
jutri_pa_res
30. 12. 2023 12.29
Zakaj izgovor? Jaz sem hvaležen moji firmi, da lahko tam koliko - toliko komot delam in da imam čisto zadosti, da mi nič ne manjka. Če bi si hotel sam kje zaslužiti za preživetje, bi se sigurno bolj matral.
nikhrast
29. 12. 2023 21.16
-11
Stavko je treba vzeti bolj resno s strani sindikata, pa kako bo sindikat podpiral delavce, jim bo plačal pokojninski sklad, pa dodatno zdravstveno zavarovanje, pa odvetniške usluge..., spomnim se leta nazaj, za božič smo še dobili velikega purana.
Bucijenor
30. 12. 2023 09.29
+11
nikhrast
30. 12. 2023 11.50
-11
Buci, pojma nimaš kako je po svetu, sindikat nekaj pomeni.
nikhrast
30. 12. 2023 11.52
-10
Buci, v Severni Ameriki ima sindikat veliko moč.
jutri_pa_res
30. 12. 2023 13.07
+11
V Detroitu, nekdaj ameriški prestolnici avtomobilske industrije, je le-ta po zaslugi neprestanega sindikajnega delovanja uničena.
nikhrast
30. 12. 2023 18.21
-10
Poglej kakšne pogodbe so avto sindikati sklenili letos v Detroitu, Stellantis, prejšnji Chrysler, plače na uro pa od $25 do $45.
nikhrast
30. 12. 2023 18.24
-10
Stellantis plače so letos od $25 do $45 na uro.
Miskic a
29. 12. 2023 20.55
+0
Srecni ste lahko, da je te vse delavce se stara garda ucila, da brez dela ni jela in da bodi srecen ce imas delo. Samo z novo generacijo se to pocasi koncuje. Bodo pac tujci delali za penzijo pri nas. Samo tam ne pricakujte kakovosti, ker ponekod imajo cisto druge navade in nacin dela, ki je tukaj nespremenljiv, pri njih pa je v redu.
Miskic a
29. 12. 2023 20.50
+0
V zdravstvu jih je tudi polno pod minimalcem. Recimo dso-ji, bolnice; kuhinja, obdukcijski pomocniki, pa baje v pazniki v zaporih... . Tudi tezko delo, nekateri celo z manjsim apetitom... tak da javni sektor je isti. Samo visji si talajo nekaj kar jim ne pripada na nas racun. Tudi uvajanja in mentorstva dijakom recimo niso dodatno placana. Ucis jih pa ti, ne pa oni vodja ko dobi ta denar. Recimo en primer. In pri zasebnikih dostikrat isto, uvajas ti kot navadni delavec, sef pije kavo, placano ni. Zalostno res, a delas duplo tisti dan, da se potrudis da naucis cloveka in ga vpeljes v delo. Tudi mene so ucili, pa za to nic dobili. Pa koliko nadur oddelas, pa delas se tisto kar ni v tvoji domeni, velikokrat se spomnis se sam kaj naredit za podjetje ko recimo mas malo casa in ti je v veselje, pa sefu dvignes mesecni prihodek; PAZI gres se mimo zakonov, da mu zrihtas vecji zasluzek celo na letni ravni. Konec meseca pa k placi ne dobis niti 0,01€ dodatka. In pol se tu javljajo delodajalci, ki pravijo, da nismo sposobni, ce nam sef ne da vec kot minimalno. Sami si iddite na blagajno pa si rihtajte. Boli me kake pisete ko pojma nimate eni koliko ste stegujemo za vase nadzahteve, ki so velikokrat cisto mimo delovnih obveznosti. Pridnih delavcev ne cenite. Ce vam kiri ni vsec, tako pravite, ga menjate, samo dobre delavce bi lahko cenili. Ampak ne, vi ne biste dali vec kot minimalno placo pa cetudi bi lahko.
bronco60
29. 12. 2023 20.32
+1
Mirko,Mirko, pridi domov, če upaš.
zmerni pesimist
29. 12. 2023 20.24
+1
Mirko pridi pomagat al si ne upaš v slovenijo
je še kdo pošten
29. 12. 2023 20.10
+3
zakaj pa zaposlujejo delavce z juga... zdaj bodo pa videli ko je gazda... naj si šefi zaslužijo svoj denar, ali pa naj gredo na nivo delavske plače, da bodo videli kako preživeti z delavsko plačo... saj prej ne bodo razumeli...
nikhrast
29. 12. 2023 20.07
-12
Verjetno bo kdo še poskrbel za malo smeha, plačano stavko, pa stavka na delovnem mestu tudi poskrbi za smeh, zgleda da sindikat ne poskrbi za resno stavko.
Gorka
29. 12. 2023 20.01
+5
Mislim da bi mogli jutri štrajkat vsi trgovci... Ker je posod isto sra....
dolenjeccc
29. 12. 2023 19.50
Kaj zdej, jutr v tuša po tatarca al ne? Odpeto al ne?
periot22
29. 12. 2023 19.48
+7
Zapomni si delavci brez vas ne more delati nobena trgovina in nobena firma!
vednokontra
29. 12. 2023 19.41
+0
Bebec; Čestitke za odličen nadimek, ki se sklada s tvojimi komentarji.
jutri_pa_res
29. 12. 2023 19.41
-3
Ta blontna predsednica sindikata v Tušu mi ne izgleda ravno preveč podhranjena...
Bucijenor
30. 12. 2023 09.31
kaj pa ti debelušček naš? a bi še eno mastno rebrco? ne nakladaj debelušček
vednokontra
29. 12. 2023 19.39
-2
Stavkovni kolovodje so plačani od konkurence, da znižajo ceno trgovske verige in da se zadnji dan v letu znebijo konkurence. Malo se zamislite vsi naivci, ki nasedate na populistične obljube in zahteve.
medeeaa
29. 12. 2023 19.31
+7
Bravo ,podpiram stavko , to je žal edina opcija za vse kvazi lastnike trgovskih verig oziroma nekakšne sklade , da se jih prizemlji v njihovi požrešnosti. Pričetek je v Tušu , dajte sindikati vzemite si vzgled , tudi drugje se krepko služi na žuljih in zgaranih hrbtih trgovinskih delavcev , ne samo v prehrambeni dejavnosti - na črko M se prične še kakšno trgovsko podjetje , pa ne samo Merkator ......