Tujina

Mayeva naj bi odstopila pred pogajanji o prihodnjih odnosih z EU

Strasbourg/London, 27. 03. 2019 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / V.Š. / L.Š.
Komentarji
35

Britanska premierka Theresa May je danes poslancem svoje konservativne stranke povedala, da bo zapustila položaj pred pogajanji o prihodnjih odnosih z EU, je za britanski BBC povedal poslanec konservativcev James Cartlidge. Medtem pa predsednik Evropskega sveta Tusk trdi, da bi morali imeti Britanci možnost sodelovanja na majskih evropskih volitvah, če bi se za to odločili.

"Kmalu bomo začeli novo poglavje in graditi svetlejšo prihodnost. Vendar moramo pred tem končati trenutno delo," je povedala Theresa May. "Jasno sem slišala razpoloženje stranke. Vem, da obstaja želja po novem pristopu in novem vodstvu v drugi fazi pogajanj o brexitu. Temu ne bom stala na poti," je poudarila.

'Najprej moramo potrditi sporazum in izpeljati brexit'

Zaveda se, da se nekateri bojijo, da bo podporo izstopnemu sporazumu razumela kot mandat za vstop v drugo fazo pogajanj brez potrebne razprave, je dejala. "Ne bom – slišim, kaj pravite," je poudarila. "Vendar moramo najprej potrditi sporazum in izpeljati brexit," je dejala.

Eden od vodilnih zagovornikov brexita v vrstah konservativcev Jacob Rees-Mogg je v odzivu že napovedal, da bo podprl sporazum, če se bodo severnoirski unionisti (DUP) vzdržali na glasovanju. Doslej je podporo pogojeval s podporo DUP, ki je sporazumu nasprotovala.

Britanska premierka Theresa May med člani svoje konservativne stranke pridobiva podporo za ločitveni sporazum z EU.
Britanska premierka Theresa May med člani svoje konservativne stranke pridobiva podporo za ločitveni sporazum z EU. FOTO: AP

Tudi več drugih poslancev, ki so doslej nasprotovali sporazumu, je povedalo, da bi ga lahko zdaj podprli, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Med njimi naj bi bil tudi eden največjih zagovornikov brexita Boris Johnson.

Pogovori med premierko in DUP, ki z desetimi poslanci v britanskem parlamentu podpira manjšinsko vlado, o podpori sporazumu sicer še potekajo.

V DUP si sicer niso premislili. Vir v stranki je namreč za BBC dejal, da premierji "pridejo in odidejo". Trgovinska in ustavna vprašanja, na katera vpliva izstopni sporazum, pa ostajajo. Severnoirsko stranko pri tem sporazumu moti predvsem irsko varovalo, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu na napoved Mayeve pozval k drugemu referendumu o brexitu.

Škotska premierka Nicola Sturgeon pa je zapisala, da če je sporazum tako slab, da mora premierka obljubiti odstop, da dobi podporo, bo brexit, ki je že tako in tako slab projekt, še slabši.

Tusk: Velika Britanija glede brexita bolj nerazumljiva kot sfinga

Donald Tusk je bil na predstavitvi sklepov vrha EU pred evropskimi poslanci kritičen do nekaterih držav članic, ki niso bile zadovoljne z morebitno daljšo preložitvijo izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije. To bi namreč pomenilo, da bi morala Velika Britanija sodelovati na evropskih volitvah, zaradi česar bi nekatere članice imele manj poslancev, kot bi jih imele v primeru brexita.

Donald Tusk je danes nastopil pred evropskimi poslanci.
Donald Tusk je danes nastopil pred evropskimi poslanci. FOTO: AP

"Naj bom jasen, takšno razmišljanje ni sprejemljivo," je bil kritičen Tusk. Ob tem je spomnil, da se ne sme pozabiti na milijone Britancev, ki želijo ostati v Evropski uniji. Morda se tem Britancem po besedah Tuska ne zdi, da jih predstavlja britanski parlament, ampak morajo imeti občutek, da jih predstavlja Evropski parlament. "Ker so Evropejci," je poudaril. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil bolj skop s komentarji glede brexita. Ocenil je le, da je Velika Britanija glede tega bolj nerazumljiva kot sfinga.

Pri nejasnosti okoli datuma brexita, ki je bil sprva načrtovan za ta petek, je Tusk kasneje navedel, da naj bi se aprila voditelji EU znova sešli v Bruslju. "Zelo verjetno je, da se bomo srečali tudi aprila, da bomo govorili o brexitu," je dejal. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil bolj skop s komentarji glede brexita. Ocenil je le, da je Velika Britanija o tem bolj nerazumljiva kot sfinga.

Pogovor v parlamentu med predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in pogajalcem za brexit Michelom Barnierjem.
Pogovor v parlamentu med predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in pogajalcem za brexit Michelom Barnierjem. FOTO: AP

Med evropskimi poslanci se je pozneje vnela razprava o obstanku ali izstopu Velike Britanije iz Evropske unije ter preložitvijo brexita. Med poslanci je sicer še vedno močna želja, da bi Združeno kraljestvo ostalo del evropske družine, a so glasni tudi trdni zagovorniki brexita. Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je pozdravil sklep vrha EU, da ne bodo dopustili odloga brexita brez jasnega pojasnila Londona. Spomnil je še, da čeprav je Evropski parlament na strani nasprotnikov brexita, pa si želi Združeno kraljestvo trenutno izstopiti iz EU.

Na drugi strani je bil vodja politične skupine socialdemokratov (S&D) Udo Bullmann bolj kritičen in je napadel trde zagovornike brexita, češ da se morajo opravičiti Britancem zaradi zmešnjave, ki so jo povzročili zaradi svojih laži. Konservativec (ECR) Ryszard Antoni Legutko je ocenil, da se je celotno zgodbo o brexitu predstavilo v takšni slabi luči, da si nihče več ne bo upal iti po njihovi poti. Veliko Britanijo se po njegovih besedah hkrati sramoti in kaznuje. Evroskeptični Britanec Nigel Farage (EFDD) je medtem ocenil, da je tudi možnost brexita brez dogovora dobra možnost za Veliko Britanijo in pozval k zavrnitvi preložitve izstopa.

Na srečanju med EU in Kitajsko bodo pomembna tema tudi človekove pravice

Tusk je sicer danes pojasnil tudi, da so se evropski voditelji uskladili glede smernic sodelovanja s Kitajsko s poudarkom na trgovanju. Ob tem je poudaril, da bodo na prihajajočem vrhu EU-Kitajska pomembna tema tudi človekove pravice. "Lahko sem staromoden, ampak mislim, da so človekove pravice najmanj tako pomembne kot trgovanje," je poudaril.

Juncker pa je poudaril pomen recipročnosti in spoštovanja v sodelovanju s Kitajsko. "Morajo razumeti, da smo strateški partnerji, a tudi tekmeci in rivali," je dejal.

Weber je opozoril, da glede Kitajske ne smemo biti naivni, saj čeprav deli EU s Kitajsko nekatera skupna stališča do gospodarstva, je ključnega pomena, da se brani industrijo v EU.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dule Med
28. 03. 2019 10.57
V ozadju se odvija čist nekaj drugega.
Krematorij666
28. 03. 2019 07.00
+2
Ko ti ne gre enostavno odstopiš. Saj je tudi Cmerar tako naredil, ko se je pogovarjal s sindikati...v normalnih formah nesposobneze degradirajo ali celo odpustijo, v javni upravi pa taki odstopijo, dobijo še kake odpravnine in drugo cenjeno delovno mesto, seveda le do prvega večjega problema. Potem pa ponovi vajo...
26277
27. 03. 2019 21.30
-1
Rokavski preliv zazidat.
Andree
27. 03. 2019 21.18
+2
Ravno zdaj glasujejo pa še sami ne vedo o čem točno
puspan
27. 03. 2019 21.14
+5
Pravilno Tusk, takole ji salutiraj in izženi njo in vso britansko delegacijo nazaj na otok pa nobenega vračanja več. Siti smo že tega babjega frisa na TV, saj je vsak dan samo ona na ekranih.
puspan
27. 03. 2019 21.10
+3
Same lumparije vsepovsod, kamor se obrneš. Najprej pokažejo piranski zaliv, da imamo kost za glodat, potem pa ti pokažejo šefa policije v Kopru, ki je goljufal na vsakem koraku. Dajte v bodoče raje pokazat, kako živijo klošarji v Kranju in Ljubljani, bomo vsaj nekaj imeli od tega !
brezimenomir
27. 03. 2019 21.08
+5
Takega nadmudrivanja še v filmu "Ko to tamo peva" ne zaslediš
26277
27. 03. 2019 20.25
+7
A bi dali, te britance v arhiv, prosim?
bluzerr
27. 03. 2019 19.57
+14
ne vem, zakaj se še vedno kličejo Great Britain, ko pa so že dolgo zgolj Little England,,,
Viejo cabron
27. 03. 2019 19.57
+5
Mayeva je kot iztrebek na čevlju. Bolj otresaš bolj se drži. Odstopiti bi morala že davno.
korintos23
27. 03. 2019 19.08
+9
Čuj Treza, to pa ni pošteno, Z*ebala Angleže sedaj jo boš pa podurhala?
Mauzahecmauzares
27. 03. 2019 19.05
+12
Populizem škoduje podjetništvu.
Dule Med
27. 03. 2019 18.58
+2
So največja grožnja Svetu.
Dule Med
27. 03. 2019 18.58
+7
Ne podcenjujte angležov, še iz zgodovine vidno samo tema.
Kollerik
27. 03. 2019 18.57
+10
Rezultat agonije Velike Britanije je blato, v katerega so jo porinili njihovi desno nazadnjaški, konzervativni torijci. Zdaj pa imajo.
brabusednet
27. 03. 2019 13.40
-7
Angleži kovajo finto na katero bodo vrgli Bruseljske išjase.Mislim,da bo kratko potegnila EU.
korintos23
27. 03. 2019 14.37
+1
paxvobiscum
27. 03. 2019 18.40
+0
Angleži "kujejo"? Kovač kuje železo dokler je še vroče. Pa brez zamere.
alex cross
27. 03. 2019 13.31
+17
pa naj grejo čimprej...kamor želijo... itak so pa prodani šejkom... gledall oddajo,baje je več kot 60% Londona prodanega šejkom...neverjetno ane... kaj pa če je res...
Nabru3
27. 03. 2019 13.26
+20
UE bi morala poslušat kaj hoče ulica v Veliki Britaniji. Oni so ljudje, ki se jih Brexit tiče, ne parlamentarci. Če se je pa v tem času skristaliziralo kaj želijo, pa ni nič slabega za naprej. Maj pridejo nazaj, svoje in ameriške prijatelje, pa naj omejijo. Na dveh stolih ne morejo sedet.
Andree
27. 03. 2019 13.15
+10
Se Boris dere,da mora EU sprejeti njihove pogoje
Andree
27. 03. 2019 12.56
+26
Telenovela z imenom Brexit dobiva 4 sezono. Ne zamudite.
Rotter
27. 03. 2019 13.40
+3