Slovenija

Tveganjem za bolezni ustne votline še posebej izpostavljeni kronični bolniki

Ljubljana , 20. 03. 2023 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja so zobozdravniki pozvali k rednim pregledom ustne votline. V letošnji akciji ozaveščanja se bodo osredotočili na kronične bolnike. Vodja delovne skupine za ustno zdravje pri Zdravniški zbornici Slovenije Matej Praprotnik je opozoril, da so ti še posebej izpostavljeni tveganjem za bolezni ustne votline.

Matej Praprotnik je poudaril, da sodobna medicina omogoča načine zdravljenja, ki so vedno bolj uspešni, vendar pa kljub temu vplivajo na človeško telo. Zaradi napredka na področju medicine se prebivalstvo stara, vedno več bolnikov pa tako jemlje zdravila za kronične bolezni.

Vplivi teh zdravil na zdravje ustne votline in zob so pogosto hudi, predvsem pri zdravljenju kroničnih bolezni srca, jeter in ledvic ter raka v ustni votlini. Pri teh je namreč nujno intenzivno zdravljenje kronične bolezni, ki pa ima zaradi stranskih učinkov lahko uničujoč vpliv na ustno votlino. To lahko v primeru nezdravljenja privede tudi do smrti, je opozoril Praprotnik.

Zobozdravniki ob svetovnem dnevu ustnega zdravja pozvali k rednim pregledom ustne votline.
Zobozdravniki ob svetovnem dnevu ustnega zdravja pozvali k rednim pregledom ustne votline. FOTO: Adobe Stock

Zobozdravnica Jana Krapež je pojasnila, da je ena najbolj nevarnih bolezni, ki prizadenejo ustno votlino, prav rak ustne votline in žrela. Po pogostosti je v Sloveniji na osmem mestu, pri moških pa je dosegel že šesto mesto med vsemi rakavimi obolenji.

Diana Terlević Dabić iz stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva pa je poudarila, da kar 80 odstotkov takšnih obolenj odkrijejo v zobozdravstvenih ambulantah, več kot polovica pa jih je že v napredovani fazi. Najbolj ogrožene skupine prebivalstva so starejši moški kadilci, ki nadpovprečno uživajo alkohola.

Predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović je ob tem opozoril, da se košarica zdravstvenih storitev, ki jih krije zavarovalnica, širi predvsem na račun kurativnih in ne preventivnih posegov, evropski zdravstveni sistemi in svetovna zdravstvena organizacija pa razmišljajo, kako bi preventivne zobozdravstvene storitve ponovno vključili v javne zdravstvene sisteme.

Opozoril je tudi, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) administrativno omejuje financiranje zdravstvenih storitev, kar je po njegovem mnenju tudi razlog za dejstvo, da v Sloveniji kar 560.000 ljudi nima opredeljenega osebnega zobozdravnika.

V sistemu po njegovih ocenah primanjkuje okoli 400 programov na področju zobozdravstva, zobozdravnikov pa je v sistemu dovolj. Ob tem obžaluje, da zakonodaja preprečuje ljudem, da bi si lahko res izbrali tistega zobozdravnika, ki si ga sami najbolj želijo oziroma ki mu sami pravzaprav najbolj zaupajo.

Pohvalil pa je lanskoletno sprejetje strategije na področju zobozdravstva in dejal, da imajo občutek, kot da zdaj odločevalci končno razumejo, kako zobozdravstvo deluje. Kot stroka bi si želeli še, da bi ministrstvo s presečno študijo preučilo, kateri zobozdravstveni programi bi na kratek rok lahko kar najbolje zmanjšali breme ustnih bolezni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
20. 03. 2023 18.06
+2
vsaj enkrat letno na pregled.pa imaš zobozdravnika ,ki dela v ZD v ordinaciji,ki se je zgradila s samoprispevkom,ki poleg koncesije v isti ordinaciji opravlja še zasebno prakso,ko se hočeš naročit,še ne naročujejo.ko pride tisti dan,te naročijo čez 3 mesece.prideš v poslopje si edini v čakalnici pa se niti ure ne morejo držat.isto se dogaja v ambulantah družinskih zdravnikov.imamo 6.ambulant,enega pacienta ni,pa bi rad napotnico in te naročijo jutri.po tako natrpanem urniku bi pa še višje plače
ivan z Doba
20. 03. 2023 18.03
+2
Redni obiski zobozdravnika seveda, kolikor to dopušča slovensko zdravstvo. Za to pa vemo, da je že od osamosvojitve v krizi, ki jo ustvarja samo zdravstvo. In je krog sklenjen. Razen za samoplačnike.
KVAJSTABO
20. 03. 2023 18.08
+1
Slovensko zdravstvo , ne vem kako točno deluje in po katerem kriteriju prideš na redni pregled, če ne začneš težiti s telefonom in, če imaš srečo, da se ti sploh kdo javi. Zanima me kaj hudiča počnejo, koliko po kovidu pacientov sploh pride na vrsto. V času kovida so mi izničili datum obiska ... in potem vse tiho je bilo....
KVAJSTABO
20. 03. 2023 18.01
+1
Zakaj ni vključeno čišenje zobnega kamna v dopolnilno zz. Pa še to, to se moraš posebej naročiti zobni higieničarki, in plačati tja 70-100.- € ???? Kdo je te stvari odobril, katera veja, podveja, podpodveja oblasti ???
KVAJSTABO
20. 03. 2023 18.02