Slovenija

Ubil je mamo, 'ker ga je hipnotizirala'

Ljubljana, 14. 03. 2023 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
0

Ne, naslov ni senzacionalističen, da bi pritegnil čim več bralcev. To se je zares zgodilo in zares tako, kot piše. In četudi sem novinarka z že veliko kilometrino, moram priznati, da me je pogovor z dvema moškima, danes sta stara 28 in 43 let, presunil, pretresel in še vedno razmišljam o tem, kaj se jima je zgodilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Drugačno doživljanje resničnosti
    02:01
    Iz 24UR: Drugačno doživljanje resničnosti
  • Iz SVETA: Pretresljivi zgodbi
    09:08
    Iz SVETA: Pretresljivi zgodbi

"Moje težave so se začele, ko sem bil star približno 27 let. Dobil sem občutek, da me vsi gledajo, da si o meni mislijo slabe stvari, zato sem se začel zadrževati doma," se spominja 43-letnik, s katerim se pogovarjam v prostoru, kamor večina vas, ki to berete, na srečo ne bo nikoli vstopila. To je Enota za forenzično psihiatrijo v UKC Maribor, kamor so nameščeni ljudje, ki so zakrivili huda kazniva dejanja, a zanje niso odgovorni, ker so bili zaradi duševne bolezni neprištevni in torej ne morejo biti kazensko odgovorni. Torej ne sodijo v zapor, ampak v enoto, kjer imajo pet let časa, da jih spravijo v red. Pa je pet let dovolj dolga doba, da ves strokovni kader, seveda s pomočjo zdravil in številčnih terapevtskih pristopov, vse pozdravi in ukroti hudobno bolezen, ki jih je prisilila narediti nedoumljive stvari? Za oddajo Preverjeno na POP TV  je prvi mož forenzične psihiatrije in vodja te enote, asist. mag. Miran Pustoslemšek, dr.med, spec.psiholog, odgovoril dokaj nenavadno. Dejal je, da in ne.   

V Enoti za forenzično psihiatrijo UKC Maribor se še vedno zdravi 43-letnik, ki je ubil svojo mamo.
V Enoti za forenzično psihiatrijo UKC Maribor se še vedno zdravi 43-letnik, ki je ubil svojo mamo. FOTO: Sara Volčič

"Zakaj ja? Če se duševna motnja v petih letih ne ozdravi v takšni meri, da je bolnik sposoben živeti v skupnosti, potem je tudi majhna verjetnost, da bi rabili več kot pet let. Zakaj ne? Ker po maksimalno petih letih pri nas padejo v polje zakona o duševnem zdravju, ki pa je bistveno bolj blag z vidika nadzora. In če govorimo o osebah z visokim varnostnim tveganjem, seveda zakon o duševnem zdravju ni dovolj, da bi zagotovil ta nadzor," pove vodja enote. 

Sogovornik je s kladivom, s katerim je maloprej popravljal posteljo, z več kot 20 udarci v glavo ubil lastno mamo, ker je bil prepričan, da: "Me mama hoče ubiti in da me hipnotizira. Te težave so me vedno bolj težile in takrat sem jo v hudih blodnjah ubil.  Izjemno težko mi je, ko pomislim na to grozljivo dejanje, je pošastno dejanje in ne morem vam povedati, kako zelo to obžalujem."

Pogovor je bil precej mučen in zato sem ga hotela vsaj malce potolažiti in sem mu rekla, da sem tudi jaz mama in da če bi moj otrok meni naredil enako, bi bila, če bi vedela, da se je vendar uredil, da se zdravi in da se trudi, vesela, kajti vsaka mama ima svojega otroka najraje in bi mu tudi takšno  grozno dejanje  oprostila, če bi vedela, da je v ozadju bolezen.  V tistem se je zlomil, ni mogel nadaljevati pogovora. Občutila sem, kakšno bolečino doživljajo ljudje, ki se znajdejo v tej enoti. 

Nekoliko lepši konec ima drugi primer, ki bi bil lahko prav tako usoden za nesojeno žrtev, ki ni vedela, da prisluškuje nekdanjemu sošolcu. Tega ni vedela, ker tega ni počela, si pa je to, spet zaradi duševne bolezni, domišljal takrat 22-letni fant, ki je živel povsem običajno življenje in ni imel nobenih težav, sploh ne z nasilnimi dejanji. Za oddajo Svet na Kanalu A je povedal: "Bil je tak čas kot zdaj, konec februarja ali marca, zbudil sem se in se odpravil proti kopalnici, da bi si umil zobe. In kar naenkrat mi je kliknilo v glavi," mi ob sprehodu na ljubljanskem gradu, saj je enoto za forenziko zapustil že pred nekaj leti, pripoveduje danes 28-letni mladenič.  Postaven fant, precej zgovoren in sproščen, za katerega gotovo nihče ne bi niti posumil, da ima lahko za seboj takšno izkušnjo. 

"Tisti trenutek sem v glavi zaslišal številne glasove znanih in tudi neznanih ljudi, ki niso več potihnili. Le ponoči, ko sem spal, četudi sem zaradi njih zelo težko sploh zaspal. Govorili so mi grde reči, me zaničevali, da nisem nič vreden, da naj naredim to ali ono in ja, celo k samomoru so me napeljevali. A na srečo sem bil dovolj močan, da tega nisem nikoli upošteval," mi pripoveduje.  A obenem ni bil dovolj razumen, da bi doumel, da tisto, kar mu govorijo, ni res. Da ni res, da mu nekdanji sošolec iz osnovne šole prisluškuje in da ni res, da je kasneje začel prisluškovati tudi njegovi družini. Tukaj pa se mu je zalomilo, postal je zaščitniški do družine in se je odločil, da jo mora varovati. "Sam sem si izdelal nož, približno 15 centimetrov je bil velik, in odločil sem se, da če mi ta oseba ne bo prenehala prisluškovati, prav tako mojim domačim, da ga bom šel ubit ..."

Nož je 22-letnik sam izdelal in se napotil ubiti sošolca.
Nož je 22-letnik sam izdelal in se napotil ubiti sošolca. FOTO: Sara Volčič

To, kar se je odločil, to je tudi storil. Odšel je do sošolca, potrkal na vrata in takoj planil nanj. O tem, kako se je izteklo, in o tem, kako poteka zdravljenje na Enoti za forenzično psihiatrijo, pa nocoj v oddaji Svet in Preverjeno.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja