Slovenija

Oče bolnišnico krivi za smrt petletnega sina

Maribor, 10. 04. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hojnik
Komentarji
118

"Ubili so mi sina," pripoveduje oče petletnega Tea, ki je lani umrl v Kliničnem centru Maribor. Zdravnik, ki je zaradi obtožb o malomarnem zdravljenju Bora Nekrepa, ki je prav tako umrl v mariborski bolnišnici, že sedel na zatožni klopi in bil oproščen, naj po očetovem prepričanju ne bi dovolj resno in strokovno obravnaval fanta, ki je nato v nekaj urah umrl v bolnišnici.

Univerzitetni klinični center Maribor je v notranjem nadzoru ugotovil, da je zdravnik ravnal v skladu z doktrino, tožilstvo pa zdaj čaka še mnenje Zdravniške zbornice, da bi se odločilo, ali bo primer prišel na sodišče.

Deček je sicer bolehal za izredno redko boleznijo, a naj bi pot od avtomobila v bolnišnico še zmogel sam, se v čakalnici še normalno pogovarjal z mamo, nato pa se je zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo, tako da je izgubil bitko za življenje.

Oče je razočaran, da se v letu dni stvari še niso premaknile do te mere, da bi imel odgovore, ki jih nestrpno čaka: Ali je njegov sin umrl zaradi strokovnih napak zdravnika ali ne. Pogovor z očetom malega Tea si poglejte v priloženem videu. 

Odgovor zdravnika Roberta Pogorevca kot prikaz nasprotnih dejstev:

"Ne da bi zaradi profesionalne molčečnosti in tudi pravice do pietete izpostavljali otrokovo zdravstveno stanje, pojasnjujemo, da je zdravnik Robert Pogorevc Teja Krivica sprejel, potem ko je bil premeščen na oddelek za intenzivno terapijo Klinike za pediatrijo UKC Maribor. Ker je bilo zdravstveno stanje otroka kritično, je bil na oddelku za intenzivno terapijo pod stalnim nadzorom osebja, tudi s pomočjo monitorjev za spremljanje življenjskih funkcij. Otrok tako nikoli ni bil prepuščen zgolj očetu in brez strokovnega nadzora. Skupaj je pri obravnavi Teja v kritičnem dnevu sodelovalo sedem zdravnikov. Žal mu kljub največji strokovni skrbnosti niso mogli pomagati." 
 

Odziv UKC Maribor
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
11. 04. 2019 19.09
+7
zakaj noben zdravnik v sloveniji neprizna napake-v tujini se vodijo redne statistike o tem že več desetletij,ja zdravniška zbornica razen velih plač ne naredi ničesar v zvezi te problematike v tujini pravijo ,da so napake del dela in zavarovalnice izplačujejo milijone,naši zdravniki ki pa otroke pošiljajo v tujino na zdravljenje pa mislijo da so bogovi brez napak.
Karantanija
11. 04. 2019 14.11
+16
Ni večje bolečine kot to, da mora starš pokopati svojega otroka! Zato vse pozivam, bodimo sočutni in kulturni! Nikomur od nas ni v življenju nič prizanešeno. Danes smo srečni, jutri lahko nastopi najstrašnejši in najbolj črn dan! Očetu malega Tea želim veliko poguma, da pride do prave resnice, kajti samo to ga bo osvobodilo neizmerne bolečine!
Boris Krivec 1
11. 04. 2019 11.41
+13
Pozdravljeni. Najprej se zahvalim ljudem ko pisejo custvene komentarje in socstvotujejo ob izgubi mojega zlatega otoka.hvala .potem pa ljudem ko nimajo pojma kako se je vse skupaj dogajalo to vem jaz in dr.Pogorevc.Kdo je kriv za smrt mojega sina.To bom tudi dokazal.Kot komentirate da se zelim okoristit z evri ,ne to ni moj namen .Tisti ko to misli bi to naredil v takem primeru.vsi ki me obtozujete vam zelim lep dan in veliko srece da se vam ne zgodi kaj takega in ce se slucajno bo bom videl kaksne komentarje boste takrat pisali.verjemite pa da grem do konca se se vidimo.lp
Boris Krivec 1
11. 04. 2019 11.20
+0
pvrbnj
10. 04. 2019 20.28
-6
če ga ne moreš spustit po tolikem času ni kriv zdravnik... vsak naj bi bil popoln, nobeden pa ni, ne zdravnik ne mi...
70suzika
10. 04. 2019 16.43
+13
Ni vse črno belo, ko čakaš na pomoč se ti zdi, da je minuta dolga 10 ali več minut. O času ne more govoriti, otrok je v bolnišnico prišel hudo dehidriran in glede na bolezen ledvic..... Starši pač iščejo krivca ker mislijo, da jim bo lažje ne zavedajo pa se da jim je s tem vsak dan težje.
RamzesII
10. 04. 2019 19.23
+9
Hudo dehidriran, kako je to mogoče, a straši ne vedo da tudi otrok mora piti vodo, sokove, ne samo oni.
Boris Krivec 1
13. 04. 2019 14.32
-1
RamzesII
10. 04. 2019 15.37
+13
Zdravnik ravnal v skladu z doktrino. To je tako ozko prepričanje, ki ne pove nič, težava je v tem, da ni ravnal v skladu z dejstvi, omejena doktrina ni opravičilo. In spet imamo klasičen izgovor na redko bolezen.
Frigo
10. 04. 2019 15.05
-29
Grda izjava ubili so mi sina njemu se samo za Eure gre
Boris Krivec 1
13. 04. 2019 14.41
-2
Nabru3
10. 04. 2019 15.00
+42
Bor je bil fant z vrsto težav, ki sta jih starša zamolčala prej in kasneje. Od tega, da je imel presnovne motnje, motnje delovanja organov zaradi veganske prehrane in podobno. Pa kaj mislite, da naši zdravniki delajo specializacije v Kumrovcu? Vsak se zmoti, to je pravica, ....tole je pa lov na čarovnice in to s strani "ople-denih staršev".
Zmaga Ukrajini ..
10. 04. 2019 16.33
+21
Nabru, … ne vem, če sta starša ravno prikrivala, da je imel Bor cel kup zdravstvenih težav. Spomnim se, da je bilo med sodnim postopkom rečeno, da zdravnice ne obtožujejo, da je »ubila« Bora, pač pa, da mu je odrekla možnost preživetja. To so sicer pravni manevri, ki pa, gledano na splošno, ne spremenijo ničesar. In seveda se strinjam s tabo, ko praviš, da se vsak lahko zmoti. Problem pa nastane, če tega noče priznati, ali, če tega ne prizna pravočasno. Bolečina ob izgubi otroka je po mojem tako grozljiva in nevzdržna, da me prav nič ne čudi, da sta se starša toliko let mrcvarila. Tudi to, da sta po medijih jokala in se izpostavljala, je za moje pojme izkaz njune neomajne odločenosti, da bosta ne glede na ceno, dosegla priznanje zdravniške stroke, da je pri Boru naredilo napako. Enostavno nista mogla sprejeti, da Bora ni več in še tako racionalne razlage ne morejo ustaviti njune agonije. Spomnim se primera iz Bosne, ko je 5-letni fantek padel z balkona iz 4. nadstropja v bloku. Hitro so ga odpeljali na urgenco, vendar je po nekaj urah umrl. Mama je bila v trenutku nesreče v kuhinji, očeta ni bilo doma, saj je bil na službeni poti. Na urgenci so se zbrali mnogi sorodniki in, ko so zdravniki obvestili mamo, da je fantek umrl, je mama izginila. Iskali so jo, bila je noč. Zjutraj pa so jo našli obešeno na drevesu v bližnjem parku. Skratka z izkušnjo izgube otroka je res težko živeti in ni mogoče tako zlahka obtoževat staršev, da hočejo kaj iztržit iz smrti njunega otroka. Preprosto gre za to, da zdravstvo prevzame odgovornost, prizna napako, se opraviči staršem in jim ponudi odškodnino. Ker povrnitev v prvotno stanje v naravi ni možna, je torej edino zadoščenje za prestane muke v pravnem smislu odškodnina. In verjamem, če bi zdravstvo pravočasno IN pravilno ukrepalo, potem bi sebi in staršem prihranili marsikaj. Tudi v tem primeru… popolnoma nerazumljivo in zame nesprejemljivo je, da oče ni mogel nikogar priklicati 5 min po tem, ko so se oglasili aparati, in to na intenzivni negi.
Zmaga Ukrajini ..
10. 04. 2019 16.38
+4
Še en primer, ki pa je izjemno odmeval tudi širše – v EU in sicer zadeva Šilih, ki je pogosta učna snov na evropskih univerzah in v strokovnih učbenikih. Zakonca Šilih, ki sta se morala soočiti s tragično usodo svojega sina, sta dosegla že precej več. Zaradi svojega poguma, jeklene volje in vztrajnosti sta tlakovala pot posameznikom s primerljivimi zahtevki. Hkrati pa je njuna pritožba omogočila, da je Evropsko sodišče v precedenčni zadevi pojasnilo državne obveznosti do vodenja poštenega, učinkovitega, neodvisnega, nepristranskega in hitrega postopka pri preiskovanju domnevno arbitrarnih posegov v pravico do življenja. Ne nazadnje pa je sodba v zadevi Šilih zacementirala civilizacijske standarde vladavine prava ne samo v slovenskem, ampak nasploh v širšem evropskem civilizacijskem prostoru. To pa je nekaj neprecenljivega. (več si lahko prebereš v IUS INFO – dr. Jernej Letnar Černič: Zakonca Šilih in njuna pravica).
Zmaga Ukrajini ..
10. 04. 2019 13.23
+45
Kakšna groza! Da Zdravniška zbornica celo leto ne zmore spesniti poročila in zadeve hitro predati tožilstvu, če so za to indici! In kako to, da na intenzivni negi ni bilo nikogar? Zakaj se potem reče "intenzivna" nega? Vse skupaj spet smrdi po cehovski solidarnosti. Najbolj butasto pa je, da zdravniki niso sposobni v RAZUMNEM ČASU pojasniti staršem rezultate preiskave. Sramotno. Očitno se obeta še en primer "Šelih" ali "Nekrep". Ubogi starši.
pizzamargerita
10. 04. 2019 13.10
+35
VEDNO je bilo vse PB in v skladu z zdravniško "doktrino"!?!? Že to ni normalno! Napake se povsod dogajajo, zdravništvo ni izjema. Če bi priznali napake, kadar so za priznat, bi jim ljudje veliko lažje oprostili in razumeli... (čeprav noben denar ne povrne izgubljenih življenj in zdravja), kot pa če vnaprej veš, da se bodo samo arogantno skrili za "doktrino" in jih bo zdravniška zbornica "pokrila".
Pa kaj
10. 04. 2019 12.36
+59
pri nas interni nadzor ni še nikoli nič odkril..zdravniški, bančni, občinski, slabe banke, stečaji podjetij...
RamzesII
10. 04. 2019 15.40
+15
Saj ne more, 'sami sebe' ne bodo ovajali, zato nič ne odkrijejo.
sandi101
10. 04. 2019 12.19
+48
Ko pa zdravniki zbolijo, pa jim Koštrun predpiše višjo plačo na recept in vsi naenkrat čudežno ozdravijo....
FC Chelsea2
10. 04. 2019 12.14
+25
Ja te isti zdravniki nimajo sramo, da zahtevajo večje plače, da se jim streže iz vseh stranih in ker imamo tako nesposobne politike, ki jim vedno ustrežejo mislijo, da so bogovi, da se njim ni potrebno ukvarjati, da bi prevzeli kakšno odgovornost to je kriva politika ja. Kako, da jih ni sram teh bogov v belih haljah, ki vedno, ko je dejstvo, da so neki zavozili ne uspelo niti opravičila. Saj razumem tudi oni so samo ljudje in napake se pač zgodilo ampak če se ti to zgodi se je potrebno vsaj opravičiti ne pa ves čas trditi svoje in nikoli prevzeti nobene odgovornosti to se bo moglo nehati. In zdaj je na politiki, da kot prvo zaposlijo več zdravnikov, da se ne bodo mogli več zgovarjati, da jih je premalo nato pa potegniti črto in rečt dost je bilo nič več višjih plač, nič več izsiljevanja, in glavno prevzemite tudi odgovornost ko ste naredili napako.
anamarija
10. 04. 2019 12.05
+31
Ne trdim, da je v našem zdravstvu vse super in kdor naredi napako mora pač zanjo odgovarjati. Ne morem se pa strinjati z oceno, da je naše zdravstvo ena sama katastrofa. Ni! Imamo zelo sposobne zdravnike in celo kakšna dobra sestra se najde, čeprav menim, da je ravno med sestrami največ šlamparije. Žal se o izjemnih uspehih kirurgov in drugih strokovnjakov ne piše in govori toliko(če se sploh), kot o negativnih primerih. S tem se ustvari lažno mnenje, da je v zdravstvu vse narobe. Pa ni.
jg57
10. 04. 2019 13.08
+28
Pri nas imamo veliko vrhunskih zdravnikov in odlične medicinske sestre. Problem so posamezniki, ki delajo samo zs lasten žep, pogosto povezani z nabavniki in politiki. Imamo veliko dobrega osebja in tudi dobre opreme,sistem pa je katastrofalno slab, ki dopušča vseh vrst deviacij in posledično so vrste, korupcija, napotizem, .... , skratka slabo zdravstvo.
Zev0
10. 04. 2019 11.55
+52
Ob takih pretresljivih zgodbah smo lahko samo veseli, da imamo zdrave otroke. Razumem pa grozljivo bolečino očeta, ki je izgubil svojega otroka. Moje iskreno sožalje. Vpršanje je, če je res kriv zdravnik. Včasih pride smrt, te zagrabi v svoji sivi plašč in odpelje. In nič ne moreš in včasih nič ne pomaga. Iskreno upam, da bo oče lahko v miru odžaloval... Potem pa je treba iti naprej. Nič in nihče na tem svetu pa nam ne more vrniti naših umrlih najdražjih.
akmt
10. 04. 2019 11.51
+2
V intenzivni sobi mora biti VES CAS prisotna vsaj ena sestra. Kar tozite jih, za zelo nestrokovno obravnavo, slamparijo! Takoj po reanimaciji bolnika pustijo samega?!? Pritozite se cez sestre, one bi morale bit zraven! Ps:tudi jaz sem sestra v bolnici, tako da tocno vem, kako in kaj. Tozite, boste pa uspeli, saj boste tozili sestre. In ne nedotakljivih v belem
Tina Kova? 1
10. 04. 2019 13.45
+9
ma če ste vi sestra, sm tud jst nuna!!! zakrit obraz, kvazi ime in 100x ponovljeno, da ste sestra - pajade!!! Konec koncu ima vsaka zgodba dve plati in klasično po Slov. nov. objavijo samo eno, pa še to pol po svoje, da bo ja še bolj tragično in žalostno - kaj pa je resnično??
borigi
10. 04. 2019 11.47
+26
čez sodnika in zdravnika ni sodnika... tako nekako sem enkrat slišal...
lumpimonster
10. 04. 2019 11.28
+8
Itk ce vsi dobri zdravniki zbežijo v tujino,v sloveneniji so ostali samo še super proffesionalno zdravniki :)
graf
10. 04. 2019 11.16
+34
"interni notranji nadzor ni zaznal nepravilnosti ????? Da ne bom počil od smeha , a bi lahko kdo pričakoval da jih bodo našli in s tem blatili svoje sobogove v belem ? Kakšno sprenevedanje ! Nobena tožba sicer ne bo vrnila otroka očetu nazaj , samo bil bi že čas ko bi nekdo od "zdravnikov" dejansko odgovarjal za brezbrižnost ! Imam sam podobne izkušnje s svojo mamo v stari konjušnici v NM ki ji pravijo splošna bolnica , mama je še sama pri polni zavesti prišla v to bolnico , potem je od "zdravniške pomoči" shujšala za 30 kg in po sedmih tednih stradanja umrla "zaradi neznanega infekta!" Kaj se to dogaja v našem zdravstvu mislim da tut Agatha Cristie ne bi zmogla opisat v svojih kriminalkah ! In to se bo dogajalo vse dokler ne bo NEODVISNIH preiskovalnih organov ! Jst če bi bil na njegovem mestu bi UKC Maribor tožil , je pa seveda to zelo trnova pot ker zdravniki se vzajemno ščitijo in s tem je tut odgovornost težko dokazljiva ...