Slovenija

Učenje v varnem okolju: simulacija poroda v medenični vstavi

Ljubljana, 11. 06. 2021 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
3

Leteti v letalu s pilotom, ki pilotira le enkrat na leto, verjetno ni prav varno. Podobno je tudi v zdravstvu, zato vedno bolj prihaja v ospredje učenje v simulacijskem centru, kjer si zdravniki in ostalo zdravstveno osebje pridobijo dragocene klinične izkušnje, vendar v varnem okolju, ki ne ogroža bolnika. Nekatere bolezni in zapleti so namreč tako redki, da je simulacija odlična priložnost za učenje.

Preverili smo, kako poteka učenje poroda v medenični vstavi. "Porod v medenični vstavi je taka stvar, ki jo redko doživimo. Nekje med tri in štiri odstotki porodov je takih," pojasni Lili Steblovnik z ginekološke klinike UKCL. V ljubljanski porodnišnici imajo v povprečju en porod v medenični vstavi na teden. Marsikdo ne ve, da se tako obrnjeni otroci lahko rodijo tudi naravno, torej vaginalno, če imajo porodničarji dovolj znanja in spretnosti, ki jih učijo prav na teh delavnicah.  

Specializant opravi simulacijo poroda, nato je na vrsti najpomembnejši del tovrstnega učenja – razgovor po simulaciji. "Epizotiomijo ste naredili pravi čas, kar je za prvič v bistvu redkost, tako da super, da ste zadnji popadek čakali," po simulaciji pojasnjuje Steblovnikova.

"To se enostavno moraš naučiti v praksi in najboljše je, da se naučiš na modelih, kjer je to popolnoma varno," pojasni Miha Lučovnik z ginekološke klinike UKCL. Specializantka Nina Šket dodaja: "Eno so knjige, drugo je, ko si prisoten in vidiš, tretje pa je, ko treniraš. In taka simulacija predstavlja varno okolje, da si bolje pripravljen na resnično življenje, kar je zelo pomembno."

Specializacija iz ginekologije in porodništva traja pet let, vsi specializanti se usposobijo za delo tako v porodnišnici kot v ambulantah.

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PickaKadicka
12. 06. 2021 10.09
+1
RamzesII
12. 06. 2021 10.09
-1
Simulacija je eno, realnost drugo. Lutka se ne odziva, niti ni očeta, ki se ravno tako odziva, če ga že ne postavijo na hodnik, ni zraven. Potem imamo zdravnike vseh sort, tudi zobozdravnike, ki so neobčutljivo, neempatični na odzive pacienta.
RamzesII
12. 06. 2021 13.53
Prav ločiš lahko kdo je delal prakso na umetnem kdo na pravem pacientu. Sploh pri zobarjih, recimo.