Slovenija

Učenke, dobrodošle v novem šolskem letu

Ljubljana, 01. 10. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
23

Pred nekaj tedni se je pričelo novo šolsko leto, ki je že v prvih dneh postreglo z realnim prikazom stanja in razumevanja naših osnovnih šol kot prostorov, kjer bi se lahko spodbujalo in zasledovalo uresničevanje enakosti spolov. Mladost(ništvo) je naporno življenjsko obdobje, ko se med grajenjem identitete mladi soočajo z veliko vprašanji in odločitvami, ki bodo kasneje pomembno vplivala na njihova življenja. Dobro bi bilo, če bi vsaj v šoli, med šolskim delom in z učnimi vsebinami mladi bili spodbujeni k preseganju stereotipnih in neresničnih predstav, ki možnosti njihove prihodnosti omejujejo na podlagi pričakovanj, povezanih s spolom.

Kdo (vse) je odgovoren za vedenja fantov in moških?

Medtem ko so dekleta v šolsko leto v nekaterih šolah vstopila ob poznavanju (in kot smo lahko slišali, ob razumevanju) šolskih pravilnikov, ki jim prepovedujejo lakiranje nohtov, barvanje las, nošenje mini kril in kratkih topov z ozkimi naramnicami, saj da lahko s tem vznemirjajo hormone sošolcev in jim otežujejo sledenje pouku ter pridobivanje znanja, se nam je lahko zazdelo, da je udeležba žensk v šolskem sistemu še vedno globoko dojeta kot anomalija, posebnost, ki se je zgodila in v nobenem primeru ne pomeni enake obravnave učenk napram učencem. Zakaj potem nihče ne pomisli na hormone deklet? Zakaj se dekleta že kar vnaprej neposredno krivi za slabo pozornost fantov, ki gre na njihov račun samo zaradi njihovega telesa? Ali nam na tak način potem lahko uspe uspešno učiti dekleta, da njihova življenjska vrednost ni odvisna od zapeljivosti telesa? Da njihov videz ni njihov glavni atribut? Zakaj predpostavljamo, da se dekleta urejajo zato, da bi ugodila pogledu fantov? Zakaj se fante stereotipizira v neobrzdane divjake? Kaj učimo mlade o osvajanju in snovanju odnosov, če pristajamo na takšne diskurze? Če pristajamo na tako očitno stereotipiziranje ... 

Besedilo je bilo pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Ob pojavu izjav in pravilnikov, ki so omogočali javno razgrnitev nekaterih problemov, bi morali videti priložnost za takojšnjo sistemsko ukrepanje – odločitev, zavezo in ukrepe, ki bi prevetrili kurikulum, reflektirali delovanja prikritega kurikuluma in skušali z znanjem opolnomočiti vse, ki z otroki tvorijo procese vzgoje in izobraževanja (torej tudi starše in vso šolsko osebje). Samo tako bi bil lahko vstop v naslednje šolsko leto resnično enak za vse. Namesto tega so mlada dekleta dobila sporočilo, da je pravzaprav od same sreče odvisno, če se bodo lahko kdaj oblekle mini krilo v šolo, si nalakirale nohte in pobarvale lase (zase, ne za sošolce). 

Ana Pavlič
Ana Pavlič FOTO:

Šola in splet

Poleg šole mladostniki in mladostnice večji del svojega vsakdana preživijo na spletu, pri čemer je dobro poznano in raziskano dejstvo, da je epidemija ta čas še povečala, negativne vplive spleta pa poglobila. Splet postaja javni prostor, v katerem so – znova – najmanj varne ravno deklice in ženske. Raziskava, ki so jo pred meseci izvedli na Fakulteti za družbene vede, je potrebo po obravnavi učinkov spleta skozi prizmo spola potrdila – dekleta v veliko večji meri kot fantje trpijo zaradi primerjanja z drugimi (z drugimi se primerja 74 odstotkov srednješolk in 33 odstotkov srednješolcev) in so tudi bolj pogosto nezadovoljna s svojim življenjem (kar dve tretjini deklet ob eni tretjini fantov meni, da so življenja drugih glede na objave na družbenih omrežjih boljša). 

Ob tem žal res ni težko ugotoviti, da ženske tudi spletno nasilje doživljajo pogosteje od moških (ki so sicer izpostavljeni tudi blažjim oblikam spletnega nasilja, kot sta denimo žaljenje in sramotenje). Že z nekaj kliki se lahko prepričamo o tem, da so ženske skupina, ki je deležna tudi organiziranega, incelskega gibanja, ki ne želi žensk le izriniti iz novo nastajajočega javnega prostora, ampak tam mirno širi svoje dogme, ki jih pomaga kovati Jordan Peterson, velik ideolog branilcev pravih odnosov in pravih vlog moških in žensk. Po njegovem mnenju so za nasilje nad ženskami pravzaprav krive ženske, ki so s svojimi načini izbiranja partnerjev, ki pripadajo najvišjim družbenim slojem, vihale nos nad tistimi, ki so ostali samski. Vse to bi po mnenju slavnega guruja rešila prisilna monogamija. Po mnenju slavnega guruja bi bilo poleg omejevanja izbire oblačil zaželeno govoriti učenkam še o tem, da je njihova avtonomija glede odločanja o sklepanju partnerskih vez nepomembna in celo škodljiva. Te neznane in neukrotljive ženske, ki predstavljajo vir vsega kaosa in nevarnosti, je tako potrebno nenehno nadzorovati, jim zapovedovati in kar namesto njih odločati o njih ter njihovih telesih. 

Srečno v novo šolsko leto, drage učenke!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dilajla
01. 10. 2022 11.48
+2
Oprostite, ampak šola vendar ni javna hiša.
Damienne
01. 10. 2022 11.43
+2
Kdaj pa burke dobijo? Samo sprašujem. ..
Reycis
01. 10. 2022 11.38
+2
Za takšne "ljudi", ki tako demonizirajo normalno moškost je eno prav posebno mesto v peklu.
SvobodarLuka
01. 10. 2022 10.52
+5
Dečki vse bolj zaostajajo. Slabše ocene imajio, vse manj se jih vpisuje na fakulteto... samomorilnost imajo 3x večjo od deklet... Tu jih pa avtorica demonizira skupaj z edinim človekom ki jim kdaj nameni pozitivno besedo, dr. Petersonom. Čisgo zlo.
Vladimir Bog
01. 10. 2022 10.47
+9
Obstaja prank video, kjer se dekle v kratkih jeans hlačah usede na klopco poleg neznanega, naključnega fanta in ne da bi ga karkoli vprašala, mu poskuša dati nogo v naročje, nato pa reče: "noge me bolijo, zato poskušam nasloniti noge na tvoje naročje«. Ta tip je videti tako nespameten in zmeden glede njenih dejanj, revež, da sploh ne ve, da je to potegavščina. V tistem trenutku se je počutil neprijetno. Tukaj nikogar ne obsojam, ampak poskušam razložiti, kaj bi se v resnici zgodilo, če bi like zamenjali. Na enak način, le da bi bil fant tisti, ki bi poskušal dati noge neznanemu, naključnemu dekletu noge v naročje. Utegnil bi hitro končati za zapahi. Prebirali pa bi naslove v stilu "nadlegovanje deklet v javnosti" in družbeni mediji bi ga povsod udarili s sovražnimi komentarji, zaradi česar bi obžaloval vsak centimeter svojih dejanj! Ko dekle to počne, je zabavno in navdušeno Ko pa moški to naredi, je nespodobno in vulgarno In naša družba govori o dajanju prednosti enakosti!
SvobodarLuka
01. 10. 2022 10.26
+7
Zdi se, da avtorica Petersona nikoli ni sama prebrala ali poslušala. Temveč samo ponavlja kar sliši iz njenih feminističnih "virov resnice".
SvobodarLuka
01. 10. 2022 10.21
+7
Moramo se tudi vprašati, kateri akterji želijo videti da punce od 6. do 14. leta hodijo v šolo v mini kiklah in namazane. Dobri ali zli?
Firnk
01. 10. 2022 10.20
+0
a maš že svojo hčerkico al pa sineka??!! nič od tega. se nam zdi. bi bla mami vesela.
LedenaGora
01. 10. 2022 10.15
+10
ja nič potemnpa spodbujajmo da bojo fantje začeli razkazovat svoje dele telesa? Najprej naj začnejo nosit športne modrce de se lepo vidi six packe
SvobodarLuka
01. 10. 2022 10.12
+10
Neverjetno koliko neresnic se da spraviti v en sam članek. Primarno pa Jordan Peterson nikoli ni zatrdil da so ženske za nasilje nad sabo krive same. Tale članek je 100% ideologija 0% resnica.
Mio56
01. 10. 2022 10.12
+11
No in punce ne hodjo okol napol slecene, zato k tko mama ukaze…ampak zato, da imajo vec vseckov…in bolj kot so slecene, bolj bodo priljubljene….in to s edogaja od 5 razreda osnovne sole naprej….kr decva pr 11-12 strasi z pushup modrcom in majco z globokim izrezom, da ne govorimo o nacrtnem popravljanjubtangic, zato da se vidjo….pejte s ksno skrito kamero po slovenskih osnovnih solah….boste preseneceni!
Kuku456
01. 10. 2022 10.11
+9
Ma tale permisivna vzgoja je hudič pol pa po študirajo vse žive motnje za izgovor
Mio56
01. 10. 2022 10.09
+8
In kdaj bodo zenske za kaksno stvar krive? Nikoli ane??? Eee tolk o enakosti spolov!
LedenaGora
01. 10. 2022 10.06
+8
Bodimo realni... Niti moški niti ženske se v šolah nesmejo oblačit kot za na plažo... Tu negre za stereotipe.. Če bi se moški sprehajal v polovični majici in bi kazal six pecke bi pravtako oviral dekleta pri izobraževanju... To je stvar nagona ki ga nemoremo izkpreninit... Ni to sam da smo moški taki ampak so tudi ženske a nasrečo pri moških ni sprejeto razkazovanje telesa v šolah.. Naravni nagon tako pač je
Important notice
01. 10. 2022 09.41
+11
Mislim, da se je debata okoli primernosti oblačenja izrodila. Opozarjanje na hormone fantov je krneki. Namesto, da bi opozarjali na bonton in etiketo oblačenja, ki bo otroke spremljalo vse življenje, je sedaj vse prešlo v pravice in nepravice posameznikov. Pomislite na to, kakšen odnos bi imeli do morebitne predsednice države, ki bi se vrtela v hotkah in špagetkih, zraven pa mahala s predolgimi, špičastimi nohti? In, ali bi zaupali zdravnici, odvetnici, direktorici, ki bi razkazovala dekolte do popka ter ritne krajce? Kakšen bi bil vaš odnos do učiteljice, ki bi bila tako izzivalno oblečena? Sigurno bi jo vlačili po medijih in bi klicali inšpekcije, da je to neprimerno oblačenje. A učiteljice, vzgojiteljice, zdravnice, odvetnice in vse ostale ženske, pa nimajo svobode pri oblačenju? V mnogih poklicih je predpisana uniforma - zakaj le? Tudi zato, da se poudari in izpostavi strokovnost ne ženstvenost. Izzivalno oblačenje je primerno in namenjeno le za prosti čas. To pa čas v šolah, službah, strokovnih in poslovnih krogih, pač enostavno NI!
Desni levi?ar
01. 10. 2022 15.03
Abrams
01. 10. 2022 08.50
+0
Drgač pa ja, VSI BI SAM NČ NA SVOJ RAČUN.
kiropraktik
01. 10. 2022 08.42
+5
Kmalu bo v šolah obvezna tudi ruta!
Rezervni Kristus
01. 10. 2022 08.15
+25
G.Ana,se vam ne zdi,da po nepotrebnem ustvarjate razliko med spoloma? Da promovirate feminizacijo družbe? A učenci moškega spola si ne zaslužijo sreče v novem šolskem letu? Kaj je dandanašnji narobe z vami ženskami? Kaj si mislite,da ste? V svoji egocentrični bitki za enakopravnost kategorično ustvarjate razdor med spoloma. Umirite raje SVOJE hormone! Nihče na tem svetu ne more imeti vsega zase in ženske niste tu pač nobena izjema...
Abrams
01. 10. 2022 08.47
+11
Bravo, tole bi bila bistveno boljša podlaga za članek.
hondoid
01. 10. 2022 10.08
+6