Slovenija

Učitelji se zaradi inšpekcij in pritožb staršev počutijo kot 'v verigah'

Ljubljana, 06. 10. 2023 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovensko šolstvo po mnenju udeležencev posveta v organizaciji državnega sveta terja nujne spremembe zakonodaje. Ravnatelji in učitelji se po mnenju enega od ravnateljev zaradi pogostih obiskov različnih inšpekcij, pa tudi stalnih pritožb staršev počutijo kot "v verigah".

Predsednik komisije DS za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino Branimir Štrukelj je na začetku posveta opozoril, da je bila strokovna avtonomija v preteklih letih v ozadju. "Ta diskusija odpira številna zelo zahtevna vprašanja tudi v razmerju do staršev, do kod lahko starš kot roditelj posega v avtonomijo učiteljstva. V mojih letih se je stremelo k temu, da se učenca ali dijaka spravi v red, danes pa so mnogi starši odvetniki svojih otrok, v nekaterih primerih celo najamejo profesionalne odvetnike," je dejal.

Ker je ta problematika pogosto prezrta in odrinjena na stran, je cilj posveta po Štrukljevih besedah osvetliti težave pri avtonomiji izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela, s katerimi se dnevno soočajo v zavodih. Cilj predstavitve problematike širši javnosti je spodbuditi odločevalce k hitrejšemu in odločnejšemu ukrepanju na tem področju, ki začenja usodno posegati v delovanje vzgojno-izobraževalnega sistema, je še dodal Štrukelj, sicer tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Udeležence posveta je nagovoril tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič. "Če radi rečemo, da so otroci naše največje bogastvo, potem moramo tudi tistim, ki se vsakodnevno trudijo s skrbjo, vzgajanjem in poučevanjem otrok, priznati, da so izredno pomemben člen v življenju otrok, posredno pa so tudi pomemben povezovalni element družbe," je dejal. Avtonomija učitelja po njegovih besedah pomeni tudi, da se po svoji vesti odloči narediti tako, kot meni, da je prav, brez da bi za to bil deležen kritik staršev ali pritiskov različnih organizacij.

Učilnica
Učilnica FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je poudaril, da jim delo v šolstvu močno otežuje cel regiment inšpekcijskih služb, od energetskih pa vse tja do šolske inšpekcije. "Vse to nam zelo otežuje delovanje, pri čemer nimamo nobenih zadržkov glede nadzora, želimo pa si, da bi sistem deloval tako, da bi nam pri delu pomagal in nas usmerjal k bolj kakovostnemu izvajanju pouka," je povedal. Ob tem je izpostavil delež financiranja javnega šolstva, ki se v zadnjih 10 letih drastično zmanjšuje. Za stabilno delovanje bi zadostovalo pet odstotkov BDP, za razvojno naravnano šolstvo bi potrebovali še bistveno več, šolstvu pa se trenutno namenjajo le štirje odstotki BDP, je dodal.

V nadaljevanju so ravnatelji posameznih osnovnih šol predstavili svoje videnje problematike in podali tudi konkretne predloge, s katerimi bo lahko ministrstvo za vzgojo in izobraževanje poseglo v reševanje in urejanje problematike.

Tako je med drugimi ravnatelj kranjske Osnovne šole (OŠ) Matije Čopa Matija Horvat izpostavil tri ključne spremembe za izboljšanje stanja: ustanovitev učiteljske zbornice, ki bi omogočala vpogled v dogajanje v šolstvu, redni sestanki predstavnikov ravnateljev z ministrstvom in imenovanje ravnateljev na podlagi strokovnega izbora.

Da so nujne spremembe obstoječe šolske zakonodaje, je prepričan ravnatelj OŠ Mengeš Sašo Božič. Na to je prav tako opozoril tudi ravnatelj OŠ Škofljica Roman Brunšek. Ravnatelji in učitelji se po njegovih navedbah zaradi pogostih obiskov različnih inšpekcij, pa tudi stalnih pritožb staršev počutijo kot, da so "v verigah". Treba je preoblikovati zakonodajo, ukiniti anonimne prijave in pohiteti s prenovo učnih načrtov, je bil jasen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1543318
07. 10. 2023 10.09
Imam že pripravljeno prijavo
Uporabnik1543318
07. 10. 2023 10.08
Pod drobnogled bi bilo potrebno dati GESŠ Trbovlje! Kaj sedaj je lahko že vsak orodesor brez ustrezne izobrazbe???
Uporabnik1543318
07. 10. 2023 10.07
+1
prince of persia
06. 10. 2023 21.10
+5
Nazaj uvesti "jugo" vzgojo! Dva focna pa za ušesa in v kot...doma pa ni upal noben povedati, ker jih je še enkrat fasal.
janmar1234
06. 10. 2023 21.05
+10
Takoj zmanjšati obseg učnega programa, več utrjevanja snovi, prepoved telefonov v šoli, večja avtonomija učiteljev, problematične otroke skupaj s starši na redno obiskovanje psihologov...in seveda več denarja moramo nameniti izobraževanju...
Cupko
06. 10. 2023 21.04
-2
Sami so krivi, da nimajo več avtoritete, ker se jim j..e za vse, ker so kao preslabo plačani Posledica pa je, da so si otroci, dijaki pač vzeli to kar jim je bilo ponujeno. Sedaj pa vsi jokajo, še najbolj pa Štrukelj, ki se bori v največji meri le zase. Me res zanima kaj on dela poleg tega, da je večni sindikalist
brezveze13
06. 10. 2023 20.33
+6
starši ,roditelji ,skrbniki, ali rejniki za božjo voljo pustite že enkrat pri miri učitelje naj odigrajo svojo vlogo vzgojitelja, kajti tudi oni so del verige vzgoje otrok in večina so tudi starši svojih otrok ,prav tako marsikateri vzgojitelj nudi svojemu učencu dosti boljšo in kvalitetnejšo vzgojo od tistih nadutih staršev ki mislijo da je njihov frkolin najbolj nedolžno, najpametnejše in po njihovem mnenju nedotakljivo bitje za katerega je potrebno nemudoma posredovati ,če tudi z odvetnikom nad vzgojitelja Res so nekateri starši - ne učitelji poden od podna
lifeguard-a
06. 10. 2023 20.33
+8
Danes mladi povsod , ne samo v šolstvu iščejo zgolj pravice, dolžnosti ne pozna nihče več … in vedno slabše bo
lifeguard-a
06. 10. 2023 20.34
+9
Ne vem zakaj so ukinili ocenjevanje vedenja …
jesen?ica
16. 01. 2024 12.09
Ki bi bilo pogoj za napredovanje v višji letnik
bbreg
06. 10. 2023 20.14
+2
Kaj pa vem, se mi zdi isto kot pred 40 leti, le da je bilo takrat več revnih otrok in če so se učitelji lotili takega otroka ali celo družine so jih znali zatolčti do konca. Otroci, ki so prihajali iz bogatejših držin so z lahkoto furali šolo, predvsem po vaseh je to bilo zelo izrazito. Kljub temu da so bili učitelji iz lokalnega okolja in bi za uboge otroke lahko naredili veliko več ampak potem se nebi mogli počutiti pomembne. Danes je to vse šlo v drugo skrajnost, kar pa spet ni OK.
LedenaGora
06. 10. 2023 20.04
+9
No potem se pa sprašujejo zakaj ni učiteljev. Vsak otrok jamra čez učitelja kater predmet mu negre, saj nekdo ja more biti krivec za njegovo neznanje in to seveda ni on. Ker otrok tega nedela? Enako sm jaz, ko sem bil v srednji branil moje neznanje slovenščine. Sedaj je pa odvisno od starša kako reagira. Moji so pobrali tehnologijo, nekateri drugi pa verjamejo sončkom in letajo non stop v šolo.
iskriv
06. 10. 2023 19.42
+9
Slovensko šolstvo po mnenju udeležencev posveta v organizaciji državnega sveta terja nujne spremembe zakonodaje in šolskega sistema . Vsako leto konča študij mnogo magistrov pedagogike in učiteljev razrednega pouka , pa ne dobijo službe , zato , ker jim ni omogočena obvezna praksa in pedagoški izpit . Univerze , ki se ukvarjajo s pedagoško tematiko bi morale zagotoviti svojim študentom priti do pedagoškega izpita , če ga že zahtevajo , kar je znak , da je fakulteta samo nekakšen dril brez prakse . In zato je večina doštudiranih pedagogov v drugih poklicih , v šolah pa jih primanjkuje ! Z obstoječo zakonodajo so degradirali pedagoški poklic , razvrednotili prizadevanja za vzgojo poleg podajanja znanja , ker so v zakonodaji zaščitili najslabše učence ( po znanju in po bontonu ) in dovolili , da starši teh otrok divjajo nad pedagoškim kadrom , namesto , da bi vzeli v roke svoje otroke , jih naučili manir in jim pomagali pri šolanju !
LedenaGora
06. 10. 2023 20.08
Odvisno katera smer profesure. Profesorji matematike so tako iskani, da na šoli delajo še učenci pedagoške matematike. Niso vsi v pomankanju. Hudo pomankanje je fizikov, narovoslovcev, matematikov in računalničarjev torej vsi ti, ki so v javnem sektorju zelo dobro cenjeni.
LedenaGora
06. 10. 2023 20.09
+1
v zasebnem sektorju zelo dobro cenjeni prav tako v tujini*
anjerd
06. 10. 2023 19.27
+7
o, to pa ne, sončki so pa ja super vzgojeni
1918
06. 10. 2023 19.23
+7
sami so si krivi! pravice otrok so jim zlezle čez glavo, to imate kar ste leta flancali
Marinanjo
06. 10. 2023 19.05
-7
tri četrt jihsamo v službi vedri in so izgubiuli tko smisel kot rdečo nit..važen j pavza in ćik... ne pa to nekaoga neki naučit..se mu posvetit..etc... božci
Mehtilda
06. 10. 2023 19.56
+8
Marino, točno zaradi takih staršev kot si/si bil/bi bil ti, primanjkuje učiteljev, ker se jim ne da več ukvarkat s takimi
periot22
06. 10. 2023 18.56
+14
Novodobni starši ne znajo vzgajati ne znajo kuhati vse jim je pretežko ne ljubi se jim nič samo mislijo da jim bo kaj iz neba padlo bi samo potovali ,hodili naokrog ne bi pa delali in si kaj ustvarili žal je to resnica se pa najdejo tudi takšni ki se trudijo!
tv1206802
06. 10. 2023 18.47
-5
To so si učitelji kar sami zakuhali. Šole se naj raje posvetijo osnovnemu učenju in ne pridobivanju certifikatov in nazivov s katerimi se radi kitijo. Sem tudi sam odšel k učiteljici po pojasnilo glede ocenjevanja in kriterijev. Je bila užaljena, ko sem ji rekel, da učenje pesmice na pamet je preživeta stvar od katere otroci nimajo kaj dosti, ocenjevanje pa je preveč odvisno od razpoloženja učitelja. Na koncu mi reče, da se ta ocena ne bo upoštevala pri končni oceni???
tv1206802
06. 10. 2023 18.49
-5
Nisem odšel zaradi svoje hčere, ampak kot predstavnik staršev, da ne bo kdo narobe razumel.
Cobra007
06. 10. 2023 18.55
+11
Jaooo.. kaj si tudi ti učitelj, da se tako vtikas v njihovo delo?? A je tvoj otrok zelo trpel, ko se je moral na pamet nauciti eno pesmico? Zato je pa tako, vsak ki ima pet minut časa, lahko ser.je po učiteljih!
muceli
06. 10. 2023 19.01
+10
Ravno veščina učenja na pamet je temelj marsikaterega poklica. Pravniki, zdravniki, piloti ... ogromno podatkov si je potrebno vtisnit v spomin. Učenje pesmic na pamet je pač eden od načinov, ki razvija sposobnosti otrok.
realno1
06. 10. 2023 18.38
+0
Če imamo FB zdravnike, FB psihologe, FB vremenoslovce zakaj pa ne bi verjeli še FB učiteljem, da edino oni vedo kaj in kako z njihovim otroci...
spoštovanje
06. 10. 2023 18.05
+24
karšni tastari, taka mularija...vsi bolani debilčkoti in kretenozavri.....vsak dan en al pa dve vzgojne okol kepe pa bo mir in spoštovanje.....učitelji so pa brez avtoritete zaradi bedastega sistema....permisivno pederisanje
Infiltrator
06. 10. 2023 18.00
+25
Novodobni starši vzgajajo bodoče invalide ,ki jih tok ujckajo in kaj bo z temi invalidi ,kriminalci in podobno
devlon
06. 10. 2023 17.32
+29
Starše bi moral prepovedat in ukinit. Vsi prepotentni kot bi pozrli znanost sveta. Doma naj jih solajo, ce so njihovi cukri taki dragulji. Narobe svet. Vse premlatit. Starse.