Slovenija

'Učitelji so postali čistilke, redarji, psihologi': sledi utrujenosti že vidne

Ljubljana, 02. 10. 2020 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vzgojitelji, učitelji in profesorji opozarjajo, da so ukrepi NIJZ za poučevanje neživljenjski in da so učitelji in vzgojitelji vedno bolj obremenjeni. Ure so zaradi zapovedane nošnje mask manj učinkovite, dijaki pa šolo doživljajo kot zapor, poudarjajo. Učitelji so dodatno obremenjeni, saj morajo zdaj opravljati še številne druge naloge. So čistilke, redarji, psihologi. Komaj najdejo čas za obisk toaletnih prostorov, opozarjajo. Kot poudarjajo, bodo naredili vse za zdravje učencev, da bo pouk ostal v učilnicah, a ministrico pozivajo k takojšnjemu sodelovanju in dialogu.

Jelka Velički, učiteljica na OŠ Antona Aškerca, je na novinarski konferenci SVIZA, kjer so ministrico za izobraževanje Simono Kustec pozvali k posluhu, uvodoma povedala, da je stisk med zaposlenimi v šolstvu veliko. 

Zaradi mask je pouk manj učinkovit, pravijo učitelji. Slika je simbolna.
Zaradi mask je pouk manj učinkovit, pravijo učitelji. Slika je simbolna. FOTO: Dreamstime

"V pomladnih mesecih smo se učitelji soočali z neštetimi stiskami učencev, staršev in tudi svojimi in to ni bilo preprosto. Po prvem mesecu pouka v novem šolskem letu skrbi še vedno ostajajo. Skrbi nas za vsakega, ki bi zaradi bolezni ostal doma. Vemo namreč, da pouk na daljavo ne bo mogel nadomestiti pouka v živo. Povečujejo se primanjkljaji v znanju in pričakovanja, da se z malo truda doseže več. Nihče od učiteljev si ne želi več pouka na daljavo. Sledimo priporočilom NIJZ, ker si nihče ne želi pouka od doma. A naš glas bi morali slišati." 

'Učenci niso kot mize v gostinskem lokalu'

Trenutne razmere namreč povečujejo obremenitve vseh zaposlenih v šolstvu na vseh ravneh, poudarja. Povečane obremenitve puščajo sledi utrujenosti že po prvem mesecu šolskega leta, poudarja. Šolsko uro so zdaj dodatno zaposlili številni ukrepi, pripoveduje. Učitelji smo prevzeli številne vloge, neprestano bi morali biti z učenci. Vsak po svojih močeh se trudi, da zagotavljamo zdravo okolje za učence, pravi. Ob tem pa še vedno niso prepričani, ali so ob vseh priporočilih res vse naredili dovolj dobro in ali je to sploh možno. "Učenci in učenke namreč niso kot mize v gostinskih lokalih, razdalje med njimi ne moremo določiti na začetku delovnega časa. Dovoliti jim moramo gibanje in pogovore, saj ostajajo v učilnicah vse dopoldne." Izvajanje pouka in govoriti z masko, ni preprosto, povečan napor za glasilke praktično čutimo že vsi učitelji, še dodaja. Soočajo se tudi z burnimi odzivi staršev na priporočila, katerih avtorji niso, poudarjajo. Vsi bi morali preseči meje egoizma, pozivajo. "Nismo proti priporočilom, a ne smemo prezreti reka, da papir prenese vse. Kdo bo nosil odgovornost, če se vsega napisanega na papirju preprosto ne da zagotoviti in se bo zgodilo najhuje? Vse naredimo, samo da bi ohranili zdravje in pouk v učilnicah. Žalosti nas poplava različnih informacij, ki povzroča zmedo. Očitno smo spregledani in ministrstvo pozablja na nas." 

 

Učitelji opozarjajo na preobremenjenost. Slika je simbolna.
Učitelji opozarjajo na preobremenjenost. Slika je simbolna. FOTO: Shutterstock

'Dijaki šolo doživljajo kot zapor'

Jože Brezavšček, učitelj na ekonomski gimnaziji v Radovljici, je poudaril, da če državo res skrbi zaščita, bi za maske morala poskrbeti država. A prav zaradi mask je komunikacija med dijaki in učenci okrnjena in predvsem upočasnjena, opozarja. Ure so zato manj učinkovite in efektivne, očitne težave se pojavljajo predvsem pri pouku tujih jezikov, pravi. Kot opaža, dijaki šolo doživljajo kot zapor, tudi učitelji so zelo izpostavljeni, ker morajo nadzorovati gibanje dijakov še med odmori. Zato svojih odmorov praktično nimajo, komaj jim uspe obiskati toaletne prostore, pripoveduje. Obremenitev zaposlenih je tako zelo visoka, učitelji pa niso vključeni pri sprejemanju ukrepov. Tudi starši opozarjajo, da so protokoli za odraščajočo mladino nevzdržni.

Petra Koritnik iz ljubljanskega vrtca Jarše pa je povedala, da jih veseli, da ministrica nenehno opozarja, da pedagoški proces v šolah in vrtcih dobro teče. A hvala in besede žal niso dovolj, pravi. Kot je povedala, ministrici zamerijo, da se v poletnih mesecih ni niti enkrat pozanimala, kako potekajo pedagoški procesi v vrtcu. Poudarjajo, da ministrica ne ve, kako poteka delo v vrtcih in kako dodatno so jih obremenili. Pozivajo jo k resnemu pogovoru in da se spozna z delom pedagoških delavcev tudi v praksi. Zahtevajo takojšnje sodelovanje in dialog ter ustrezno vrednotenje dodatnega pedagoškega dela v teh razmerah. Pravijo, da tako ne gre več naprej: "Od nas zahtevate, da smo v trenutni situaciji čistilke, varnostniki, psihologi, redarji in še bi lahko naštevali. To je pedagoški kriminal in tega ne bomo več dopuščali."

Zahteve SVIZA, ki so jih naslovili na ministrico za izobraževanje

  1. Takojšnja zaposlitev dodatnega kadra v kuhinjah, za čiščenje in v drugih tehničnih službah, ki so za normalno delovanje vrtcev in šol v zaostrenih razmerah nujno potrebne.
  2. Takojšen razpis dodatnih delovnih mest, tudi pripravniških, v osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih za pomoč preobremenjenim strokovnim delavkam in delavcem. Predlagamo tudi, da se pripravi načrt za vključitev študentov pedagoških smeri v vzgojno-izobraževalne procese v vrtcih in šolah, podobno kot, denimo, predlaga UKC Ljubljana za študente zdravstvene nege in babištva.
  3. Takojšnja izpolnitev obljube o spremembi normativov za računalnikarje-organizatorje informacijskih dejavnosti v osnovnih šolah in vzdrževalce učne tehnologije oziroma računalniške opreme v srednjih šolah ter izpolnitev zahteve SVIZ po ustreznejšem plačilu.
  4. Takojšnja strokovna, metodična in didaktična navodila, kako naj se ob obveznem nošenju mask prilagodi izvajanje pouka pri posameznih predmetih, še zlasti pri tujih jezikih, glasbi, pri delu z gluhimi in naglušnimi osebami …
  5. Takojšnja razbremenitev strokovnih in drugih delavk in delavcev, ki jim njihovo zdravstveno stanje ne dopušča, da bi celotni delovni čas dihali skozi zaščitne maske, ter dosledno spoštovanje sklepov RSK za medicino dela, prometa in športa ter RSK za pediatrijo.
  6. Vzpostavitev koordinacijskega telesa za spremljanje in evalvacijo ukrepov za zajezitev epidemije na področju vzgoje in izobraževanja, v katerega so poleg predstavnikov MIZŠ, NIJZ, akademske stroke vključeni tudi predstavniki zaposlenih, staršev in dijakov.
  7. Zagotovitev možnosti brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi (ko bo le-to na voljo) za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, za katere se s poukom po modelu B povečuje možnost prenosa bolezni.
  8. Zagotovitev sistematičnega in brezplačnega testiranja oziroma preverjanja okuženosti s koronavirusom za vse zaposlene v dejavnosti vzgoje in izobraževanja, kar je lahko eden od učinkovitih preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 in način za čim bolj nemoteno izvedbo pouka v šolskem letu 2020/21.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
02. 10. 2020 21.39
Ne vsi, tisti ki imajo šoloobvezne otroke so raje v šoli. Vemo zakaj. Ker na daljavo ne gre še svojih otrok poučevat, pa mami je , ne učiteljica, dan se pa vleče.
zemljaa
02. 10. 2020 21.38
Eni pišete take kot da sami nikoli ne bi hodili v šolo. Sicer pa nevem zakaj komentirajo tisti ki očitno nimajo pojma številu ur dela,delovnih obvezah po službi itd.... Raje bodite tiho in se pritozujte nad svojo službo. Zavedajte se kaj vse vašim otrokom šola da za poznejše življenje.
Et54678
02. 10. 2020 21.18
+5
te zjamrani učitelji bi najraje videli, da bi bilo spet vse na daljavo, da bojo samo mejle z nalogami razposlal, poučujejo naj pa otroke starši ob svojih več in manj zahtevnih službah, ja itak... sicer pa maske dol v šolah, pa normalno dalje, stop tej farsi...
blazter
02. 10. 2020 21.15
+1
Z masko, 8 ur!
blazter
02. 10. 2020 21.15
+1
Pa ne no. Jaz sem hodil v službo in poučeval otroka 3 mesece.Za manjšo plačo.....
Aprilc00
02. 10. 2020 20.59
+9
Jaz to dojemam, kot da se učitelji iz nas delajo norca. Zakaj? Ker ostali delamo po 8 ur na dan, nekateri tudi v treh izmenah. Na leto tako naredimo preko 250 efektivnih delovnih ur. Delamo nadure, ki seveda niso plačane. Veliko takšnih staršev je med epidemijo bilo primoranih po svojem 8+ delovniku se vsesti zraven svojih dveh otrok in jim dodatno razložiti snov, ker so učitelji (povečini) samo na spletnih učilnicah šole objavili: reši to pa to v delovnem zvezku in učbeniku. In to je bilo to. V gospodarstvu imamo šefe, ki ti gledajo pod prste, kličejo med dopustom in meni osebno se je večkrat zgodilo tudi to, da sem moral prekiniti še tisti 14-dnevni letni dopust in pomagati na firmi. Poleg tega imajo učitelji najmočnejši sindikat, ki se res za vsako figo, ampak res za vsako figo, buni kako je njihovim učiteljem težko v življenju. Plačani so preko 1000 eur za tistih par ur ki jih oddelajo, medtem pa morajo ostali z diplomo biti na firmi vse od čistilca, hišnika, računovodje in nabavnika. Jamrajo, da ne morejo govoriti z masko, a povsod na firmah, trgovinah in drugod so primorani govoriti z napornimi strankami po več kot 8 ur na dan. In ja, učenci in starši znajo biti težki. In so what? A stranke, ki jih strežeš pri pultu pa ne? Ali pa sodelavci, poslovni partnerji? Zato prosim, ne s takšnimi članki, ker se res delate norca iz nas ostalih.
Astherushcomes
02. 10. 2020 21.08
+8
100x plus. eno samo jamranje je pri teh uciteljih. folk pa za tekocim trakom 3 izmensko z masko za minimalca dela in ne jamra toliko
BlackBeard87
02. 10. 2020 20.54
+7
Jaz v 10 urah dela ne smem se na wc in 30 minut malce mi tud ne pripada delam pa itak use samo kar na pogodbi pise ne...ne bom govoru kera firma ker mi je brez veze.tak da vem kak se pocutijo,ampak nimajo kaj jamrat
KungFuPanda
02. 10. 2020 20.38
-2
Garanje je to, ker se morajo pregovarjati s takimi starši, kot so tule na forumu. Delati znktroki jim ni težko, težko je, ker starši pogosto težijo z odvetniki za vsako stvar, tudi za maske. Pač se trudijo delati po navodilih. Poznam par učiteljev in ne bi bil na njihovem mestu. Da se bom z razvajenimi pamži ukvarjal in z razvajenimi starši. Kemija je veliko bolj hvaležna in delati v kemijski stroki v gospodarstvu je dosti bolje.
KungFuPanda
02. 10. 2020 20.40
+0
čeprav včasih tudi nukleofilna substitucija ne gre po planu, tinvsaj s tožbo ne grozi.
Uporabnik1573131
02. 10. 2020 20.10
+5
Ne stekam, kaj jih motijo maske. V gostinstvu jih imamo že od marca vsak dan pa govorimo z gosti, ki jih je dnevno tudi dva tisoč. Se navadiš. Tudi učitelji se bodo morali.
meval
02. 10. 2020 19.46
+8
Kakrsna drzava taksni solstvo.
daiči
02. 10. 2020 20.14
+2
Ni glih tako. Država je postala revna in je pred bankrotom, medtem ko se javni sektor obnaša kot da smo še vedno v hebenem obdobju debelih krav iz dalnega leta 2004.
visoki
02. 10. 2020 19.36
+12
dajmo im že enkrat,da se štempljajo pa 20 dni dopusta
daiči
02. 10. 2020 19.43
+5
Štempljanje je samo za ubogo rajo, ne pa za gospode in gospe. To je ponižujoče, nečloveško...
daiči
02. 10. 2020 19.47
-3
niso oni hodili v šolo da se bodo štempljali ko eni proletarci
meval
02. 10. 2020 19.50
+1
BroNo1
02. 10. 2020 19.32
+10
Po 1 mesecu so že zmatrani?! Daj te no, verjetno so se polenil med pandemijo?! Joj joj prosveta?!
Gorenc_pa_pou
02. 10. 2020 19.31
+11
k sm gledou sem mislil da se norca delajo sam sm poj vidu da resno misljo hahahahahaha kt da letos niso mel ze vsaj ene 3-4mesce dopusta...sj revezi se nikol niso delal zato pa tok jamrajo ker sploh nevejo kaj je tezko delo in garanje
otocanka
02. 10. 2020 19.29
+11
So bili obremenjeni tudi spomladi, ko so otroke poučevali starši, s tem, da so učitelji dobili 100 % plačo, čeprav so samo zdelegirali po mailu kaj naj otroci se učijo? Levji delež pa so morali opraviti starši in to po 8h delavniku, ko so prišli domov zgarani in utrujeni. Naj gredo delati na normo v tovarno za tekoči stroj, kjer delajo 8 ur z masko na obrazu. Učitelji imajo vsakih 45 min 5 minut pauze, po 2 h jutranjih pa 20 min pauze. Sam pouk pa traja največ 5h vsega skupaj.
Uporabnik1573131
02. 10. 2020 20.13
+2
Če bi imel otroka s posebnimi potrebami, bi videl, da so se dnevno po uro učili z otroki. Vse pohvale.
visoki
02. 10. 2020 19.26
+7
sem glih ugotovil,da imam petkrat manj dopustakot naši zmatranci učetelji
Lillija123
02. 10. 2020 19.24
+4
Čistilke.” Mate pa smisel za humor 24 ur
visoki
02. 10. 2020 19.24
+4
kaj pričakovati od otroka ,če ih učijo lene učiteljice
visoki
02. 10. 2020 19.24
+3
ubogi otroci,ko ih lenuhi učijo
Antena
02. 10. 2020 19.14
+2
No saj ni tajo hudi kot se jamra. Mal je treba delat saj si redbe olace
daiči
02. 10. 2020 19.31
+3
Oh seveda da ni tako hudo, če ste kdaj poslušali te jamrače od prfoksov ko so protestirali po lj ali jamrali po televiziji, so pa na koncu vedno vsi dodali, da pa je vseeno ta poklic za njih veliko poslanstvo in da nebi delali nič drugega na svetu. Takih neumnosti še v življenju nikoli nisem slišal od ljudi ki so pred fabrkami protestirali. Da najprej jamraš kako je težko, sekundo za tem si pa ponosen na to kar delaš, ni glih logično.
zim10
02. 10. 2020 19.13
+2
Po enem mesecu "učenja" lastnih otrok ste bili eni na koncu z živci. Ucitelj jih ima 28 naenkrat, v srednji šoli čez 30. V enem dopoldnevu lahko sreča 200 različnih otrok.
visoki
02. 10. 2020 19.15
+4
samo,da smo mi še v svojo službo hodili vi ste se pa sončili dva meseca