Črna kronika

Udar strele na grebenu med Rodico in Raskovcem poškodoval tuja planinca

Bohinj, 08. 07. 2022 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Četrtkovo neurje je svojo moč pokazalo tudi v gorah. Na grebenu med Rodico in Raskovcem je udar strele poškodoval dva tuja planinca, ki ju je zajela nevihta. Posredovali so bohinjski reševalci, aktivirana pa sta bila tudi helikopter Slovenske vojske ter dežurna ekipa GRS Brnik, vendar pa so kasneje njuno posredovanje preklicali, saj sta lahko planinca s pomočjo reševalcev sestopila sama.

Huda ura nad Slovenijo v četrtek ni prizanašala niti v gorah, kjer so morali zaradi udara strele posredovati bohinjski reševalci. V udaru strele sta bila med Rodico in Raskovcem poškodovana dva tuja planinca, a hujših posledic na srečo ni bilo, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Gorski reševalci GRS Bohinj so takoj po prejemu obvestila na klasičen način odšli proti poškodovanima. Aktivirali so tudi helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS Brnik, vendar je bilo njuno posredovanje kasneje preklicano. Planinca sta namreč ob pomoči reševalcev lahko sestopila sama.

Udar strele v gorah
Udar strele v gorah FOTO: Shutterstock

"Nevihte v gorah so nevarne, večinoma pa tudi napovedane," opozarjajo kranjski policisti. Ter še, da je vreme zato eden ključnih faktorjev, ki jih odgovoren pohodnik upošteva pri načrtovanju poti.

Gore poleti v svoje naročje prikličejo več obiskovalcev, saj je v tem času manj objektivnih nevarnosti kot pozimi, ko je hkrati treba obvladati tudi tehnike gibanja v zimskih razmerah. Vendar pa se lahko lep sončen dan v gorah spremeni v manj kot eni uri. Stalnica poletnega obdobja so namreč tudi plohe in nevihte.

Previdno v gorah

Slednje se najpogosteje pojavijo predvsem popoldan, zato je pomembno, da se pohodniki v gore odpravijo že v zgodnjih jutranjih urah ter se tako izognejo popoldanski nevarnosti. V Sloveniji je največ strel v goratem in hribovitem območju, ki se vleče od zahodne meje prek južnih Julijskih Alp proti Kamniško-Savinjskim Alpam in naprej proti Pohorju.

Če nas v gorah vseeno ujame nevihta, pa je treba nemudoma sestopiti z grebenov in izpostavljenih vrhov. Še toliko pomembneje je to na območjih, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine. Prav tako pa s sebe odstranimo vse kovinske predmete, ki bi lahko delovali kot strelovodi.

Če je le možno, poiščimo zavetje in se tako zaščitimo pred njo in dežjem. Če se zatečemo v votlino, naj bo ta dovolj velika. Nahrbtnik (ali vrv) postavimo sredi votline in se usedemo nanj, noge pri tem tiščimo skupaj in jih objamemo z rokami.

Najvarneje pred udarom strele je na melišču. Izogibamo pa se tudi osamelih dreves in izpostavljenih predmetov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rdeč alarm
08. 07. 2022 20.31
Naslednjič naj vzameta se dežnik.
Foxn.ca
08. 07. 2022 16.55
Eni rinejo naprej, bohh jih strelja od vrha navzdol...
slimy12
08. 07. 2022 11.30
+0
je treba gor rint na vsak način
Tone Dežan
08. 07. 2022 14.44
Samo brez mozga rinejo , mi brez mozga jih pa rešujemo
Tone Dežan
08. 07. 2022 15.15
Ramzess
08. 07. 2022 10.53
+1
Če se ne upošteva narave, jih pač dobiš. Enako kot deček pri spravilu sena z družino, kjer družina ni upoštevala bližajoče se nevihte, pa je nastradal deček.
Nimasmisla
08. 07. 2022 08.55
+3
A ti res ne berejo vremenskih napovedi
oježeš
08. 07. 2022 09.42
+1
Prepričani v svoj prav, jim jih ni treba brati.
Tone Dežan
08. 07. 2022 14.45
Kaj je treba brat ,pa ne moreš bit celo življenja brez pameti