Slovenija

'Ugled gradiš leta, uničiš ga lahko v trenutku. Z enim samim tvitom'

Ljubljana, 05. 11. 2020 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, Neža Pušnik
Komentarji
1425

Čez lužo se nadaljuje maraton Trumpa in Bidna do odločilnih 270 elektorskih glasov, kolikor je potrebnih za prestop praga Bele hiše. Koga si tam naslednja štiri leta želi slovenski premier, ni nobena skrivnost, sploh po včerajšnji predčasni 'čestitki' najvplivnejšemu slovenskemu zetu. Na njegove besede in zapise na družbenem omrežju pa se medtem odzivajo tuji mediji, politika, Evropa. In kaj meni domača opozicijska četverica?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napovedali konstruktivno nezaupnico
    02:36
    Iz 24UR: Napovedali konstruktivno nezaupnico
  • Iz SVETA: Odzivi na tvite predsednika vlade
    03:36
    Iz SVETA: Odzivi na tvite predsednika vlade

 

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj dopoldne sporočil, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. "Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika," je (med drugim) menil.

Na družbenem omrežju, kjer je delil svoje mnenje, pa so ob tem opozorili na njegovo neprimernost. "Uradni viri ob objavi tega tvita še niso razglasili zmagovalca," se je glasilo sporočilo, ki ga je k njegovi objavil 'prilepil' Twitter.

Kakšna so stališča opozicijskih strank do tega? Kako komentirajo premierjev odziv?

In če je slovenski premier s to potezo sprožil skorajda mednarodni val kritik in neodobravanja, je na domačem političnem parketu včeraj bolj ali manj vladala tišina.

Odzval se je le prvak LMŠ Marjan Šarec. "To bodo že Američani uredili sami. Naš problem je trenutno epidemija. Številke so visoke," je sporočil. Ob nadaljnjem Janševem 'prerekanju', češ da v zvezi z nadaljevanjem preštevanja glasovnic kaže podobno kot leta 2000, ko je "Milošević želel dobiti 120 odstotkov glasov", pa je Šarec dodal, da imamo v Sloveniji samo danes 29 mrtvih, predsednik vlade pa da se še kar prepira z Američani in obuja dogodke izpred 20 ali celo 30 let. "Ja, takrat covida res ni bilo. Vendar ga obujanje spominov ne bo pregnalo. Ameriške volitve so stvar Američanov," je pristavil. Premier je nato postregel še s ponesrečenim zapisom "Death of the poolls", s čimer je najverjetneje želel nakazati nestrinjanje z rezultati tako imenovanih izhodnih anket, a se je z zatipkom vse skupaj sprevrglo v nekakšno "smrt bazenom". Šarec je na to odgovoril, da si bo, glede na njegove izjave o bazenih, dovolil en 'šarcizem'. "Boljše skočiti v prazen bazen, kakor mu želeti smrt. Ekskluzivno za pristaše SDS," je navedel.

Janša se je spustil v besedni dvoboj tudi z Wolfgangom Ischingerjem, ki je eden najbolj vidnih nemških diplomatov, med drugim pa je bil tudi veleposlanik v ZDA med letoma 2001 in 2006. Ischinger je pod Janšev prvotni tvit zapisal: "Zanimivo, da očitno ne kažete spoštovanja do vsakega izmed oddanih glasov, veliko jih še sploh niso prešteli. In mimogrede, kako neumen bi bil videti vaš tvit, če bi Joe Biden naposled zmagal? Bi si Slovenija to zaslužila?" Janša je na to odgovoril z besedami: "Je to grožnja?", Ischinger pa je odgovoril, da je preprosto vprašanje in če lahko odgovori. Janša je nato dejal, da živimo v svobodni državi in dodal: "Zakaj je vam dovoljeno, da izrazite svojo podporo Bidnu in drugi nimajo enake pravice? Ne glasujemo v ZDA, zato nihče nima vpliva na rezultat. Odprto sem podprl našo sorodno stranko iz Mednarodne demokratske zveze in enako bom storil v prihodnosti."

In če so slovenski politiki včeraj še molčali, so 'Twitter vihar' komentirali danes.

"Prvak SDS Janez Janša je ponovno dokazal, da je totalitarni populist. Enotnost Evropske unije, demokracija in vladavina prava nikoli niso bile njegove intimne izbire. Slovenijo je res postavil na mednarodni zemljevid, toda na žalost na zemljevid nedemokratičnih, sebičnih in oportunističnih držav. Dokler povzroča sramoto samemu sebi, je sicer to problem Janeza Janše, ko pa javno sramoto dela Republiki Sloveniji, je to težava vseh nas, državljank in državljanov," so kritični Socialni demokrati. Janez Janša kot predsednik vlade s svojimi ravnanji po mnenju SD tako povzroča veliko škodo mednarodnemu ugledu Slovenije in znova ruši enotnost EU. "Ugled gradiš leta, uničiš ga lahko v trenutku. Z enim samim tvitom," še dodajajo.

Podobno menijo tudi v SAB. "Že javno izražena podpora kandidatu na ameriških predsedniških volitvah je bila s strani predsednika vlade nova blamaža Slovenije v Evropi in svetu, tokrat pa je s predčasnimi čestitkami za zmago ob dejstvu, da glasovi sploh še niso prešteti do konca, šel še korak dlje," pa so jasni v Stranki Alenke Bratušek. Premierjeva poteza je po njihovem neprimerna, nekorektna in, milo rečeno, diplomatski zdrs, ki lahko pomembno vpliva na zunanjepolitične odnose Slovenije z ZDA."S takšnim ravnanjem v svet pošiljamo napačna sporočila," dodajajo. Kot še pravijo, se tudi največji zavezniki ZDA ne želijo opredeljevati, kdo bo zmagovalec volitev, "predsednik vlade pa takoj skoči na vlak in se čuti poklicanega, da to počne. Verjetno nas bodo ZDA ob morebitni izvolitvi Bidna izbrisale z diplomatskega zemljevida. In kdo bo za to odgovarjal?" se sprašujejo.

Prvak Levice Luka Mesec pa je medtem novinarju oddaje Svet na Kanalu A Mihi Orešniku dejal, da ne le on - ves svet je včeraj spremljal zapise Janše in dogajanje na tem družbenem omrežju. "Janez Janša je pred celim svetom pokazal to, kar doma počne ves čas. Se pravi širil teorije zarote, brutalno obračunaval s kakršnimi koli kritikami, se odzval paranoidno, češ, grozite mi, na kritike svetovnih diplomatov ... In od včeraj naprej ni več nobene dileme: Janša ni demokrat, Janša spada v tisto kategorijo politikov, ki bi se za vsako ceno radi obdržali na oblasti in so zato pripravljeni širiti teorije zarote, obračunavati s političnimi nasprotniki - tako doma kot v tujini," pravi. To po njegovem druži Janšo in Trumpa in zato - tako Mesec - skupaj sodita na smetišče zgodovine.

Da smo v zadnjih dneh priča mednarodni sramoti, ki nam jo je naredil predsednik vlade, pa je popoldne novinarki oddaje 24UR Suzani Perman dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Ob spornih nakupih zaščite opreme in porastu okuženih bi bil po njegovem tako čas za odhod te vlade. "Človek enostavno ne razume, zakaj je predsednik vlade, predvsem pa se je izkazalo, da ni strateg, operativec, ter da je pripravljen za preživetje svoje vlade in sebe žrtvovati državo." Golubović je komentiral tudi te zapise in kaj pomenijo v odnosu do državljanov Slovenije. "Sramotno, neodgovorno, nerazsodno. Bi pa rekel, da s tem mogoče preusmerja pozornost s težav v Sloveniji," pravi ter se naveže na "nesposobnost vlade". "Ampak še enkrat: Janez Janša je pripravljen žrtvovati državo, prebivalke in prebivalce, za svoje preživetje. In to, kar se nam je zgodilo včeraj in danes - vsi ti tviti - to je resnično mednarodna sramota in samo še en razlog več, zakaj bi ta vlada morala oditi takoj."

Janez Janša

V zvezi z "nedržavniškim in nedostojnim komuniciranjem predsednika vlade Janeza Janše glede izida ameriških volitev" pa so posebno skupno izjavo podali tudi predsedniki strank, združeni v Koaliciji ustavnega loka (KUL), skupaj z Jožetom P. Damijanom.

"Janezu Janši skozi desetletja izoblikovane vrednote demokracije, sobivanja in sožitja ne pomenijo popolnoma nič. Doma in po svetu jih je pripravljen izigrati na vsakem koraku. Z odzivi na ameriške predsedniške volitve je tudi v mednarodni politiki izgubil vso verodostojnost. Še nedavno je tujim kritikom odgovarjal, naj se naučijo slovensko, če hočejo ocenjevati njegovo politiko v Sloveniji. Zdaj jo lahko ocenjujejo tudi tisti, ki ne znajo slovensko. To je huda sramota slovenske zunanje politike," pravijo.

Tak človek po njihovem ni primeren za funkcijo predsednika vlade, sprašujejo pa se, kaj storiti, ko "predsednik vlade s svojimi dejanji in opuščanjem nujnih dejanj ogroža življenja soljudi in dolgoročne nacionalne interese?" Koalicija ustavnega loka v odgovor ponuja konstruktivno nezaupnico. "Čas je, da v neslavno zgodovino odidejo politiki, ki so se v zadnjem desetletju z zlorabo naraščajoče neenakosti in globalnih premikov uspeli polastiti oblasti za svoje ozke interese," pa ob tem še poudarjajo.

(Celotno izjavo si lahko preberete v priponki spodaj.)

Koronavirus pasica november
Izjava Koalicije ustavnega loka
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1425)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan h.1966
10. 11. 2020 14.16
+1
JE-BI-GA
07. 11. 2020 15.12
+3
Če na hitro pogledaš novice je Trumpl že takoj zvečer napovedal zmago in s tem zavedel cel svet, tako da to kar se je pripetilo gospodu PV Slovenije se lahko zgodi vsakemu sploh pa v teh težkih časih epidemije.
na22mor
07. 11. 2020 11.48
janez a bi šlo sežana-mura,olimpija-koper,maribor- domžale,gorica - bravo ker že vse v naprej veš
Sedem Sedmica
06. 11. 2020 21.41
+2
Tukaj ne gre za leve in desne. Gre za veliko politično in diplomatsko napako, ki škoduje Sloveniji in nam slovencem. Neizkušenost?
portorico 1
06. 11. 2020 20.00
+1
Država potrbuje dobrega voditelja, ne pa dobre zakone!
manucao
06. 11. 2020 12.52
+2
Vsaj informirati se je potrebno predno se kar napiše. To kar je Janša naredil je bilo vsekakor preuranjeno in neutemeljeno. Moral bi dobiti še kakšne informacije a ne takoj "na nož". Če pa vseeno še verjame v preobrat je trenutno kvota na Trumpa tudi 17. A angleške stavnice seveda ne dajajo denar kar na lepe oči.
ValterUdovernik
06. 11. 2020 09.48
+11
Janša ugleda nikoli ni imel. Želi si sicer, da bi bil ugleden in pomemben, da bi ga intelektualci cenili, pa več kot ljubezni njegovih ljubovalcev, podrepnikov in slinarjev ni deležen.
Skdesni
06. 11. 2020 08.27
-6
Luka Mesec in njegovi so zgrešili vrata namesto v vrtcu so se znašli v DZ.
hotchilipoper
06. 11. 2020 08.10
+11
A on je gradil ugled,hahahahahahahaha
ValterUdovernik
06. 11. 2020 08.06
+22
Zdej lahko tudi že napišemo, da je Janša bedak. Ne sam, da je zloben, maščevalen, oblastiželn prostak, prav neumen bedak je.
DJ-Pero
05. 11. 2020 21.58
+10
Sram me je, da sem Slovenec!
portorico 1
06. 11. 2020 20.01
+0
mbtukaj
05. 11. 2020 21.56
+12
Janša se je zapisal v Slovensko zgodovino kot najbolj pokvarjen politik.
rekapaka
05. 11. 2020 21.59
+11
extradeluxe
05. 11. 2020 21.54
-13
Tump bo zmagal. JJ je čestiral. kje je problem?
piu
05. 11. 2020 21.57
-2
Šarčina si ne upa čestitati in zdaj ga najeda foušija...........okoli tega se vrti vsa ta zgodba....
KleniSDSar
06. 11. 2020 08.00
+3
Maxx365
06. 11. 2020 08.04
+12
Še vedno ne razumete, kajne? Tega en normalen in razumen politik ne bi storil, zaradi tega se mu cel svet smeji. In ne vem, kaj ima s tem njegovim neumnim tvitom Šarec.
Grma53
06. 11. 2020 08.09
-6
Zakaj imamo sedaj toliko problemov z Ameriko. Ko so bili levaki pri koritu so 10x na leto letali k Putinu in smo bili cenjena in upoštevana država? Po tem tvitu JJ pa je vse padlo v vodo. Ha, ha ha.
drago štubljar
06. 11. 2020 10.50
-1
a tota ljepotica ze pobira prnje hahahahhahahaha
Skdesni
05. 11. 2020 21.52
+9
To je nekdo napisal in se strinjam z njim sploh pa ko spremljaš seje DZ. Pravega dokaza, da nas je Bog ustvaril nimam... Da pa smo potomci opic, vidim vsak dan.
procesoid
05. 11. 2020 21.52
+4
Kljub temu, da so na mizi že štirje asi, ima Janez vedno asa v rokavu, pa to...
Pravicaje
05. 11. 2020 21.51
+13
Trije koalicijski "modri podrepniki" pa ne komentiram ,ne čujem in ne vidim !
RDE?I KIP
05. 11. 2020 21.50
-16
99,9 % podpora Janši! Lp
Maxx365
06. 11. 2020 08.05
+8
drago štubljar
06. 11. 2020 10.51
+4
gripson
05. 11. 2020 21.49
+9
Tale puklasti nikoli ni imel ugleda..tako da ne vem, kaj je izgubil...
resnicaosvobaja
05. 11. 2020 21.47
+13
Razlika med JJ in SM ? Miloševič ni uporabljal twitterja ?
piu
05. 11. 2020 21.38
-13
Dame in gospodje, lewaki odpirajo politični cirkus, vabljeni.....To bo smeha in komik.......