Slovenija

Ugrabljeni Belokranjec toži državo, izpuščenega Alžirca in Maročana pa se boji

Ljubljana, 02. 10. 2020 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
352

Miroslav Moravec, ki so ga trije tujci v Beli krajini oropali, zvezali, strpali v prtljažnik avtomobila in se skupaj z njim odpeljali proti italijanski meji, od države zahteva odškodnino v višini 45.500 evrov - češ da mejni organi niso opravili svoje dolžnosti, saj jih nihče ni ustavil in preveril, čeprav so mejo prečkali kar dvakrat. Informacija, da sta bila Alžirec in Maročan predčasno izpuščena iz zapora, pa ga je vznemirila, pravi njegov odvetnik, saj se boji, da bosta z njim obračunala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Postopki za izgon še tečejo
    03:43
    Iz 24UR: Postopki za izgon še tečejo
  • Iz SVETA: Odškodnina zaradi ugrabitve
    03:23
    Iz SVETA: Odškodnina zaradi ugrabitve
Miroslav Moravec pravi, da se boji ugrabiteljev.
Miroslav Moravec pravi, da se boji ugrabiteljev. FOTO: Posnetek zaslona

Potem ko smo včeraj poročali, da Alžirec in Maročan, ki sta bila avgusta lani zaradi ropa in ugrabitve takrat 79-letnega Miroslava Moravca iz Bele krajine obsojena na leto dni in devet mesecev zapora, nista več v zaporu, smo govorili z odvetnikom ugrabljenega. Povedal je, da je njegov klient zdaj v silnem strahu pred povračilnimi ukrepi.

"Bal se je, da bodo ti ljudje izpuščeni. Tudi če bodo odstranjeni iz Republike Slovenije, ker jim je bila izrečena stranska kazen izgona tujca, se boji, da bodo znova nelegalno prestopili meje z Republiko Slovenijo, in je v silnem strahu, da bodo obračunali z njim," je povedal Jožef Klavdij Novak iz odvetniške družbe Čeferin.

Miroslav Moravec ima po besedah odvetnika tako fizične kot psihične posledice.
Miroslav Moravec ima po besedah odvetnika tako fizične kot psihične posledice. FOTO: 24ur.com

Od države zahteva 45.500 evrov odškodnine

Potrdil nam je tudi, da sta zoper državo vložila odškodninsko tožbo v višini 45.500 evrov, o čemer so sicer danes prve poročale Slovenske novice. "Po 26. členu ustave se lahko zahteva povrnitev škode, če je ta posledica določenega ravnanja ali opustitve državnih organov. Že v zadevi, ko je Silvo Plut moril in so odškodovanci zahtevali odškodnino od Republike Slovenije – to je tudi primer, ki smo ga zastopali mi – je sodišče reklo, da je država dolžna državljanom zagotoviti varnost. To pomeni, da obstoji ustavna pravica ne le, da se varuje posameznika pred nedopustnimi posegi države, ampak je država dolžna zagotoviti posamezniku varnost pred nedopustnimi posegi drugih posameznikov," je pojasnil.

Država pa ne odgovarja za karkoli, pač pa samo za posege, ki jih je mogoče predvideti in z ustreznim ravnanjem preprečiti. "Po Zakonu o nadzoru državne meje mora država preprečevati nedovoljene migracije. Ko prečkaš mejo, si dolžan izročiti dokument, se podrediti mejni kontroli in podobno. Ko je bil tožnik ugrabljen s strani obdolžencev, ki so bili obsojeni, trdi, da so kar dvakrat prečkali mejo med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. In če bi mejni organi izvajali svoje dolžnosti, bi odkrili te tujce v njegovem avtu, odkrili bi njega, preprečili škodo in zadeva bi bila hitro končana. Ker pa država oz. njeni organi niso opravili dolžnosti, je prišlo do nepremoženjske škode, ki jo je oškodovanec utrpel."

'Prepričan je bil, da ga bodo ubili' 

Po Novakovih besedah ima Moravec zaradi dogodka tako fizične kot psihične posledice. "Utrpel je telesne bolečine, do njega so bili nasilni, grozili so mu, ga zvezali, preko ust so mu dali lepilni trak, od njega zahtevali denar ... Bil je v smrtnem strahu, prepričan, da ga bodo ubili, ko bodo prišli na lokacijo, kamor so želeli. Ves čas vožnje je bil v hudem strahu, kaj bo, skratka bal se je za življenje. Fizične posledice, ki jih ima danes, so težave pri hoji, bolečine v križu in glavoboli, psihične posledice pa so diagnoza akutna stresna motnja, posttravmatska stresna motnja, panične motnje, psihosomatske komplikacije ... Njegovo duševno zdravje ni več takšno, kot je bilo pred tem nasilnim dogodkom."

Moravec je sicer 4500 evrov odškodnine že prejel, in sicer po Zakonu o žrtvah kaznivih dejanj. "Od odškodninskega zahtevka, ki smo ga vložili, smo to odšteli, in tožba je vložena samo za razliko. 4500 evrov pa ni primerno zadoščenje za škodo in posledice, ki jih je utrpel," še meni odvetnik.

V šestih letih smo v Maroko in Alžirijo izgnali osem tujcev

Kot je znano, je novomeško sodišče 26. avgusta lani 18-letnemu Alžircu in 25-letnemu Maročanu izreklo eno leto in devet mesecev zapora, po prestani kazni pa naj bi ju za pet let izgnali iz države. Postopek zoper enega ugrabitelja je sodišče izločilo, saj je moralo preveriti njegovo dejansko starost. 

Včeraj so nam na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij potrdili, da sta bila oba tujca pogojno odpuščena v skladu z 88. členom Kazenskega zakonika. "Transfer tujcev po odpustu iz zapora je bil predhodno usklajen s Policijo, ki ju je prevzela in izvedla nadaljnje postopke," so pojasnili.

Trenutno sta nastanjena v Centru za tujce v Postojni, gibanje pa jima je omejeno. Na Policiji so nam danes odgovorili na vprašanja o postopku, ki sledi, in pojasnili, da je v njihovi pristojnosti, da izvršujejo upravne in sodne odločbe, v katerih je izrečen ukrep odstranitve in izgona tujca iz države, a se vsak postopek vodi individualno. "Po preučitvi primera in vseh okoliščin, ki vplivajo na izvršitev odločbe, se stori vse potrebno, da je omejevanje svobode gibanja v Centru za tujce čim krajše," so zapisali. 

Glede na to, da njuni matični državi ne sodelujeta pri repatriaciji svojih državljanov, nas je zanimalo tudi, kakšna je statistika tovrstnih izgonov v preteklosti in kaj se s temi ljudmi zgodi v primerih, če je izgon neuspešen. S policije so nam poslali tabelo s številom odstranjenih tujcev v Alžirijo in Maroko po letih, iz katere je razvidno, da smo jih od leta 2014 vrnili le 14 – šest v Alžirijo, osem pa v Maroko. 

Če je izgon neuspešen, lahko začasno ostanejo pri nas 

Če je izgon neuspešen, se v skladu s sedmo alinejo 2. odstavka 73. člena Zakona o tujcih tujcu dovoli, da začasno ostane v Republiki Sloveniji, so še pojasnili na Policiji. 

"Tujcev, ki v RS zaprosijo za mednarodno zaščito, se ne sme odstraniti iz države vse do zaključka postopka mednarodne zaščite," so dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
03. 10. 2020 14.37
+1
Prosti prehodi preko meja so prinesli kaos, ni nobene kontrole, ki bi bila kar je zelo očitno, nujno potrebna. pri nas se je nabralo toliko nevarne in nekoristne "usedline", da se državljani ne počutimo več varne.
Woltan
03. 10. 2020 08.51
+3
V jugi se tile skrajneži iz vsepovsod ne bi valili čez mejo,ker bi jih graničarji popokali.V EU je pa tako kot je.
devlon
03. 10. 2020 08.37
+7
se pravi..tip bo bolj mirno spal, ce mu bi v polšter 50 jurjev natlačli. Ti starčki pa so podjetni..
dr.Megla
03. 10. 2020 08.40
+2
pesnitev
03. 10. 2020 14.39
Bo lahko sam poskrbel za svojo varnost, najel si bo osebnega stražarja, saj drugače države tako nič ne briga, kaj bo z njim
mačo123
03. 10. 2020 08.28
+3
Delo Fajonkinega podjetja SD Fajon uvoz& export že kaže sadove.Kranj in Velenje sta se že spremenila v Albanski geto.Sedaj so na na vrsti Medvode,kjer je sedež tega podjetja.O Ljubljani pa je sploh škoda izgubljati besed.
Carmennula
03. 10. 2020 08.07
+9
Po moje kar po Tanji Fajon ta Albanska princesa uvaža vse in vsakega..vsak lohka vidi, da je navlekla v Slovenijo 200 000 Albancev iz vsake luknje, grma..vogala vse povsod samo čiv.šiv...in Albansko cviljenje..po 30 v eni garsonjeri in cele vasi se vlačijo po državi. Ljudje se sprašujejo aj je to Invazija..Okupacija..ali totalni etnocid..To ni normalno to je že KATASTROFA,,
INŠTITUT 1.APRIL
03. 10. 2020 08.02
+5
nič bat ata....sta oba pri Fajonki doma v hišni negi
PredsednikPepe
03. 10. 2020 11.21
+1
Ne samo Fajonka, tudi razne nevladne organizacije, pa posamezniki (Draga Potočnjak, Boris A. Novak, ...) bi za barabe naredili vse, za Slovence pa nič. Kaj barab ne morejo izgnati iz Slovenije? Če sta ta dva zaprosila za azil, se takoj reče, da azila za njih ne bo, ker sta kršila zakon, in se jih takoj izžene za vedno.
pesnitev
03. 10. 2020 14.42
Izžene, na noge pa namesti elektronske sledilne naprave in ko prideta nazaj ali ko se bosta približala starčku pa ...pok! Kdo je bolj upravičen živet v Sloveniji: nasilni in delikventni tujci ali mi, Slovenci?
Bolfenk2
02. 10. 2020 20.41
+4
Dajte raje vložiti civilno tožbo proti Šarcu, Pokljukarju in Cmerotu. Oni so se šli willkommen politiko in vabili nevarne migrante v državo. Izključno oni so odgovorni za vašo ugrabitev.
goveja župca
02. 10. 2020 20.30
+6
Od kje njemu pare za najemat Ceferin pisarne? Se Ceferinu se najbrz ne splaca, tudi, ce so ga sami kontaktirali... Way premalo nofceff...mogoce edino reklama (pa itak je ne rabi at all)....
zajebant2
02. 10. 2020 20.13
+7
sd in fajonizem je posredoval, da ju izpustijo
Rade 74
02. 10. 2020 20.37
+6
Kako to, kako je to lahko vaša vlada dovolila, saj ste na oblasti in imate vse pod kontrolo, sektaši?
Mejduš
02. 10. 2020 20.10
+10
nisem nič proti če dobi takšno vsoto denarja,samo kako bo takrat spal če že sedaj nemore.
devlon
03. 10. 2020 08.38
+1
pesnitev
03. 10. 2020 14.44
O ja, bo že, najel si bo osebnega stražarja
Perrun
02. 10. 2020 20.07
+3
mah daj, stari fotr, nehi dramo s tega delat. sto hujših stvari na dan se zgodi.
pesnitev
03. 10. 2020 14.45
Se javiš in stopiš v njegovo kožo, junak?
Zikepike
02. 10. 2020 20.06
+4
kaki pes je to....podgana. stric masstifa si nabavi, kaj boš s tem krte lovil...
Zikepike
02. 10. 2020 20.04
+1
Eh, vaške čenče.
AlenkinaBratovš?ina
02. 10. 2020 19.59
+0
hoditi ne more, zato pa po petkrat na noč skače (iz postelje)
Vojko Kos
02. 10. 2020 19.57
+2
A ob denarju pa ga ne bo strah?! Ni večja možnost, da ga kdo obišče, če bo cela Slovenija vedela, da je pokasiral? Pohlep je res hudič.
pesnitev
03. 10. 2020 14.45
-1
pomlaq1
02. 10. 2020 19.52
+5
A bo ucakal,sej nasi mlini meljejo zelo pocasi...
ElectroVoice
02. 10. 2020 19.49
+11
V startu bi moral zahtevati ene 50milijonov, da bi na koncu dobil tisto, kar bi bilo pošteno. Spomnimo se samo g. Uhernika, ki mu je slovensko sodstvo ukradlo pol življenja. In ni dobil odškodninice od tistih, ki so zajebali na celi črti, ampak od nas gujdekov, ki to g@mad redimo!
jps28
02. 10. 2020 19.47
-4
Ja treba mu nekaj plačat na račun države. Za odlično predstavo.
ni_mi_vse_eno
02. 10. 2020 19.41
+9
hehe, še dobro, da bo tožil, upam, da bo kaj dobil.
daiči
02. 10. 2020 19.41
+15
Kakšna sramota za to državo.