Slovenija

UKC Ljubljana potezo ZZZS vidi kot razgradnjo javnega zdravstva

Ljubljana, 20. 12. 2011 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V UKC Ljubljana so presenečeni nad rezultati nacionalnega razpisa ZZZS za izbrane zdravstvene programe. Direktor kliničnega centra v tem vidi razgradnjo javnega zdravstvenega sistema.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec
Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec FOTO: Aljoša Kravanja

Danes se je na nacionalni razpis za pet zdravstvenih storitev, ki ga je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) že izvedel, odzval generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Simon Vrhunec. Gre za ortopedske operacije rame, artroskopije, operacije hrbtenice, odstranitve osteosintetskega materiala in devet operacij ženske stresne inkontinence. Pravi, da so s tem javni zavodi izgubili sredstva za te programe, ki so bila nato dodeljena zasebnikom, in dodaja, da gre za razgradnjo javnega zdravstvenega sistema.

V UKC Ljubljana po Vrhunčevih besedah sicer razumejo, da v teh zaostrenih ekonomskih razmerah moramo iskati rezerve v zdravstvu. Ne razume pa, "da jih iščemo na ta način, da se program prerazporeja od javnih zdravstvenih zavodov k zasebnikom". Zato so se pri njih odločili, da bodo svojim zaposlenim, ki po podjemnih pogodbah pri zasebniki sodelujejo pri izvedbi teh programov, preklicali dovoljenje za delo drugje.

Pojasnil je, da v javnih zdravstvenih zavodih zaposluje kader, kateremu morajo nuditi vse, kar jim pripada po kolektivnih pogodbah – tako dopuste, izobraževanja itd. Po drugi strani pa ta kader nato pri zasebnikih in nekaterih javnih zdravstvenih zavodih dela po podjemnih pogodbah, opozarja Vrhunec.

Že te cene, kot jih imamo sedaj, so za nas prenizke, da bi lahko ekonomsko učinkovito izvedli ta program tako, kot se pričakuje. Simon Vrhunec

Poudarja, da precejšnjih razlik v cenah teh storitev med različnimi izvajalci ni in da so minimalne. Kot je pojasnil, svojih cen za te storitve niso zniževali, saj ne vidijo razlogov za to. Vrhunec ob tem priznava, da soglasja za delo drugje niso problem. "Problem je v tem, da se program ne sme seliti od javnih zdravstvenih zavodov k zasebnikom," je poudaril. Opozarja, da posegi, ki so bili predmet razpisa, niso enostavni in da jih je treba opravljati v takšnem zavodu, kot je bolnišnica.

Ljubljanski klinični center
Ljubljanski klinični center FOTO:

Na vprašanje, ali to pomeni podaljševanje čakalne dobe na te operacije v UKC Ljubljana, je dejal, da se lahko sedaj bolniki odločijo, da lahko gredo na operacijo h komu drugemu. "Bojim se, da bolniki ne bodo sprejeli tega, da bi za takšne operacije hodili k drugim izvajalcem," je dejal.

Operacij bo več

ZZZS je sicer z razpisom povečal obseg programa teh storitev za 10,4 odstotka. Tako bo prihodnje leto na voljo 397 izbranih zdravstvenih storitev več, saj je zavod dosegel znižanje cen zdravstvenih storitev v obsegu, da bodo lahko namesto 3828 zdravstvenih storitev krili 4225 storitev.

Tako bo prihodnje leto na voljo 25 več ortopedskih operacij rame, 63 več artroskopij, 10 več operacij hrbtenice, 290 več odstranitev osteosintetskega materiala in devet operacij ženske stresne inkontinence. Največje znižanje cene je zavod dosegel za odstranitev osteosintetskega materiala, in sicer za 26,5 odstotka, najmanj pa pri operaciji hrbtenice (1,6 odstotka).

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
21. 12. 2011 07.43
Moram povedat, da imam in to ne prvič zelo dobre izkušnje z zdravniki. Na ZZZS pa taka birokracija s potrevanjem obrazcev in pošiljanje eden drugemu, da ni čudno, da se postopki tako dolgo vlečejo in nastajajo dodatni stroški.
gost859d1
20. 12. 2011 23.54
+3
Je pač tako, da bi se zasonj izobrževali, kot to pritiče v komunizmu, služili bi pa kot v kapitalizmu. Vrnejo naj vsaj za specilizacije, pa da jih slišimo potem.
BlaBlaGluposti
20. 12. 2011 19.47
+2
A tu kjer pa je potrebno, da komentirate pa ne! Ste zaposleni z politiki tu pa nam jamo kopljejo!