Slovenija

UKC Ljubljana vzpostavil kontakt za starše otrok s srčnimi boleznimi

Ljubljana, 15. 05. 2018 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ Ti.Š., V.Š.
Komentarji
14

Stanje na področju otroške kirurgije pri nas ostaja alarmantno. Konkretnih daljnosežnih rešitev v napetem predvolilnem času ni pričakovati, zato so starši otrok s srčnimi boleznimi upravičeno v skrbeh. UKC zdaj za njih odpira nov elektronski naslov, na katerega se lahko obrnejo za informacije. Svet UKC Ljubljana se je medtem na redni seji seznanil z razmerami na področju otroške srčne kirurgije.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je vzpostavil naslov elektronske pošte info.otroskakardio@kclj.si, na katerega se lahko obrnejo starši in skrbniki otrok, ki bi želeli informacije in pojasnila v zvezi z zdravljenjem srčnih bolezni pri otrocih, ki se zdravijo na Pediatrični kliniki.

Za četrtek popoldne pa so sklicali svet bolnikov, ki združuje tako različna društva bolnikov kot starše.

Svet UKC Ljubljana podpira prizadevanja vodstva za ureditev razmer na otroški srčni kirurgiji

Svet UKC Ljubljana se je na redni seji seznanil z razmerami na področju otroške srčne kirurgije. Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik sveta Jože Golobič, so jih razlage vodstva zavoda pomirile. "Delo poteka nemoteno, predvsem pa svet podpira prizadevanja vodstva za ureditev razmer in rešitev problematike," je poudaril.

Tudi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je zagotovil, da so zadeve v zvezi s programom otroške srčne kirurgije "pod kontrolo". Znova je poudaril, da iščejo rešitve in strokovnjake tako doma kot v tujini. Po njegovih besedah trenutno potekajo intenzivni pogovori predvsem s tujimi strokovnjaki.

Šabeder je opozoril, da se bodo za ukinitev programa odločili le v skrajnem primeru, če ne bodo našli nobene rešitve. Pri tem je zagotovil, da bodo v vodstvu zavoda naredili vse, kar je v njihovi moči, da ohranijo otroško srčno kirurgijo. Dodal je, da delo tako v ambulantni kot v drugih dejavnostih vseskozi poteka nemoteno.

UKC vzpostavlja elektronski naslov za starše malih bolnikov.
UKC vzpostavlja elektronski naslov za starše malih bolnikov. FOTO: Gregor Ravnik
Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar je pojasnila, da je podpisala tudi predlog za zdravljenje enega otroka v tujini. Po njenih besedah napotitev otroka v tujino ni posledica zdajšnjih razmer, ampak del standardnih napotitev najzahtevnejših primerov.

Kot smo že poročali, je vodstvo ljubljanskega UKC v preteklem tednu prejelo odpovedi še zadnjih treh kardiologi iz službe za otroško kirurgijo - Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić. Tam zdaj tako ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez približno en mesec. Direktor Aleš Šabeder ob tem zagotavlja, da so otroški bolniki na varnem, da oddelki delujejo normalno in da v sodelovanju z ministrstvom intenzivno iščejo rešitve za naprej. "Vsi trije kardiologi, ki so dali odpoved, so tudi danes prišli na delo," je v zvezi s tem dejal Šabeder.

Vodstvo UKC je nedavno sporočilo, da so poiskali strokovno pomoč pri čeških kirurgih. Strokovna direktorica UKC Jadranka Buturović Ponikvar je pojasnila, da češki kirurgi pridejo prihodnji teden in bodo operirali štiri otroke.

Odločili pa so se tudi, da bodo lahko otroci na željo staršev in ob soglasju UKC znova operirani v Izraelu pri kirurgu Davidu Mishalyju, ki je med leti 2007 in 2014 že sodeloval z našo največjo zdravstveno institucijo.

UKC vzpostavlja elektronski naslov za starše malih bolnikov.
UKC vzpostavlja elektronski naslov za starše malih bolnikov. FOTO: Gregor Ravnik

Na drugi strani je edini vidnejši ukrep vlade ustanovitev Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, ki naj bi začel predvidoma delovati šele 1. julija, premier Miro Cerar pa ob tem zavrača očitke, da do tega prihaja prepozno. Po njegovih besedah namreč rešujejo probleme, ki so se kopičili zadnjih 20 let.

O krizi na področju otroške srčne kirurgije bodo razpravljali tudi poslanci Državnega zbora, saj sta zahtevo za sklic izredne seje v ponedeljek vložili stranki SDS in NSi, ki ministrici Milojki Kolar Celarc in predsedniku vlade očitata neodzivnost in jih pozivata k sprejetju nujnih ukrepov.

Zavod naj bi letos posloval s 15 milijoni evrov minusa

Sicer je svet ljubljanskega UKC na seji tudi potrdil finančni načrt zavoda za leto 2018. Kot je dejal Šabeder, načrtujejo 509 milijonov evrov prihodkov in 524 milijonov evrov odhodkov. Zavod naj bi tako letos posloval s približno 15 milijoni evrov minusa. Lani je UKC iz tekočega poslovanja ustvaril 33,5 milijona evrov minusa.

Letos v UKC zaradi varčevalnih ukrepov načrtujejo za šest milijonov evrov nižjo porabo materiala, storitev in blaga. Bistvene skupine materiala, pri katerih planirajo največje prihranke, so zdravila, vgradni material, medicinski material za enkratno uporabo, dializni material ter splošno potrošni material, v skupni višini 3,5 milijona evrov.

Svet je prav tako odločal o novi glavni medicinski sestri UKC in izbral Zdenko Mrak. Na razpis se je prijavilo pet kandidatk, razpisna komisija pa je vse kandidatke pozvala k dopolnitvi manjkajočih dokazil o izpolnjevanju pogojev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
15. 05. 2018 19.28
+1
Tale zadeva je pa višek viškov vsega v hobotnici zdravstvenih peripetij. In zato si Cerarjeva vlada ne zasluži našega zaupanja. Zlizanost z lobiji je preveč očitna . V nasprotnem primeru bi gospa Milojka sama od sebe zapustila ministrsko pozicijo. V bistvu je bila zaščitena kot kočevski medved s strani celotne koalicije. Torej razdelite si krivdo za sramotno stanje gospodje in gospe.
Uporabnik113089
15. 05. 2018 16.27
+6
Ta država rabi zdravnike, ki bodo reševali otroška življenja in ne le informativne pisarne, ki bodo dodatno zaposlovale totalno neuporabne diplomante FDV - bratije. Lepo vlečejo mastne plače, starši življenjsko ogroženih otrok pa naj pišejo elektronska sporočila in med čakanjem naj še spotoma rezervirajo parcele na pokopališčih . Groza! Lepo sta Miro in Milojka uredila slovenski zdravstven sistem. Da je ta nesposobna kreatura preživela kar tri interpelacije je kriva izključno Cerarjeva stranka dohtarjev pravnih znanosti, ki jih je ena sama skrb za otroke... Izključno za svoje otroke. Gospe in gospodje "pokončni" in "pošteni"niso vredni da jih sonce obsveti!
ggargamell
15. 05. 2018 15.52
+3
na spletni strani 24ur določajo katere besede boš uporabljal v komentarjih pa katere članke boš lahko komentiral za piko na i pa ti še postavijo uro kdaj boš komentiral ... pol pa pišejo čez severno korejo a sami še slabši
migi
15. 05. 2018 15.50
+5
elektronski naslov na katerega se lahko obrnejo starši....da jih ni sram.....iz ene skrajnosti v drugo.....koliko staršev nima interneta in računalnika? otrokov zdravnik pa itak ve,kaj mu je....a ni drugega načina?to je isto,kot elektronsko naročanje za pregled,pa velikokrat sploh ne dobiš povratne informacije...še ena BIROKRACIJA VEČ!!
MGub
15. 05. 2018 15.19
+2
In tak predsednik vlade si upa še enkrat kandidirat. Je popolnoma brez sramu?
milerto
15. 05. 2018 14.33
+8
Cerar in Milojka samo kažeta svojo nesposobnost
lambda108
15. 05. 2018 14.26
+6
Klokočovnik si je baje uštimal češko kirurginjo, ne prav najbolj sposobno, a fu**bilno, za 21.000€ na mesec, medtem, ko je priznan slovenski specjalist, ki dela v Nemčiji dal ponudbo, da pride za 10000€ na mesec, pa so mu rekli, da izsiljeval pa ne bo. Važno da so otroci na prvem mestu.
JanezNovakJohn
15. 05. 2018 14.25
-4
Mislim da je vse tako kot mora biti. Kaos ki je bil zadnjih 20 let je rešen. Razsuti osje gnezdo in izdelati lep čebelnjak. Seveda ose nimajo vstopa. Bravo Cerar.
JanezNovakJohn
15. 05. 2018 14.26
-3
Morda bi bilo treba še kaj podreti do tal in izruti tmelje. Še enkrat BRAVO.
avehar
15. 05. 2018 14.14
+13
Če pa Cerar rešuje probleme preteklih 20 let jih pa res slabo rešuje. Če bi bilo temu tako bi moral že zdavnaj zamenjat ministrico za zdravje, ne pa da jo zagovarja!
devote
15. 05. 2018 14.12
+3
ŠABEDER GO ON! insajderji smo opazili, da si dobro začel. SAMO ČISTI AVGIJEV HLEV!!
Frane Šajn
15. 05. 2018 13.46
+5
Zanimivo res zanimivo , nekoč v stari Yugi se nam to ni dogajalo verjemite!
prašek
15. 05. 2018 13.58
-1
hohy31
15. 05. 2018 15.22
+1