Slovenija

UKC Maribor: kadrovsko stisko rešujejo s študenti, medicinske sestre na nogah

Maribor, 16. 01. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na posameznih oddelkih UKC Maribor se srečujejo s kadrovsko stisko – predvsem pomanjkanjem medicinskih sester – zaradi česar so k pomoči pozvali študente zdravstvene nege. "Nadomeščanje šolanih medicinskih sester s študenti je nestrokovno," so do tovrstnega 'gašenja požara' kritični zaposleni. Sindikati zdravstvene nege pa: tako uvajanje študentov je dobrodošlo, a to ne sme biti dolgoročen ukrep.

Po družbenih omrežjih je te dni zakrožilo vabilo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor študentom zdravstvene nege. "V UKC Maribor smo v okviru posameznih oddelkov soočeni s kadrovsko stisko. Zato vas vljudno vabimo, da se nam pri zagotavljanju medicinske oskrbe pacientov /.../ pridružite v obliki študentskega dela," lahko preberemo.

Glede na zahtevnost dela na posameznih oddelkih je delo različno ovrednoteno – in sicer 7,50 evra na uro za delo na oddelkih intenzivne terapije ter 6,50 evra na uro za delo na ostalih oddelkih.

Vse zainteresirane študente vljudno vabijo, da se prijavijo koordinatorju za študentsko delo. "Konkretno delovišče bo določeno v skladu z aktualnimi potrebami," še piše v vabilu, pod katerega sta podpisana pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege Hilda Rezar in strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

UKC Maribor - Vabilo študentom zdravstvene nege

'Kako lahko študent nadomesti šolano medicinsko sestro? To je nestrokovno'

Vabilo študentom pa je razburilo zdravstveno osebje, zaposleno v naši drugi največji bolnišnici. "Sestre odhajajo iz UKC Maribor, pa si glavna sestra omisli zaposlitev študentov za šest evrov na uro. Vprašati se je treba, kako lahko študent nadomesti šolano medicinsko sestro, in to na oddelku intenzivne nege? To je nestrokovno! Zakaj se potem šolajo? Sploh jih ne briga, kateri letnik si, samo da prideš," je kritična ena od mariborskih sester.

Prošnjo za odziv oziroma dodatna pojasnila o tovrstnem gašenju kadrovske stiske smo naslovili tudi na UKC Maribor, njihove odgovore še čakamo.

V UKC Maribor želijo kadrovsko stisko zapolniti s študenti.
V UKC Maribor želijo kadrovsko stisko zapolniti s študenti. FOTO: 24ur.com

So se pa za 24ur.com odzvali v sindikatih zdravstvene nege.

"Angažiranje študentov zdravstvene nege za delo v UKC Maribor vidimo kot izhod v sili in enega izmed ukrepov za pridobivanje potrebnega kadra," pravijo v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

"Zdravstveni zavodi, predvsem bolnišnice in domovi za starejše, se srečujejo s problemom pomanjkanja kadra na področju zdravstvene nege in dejstvom, da tega kadra na trgu delovne sile ni oziroma ni pripravljen delati v poklicu, za katerega se je izobrazil. Predvsem nizko plačilo (primerljivo z zahodno Evropo), težki pogoji dela, neenakomerno razporejen delovni čas, velika odgovornost v primerjavi s plačilom ... so poglavitni dejavniki, ki delajo poklic medicinske sestre nezanimiv oziroma ne dovolj privlačen za zaposlitev," v imenu sindikata izpostavlja generalni sekretar Marjan Meglič.

Po njihovih podatkih v mariborskem UKC manjka vsaj 170 diplomiranih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, kar predstavlja dobrih 10 odstotkov kadra, zaposlenega na področju zdravstvene nege.

V UKC Maribor se že dalj časa soočajo s pomanjkanjem kadra, predvsem srednjih in diplomiranih medicinskih sester.
V UKC Maribor se že dalj časa soočajo s pomanjkanjem kadra, predvsem srednjih in diplomiranih medicinskih sester. FOTO: iStock

Na problem pomanjkanja kadra, ki ga je po njihovem treba reševati sistemsko, opozarjajo tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. "Taki ukrepi, kot je najem študentov zdravstvene nege, gasijo požar na najbolj obremenjenih oddelkih, ne smejo pa biti dolgoročen ukrep. Zdravstveni zavodi na tak način študente uvajajo v sistem, kar je dobrodošlo, ti so lahko pomoč zaposlenim, nikakor pa ne nadomestilo za stalno zaposlenega delavca," je kritična predsednica zbornice Monika Ažman.

Zdravstvenim zavodom svetujejo uvedbo štipendij tako za študente kot dijake. Ko je intenzivnost dela največja, svetujejo tudi pogodbeno delo upokojenih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. "Poleg tega je smiselna prerazporeditev določenih del – denimo dela administracije, transportne službe in podobno – na druge poklice. Delovni pogoji so v vseh pogledih povezani s količino razpoložljivega kadra, in vsak, ki se bo vključeval v proces, je dobrodošel," rešitev nakaže Ažmanova.

Tudi ona kadrovske razmere v UKC Maribor (tako kot v drugih slovenskih bolnišnicah) vidi kot nezavidljive. "V vseh okoljih – tako na bolnišničnih oddelkih kot v specialističnih ambulantah, v diagnostični in operativni dejavnosti v bolnišnicah, na primarni ravni zdravstva in v socialnovarstvenih zavodih – vlada pomanjkanje kadra zdravstvene nege," še sklene.

Po nekaterih podatkih v UKC Maribor manjka vsaj 170 diplomiranih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov.
Po nekaterih podatkih v UKC Maribor manjka vsaj 170 diplomiranih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. FOTO: AP

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) pa pravijo, da že vrsto let opozarjajo predvsem in prav na problematiko odsotnosti kadrovskih standardov in normativov v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Ti so – tako v SZSVS – ključni tako za zagotovitev varne in kakovostne zdravstvene oskrbe kot tudi za zagotovitev ustreznih delovnih pogojev in obremenitev zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. "Naši člani so namreč ob trenutni kadrovski stiski preobremenjeni in izgoreli, posledično pa zaradi težkih delovnih razmer (izmensko delo, nočno delo, delo na praznike, neenakomerna razporeditev delovnega časa ...) poklici v zdravstvu postajajo vse manj atraktivni tudi za nove iskalce zaposlitve. Opažamo pa tudi, da se obstoječi kader preusmerja in zaposluje v druge poklice z manjšimi delovnimi obremenitvami."

Ukrep, če ga razumemo pravilno, lahko prinaša prekarnost dela, ki je ne podpiramo, prav tako pa je lahko vprašljivo zagotavljanje strokovnosti in kakovosti zdravstvene nege. Irena Ilešič Čujovič, predsednica SZSVS

V letu 2018 je bil sklenjen Stavkovni sporazum med Vlado RS in Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije, s katerim se je vlada zavezala, da bo ministrstvo, pristojno za zdravje, sprejelo kadrovske standarde in normative na področju zdravstvene in babiške nege ter oskrbe do 30. septembra 2019 z veljavnostjo od 1. januarja 2020. "Navedena roka iz stavkovnega sporazuma sta torej že zamujena, od resorno pristojnega ministrstva pa pričakujemo, da bo poskrbelo, da bodo delovne skupine ministrstva prioritetno dokončale delo v zvezi s pripravo predlogov standardov in normativov za posamezno področje v dejavnosti zdravstva in ga tudi posredovale v nadaljnjo obravnavo pristojnemu razširjenemu strokovnemu kolegiju," v imenu sindikata pravi predsednica Irena Ilešič Čujovič.

Konkretnega ukrepa UKC Maribor sicer ne poznajo, pravijo pa, da si tudi sami v prvi vrsti prizadevajo, da bi javni zavodi upoštevali delovnopravno zakonodajo, in v primeru, da gre za vse elemente delovnega razmerja, sklepali pogodbe o zaposlitvi in se ne bi posluževali tako imenovanih prekarnih oblik dela, med katera lahko sodi tudi študentsko delo. "Pomisleki pri najemanju študentov zdravstvene nege pa bi lahko bili tudi strokovne narave. Če javni zdravstveni zavod na primer 'najame' študenta zdravstvene nege, ki nima srednje zdravstvene izobrazbe za delo srednje medicinske sestre, ali pa če javni zdravstveni zavod 'najame' študenta zdravstvene nege za delo diplomirane medicinske sestre. V navedenih dveh primerih se nam tako reševanje kadrovske problematike ne zdi ustrezno," poudarjajo na SZSVS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tmmmm4
17. 01. 2020 10.32
+5
Bodimo resni! Tudi šoferjev primanjkuje. Če že pridejo morajo imeti vozniško, mar ni to razumljivo. Nekatera dela študenti lahko pomagajo, ne pa nadomestijo medicinske sester.
Lianka
16. 01. 2020 14.49
+6
Ksj naj recem vsak mira opravit prakso.. In zakaj jim nebi dali te moznosti.. Pac tako je se ve kje je naso zdravstvo😪
DoeJane
16. 01. 2020 10.42
+2
Ovca12345
16. 01. 2020 10.34
+18
Sestre težek kader, če jih je premalo jim ni prav, če jim dajo študente jim ni prav. Njim je prav samo takrat ko ni dela, sem v zdravstvu in poznam to iz prve roke. Predstavlajo si kot da morjo samo one trdo delat. V resnici pa se danes trdo dela skoraj v vsaki firmi. Jim pa priznam da imajo res težko delo, ki ni za vsakega, ampak to so pa že vnaprej vedele. Vmes so pa tut take, ki s svojo pridnostjo držijo gor cele oddelke.
Auslander
16. 01. 2020 10.21
+10
Dobra praksa za Avstrijo!
Uporabnik443897
16. 01. 2020 10.19
+2
Če imaš tur na nosu, ko imaš pa infarkt, pa misli da si prehlajen, pa ADIJO !!!
hotchilipoper
16. 01. 2020 09.59
+1
Kaj pa sestre iz venezuele?
batom@pinkponk.com
16. 01. 2020 09.55
+4
jih bodo že zdaj zamorili, da po koncu študija ja ne bodo šli tja v redno službo
Zsolt1
16. 01. 2020 09.55
+6
Sestre na nogah, študentke na kolenih ;)
kaplja?
16. 01. 2020 09.46
+18
Čisto uredu. Praksa dela mojstra , no in študentje dobijo več praktičnega znanja.
hotchilipoper
16. 01. 2020 09.34
+2
Mogoče pa bi uvozili sestre iz vatikana
Amasakul
16. 01. 2020 09.32
+27
Pridemo na pregled v mariborsko bolnico prvo potrebuješ 4-5 ur da te opazijo in nato prideš na vrsto po 3h, nato čakaš naslednjih 5 ur za papirje in na koncu po 9 urah sestra ugotovi, A VI STE ŠE ZMERAJ TU ?
Brdavssar
16. 01. 2020 09.14
+38
..lahko bi tudi mehanike težke mehanizacije zaposlili na oddelkih..., probat ni greh....sistem, ki gre k vragu...pocrkali bomo na rokah voznikov avtobusov, ki jih bodo zaposlili.....ne narobe razumeti, vozniki avtobusov so popolnoma OK ljudje...., študenti zdravstvene nege...ok, kdo pa jih bo nadziral, če že dipl. sester primanjkuje....morebiti zdravniki....ne, nikoli, ker zdravniki so nad sistemom...še vedno....nora hiša, ki nima gospodarja...
vonM
16. 01. 2020 09.01
+19
Pohvalno, edino v razpisu bi morali napisat "pod mentorstvom..." NI GA ČEZ PRAKSO!
JApajaDAja
16. 01. 2020 09.31
-2
brabusednet
16. 01. 2020 08.47
+2
Tudi to je nesposobnost dvornih norčkov z Šačirijem na čelu.Samo z jezkam zna opletat in se izgovarjat na druge v glavi pa trda tema.
Carrasco
16. 01. 2020 08.47
+13
Saj imate zlato kolajno iz prvenstva imigrantov idite se hvaliti Slovenci druga ne rabite kot Lukecov te države
korintos23
16. 01. 2020 08.59
+1
kor22
16. 01. 2020 08.40
+14
Tudi ostali poklici so v avstriji vec placani pac tak je, ce se placa dvigne medicinski sestru pol je tud prav da se nekumo za tekocim trakom, strojem, cistilki, smetaru, vodovodaru elektricaru...
Naglič
16. 01. 2020 08.38
+60
Zakaj medicinske sestre hodijo delati v Avstrijo? Zato ker dobijo najmanj 40% več za enako delo, brez nadiranja, groženj in ostalih komunističnih pridobitev. Iz enakega vzroka to počnejo še: elektrikarji, strojniki, vodovodarji, gradbinci in akademsko izobraženi inženirski kader. Le politologi, ekonomisti, pravniki, zgodovinarji umetnosti in diplomirani organizatorji dela so močno prikrajšani. Pri sosedih jih nihče ne potrebuje.
Tomy Bananas
16. 01. 2020 08.35
-36
Se bojijo medicinske sestre da ne bojo mogle izsiljevati bonusov. Večinoma pa so ti študentje in študentke veliko bolj zainterisirani za delo in imajo več novega znanja kot sestre ki so se šolale v jugi
dajno
16. 01. 2020 08.33
+7
Kolk pa dobi student za operacijo?
Uporabnik443897
16. 01. 2020 10.36
-1
Odvisno, ce operira nasprotnika komunistov mu je ksriera garantirana, sploh ce po pomoti prereže kako zilo ki gre iz SRCA !!!
Samo Horvat 2
16. 01. 2020 17.13
+5
Študent Fakultete za zdravstvene vede nima pristojnosti, da bi bil za operacijsko mizo. Izmed študentov lahko asistira samo študent Medicinske fakultete (ponavadi 6. letnik), pa še to samo pod budnim očesom operaterja. V roke ne dobijo ničesar kar bi lahko ogrozilo operacijo.