Slovenija

Okužba se širi zaradi nespoštovanja pravil, družine obolelih tarče nestrpnosti

Ljubljana, 11. 03. 2020 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih 57 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Kot je dejal minister Aleš Šabeder, lahko v naslednjih dneh pričakujemo še več okužb, pri tem pa je poudaril, da prebivalci še vedno ne upoštevajo navodil stroke. Okužena pa je tudi učiteljica v osnovni šoli v Šmarju pri Jelšah. Tamkajšnji župan se je zdaj odločil, da bo šola vse do ponedeljka zaprta.

Več videovsebin
  • Direktor UKC Ljubljana o spremembah na UKC
    02:36
    Direktor UKC Ljubljana o spremembah na UKC
  • Nina Pirnat o novih primerih
    02:41
    Nina Pirnat o novih primerih
  • Srečko Šestan prevzema koordinacijo
    01:27
    Srečko Šestan prevzema koordinacijo
  • 'Število okuženih narašča'
    06:02
    'Število okuženih narašča'
  • Iz 24UR: 57 potrjenih okužb
    03:39
    Iz 24UR: 57 potrjenih okužb
  • Iz 24UR: 'Zapiranje šol in vrtcev je skrajni ukrep'
    02:32
    Iz 24UR: 'Zapiranje šol in vrtcev je skrajni ukrep'
  • Iz 24UR: Sedem ukuženih v UKC Ljubljana
    03:50
    Iz 24UR: Sedem ukuženih v UKC Ljubljana
  • Iz 24UR: Voznikom prekipelo
    02:15
    Iz 24UR: Voznikom prekipelo
  • Iz SVETA: Samoizolacija osebja
    03:10
    Iz SVETA: Samoizolacija osebja
  • Iz 24UR ZVEČER: Šabeder, Pikalo in Šestan o ukrepih
    15:10
    Iz 24UR ZVEČER: Šabeder, Pikalo in Šestan o ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Evakuacija šole
    02:10
    Iz 24UR ZVEČER: Evakuacija šole
  • Iz 24UR ZVEČER: Prvi okužbi v Prekmurju
    01:40
    Iz 24UR ZVEČER: Prvi okužbi v Prekmurju
V Avstriji bodo od prihodnjega tedna zaprte vse šole, s čimer želi vlada na Dunaju zajeziti širjenje novega koronavirusa v državi. Učenci osnovnih in srednjih šol bodo ostali doma do velikonočnih počitnic, ki se začnejo 4. aprila.

Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, se število okuženih iz ure v uro povečuje, počasi pa prihajamo v fazo, ko bomo težko sledili vsakemu primeru. 

Po besedah ministra, se v zadnjih dneh pojavljajo tudi šikaniranje, nasilje, kazanje sovraštva do oseb, ki so pozitivne in se je v lokalnem okolju to razvedelo. Zato na tem mestu poziva vse državljane, da so strpni do, tistih ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolni oziroma okuženi. En tak primer je v Beli krajini, kjer sovaščani izvajajo pritisk na družino okuženega. 

Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, je ob tem sporočil, da je nestrpnost do ljudi, ki so zboleli, nesprejemljiva. Izkušnje kažejo, da stigmatiziranje v zvezi z nalezljivimi boleznimi bistveno poslabša možnosti primernega ukrepanja. »"ato pozivam državljanke in državljane, da so strpni do obolelih in njihovih svojcev. "Pomembno je, da se obnašamo solidarno in samozaščitno, saj bomo le tako zmanjšali breme bolezni," je še dodal Lobnik. 

Pristojni dobivajo tudi informacije, da se zadnje okužbe širijo izključno zato, ker se ne upoštevajo navodila in priporočila, ki jih vsak dan na novo ponavljajo. Gre za državljane, delavce v šolstvu, zdravstvu. Minister je zato vse še enkrat pozval, da spremljajo informacije in upoštevajo navodila.

Podpisal je tudi pogodbo za dobavo mask, Slovenija je naročila dva milijona novih mask - en milijon kirurških in en milijon tipa FPP3. Blago pričakujejo v najkrajšem možnem času. Jutri pa se bodo dogovorili tudi za nabavo ostale zaščitne opreme. Skupaj gre za 12 milijonov vredno naročilo.

Minister Šabeder je opozoril na neupoštevanje navodil.
Minister Šabeder je opozoril na neupoštevanje navodil. FOTO: POP TV

Danes ob 18. uri pa je poleg ukrepov na meji začela veljati tudi nova odredba ministra. 

Vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe morajo na poziv ministra prerazporediti zaposlene na izvajanje nalog, povezanih z obvladovanjem širjenja koronavirusa. V Zdravstvenem domu Metlika se v obdobju štirinajstih dni od uveljavitve te odredbe izvaja samo administrativna nujna medicinska pomoč.

V Splošni bolnišnici Novo mesto, Zdravstvenem domu Novo mesto in Zdravstvenem domu Črnomelj se za obdobje štirinajst dni od uveljavitve te odredbe prekine izvajanje nenujnih specialističnih pregledov in posegov. 

Kot je dejala direktorica NIJZ Nina Pirnat, je vseh deset novih primerov povezanih z že znanimi primeri okužb. Naraščanje primerov je posledica doslednega iskanja kontaktov, v naslednjih dneh pa pričakujemo še porast okužb. Danes so prejeli znanstveno navodilo, ki še posebej poudarja, da je pomembno, da še naprej iščejo t.i. primer 0, in ugotavljajo njegove neposredne kontakte. Samo na tak način lahko virus zelo uspešno zamejijo, vse ostalo so znani ukrepi - dosledno upoštevanje navodil.

Martina Vuk z ministrstva za šolstvo je v povezavi z dogajanjem na osnovni šoli v Kamniku dodala, da se že dogovarjajo, kako bodo ustrezno nadomestili izostanek od pouka. Starše je pozvala, naj vsi sorejenci učencev, ki so zdaj v izolaciji, ostanejo doma. Vsi slovenski učenci pa naj v naslednjih dneh ne obiskujejo svojih starih staršev, saj so ti najbolj ogroženi. 

Okužena tudi učiteljica v Šmarju pri Jelšah, pouka tam v četrtek in petek ne bo

Do 14. ure je bilo sicer v Sloveniji potrjenih 57 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 2270 testiranj. Še pred dvema urama je bilo deset potrjenih primerov manj. Od torka zvečer je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23, kar je statistično največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej. 

Med 57 potrjenimi primeri okužbe s koronavirusom je tudi prvi iz Šmarja pri Jelšah. Gre za učiteljico v tamkajšnji osnovni šoli. Virus je bil najverjetneje vnešen iz severne Italije, poroča Kozjansko.info. Epidemiološka raziskava že poteka. Okužbo so potrdili tudi na osnovni šoli. Kot so zapisali, je bilo vodstvo šole o zadevi obveščeno danes popoldan, prav tako pa tudi občina. 

Testiranja kontaktov trenutno še potekajo. Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čaks je za Odmeve dejal, da je na občini potekal sestanek vseh pristojnih služb o možnih ukrepih. Odločili so se, da pouka na centralni šoli in vseh podružničnih šolah do ponedeljka ne bo. Na šoli so namreč odvzeli več brisov in čakajo na rezultate testov.

"Okužba s koronavirusom ne izbira. Zato v prvi vrsti prosim predvsem za strpen odnos do obolele osebe in spoštovanje pravic obolelih. Glede na širjenje okužbe s koronavirusom v Sloveniji je bilo pričakovati okužbo tudi pri nas, a vseeno velja ponovno opozoriti na upoštevanje navodil pristojnih služb in odgovorno ravnanje slehernega posameznika. Ponovno svetujemo, naj občani spremljajo svoje zdravstveno stanje, upoštevajo navodila in priporočila NIJZ. V primeru znakov okužbe ne hodite v zdravstveni dom, ampak pokličite po telefonu svojega osebnega zdravnika oziroma 03 818 37 00, kjer boste prejeli nadaljnja navodila," je pozval župan Matija Čakš.

V UKC Ljubljana hospitaliziranih 20 oseb

Iz UKC Ljubljana so medtem sporočili, da je zaradi virusa Covid-19 hospitaliziranih 20 oseb. Od tega je 19 oseb na navadnem oddelku, pričakujejo pa odpust vsaj dveh oseb. Na intenzivni terapiji je ena oseba, okužena z novim koronavirusom, in sicer zaradi poškodbe. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegovo stanje je kritično, a ne zaradi virusa, pač pa zaradi drugega stanja, med drugim je zaradi poškodbe moral prestati operacijo. A njegovo zdravstveno stanje je bilo slabo pred samim sprejemom v bolnišnico zaradi predhodne poškodbe. Bil je operiran, trenutno pa je v kritičnem stanju zaradi polimorbidnosti, medtem ko je koronavirus le še dodatna oteževalna okoliščina, je na opoldanski novinarski konferenci povedal generalni direktor UKC Janez Poklukar.

Na ginekološki kliniki ostri ukrepi

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v izjavi za medije dejal, da imamo nove okužbe v UKC Ljubljana, tudi na ginekološki kliniki, zato so v njej sprejeli ostre omejevalne ukrepe.

Leonišče se zapre. Odprta bo le ena ambulanta za zdrave nosečnice in soba za naročanje. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. Tisti zdravniki, ki opravljajo delo tudi pri drugih izvajalcih, v prihodnjih 14 dneh ne bodo smeli opravljati dela drugje kot v UKC. Ambulante za patološko nosečnost, perinatalni dnevni center in ultrazvočna ambulanta bodo delali po urniku. Otroška ambulanta bo delala samo za potrebe kontrole bilirubina v prvem tednu po odpustu. Ostale preglede izvajajo na pediatrični kliniki. Pri delu s pacienti oz. pri tesnejših stikih uporabljajo kirurške maske.

Prepovedali so prisotnost očetov pri porodu in obiske očetov v vseh enotah porodnišnice. Hospitalizirane doječe mame ostajajo v porodnišnici, pri čemer pa je prepoved izhodov domov. Mame nedonošenčkov, ki dnevno prihajajo v porodnišnico, pri vstopu dobijo kirurško masko.

Ustavljen je ves nenujni program, vse urgentne obravnave potekajo na kliničnem oddelku za ginekologijo, razen že začetih postopkov postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo in medikamentozni splavih.

Vse doplačniške in samoplačniške ambulante so do preklica odpovedane. Očetje brez znakov dihalnih obolenj, ki prihajajo po porodnice za odhod domov, pridejo na oddelek brez kirurške maske in morajo v čim krajšem možnem času zapustiti porodnišnico.

Očetje z znaki prehladnih obolenj morajo počakati na vhodu porodnišnice. Zdravstveno osebje bo v tem primeru pomagalo porodnici pri transportu otroka in osebnih stvari do izhoda porodnišnice, je pojasnil Šabeder.

Šabeder je sporočil, da se žal število okuženih viša.
Šabeder je sporočil, da se žal število okuženih viša. FOTO: Damjan Žibert

Pet potrjenih okužb na ginekologiji

V UKC Ljubljana imajo po naših informacijah sedem potrjenih okužb. Gre za pet primerov na ginekologiji (ki sodijo v vodstvo klinike), enega na stomatologiji in enega na nevrologiji, katerega bris so do pred kratkim še preverjali. Vse ljudi, s katerimi so bili v stiku, so že našli in jih tudi testirajo na morebitno okužbo. Zaposlen s stomatološke klinike pa se je okužil prek stika iz tujine. Na intenzivni enoti zdravijo enega pacienta. Še pred sprejemom je bilo njegovo stanje slabo, zaradi predhodne poškodbe.

Tako ginekološka kot stomatološka klinika bosta do nadaljnjega delovali v zmanjšanem obsegu. Po Poklukarjevih navedbah bodo določen del programa zmanjšali tudi na infekcijski kliniki.

Na infekcijsko kliniko tako ne sprejemajo več vseh oseb, pri katerih potrdijo okužbo z novim koronavirusom. Tiste, ki so bili pozitivni na testu, a ne kažejo znakov okužbe, glede na presojo pustijo tudi v domačem okolju, kjer je treba zagotoviti prostore za samoizolacijo, je pojasnil Poklukar.

Po naših informacijah sta med okuženimi tudi dva zdravstvena tehnika v VDC Novo mesto. 

Okužbo potrdili pri dveh stanovalcih doma starejših občanov v Metliki

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je potrdila, da so eno okužbo potrdili tudi med varovanci doma starejših občanov v Metliki. Kot je zdaj na svoji spletni strani objavil Dom upokojencev v Metliki, sta bila na testiranju pozitivna dva stanovalca, poleg njiju pa še trije zaposleni. 

S ciljem preprečevanja morebitnih dodatnih okužb bo danes specializirana ekipa z Univerzitetne klinike Golnik vzela brise vsem stanovalcem in zaposlenim.

Stanovalci se počutijo dobro, zaposleni v domu pa jim tudi v teh kriznih časih skušajo zagotoviti največje možno udobje, je zapisala direktorica doma Ivica Lozar.

Za zdaj ne zapirajo šol po državi

"Še vedno sledimo prve vnose, so pa nastali že sekundarni, terciarni in drugi prenosi," je še pojasnila Pirnatova. "Ocenili smo, da je možnost okužbe v Kamniku z učiteljice na učence majhna," a so kljub temu šolo zaprli, je dodala. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, naj bodo doma, se ne družijo, ne spijo v isti sobi s sorojenci. Otroci, ki imajo kakršne koli znake okužbe, naj se izogibajo stikov s starejšimi oz. tistimi, ki imajo motnje imunskega sistema oz. so bolj šibki ali ranljivi, je dodala. Zelo podrobno spremljajo razmere, a za zdaj ni treba zapirati šol po vsej državi. Ukrepi se bodo dnevno spreminjali.

Koordinacijo prevzema civilna zaščita

Šabeder je dejal še, da je že predlagal, da se kriza dvigne na vladni nivo. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je sporočil, da bomo prešli na neko vrsto štabnega vodenja. Jutri se bodo sestali v neki omejeni skupini. Ni še aktiviran državni načrt. "Vse zadeve bomo poskušali ukalupiti v en model, ki ga obvladamo," je še dodal. Poudaril je, da ne gre za izredne razmere.

V UKC Maribor novi ukrepi

Iz UKC Maribor so na Twitterju zapisali, da imamo na severovzhodu Slovenije dva nova primera. Okužena nista zaposlena na UKC Maribor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V izjavi za medije so sporočili, da so pri njih še vedno hospitalizirani trije bolniki, vsi se počutijo dobro. Odpuščeni bodo v roku enega tedna. Potrdili so dva nova primera – gre za dve osebi, ki sta zaposleni v prekmurski regiji v zdravstveni ustanovi. Neuradno sta osebi iz Lenarta, zaposleni v Murski Soboti. Po končani obravnavi sta dve možnosti, hospitalizacija ali izolacija na domu. Počutita se dobro, je potrdil strokovni direktor Matjaž Vogrin.

V UKC Maribor je 35 zdravniških delavcev v samoizolaciji. Delo je že nekoliko okrnjeno, nekatere operacije odpadajo, tiste, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. Do danes je odpadlo deset operacij.

Z jutrišnjim dnem uvajajo dodatne preventivne ukrepe. In sicer:

- zmanjšanje števila elektivnih operativnih posegov, ter terapevtsko diagnostičnih postopkov. Glede kakršnih koli sprememb v datumu obravnave, bodo pacienti obveščeni pisno, ali telefonsko, strani UKC Maribor.

- zmanjšanje števila nenujnih ambulantnih obravnav.

- vsi pacienti, ki so naročeni na prvi specialistični pregled s stopnjo nujnosti 3 (redno) naj ostanejo doma. O novem datumu ambulantne obravnave bodo obveščeni takoj ko bo to mogoče.

- vsi pacienti, ki so naročeni na redne nenujne kontrolne specialistične preglede, naj ostanejo doma. O novem datumu ambulantne obravnave bodo obveščeni takoj ko bo to mogoče.

Dva primera tudi na Postojnskem

V Zdravstvenem domu Postojna prejeli pozitivne izvide testov na novi koronavirus pri dveh osebah. Oba naj bi bila iz občine Postojna. Ena oseba se je okužila na smučanju v Italiji, druga osebo pa je okužil poslovni stik. 

"Zgodilo se nam je to, kar smo pričakovali. Dobili smo prva dva primera oseb, okuženih s koronavirusom. Na to smo bili pripravljeni. Na srečo sta osebi vstopali neposredno v izolacijsko sobo in ne skozi zdravstveni dom, zato ostali bolniki in obiskovalci Zdravstvenega doma Postojna niso bili ogroženi," je na novinarski konferenci povedala direktorica postojnskega doma Irena Vatovec.

V vstopni točki pred postojnskim zdravstvenim domom so doslej vzeli 30 brisov, pri dveh so ugotovili, da sta osebi okuženi. Obe osebi sta imeli tudi značilne bolezenske znake in so ju odpeljali na infekcijsko kliniko v Ljubljano.

Trije družinski člani teh dveh oseb delajo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, vendar je po besedah Vatovčeve strah pred prenosom okužbe odveč. "Te osebe niso mogle okužiti otrok že prej, ker nimajo znakov bolezni, saj se bolezen ne širi preko zdravih ljudi. Te osebe so sedaj v karanteni, v samoopazovanju. Če bodo šele razvile znake bolezni, pa so sedaj ustrezno odstranjene z delovnega mesta. Medtem pa morajo biti ukrepi v šolah in vrtcih taki, kot so bili že napovedani," je dodala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3083)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nogutsnoglorry
12. 03. 2020 11.01
-2
zapret meje z Ljubljano
nogutsnoglorry
12. 03. 2020 11.02
-3
zapret vse elektrarne, zaradi elektrarn se virus hitro širi
borec91
12. 03. 2020 09.45
+11
najbol bedni od bednih pa ste. sds ovce ,ki iskoriscate krizo za propagando v korist vasemu kriminalci in se slepite kako bo od petka dalje kaj drugace kot do sedaj za njega in nekaj njegovih priviligirancev ja za vse ostale pa se veliko slabse
ssbobo
12. 03. 2020 21.53
+1
periot22
12. 03. 2020 09.43
+1
Kaj so pa pricakovali medaljo zato ker so okuzili ogromno nedolznih normalno je da jih nobeden ne gleda lepo!!!!!!!
PredsednikPepe
12. 03. 2020 10.23
+6
Kaj ne boš sovražen do bedaka zdravnika iz Metlike, ki je okužil veliko ljudi, pa tudi starejše v domu. Temu bi morali vzeti licenco in ga kazensko preganjati.
enakatalena
12. 03. 2020 11.34
-4
PredsednikPepe, samo v vednost: zdravnik iz Metlike je upošteval navodila stroke, ki so bila dana v tistem trenutku... tako da premisli še enkrat o svojih izjavah.
big_foot
12. 03. 2020 09.35
+20
Najbolj bolano cvetko sem pa včeraj slišal... seveda iz krogov ki resnico iščejo na nori24... in sicer da v Ljubljanskem krematoriju ne sfolgajo več in da jih imajo samo za tisti dan 3000.... sedaj pa nej mi en pove kako zabit moraš bit da take bedarije verjameš
Uporabnik113189
12. 03. 2020 09.42
+8
Nekateri brez velikega vodje in boga nad seboj ali države, ki skrbi zanje kakor mamica preprosto ne morejo. Tako tudi sedaj nekateri oboževalci Kim Ištvan Janoša komaj čakajo, da jih bo prijel za roko in peljal lulat, ker jih je same strah. Pa še rokice jim bo umil in razkužil. V zameno bi sprejeli diktaturo naj dela z denarjem kar se mu zdi, božanstvu ne gledaš v zobe..
big_foot
12. 03. 2020 09.32
+8
Kaj bo povzročilo večjo težavo... nekaj več obolelih, eventuelno seveda nekaj mrtvih kateri so tako ali tako v že kritičnem stanju in če ne bi umrli zaradi korone bi pa zaradi prhlada. Zdravi sicer ne umrejo kar tako. Pa da se razume, žal mi je za vsakega ki bo umrl. ALI zaradi te vsesplošne histerije ki bo sesula gospodarstvo ter poskrbela za tako gospodarsko krizo da je bila tista prejšnja le manjša težavica.... sedaj paničarite zaradi bolezni, ampak zašila vas bo ravno panika. Ja, OK, se držiš neke zdrave kmečke logike, ne hodiš na kraje kjer lahko fašeš tole ampak to je tudi vse.
DeBill
12. 03. 2020 09.31
+2
kako je pa ta bogica nina nesposobna.
wolfterier
12. 03. 2020 09.24
+1
Zanimivo,da najprej zbolijo dohtarji in učitelji. Je to anti levoburžoazni virus...
Tir1
12. 03. 2020 09.28
+6
Ja res zanimivo. O njih poročajo, bimbo, zato ker so pomemben del javnega življenja in toliko bolj kritični. Okuženih je čez 50 ljudi, ti pa vidiš samo 2 učiteljici in nekaj zdravnikov. Vsak od teh opravlja kakšen poklic, vendar o njih ne poročajo, ker ne vplivajo neposredno na javno življenje (šolanje, zdravljenje).
Tir1
12. 03. 2020 09.30
+4
Zaradi zbolelega mehanika, ne bodo zaprli šole na primer. Zaradi ene učiteljice pa šole ne bo obiskovalo 1000 otrok - da boš bolje razumel. To vpliva na življenje celega kraja.
štrekeljc
12. 03. 2020 11.28
-1
kuža, če pogledam učiteljice na naši šoli so vse farške in aktivne v lokalnem svečkarskem društvu.
Tir1
12. 03. 2020 09.19
+31
Problem je v kapacitetah zdravstvenih ustanov. Če naenkrat zboli 1000 ljudi, bodo ti zasedli kapacitete za ostale bolnike, ki imajo lahko tudi druge resne bolezni. Nekateri ne razumete tega...na voljo imamo v Sloveniji omejeno število mask in aparatov za bolnike, ki težko dihajo...na koncu se bomo pa tepli, kdo je bolj pomemben? Ne podcenjujte situacije.
Tir1
12. 03. 2020 09.21
+22
Tudi število zdravstvenega osebja je omejeno. Ni problem sama korona. Problem so tudi kapacitete! Dokler ste zdravi, ste lahko pogumni. Ko vas bodo zavrnili na zdravljenje zaradi zapolnjenih kapacitet bo pa zdravstvo nesposobno? Sami naredimo največ!
enakatalena
12. 03. 2020 11.37
+2
Tako ja. Ko bodo polne vse reanimacijske kapacitete, ne bo kam dati ponesrečencev prometnih nesreč, ljudi, ki bodo imeli dihalno stisko zaradi drugih vzrokov (alergije...). Problem je v kapacitetah.
exaglikojot
12. 03. 2020 09.04
+11
Na površje prihaja vsa ljudska norost, čredni nagon, panika, stampedo. Naj me samo eden paničar malo postrani pogleda, pa bo ta virus še njegova/njena najmanjša skrb.
acromega
12. 03. 2020 09.17
+12
to boš pa imel dela, vsak drug te danes postrani gleda
exaglikojot
12. 03. 2020 09.19
-1
Nova Gorica
12. 03. 2020 08.53
+4
Kam sta pobegnila naša 2 taglavna....aja eden joka, ker ga JJ toži....drugi pa neznano kam. Ma ste FACE!
Jak Tobim
12. 03. 2020 08.48
+25
berem in komaj verjamem - sosed se hoče znebiti svojega soseda zaradi pozitivnega testa na virusno okužbo - takega takoj zdaj za 10 let na delo pri kopanju podzemne železnice od lendave do kopra ali karavank do bregane. enako, samo z 15 letno dobo tiste, ki v mrzlih jutrih na mestu s prižganim motorjem grejejo svoje avte, kurijo, vse razen peletov (drva, plastika, premog, umazan papir,..), v individualnih kuriščih itd, nezakonito mečejo smeti v naravo, gradijo brez gradbenih dovoljenj in naknadno pridobivajo dovoljenja (ne, take za 30 let na delo na trasah novih podzemnih povezav po sloveniji),.. da ne naštevam o omiki prehranjevanja na javnih prostorih ali, še slabše, higieni v javnih in domačih toaletah,.. vse našteto ima za narod neskončno hujše posledice od trenutne epidemije novega korona virusa. in, kaj še - a tiste z diabetesom zaradi premastne in presladke hrane, pa tiste, ki vsako jutro kratkega pošlje po grlu in gre na cesto, pa drugega, ki se z gripo ali navadnim prehladom sprehaja po trgovskem centru, ali.. a to pa ne? sveta preproščina - pa, a bi moral takim odrediti kazen po singapursko (s šibo po nagi zadnjici)? kaj dela šolski sistem v sloveniji, da imamo take, ki tulijo za pokol zadnjega medveda, in ko tega ni več, za isto usodo za soseda, ki je živel in staknil virus, ki je izjemno virulenten. Ta mehka izjava je dolivanje visokih oktanov na razplamteli ogenj človeške neumnosti. In to je resnična nevarnost, ne virus. tudi tile odgovorni bi morali najprej na poskusni tretma s šibo po omenjeni zadnji plati - mogoče bi potem razumeli zakaj je potrebno to zatrteti najprej in šele nati virus. virus nas ne bo ugonobil - obnašanje ljudi po evropi, ki je preseglo meje razuma, to pa bo. pa dodajmo še erdogana na meji in imamo recept za popolni razpad sistema.
Pia235
12. 03. 2020 08.53
+4
Rožice cvetijo
12. 03. 2020 08.46
+8
No, pa ste dočakali. S ponedeljkom zaprtje vseh šol in vrtcev! In bodo otroci veselo letali, veliko njih brez kontrole, naokoli.
Bofur
12. 03. 2020 08.57
+5
edini primeren ukrep glede na nastalo situacijo. problem pa so itak zaprti prostori, v katerih se virus širi kot aerosol. zunaj, na soncu, virus težko preživi.
enakatalena
12. 03. 2020 11.38
-1
malo pozno... vse države okrog nas so to naredile bolj pravočasno...
Rožice cvetijo
12. 03. 2020 08.40
+14
Morda bi bilo pa sedaj na meji IT-SLO, pred vstopom v SLO, potrebno pregledati potne naloge voznikov tovornjakov. In,če je njihov namen prečkati SLO-HR mejo, jih že na meji obrniti nazaj. Preko hrv. meje ne morejo. Kdo jih bo oskrboval stoječe, v, iz ure v uro daljši koloni na slov. strani? Sanitarij nimajo,zalogo hrane tudi ne,ipd. Samo,če je eden okužen,adijo,ker se,normalno, družijo. Zbolele pa...kam???
jelovnik
12. 03. 2020 08.38
+16
Okužba se ne širi zaradi ničesar drugega kot zaradi šalabajzerskega pristopa k problemu. Ljudje pač so kakršni so in če nimaš blage veze, kako jih pripraviti do tega, da se bodo obnašali nevarnosti primerno, niso krivi oni, ampak zgolj vodstvo.....
enakatalena
12. 03. 2020 11.39
+0
Vsak posameznik je odgovoren. In ravno tako mišljenje, da so odgovorni drugi, nas bo pokopalo...
Castrum
12. 03. 2020 08.38
+3
Potrebna je odločnost. Krizni managment, ki ga pa žal pri nas očitno pogrešamo. Mogoče se bo od sobote naprej to spremenilo!
Bofur
12. 03. 2020 08.37
+5
Dajmo novinarji opravljajte delo ... Koliko ljudi mora zboleti/mora biti okuženih, da ministrstvo za zdravje na predlog NIJZ razglasi epidemijo v Sloveniji, za celotno Slovenijo, ter se zaprejo šole, vrtci ... Pouk se že zdaj lahko opravlja prek spleta ... vsi imamo doma internet, telefone ... še brezdomci imajo mobilce ... Nehajte ga biksat. To, da bodo učiteljice doma, pa je zdravstveni-sanitarni ukrep. Enak bolniški ! A je problem v tem, da ne veste, kako plačati učiteljski kader, ker bo doma ...
fairplayy
12. 03. 2020 08.35
+1
V ITALIJI ZAPRTE ŠOLE ZAPIRAJO TUDI BARE KLUBE TRGOVINE RAZEN NAJNUJNEJŠEGA MI PA ŠE KAR ČAKAMO?? NA HRVAŠKEM IN V AVSTRIJI TUDI ZAPIRAJO ŠOLE PA IMAJO MANJ OKUŽENIH NA KAJ SE ČAKA!!???
big_foot
12. 03. 2020 09.25
+5
Ajde ne paničari. Takim oslom kot si ti ne bi bilo dovolj niti da imamo pilicijsko uro pa da imajo pilicaji in vojaki vsa pooblastila.
duhccc
12. 03. 2020 08.30
+8
itak politiki sam cakajo in predolgo so cakali no sej se cakajo prevec so mahnjeni na denar... potem pa da se premalo umivajo roke pa da ne smejo se zbirati na javnih mestih a k vids ljublanske avtobuse nabito povhne to je pa super...
Johanna
12. 03. 2020 08.29
+5
Na pomoč! V zd Medvide pa glavna sestra in ostala uprava govorijo, da v ostalih zd pretiravajo in nočejo povabiti vsega zdravstvenega osebja na sestanke, nočejo dajati informacij in zaščitne opreme....kam naj se obrnemo?
Johanna
12. 03. 2020 08.29
+0
Nova Gorica
12. 03. 2020 08.29
+5
Največjo nestrpnost sejejo tisti, ki v svojih komentarjih na TV izjavljajo, da se oboleli niso držali navodil in da si ne znajo prati rok. Prav je, da se opozarja na higieno, samo previdno. Zdaj že izpade, da so največji packoni ravno....