Slovenija

Mariborskemu UKC montažna stavba za 4,5 milijona evrov

Maribor, 18. 12. 2020 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
7

Mariborski UKC bo dobil dodatne kapacitete. V bolnišnici pravijo, da jih nujno potrebujejo, vlada pa je že potrdila investicijo v vrednosti 4,5 milijona evrov. V načrtu je montažni objekt ob zdajšnjem oddelku za onkologijo, ki bo najprej namenjen dodatnim namestitvam za bolnike s covidom-19, pomembno vlogo pa naj bi igral tudi po koncu epidemije.

UKC Maribor bo dobil nekaj dodatnih kapacitet v montažni stavbi.
UKC Maribor bo dobil nekaj dodatnih kapacitet v montažni stavbi. FOTO: UKC Maribor

Izbruh covida-19 je močno obremenil mariborski UKC. Trenutno covidni bolniki tako zasedajo različne dele bolnišnice, kjer so zato okrnjeni programi. 

Bolnišnica bo zato dobila montažni objekt, ki naj bi omogočil razbremenitev drugih kapacitet bolnišnice, prav tako pa naj bi ga uporabljali ob začasni preselitvi infekcijskega oddelka, saj naj bi se leta 2023 začelo rušenje stare infekcijske klinike. Denar za novo naj bi sicer zagotovili v sredstvih za okrevanje po epidemiji. V končni fazi pa naj bi montažni objekt namenili onkologiji. 

V mariborskem UKC poudarjajo, da kljub številnim ukrepom, ki so bili sprejeti na državni in lokalni ravni, število hospitalizacij v UKC Maribor ne upada in se giblje okrog kritične zgornje meje bolnišničnih zmogljivosti za obravnavo bolnikov s covidom-19. 

"Zaradi pandemije in pomanjkanja ustreznih prostorov za namestitev bolnikov s covidom-19 smo tako v UKC Maribor morali začasno prilagoditi prostore oddelka za infekcijske bolezni za potrebe zdravljenja teh bolnikov. Zaradi tega smo bolnike z infekcijskimi obolenji preselili na kliniko za interno medicino, kjer jih obravnavamo le konziliarno. V času pandemije smo zaradi večanja potreb po posteljnih kapacitetah za zdravljenje bolnikov s covidom-19 nato prilagodili še bolnišnične prostore klinike za ginekologijo ter, ob nadaljnjem širjenju epidemije, še prostore oddelka za pljučne bolezni. Prav tako pa v UKC Maribor doslej nismo imeli enote intenzivne terapije za obravnavo infekcijskih bolnikov, zato smo v času epidemije morali prilagoditi prostore za to dejavnost, sprva v kliniki za ginekologijo. Nato smo, ob dodatnem večanju števila bolnikov, morali za namene zdravljenja bolnikov s covidom-19 preurediti osrednjo enoto kirurške intenzivne terapije ter dodatno povečati kapacitete za intenzivno zdravljenje. Omenjene preureditve so pomembno okrnile delovanje vseh oddelkov UKC Maribor," razmere opisujejo v mariborskem UKC.

Montažno stavbo tako nestrpno pričakujejo. "Tako bi pridobili prostor za zdravljenje do 24 akutnih bolnikov s covidom-19 in do 10 bolnikov z najtežjo obliko bolezni covid-19, ki potrebujejo mehansko predihavanje," pravijo. Po pričakovanjih vodstva stroke bodo sicer bolniki s covidom-19 tudi v prihodnje, kljub cepljenju, še nekaj časa potrebovali zdravljenje v bolnišnici.

Načrt investicije
Načrt investicije FOTO: UKC Maribor

Prav tako pa se veselijo nove infekcijske klinike, saj je stara neustrezna: "Stavba ne omogoča izolacijskih pogojev za različne vrste izolacij, še zlasti kritična pa je postala situacija v času pandemije covida-19, saj zaradi prostorskih razlogov ni mogoče zdraviti covidnih in necovidnih bolnikov v isti stavbi."

Jasen pa je tudi načrt, kaj se bo z montažno stavbo zgodilo dolgoročno. "Kasneje (po dokončanju nove stavbe infekcijskega oddelka) pa bi stavbo namenili za potrebe oddelka za onkologijo, kjer glede na stalno večanje potreb že sedaj primanjkuje bolniških postelj," pojasnjujejo. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
18. 12. 2020 17.18
Tega ne potrebuje, saj nima denarja za plače, žal slab gospodar propade
borjac
18. 12. 2020 15.18
+1
Vse to kar sedaj zidajo in montirajo v UKC Maribor in so v UKC Ljubljana, bi morali narediti v juliju in avgustu, ampak takrat so ploskali letalom, stroke pa Janša ni poslušal.
Salomon
18. 12. 2020 14.44
Spet nekaj na vrat na nos, v tem našem zdravstvu dnevno ponikajo milijoni. naš denar. A je kdo resno ocenil, da je tega res bilo treba ? In kdo bo tam delal, če bo sploh potreba ? Poleg tega imamo še vojaško bolnico! Saj vedno jamrajo, da nimajo kadra, so se "super profesionalno " obnašali in se okužili in so doma.....
ZLATKO JAKLIN
18. 12. 2020 14.03
+1
Role1 in Role2, slovenski vojaški mobilni bolnišnici. Koliko sta polni z covid bolniki? Imamo celo osebje, ki je usposobljeno za ravnanje s to bolnišnico v "vojnih" razmerah. Vojska ima tudi sanitetne enote, kot prav tako tudi zdravnike. Čemu je potem namen vojaških bolnic? Da zgolj stojijo in stagnirajo?
batom@pinkponk.com
18. 12. 2020 11.40
+2
nej še par montažnih dohtarjev sestavjo, da bo mel kdo delat u novi bajti
pravica5
18. 12. 2020 13.53
to vprašaj rdečo sekto ki jo podpiraš zakaj zdravniki in medicinsko osebje zapušča Slovenijo!?! mal de U IN V zaj eba vat!!
Klampfman
18. 12. 2020 11.17
+5
Prepozno, a končno,