Slovenija

Ukom in STA podpisala pogodbo: prejeli bodo 125.000 evrov več

Ljubljana, 22. 12. 2023 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Direktorica urada vlade za komuniciranje Petra Bezjak Cirman in direktor Slovenske tiskovne agencije Igor Kadunc sta podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA v letu 2024. Oba sta ob podpisu poudarila pomen, ki ga ima STA pri obveščanju javnosti.

Vlada je pogodbo v imenu ustanovitelja potrdila na seji v četrtek. Vrednost pogodbe je v primerjavi z letošnjim letom višja za 125.000 evrov oziroma 5,5 odstotka in znaša 2.397.000 evrov.

Direktorica Ukoma Petra Bezjak Cirman je ob današnjem podpisu poudarila, da je STA izjemno pomemben javni medij v Sloveniji, zaradi katerega so informacije o najpomembnejših dogodkih doma in po svetu dostopne vsem prebivalkam in prebivalcem. Dodala je, da si bo vlada še naprej prizadevala za svobodo medijev in njihovo neodvisno delovanje, so njene besede povzeli na Ukomu.

Direktor STA Igor Kadunc pa se je ob podpisu pogodbe zahvalil vsem, ki so bili vključeni v proces odobritve nekoliko višjega zneska, kot je bil na voljo STA za leto 2023. "Zavedamo se, da to pomeni veliko v časih, ko se vlada sooča s povečanimi pričakovanji na vseh straneh," je dejal. Odobreni znesek po njegovih besedah za STA pomeni možnost in hkrati obvezo, da nadaljuje kakovostno delo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je dodal, se na agenciji zavedajo pomena, ki ga ima izčrpno in korektno obveščanje javnosti. To je po njegovih navedbah tudi obveza agencije do naročnikov, ki ji omogočajo pridobivanje dodatnih prihodkov, so zapisali v sporočilu za javnost po podpisu. Ob tem so na agenciji po Kadunčevih besedah dejavni pri pridobivanju sredstev s sodelovanjem v različnih evropskih in domačih projektih, ki jim omogočajo, da sledijo novostim, med drugim na področju umetne inteligence in sodobnih tehnologij.

STA v skladu z zakonom o STA opravlja javno službo obveščanja javnosti, za katero je upravičena do sredstev iz državnega proračuna. Ta sredstva sicer predstavljajo približno polovico vseh prihodkov agencije, drugo polovico pa agencija ustvari s tržno dejavnostjo, pretežno od naročnin medijev.

Predstavniki zaposlenih zadovoljni 

Predstavniki zaposlenih STA so v odzivu na podpis pogodbe o opravljanju javne službe agencije za prihodnje leto navedli, da pogodba prinaša nov premik k zagotovitvi zadostnih sredstev za normalno izvajanje nalog STA pri opravljanju javne službe. 

Že pogodba o opravljanju javne službe STA za leto 2023 je po navedbah predstavnikov zaposlenih v STA pomenila prvi resen korak v smeri normalizacije pri financiranju javne službe obveščanja javnosti. Premik se je letos po njihovem mnenju zgodil tudi pri pripravi predloga sprememb zakona o STA. Tako je začela delovati medresorska delovna skupina, v katero so dejavno vključeni tudi predstavniki STA.

Predstavniki organov zaposlenih so danes tako umaknili napis 'STAnje je resno' z oken prostorov agencije na Tivolski cesti 48 v Ljubljani. Izobesili so ga leta 2021, potem ko je takratna vlada ustavila financiranje STA in se je agencija znašla pred finančnim zlomom. Napis so simbolno predali Društvu novinarjev Slovenije v zahvalo za vso pomoč v donacijski kampanji Za obSTAnek, hkrati pa so s tem opozorili, da je stanje v medijih še vedno resno. Zaradi tega z upanjem na ustreznejšo ureditev in izboljšave spremljajo tudi pripravo predloga novega zakona o medijih. Osnutek zakona je v javni razpravi do konca januarja 2024.

Slovenska tiskovna agencija
Slovenska tiskovna agencija FOTO: Bobo

Obenem ponavljajo pričakovanje, da bo vlada v letu 2024 dejansko izpeljala ustrezno nadgradnjo zakona o STA. Z njo mora biti kateri koli vladi onemogočeno z arbitrarnimi odločitvami posegati v uredniško avtonomijo STA in ogrožati zadostno in razvojno usmerjeno financiranje javne službe, so v odzivu zapisali predstavniki zaposlenih STA, tako uredniški kolegij, svet delavcev in sindikat novinarjev kot zastopstvo uredništva.

Društvo novinarjev Slovenije je izrazilo veselje, da so novinarji na STA lahko sneli omenjeni napis z oken. Hkrati se zavedajo, da zaradi razmer v medijih ni veliko razlogov za veselje, je za STA dejal predsednik društva Gašper Andrinek, ki je prevzel napis. Opozoril je, da bi glede na razmere morala imeti večina medijev napis o resnosti stanja na fasadi stavb, kjer delajo.

Zlasti je imel v mislih mariborski časnik Večer, ki se v teh dneh seli v prostore podjetja v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. Prav tako bi moral takšen napis po njegovi oceni viseti na stavbi Radiotelevizije Slovenija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
22. 12. 2023 17.16
+1
Kje boste pa dobili denar? Kredit? Gospodarstvu bo v naslednjem letu že itak škripalo.
Mio56
22. 12. 2023 15.41
-1
Al nebo lopov urbanija mogu tega prezvecit! sigurno bo skocu janzeku v krilo in v joku zaprosu se za kaksno funkcijo na Planet TVju haha
andro69
22. 12. 2023 15.35
+6
Ker so naši denar ni problem...
Cervantes Saavedra
22. 12. 2023 16.46
-2
So rekli v SDS za NOVATV24. Objektivni in nevtralni pa nikakor niso naši.
Voly
22. 12. 2023 15.13
-5
Končno so se stvari normalizirale!
tomekkk
22. 12. 2023 15.00
+7
Za vse je denar, sploh če so volilni glasovi od njih🙂