Slovenija

Novinarski sindikat Urbanijo prijavil na državno tožilstvo

Ljubljana, 14. 12. 2020 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
V.L., STA, A.K.
Komentarji
575

Iz Ukoma so sporočili, da so vložili ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oškodovanja javnih sredstev zoper več oseb, med njimi sta tudi prejšnja direktorica Ukoma in zdajšnji direktor STA. Medtem pa iz novinarskega sindikata obveščajo, da so direktorja Ukoma Uroša Urbanijo zaradi zlorabe uradnega položaja prijavili na državno tožilstvo. Pogodbo, ki jo bo aktualna vlada podpisala za naprej, bo po Janševih besedah jasna v zvezi s tem, kar zahteva zakon.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Financiranje STA
    01:48
    Iz 24UR: Financiranje STA
  • Iz SVETA: Premier ima odprtih več front
    03:52
    Iz SVETA: Premier ima odprtih več front

Dogajanje v povezavi s financiranjem Slovenske tiskovne agencije (STA) se stopnjuje. Danes je novinarski sindikat sporočil, da je v petek na državno tožilstvo prijavil direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanijo. Kot so zapisali, v sindikatu po preučitvi dejstev utemeljeno domnevajo, da je direktor Ukoma zlorabil uradni položaj, prekoračil svoja pooblastila in z nevestnim delom povzroča škodo opravljanju javne službe STA in informiranju državljanov. 

V sindikatu menijo, da je direktor Ukoma zavestno prekršil 3. člen Zakona o STA, ki določa, da v imenu ustanovitelja, Republike Slovenije, pravice družbenika izvaja Vlada Republike Slovenije. Nadalje pojasnjujejo, da vladni urad za komuniciranje po veljavni ureditvi nima nobenih zakonskih pristojnosti pri pravicah in dolžnostih ustanovitelja ali njegovega zastopnika, niti nima njunega izrecnega pooblastila, da jih lahko kakorkoli ureja. Prepričani so, da je s prekinitvijo financiranja direktor Ukoma svojevoljno in nepooblaščeno posegel tako v uzakonjene pravice ustanovitelja in njegovega zastopnika kot tudi v njuno zakonsko dolžnost zagotovitve institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti ter financiranja javne službe STA.

Z nezakonitim ravnanjem Uroša Urbanije je nastala in nastaja velika premoženjska škoda, ogroženi so dejavnost nacionalne tiskovne agencije, stabilnost njenega poslovanja ter socialna eksistenca in izplačila za opravljeno delo več kot 100 redno zaposlenim in zunanjim sodelavcem, s čimer trpi njihova in socialna varnost njihovih družin. 

 

Novinarski sindikat

V sindikatu zato obsojajo "nezakonito finančno izsiljevanje in pritisk na javni medij, ki ga izvaja direktor Ukoma." Ob tem pa ponovno pozivajo vlado, naj izpolni zakonske obveznosti ustanovitelja do stabilnega financiranja javne službe v letošnjem in prihodnjem letu, s tem pa izpolni tudi dolžnost do zagotavljanja pogojev uresničevanja javnega interesa informiranja državljanov.

V DNS pozivajo vlado, naj od Ukoma zahteva zagotovitev sredstev za STA

DNS vlado poziva, naj od Ukoma nemudoma zahteva, da ravna v skladu z zakonom in sledi sklepom odbora za kulturo ter Slovenski tiskovni agenciji (STA) zagotovi sredstva za javno službo. K temu pozivajo "predvsem koalicijske SMC, NSi in DeSUS, saj je po našem mnenju apel na največjo vladno stranko brezpredmeten".

V DNS ugotavljajo, da je financiranje javne službe STA še vedno ustavljeno. Kot so zapisali, se je v minulem tednu skozi več pravnih mnenj, vključno z mnenjem vladne službe za zakonodajo, izkazalo, da Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) nima pravne podlage za neizplačilo sredstev za javno službo. Vendar pa STA teh še vedno ni dobila, in to niti za mesece, ko je svoj del obveznosti opravila, so navedli.

Po navedbah društva je današnji nastop direktorja Ukoma Uroša Urbanije na seji odbora DZ za kulturo tudi pokazal, da bo vztrajal pri nezakonitem pogojevanju izplačila sredstev in bo v negotovosti pustil okoli 100 zaposlenih na agenciji.

"Še več, namesto izpolnitve svoje zakonske obveznosti je podal naznanilo kaznivega dejanja zoper direktorja STA in nadzorni svet, ki nadzoruje delo agencije in v njenem poslovanju vsa leta ni ugotovil nič spornega," so navedli. Medtem pa je Sindikat novinarjev Slovenije zoper direktorja Ukoma na državno tožilstvo podal naznanilo kaznivega dejanja zaradi prekinitve financiranja javne službe STA.

Obenem v DNS obsojajo besede ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki je na omenjeni seji odbora DZ za kulturo dejal: "Res je, da se izdelovanja avtomobilov in novic ne da primerjati, za avtomobile je potrebno ogromno znanja." "Takšna žalitev je nevredna funkcije ministra za kulturo, ki bi se moral zavzemati za medije in njihovo avtonomijo, in le pritrjuje že večkrat jasno izraženi nameri predstavnikov te stranke po popolni razgradnji svobodnega novinarstva in medijev," so še opozorili v društvu.

Ukom je vložil ovadbo tudi zoper direktorja STA Bojana Veselinoviča.
Ukom je vložil ovadbo tudi zoper direktorja STA Bojana Veselinoviča. FOTO: POP TV

Ukom nad STA: vložili ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja 

Medtem pa so danes iz Urada vlade za komuniciranje sporočili, da so vložili ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika, ki se preganja po uradni dolžnosti, in sicer zoper prejšnjo direktorico Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom), mag. Kristino Plavšak Krajnc, ter zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257a. členu KZ-1 zoper direktorja STA d.o.o., Ljubljana, Bojana Veselinoviča, ter predsednika Nadzornega sveta družbe STA d.o.o., Ljubljana, Mladena Terčelja, namestnika predsednika, Aleksandra Igličarja, in dva člana, Jureta Brankoviča ter Jerneja Šmajdka.


Kot so zapisali v obrazložitvi, naj bi prejšnja direktorica Ukoma kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic storila s podpisom Pogodbe št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 v imenu Urada Vlade RS za komuniciranje kot predstavnika ustanovitelja družbe STA d.o.o., Ljubljana, Republike Slovenije, za kar pa Ukom in posledično zakoniti zastopnik ni imel pooblastila. 

Nadalje so sporočili, da naj bi direktor družbe STA d.o.o., Ljubljana kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev storil s podpisom Pogodbe št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 v imenu družbe STA d.o.o., Ljubljana, vedoč, da jo sklepa z organom, ki nima pooblastila za zastopanje ustanovitelja družbe STA d.o.o., Ljubljana, kar je razvidno iz dopisa STA z dne 17. 11. 2020, v katerem navaja, da Ukom nima pooblastila družbenika, ob tem pa je v pogodbi navedeno, da je Ukom predstavnik ustanovitelja.

Predsednik, namestnik in člana Nadzornega sveta STA d.o.o., Ljubljana naj bi kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev storili z opustitvijo dolžnega nadzorstva nad izvrševanjem sklenjene Pogodbe št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 za družbo STA d.o.o., Ljubljana, vedoč, da je bila sklenjena z organom, ki nima pooblastila za zastopanje ustanovitelja družbe STA d.o.o., Ljubljana, s čimer so opustili dolžno nadzorstvo in omogočili celostno zakonitost pogodbe, še sporočajo iz Ukoma. 

Pojasnjujejo, da so pogodbeno dikcijo "predstavnik ustanovitelja" vsi vpleteni namensko uporabili, da so z Ukomom pod pretvezo lahko podpisali pogodbo in začeli izstavljati račune. In nadalje dodajajo, da "brez te zlorabe termina pogodbe ne bi bilo mogoče podpisati, s tem pa tudi ne črpati sredstev. Očitno pa se je to naredilo v želji, da se izognejo nadzoru družbenika, kar se je izkazalo na podlagi vseh dopisov, ki jih je Ukomu poslal direktor STA Bojan Veselinovič."

Janša: Vlada ne posega v STA

Janez Janša pa je medtem danes v DZ zagotovil, da vlada ne posega v STA. Predlagali smo le manjkajočega člana v nadzorni svet, ker ga ni bilo, je dejal. Pogodba, za katero vlada želi, da je izpolnjena, pa je bila z agencijo po njegovih besedah podpisana že lani, ko še ni bil premier. Tako kot jo je dolžna izvajati vlada, jo je dolžna izvajati tudi STA, je izpostavil.

Pogodbo, ki jo bo aktualna vlada podpisala za naprej, bo po njegovih besedah jasna v zvezi s tem, kar zahteva zakon. V zdajšnjo pogodbo pa zelo težko posega, je dodal.

Odbor za kulturo vlado poziva k plačilu obveznosti STA v treh dneh

Odbor DZ za kulturo, ki je danes že na drugi seji ta mesec razpravljal o financiranju STA, vlado poziva, naj v treh dneh izpolni svoje dolžnosti v skladu z zakonom o STA in pogodbo o opravljanju javne službe. V treh dneh naj izplača oktobrsko nakazilo za javno službo in za storitve po letni tržni pogodbi ter s tem zagotovi nadaljnjo stabilnost STA. Sprejeta sklepa je podprlo deset članov odbora iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB, SMC in DeSUS, proti pa je glasovalo sedem poslancev iz vrst SDS in NSi.

Minister za kulturo Vasko Simoniti pa je navedel, da bi bilo za uresničenje sklepov o izplačilu zapadlih obveznosti s seje pred desetimi dnevi treba izpolniti tudi druge sklepe, ki so bili takrat sprejeti, in sicer tiste, s katerimi je odbor pozval STA, naj Ukomu posreduje zahtevano dokumentacijo, kar pa se ni zgodilo. Tudi direktor Ukoma Uroš Urbanija je dejal, da bi bilo financiranje STA že urejeno, če bi bili izpolnjeni sklepi s seje odbora izpred desetih dni.

Predsednica Sindikata novinarjev STA Alenka Potočnik je v skupni izjavi sindikata, sveta delavcev in zastopstva uredništva poudarila, da novinarji STA že skoraj 30 let korektno izvajajo javno službo. "Ostajamo zavezani bistvu našega poklica, a za to potrebujemo avtonomijo pri novinarskem delu in tudi sredstva," je dejala. Vlado je pozvala, naj izpolni svoje obveznosti in STA sprejme kot pomembnega zaveznika pri spopadanju z epidemijo covida-19. Tudi odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj je poudarila, da želi agencija neodvisno in profesionalno nadaljevati svoje delo, profesionalen odnos, torej tudi plačilo za opravljeno delo, pa pričakujejo tudi od svojega ustanovitelja.

 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (575)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buda78
28. 12. 2020 18.11
+0
Ker gadan tip je ta Urbanija. Kaj bi mu eno plesko zasolil. Seronja, celo osnovno solo je jokal. Zdej pa misli kak je🤣😆 Urbanija pridi na eno plesko, se bom ekstra potrudil zate
Walter Pravicek
14. 12. 2020 20.44
+1
Tale Urbanija izgleda kot kakšen referent na Občini z to frizuro.Mu paše!
Common_sense
15. 12. 2020 08.31
+1
Res je. ZA odraslega moškega izgleda čudno. Sicer pa ima prav.
Bofur
14. 12. 2020 20.33
-2
Navsezadnje pa tudi ni jasno, kaj naj bi policisti, če bodo preverjali dopustnost prehajanja občinskih meja, sploh preverjali. Bodo zgolj preverili, ali ima nekdo na ekranu telefona ikono za zagon aplikacije? Mora posameznik dokazati, da aplikacija deluje? V podatke iz aplikacije – koliko je imel kdo stikov – tako ali tako ne bi smeli imeti vpogleda, ker gre za osebne podatke. Kakšna bi bila torej korist od preverjanja? se sprašuje odvetnik Blaž Kovačič Mlinar.
User300173
14. 12. 2020 20.30
+1
Če gre to na sodišče, kdo bo plačal stroške? Predvsem ali bo iz Ukom-a plačal Urbanija ali pa iz proračuna? To bi bilo dobro razčistiti in čim prej, dokler Urbanija svojo lastnino ne prepiše na teto ..
DEEP
14. 12. 2020 20.45
+1
Ni logike da bi STA kakšen koli pravni spor dobili, neodvisni bi morali platili sudske stroške iz svojega žepa!!
User300173
15. 12. 2020 09.09
+0
DEEP, odvisno kakšna pooblastila ima Ukom in direktor. Ukom je politična kakor vsa vlada. Koliko se lahko vlada-politika direktno spušča v uredniško politiko? Lahko odtegne financiranje in ogrozi 100 zaposlenim egzistenco, ali pa bi morala nastopiti preko nadzornega sveta? Vlada ne vstopa v poslovanje "slabe banke" ampak zgolj preko nadzornikov. Sama vlada je to večkrat izjavila. Dvojna igra? Več kot prozoren manever Ukoma in direktorja Urbanije.
Zmaga Ukrajini ...
14. 12. 2020 19.54
+2
Nedavno je bil nek intervju z Ivom Hvalico, ki se je strinjal, da so zdaj res težki časi, vendar je hudiča vseeno treba ustaviti. Da arestant obvlada vodenje,... vendar pa mu manjka "demokratična komponenta". S tem je povedal vse. Bistvo arestanta. In tule spodaj svečkarji še kar nabijajo s primerjavami zasebne kapitalske družbe z STA. Bog daj, da naša država ne bo nikoli odvisna od takšnih "možganskih trustov" in (ne)sposobnjakov, ki se tako "spoznajo" na obligacijsko in gospodarsko pravo. Ko pa uzreš še Urbanijo, te pa itak mine...
Ost1234
14. 12. 2020 20.24
-1
No, sedaj ko so mu odprli lepotilne salone in ga bo frizerka spedenala bo čist v redu punca -- Za Madžara ali pa za kakega domačega frenda ...
mr.poper
14. 12. 2020 19.39
-1
Nismo posegali v STA tako Twitko....temu manjka polovico sporeda takšni ljudje ne bi smeli o ničemer odločat morali pa bi imeti spremljevalca.
Nejeverni Tomažek
14. 12. 2020 18.55
+7
"šivala nekoč je deklica zvezdo, Uroš pa razkril bo to kukavičje gnezdo" - priznajte da mi ne gre tak slabo, to je že skoraj za status in plačane prispevke. Sama misel na to je že delo in prav je, da nekdo to plača. Vsaj prispevke
Bratomil
14. 12. 2020 18.59
-3
Lahko se javiš, da boš temu toqlovodarju lizal zadnjično odprtino, boš mel še plačo, ne samo prispevkov.
Bofur
14. 12. 2020 19.09
-2
Po mojem je Nejeverni :)))) sam Maršal Twito glede na visoko kakovost pesnjenja, ahahahahahahahahahahaha
orcus
14. 12. 2020 18.48
+9
Kaj pa če se tale Urbanija drži tega kar je v tej pogodbi napisano in ima prav?? Kaj pa če je ta gonja na njega izsiljena z strani novinarskih kolegov? Potem boste pač nehali poročat? Morebitno škodo, ki jo delate temu človeku za naprej pa bo potem odgovarjal kdo?? Vsi ki ste pisali članke v taki obliki, da se hitro ustvari negativna slika o njem. Ker po pogodbi, ki je veljavna je treba predložit dokazila kam gre naš denar. Ker agencija pa nikakor noče dat teh podatkov. Ja, meni se zdi da tukaj nekaj ne štima, saj tak organiziran napad novinarjev ni običajen
Bofur
14. 12. 2020 19.11
+1
Hm. Zakon o STA je nad "pogodbo". In Zakon o STA določa, da poslovanje STA nadzira Nadzorni svet STA ...., STA pa enkrat letno poroča Državnemu zbor RS
janez horvat
14. 12. 2020 19.14
+2
Nekdo pa mora izračunati, kaj je primerno financiranje. In to ni nadzorni svet. To je tisti, ki mora dati denar. Zato pa mora dati podatke tisti, ki denar dobi.
DKR
14. 12. 2020 19.21
+4
Zakon o STA pravi tudi : (1) STA zagotavlja jasno, pregledno in primerno ločevanje dejavnosti javne službe in tržnih dejavnosti, vključno z jasnim ločevanjem računovodskih izkazov. (7) Računovodski izkazi morajo vsebovati podrobno poročilo o virih in zneskih vseh prihodkov, ki izhajajo iz opravljanja dejavnosti javne službe in tržnih dejavnosti. (9) STA ne sme iz sredstev, pridobljenih za opravljanje javne službe, financirati tržnih dejavnosti. In to jih močnooooo žuli.
DKR
14. 12. 2020 18.48
+4
Ves ta levaški cirkus samo zato, da se prikrijejo odhodki in pogodbe STA z "posvečenimi medji",..ala Dnevnik, Mladina,.....v bistvu si zgolj kupujejo čas, ker je jasno, da bo država kot 100 % družbenik dobila dostop do VSEH podatkov,ker ima do tega zakonsko pravico. Če ne preko pooblaščenca Ukoma, pa pač preko Vlade. In ko bodo obelodanjeni ti podatki, bo še pestro.
taurus111
14. 12. 2020 18.45
+5
Je že tako, da je potrebno prevetrit vse agencije in nevladnike !
Petur
14. 12. 2020 18.45
+1
tale prosi bogove,da janez s sodstvom ostane tam,kajti sicer?
skorpijon968
14. 12. 2020 18.44
-1
Danes so pa SdS-ovi troli aktivni v pisanju komentarjev in glasovanju...
skorpijon968
14. 12. 2020 18.41
+3
A ta tudi hodi na vlakec v Bruselj?
MucaNeGrize
14. 12. 2020 18.30
-3
Novinarski sindikat Urbanijo prijavil na državno tožilstvo - Pravilno. Končno .
Ejga-Tega
14. 12. 2020 18.32
+3
MucaNeGrize
14. 12. 2020 18.29
-1
Novinarski sindikat Urbanijo prijavil na državno tožilstvo . Pravilno. Končno .
Nejeverni Tomažek
14. 12. 2020 18.27
+4
"Če na božič bo dosti snega zapadlo, se malo lewak bo vsedo na hladno" tota pa je res bla zadnja danes. Podpora vladi ❤️🇸🇮
Ejga-Tega
14. 12. 2020 18.34
+3
Očitno imaš zelo zanesljivo vremensko napoved🤣 Tudi sam si želim snega za božič 👍
Nejeverni Tomažek
14. 12. 2020 18.39
+3
Za naslednjih 18 mesecev je sonce , samo za božič bo vzdušju primerno 😂😂🤣❤️🇸🇮
Bofur
14. 12. 2020 18.22
+4
Za nadzor nad poslovanjem STA je po Zakonu o STA zadolžen .... Nadzorni svet STA. Ne pa "direktor Ukoma Urbanija".
Lumpe?ka
14. 12. 2020 18.17
+3
Mahnič pa Urbanija..... Zanimivi faci.... Hmmmm 🤪🤮
DKR
14. 12. 2020 18.38
+0
Kordiš, Tomić, Golubović,....hhmm, zanimivi osebki.
Bofur
14. 12. 2020 18.17
+4
V demokratični družbi se točno ve, kdo opravlja REVIZIJO poslovanja v gospodarskih družbah ali medijskih hišah. In to niso slavisti, strokovnjaki za slovenski jezik, še manj pa politični nastavljenci vladnih komunikacijskih služb.
kaktusar1
14. 12. 2020 18.09
-3
zdej bele ovce, ku vas je tolk na kupu, se pa lahko zmente za eno orenk party, pa lahko brez madžarov, saj vas je dosti tu...
Nejeverni Tomažek
14. 12. 2020 18.11
+4
Si bullmastife že peljal na sprehod ? Naj hodijo za tabo , da ne bo kakega problema slučajno
Ejga-Tega
14. 12. 2020 18.24
+2
Ejga Kaktusar. Če nas ovc ne bi tolk bilo kot nas je, bi delomrzneži in razni kvazi Zlatko umetniki, nevladniki, svobodni umetniki,..........(dooolg je seznam...tudi STA) jutri 15 v mesecu ostali brez prejemkov
Nejeverni Tomažek
14. 12. 2020 18.27
+1