Slovenija

Komisarka kritično do Janše: okolje za novinarje se poslabšuje

Ljubljana, 09. 12. 2020 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
469

Zaustavitev financiranja STA je še eden v vrsti primerov, ki kažejo na poslabšanje delovnega okolja za novinarje v Sloveniji v zadnjih mesecih, komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović opozarja v pismu premierju Janši. Javni mediji so "bistveni element demokratične družbe", zato poziva premierja naj razveljavi odločitev, ki bi lahko resno ogrozila delovanje STA.

V javnosti še vedno odmeva odločitev vladnega Urada za komuniciranje, da ustavi oziroma zamrzne financiranje Slovenski tiskovni agenciji. Odločitev je naletela na ostre kritike o nadaljevanju vladnega boja proti medijem. 

Zaustavitev financiranja STA odmeva tudi v Evropi. V ponedeljek je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović na premierja Janeza Janšo naslovila pismo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi vladne odločitve ter poziva premierja, naj jo "nemudoma razveljavi". V svojem mandatu komisarka posebno pozornost posveča prav spoštovanju svobode medijev. 

Pismo komisarke za človekove pravice premierju Janši.
Pismo komisarke za človekove pravice premierju Janši. FOTO: 24ur.com

Zaustavitev financiranja STA je eden izmed številnih primerov, ki kažejo na "poslabšanje delovnega okolja za novinarje in medije v Sloveniji v zadnjih mesecih", je razbrati iz pisma, ki smo ga pridobili v uredništvo.   

Leta 1991 ustanovljena STA je tudi v mednarodnem okolju spoštovana agencija, ki "ohranja visoke novinarske standarde in nudi dragoceno javno storitev z zagotavljanjem zanesljivih informacij slovenskemu prebivalstvu". Ker država zagotavlja večji delež financiranja STA, Mijatovićeva v pismu izraža zaskrbljenost, da bo zaustavitev javnega financiranja "resno ogrozila" delovanje agencije. 

Upa, da se premier Janša strinja, da so "dobro financirani in stabilni javni mediji bistveni element demokratične družbe". "Zato vas prijazno naprošam, da s pooblastili, ki jih imate kot premier, zagotovite, da se odločitev o zaustavitvi financiranja STA nemudoma razveljavi"

Pismo bo javno objavljeno v petek, iz urada komisarke pa so ga v ponedeljek naslovili na premierja, ki ima do petka tudi možnost, da se nanj javno odzove.

Služba vlade za zakonodajo: STA je neodvisna ter organizacijsko in finančno samostojna

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je odločitev o zaustavitvi financiranja utemeljeval s trditvami, da direktor STA ni razkril določenih dokumentov, kar pa je Bojan Veselinovič zavrnil, saj da ima pravico v vpogled določenih dokumentov le vlada in ne Ukom. 

Urad vlade za komuniciranje je tako za pravno mnenje, ali lahko pridobi določene informacije od direktorja Slovenske tiskovne agencije na podlagi 512. člena Zakona o gospodarskih družbah, zaprosil Službo vlade za zakonodajo (SVZ). 

Glede zahtevanih podatkov s strani Ukoma se SVZ sklicuje na zakon o gospodarskih družbah, pogodbo o financiranju javne službe, sklenjeno med Ukomom in STA ter zakon o STA.

Glede na vlogo STA in načela, po katerih deluje, vlada od STA ne bi smela zahtevati informacij, katerih podajanje bi lahko krnilo ta načela

Tako uvodoma ugotavlja, da 512. člen zakona o gospodarskih družbah napotuje direktorja, da mora družbenika na njegovo zahtevo nemudoma obvestiti o zadevah družbe ter mu dovoliti vpogled v knjige in spise. Ta pravica se po mnenju SVZ lahko omeji z zakonom. Prav tako sme direktor zavrniti zahteve po informacijah ali vpogledu, če je verjetno, da bi jih družbenik uporabil za namen, ki je v nasprotju z interesi družbe, in bi s tem družbi ali z njo povezani družbi prizadel občutno škodo.

V skladu s 6. členom pogodbe o opravljanju javne službe se STA zavezuje, da bo Ukomu na njegovo zahtevo nemudoma posredovala vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno, pravno, vsebinsko) in z njim sodelovala ter se odzivala na njegove zahteve.

Te določbe po mnenju SVZ omogočajo zahteve Ukoma po pojasnilih o poslovanju, ki so potrebna za to, da država oziroma vlada oziroma Ukom financira STA v ustreznem obsegu, zahteve po informacijah, ki so nujne za izvajanje pogodbe, pa tudi po informacijah, ki se nanašajo na porabo javnofinančnih sredstev.

"Ob upoštevanju popolnoma ohlapne določbe pogodbe bi urad lahko načeloma zahteval tudi ostale podatke in dokumentacijo. Vendar pa je treba biti pri slednjem po mnenju službe pazljiv in zadržan," navaja SVZ. Med razlogi za to previdnost pa navaja, da je vendarle treba po drugi strani "tudi ugotoviti, da je položaj STA nekoliko drugačen od položaja običajnih družb z omejeno odgovornostjo". Z zakonom o STA je namreč "vzpostavljena neodvisnost in samostojnost STA tudi v razmerju do edinega družbenika".

"Zakon tudi zapoveduje, da STA ne sme pod nobenim pogojem upoštevati vplivov in pogledov, ki bi lahko vplivali na točnost, objektivnost ali verodostojnost njenih informacij, in prepoveduje, da bi dejansko ali pravno, postala odvisna od katerekoli ideološke, politične ali ekonomske skupine." 

Zato meni, da glede na vlogo, ki jo ima STA, in glede na načela, po katerih deluje (samostojnosti, ki vključuje tudi finančno samostojnost, neodvisnosti in nepristranskosti), država, vlada oziroma Ukom "od STA ne bi smela zahtevati informacij, katerih podajanje bi lahko krnilo ta načela (npr. zahteva po pojasnilih v zvezi z uredniško politiko, pojasnjevanje, zakaj je agencija sklenila točno določen posel z določeno osebo) ali bi se z njim posegalo v drugo zakonodajo (npr. varstvo osebnih podatkov)".

služba opozarja, da bi morala biti zaustavitev financiranja res skrajna sankcija.
služba opozarja, da bi morala biti zaustavitev financiranja res skrajna sankcija. FOTO: Bobo

STA je neodvisna ter organizacijsko in finančno samostojna

Kot opozarja SVZ, je treba namreč upoštevati, da je STA neodvisna ter organizacijsko in finančno samostojna, zato vlada oziroma urad ne bi smela od STA zahtevati podatkov z razlogom, da se opravlja vsebinski nadzor nad uredniško politiko ali nadzor v smislu primernosti poslovanja STA. Pri vsem tem je treba namreč opozoriti, da vladi ali Ukomu v skladu zakonom o STA ni podeljena pristojnost, da bi sistemsko nadzirala poslovanje STA. Slednje je naloga in pristojnost nadzornega sveta STA, računskega sodišča in revizorjev.

Kdo lahko STA postavi zahtevo po informacijah? 

Glede pridobivanja informacij, ki se tičejo tržne dejavnosti STA, se po mnenju službe uporablja 512. člen zakona o gospodarskih družbah, saj v tem primeru ne gre za izvajanje javne službe in je dejavnost v samem bistvu primerljiva opravljanju dejavnosti običajnih gospodarskih družb.

"Iz zgoraj navedenega tako izhajajo določena razumevanja situacije na načelni ravni, ki pa se jih da uporabiti tudi na konkretni ravni. Ne more pa služba presojati o tem, ali je vsak konkretni podatek, ki ga je urad zahteval, upravičeno zahtevati že iz razloga, ker slednja ne pozna v celoti dejanskega stanja." 

Dodatno je izpostavila tudi vprašanje, kdo lahko STA postavi zahtevo po informacijah. "Če bi se dobesedno držali besedila zakona o STA, je to lahko samo vlada, ki izvršuje pravice edinega družbenika. Še toliko bolj to velja za financiranje tržne dejavnosti, glede česar pogodba molči," je navedla SVZ.

Družbenik lahko informacije zahteva tudi s sodno odločbo. "V primeru nadaljevanja spora med STA in uradom bi veljalo razmisliti, ali se poslužiti tega pravnega sredstva, da se na ustrezni instanci slednji razreši ter s strani pristojnih sodišč pridobi ustrezna avtoritativna razlaga veljavnega pravnega reda za dani primer," predlaga SVZ.

Zaustavitev financiranja bi morala biti res skrajna sankcija 

Glede financiranja STA pa SVZ možno podlago za ustavitev plačevanja po pogodbi vidi v 6. členu pogodbe, če STA krši svojo sodelovalno dolžnost. Vendar služba opozarja, da se lahko v danem primeru "še toliko bolj izpostavi vprašanje, kdo je pristojen za tovrstno ukrepanje". Iz pogodbe res izhaja, da je to Ukom, vendar pa se lahko pojavi očitek, da je takšna rešitev nezakonita, ker v skladu zakonom o STA naloge družbenika izvaja vlada, izpostavlja.

"Po mnenju službe bi v takem sporu med uradom in STA verjetno lahko prišlo tudi do očitka, da je pogodba v delu, ki omogoča ustavitev plačevanja, nezakonita, saj takšne sankcije ne predvideva zakon". Nadalje služba še meni, da bi bilo "utemeljevanje ustavitve izplačil oziroma nesklenitve nove pogodbe z neposredovanjem dokumentacije, ki se nanaša na tržno dejavnost, sporno, saj takšne sankcije ne predvidevata niti zakon niti pogodba, upoštevati pa je treba tudi dejstvo, da je v skladu z zakonom na tem področju vzpostavljeno ločeno računovodstvo dejavnosti".

V vsakem primeru pa služba opozarja, da bi morala biti zaustavitev financiranja res skrajna sankcija. "Upoštevati je namreč treba, da bi imel ukrep lahko za posledico okrnjeno ali zaustavljeno izvajanje javne službe, določene z zakonom, kar bi na drugi strani pomenilo nezakonito stanje," še piše SVZ.

Veselinovič v dopisu poziva vse, naj prekinejo "to nemogoče stanje"

STA je sicer brez plačila za opravljeno delo v oktobru že 14. dan. Direktor STA Bojan Veselinovič je danes na predsednika DZ in DS, Igorja Zorčiča in Alojza Kovšco, člane vlade in vodje poslanskih skupin v DZ naslovil tudi dopis, v katerem poziva vse, ki lahko prekinejo "to nemogoče stanje ob spoštovanju razuma, načel vladavine prava in novinarske avtonomije," naj storijo vse, kar je v njihovi moči, za takojšnjo vnovično vzpostavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija pa je danes na družbenih omrežjih v odzivu na objavo časnika Dnevnik zanikal, da bi Ukom od STA zahteval informacije, katerih podajanje bi lahko krnilo načela samostojnosti in neodvisnosti STA.

Ukom je sicer na STA naslovil 12 dopisov, med drugim z vprašanji o številu intervjujev s pevci iz sveta zabavne glasbe, intervjujev z avtorji ob izdajah cedejev, primerjavi dolžine intervjujev ter zahteval informacije o tržnem delovanju STA ter poimenskem seznamu bruto plač.

Pismo komisarke Sveta Evrope za človekove pravice premierju Janši glede STA
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (469)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mihael Jurak
10. 12. 2020 10.00
-1
Veselinovič naj preneha z lansiranjem neprepričljivih izgovorov in izpolni zahtevo o dostavi poročila. Problem je Veselinovič, ki očitno nekaj prikriva!
zibertmi
10. 12. 2020 09.40
+2
kot izgleda si je sekta tale članek sama naročila.a je jajo že čestital ameriškemu predsedniku.
NA LEVO ni OK
10. 12. 2020 09.20
-1
Kakorkoli in karkoli si kdo misli od tega financiranja STA, in kakorkoli to napihujejo levi mediji, je dejstvo, da če bi bil jaz lastnik neke firme in mi bi mi direktor, ki sem ga jaz postavil v to funkcijo, skrival način poslovanja in mi ne bi oddajal zahtevanih listin, BI ODLETEL V JATO BREZPOSELNIH TAKOJ. Po vrhu pa je še bolje plačan kot najvišji vrh države, ki mu je lastnik firme, kjer vegetira z neodzivnostjo.
TikTak
10. 12. 2020 09.00
-1
ukinit financiranje STA iz bazena davkoplačevalskega denarja. Kdor želi naj prispeva tem preplačanim amaterjem s prostovoljnimi prispevki
mamico_vam...
10. 12. 2020 08.43
+1
Takih novinarjev kot jih imamo, se ne plačuje...sploh....normalno, da jim gre v nos, ko se jim zapirajo pipice....in prav je tako...samo za levico je v novinarstvu zatiranje....
zibertmi
10. 12. 2020 09.37
+3
pojdite na edini kvalitetni portal nora tv v orbanovem lastništvu
TikTak
10. 12. 2020 08.31
+3
take kot je ova Dunja in razne Maksutije, Ćordiće, sitne kriminalce Ličinke in podobne še kar boli, da smo se odcepili leta 1991 in da srote pod JJ ne bodo mogle več živet na naš račun kot bi radi. Ampak spet bi neki več. Očitno bo treba še enkrat razložit posameznikom kje je njihova država
TEDYC
10. 12. 2020 08.30
+10
vse javne agencije morajo obvezno pokazati koliko evrčkov gre kam!!! Javno!
hotchilipoper
10. 12. 2020 08.30
+4
STA ukinit,ker je ne potrebujemo,pa tudi ostalih novinarjev je preveč
zibertmi
10. 12. 2020 08.22
+0
cel svet ,bi ga obsodil,tistih 15 % pa kar v dilirij padajo pri njegovih kurupcijskih potezah.trikrat je vladal trikratni bankrot države,ki so ga morali ostali skupaj z nami pokrpat.kriminalc.ne vem kam ste se na ulicah in spletnih portalih njegovi podporniki poskrili.kot izgleda vas je tudi sram njegovega početja.stvari komentirate in se spodbujate samo na zaprtih skupinah.že davno veste ,da vas zaradi kuharja nihče ne mara.upam ,da se ne razmnožite preveč,potem nam pa res ni pomoči
Pppiikkaa
10. 12. 2020 08.25
+2
Naučite se pisati, vaš prispevek je neberljiv.
TikTak
10. 12. 2020 08.26
-1
TikTak
10. 12. 2020 08.26
-1
zibertmi
10. 12. 2020 08.39
+0
važno da znaš sledit tvojemu kuharjo.edina luč v tvojem tunelu.sam ,da ne padeta v jamo
TikTak
10. 12. 2020 08.58
-2
zibertmi, daleč od tega. Taki kot si ti ste izključno za hobi
zibertmi
10. 12. 2020 09.39
+3
kot izgleda tvoj logotip boš tako kot tvoje ovce eksplodiral
TikTak
10. 12. 2020 08.22
+7
Za mnenje komisarke iz Bosne se pa res ni potrebno kaj veliko sekirat. Svojo državo al karkol že je tista Bosna naj si poštima in bo imela dela za 200 let. Dunja Mijatović ni avtoriteta, tako da je noben ne jemlje resno in to sploh nima smisla objavljat. Enako mnenje tam nekega Maksutija, popolno nepomembnega albanca. V svojih državah imajo razsulo, učijo pa druge. Dejte no
andrejbrezovica
10. 12. 2020 08.14
+2
Javni neodvisni mediji so bistveni element demokratične družbe. Poudarek pa je na neodvisni. Levi javni mediji so, enako kot desni javni mediji, moteč element, ki le deli ljudi in nikakor ne prispevajo k demokraciji. Prej nasprotno. Sta se je jasno pozicionirala. Ampak komisarko njeni viri tega niso povedali. Alu pa si v svoji levi glavi tega ne prizna
ariane68
10. 12. 2020 08.08
+4
Bravo JANŠA začel zapirati pipice za nedelo, ojojjjj zdej pa levaki u luft, ja sprijaznit se je treba da bo treba delat, ustvarjat, če hočemo kaj v želodček dati, ja sej Slovenski rek lepo govori:KDOR NE DELA NAJ TUDI NE JE!!!
NA LEVO ni OK
10. 12. 2020 09.12
-1
Joj men se Zlatko smili, bo moral še kakšen videospot posnet, to je ogromen doprinos družbi. Cela država lažje zadiha, ko gleda zlatkotov izum.
motorist_mb
10. 12. 2020 08.04
+6
Rdeča komisarka ne bluzi!
BenQurer24
09. 12. 2020 21.59
-2
naj jih financira SOROŠ!!!!!
DemokracijaMolka
09. 12. 2020 21.57
+1
... poslušal sem Zlatka, ko je govoril v parlamentu, da ko on pomisli od že dela. No nekaj v temu smislu. Pri nas marsikdo prav lepo živi na račun nas, davkoplačevalcev, kot tudi STA. Pri nas je javna televizija, ampak jo moraš plačevati, prav tako je STA nekako javna, ampak če jo hočeš brati, jo moraš plačevati, no in potem imaš Zlatana, ki dela, ko misli in že samo zaradi tega, ga moramo mi vsi plačevati. Me zanima kdo mu je pa do-plačal za vpitje na državni proslavi, za pozivanje na nenošenje mask, itd? Kdo pa je plačal tudi Dunji? No posredno spet mi preko raznih članarin EU. Vse skupaj je mlatenje prazne slame, ne morem pa mimo misli, zakaj se pa ne govori o drugih ljudeh, ki pa niso nič priviligirani? A samo zato ker niso slišani, ali njihov glas ne šteje nekomu v korist? Vse skupaj prvovrstna blamaža, in če ne drugega, še manj ljudi, ki nasedajo. To je pa tudi navsezadnje tudi prav.
darkokontrabas
09. 12. 2020 21.55
-2
Japk, malo se skuliraj, ker neumnosti trosiš!! Dati denar in ne vedeti, kaj se z njim počne je samo v tunguziji možno!!
Neutrino
09. 12. 2020 21.54
+17
Dvigam visoko v zrak ponosno prsta na obeh rokah za to vlado!!! Ampak ne palca :) :) :)
hotchilipoper
10. 12. 2020 08.30
-1
Kraljm
09. 12. 2020 21.47
+2
Ali je podpisane pogodbe treba spoštovati? Dobil sem občutek, da ne!
Castrum
09. 12. 2020 21.42
+5
Gospa Mijatović se odlično razume z gosdpodom Zgago.....mimogrede...
biggbrader
09. 12. 2020 21.43
-1
deeexit
09. 12. 2020 21.41
-2
Novinar ja... poklic preteklosti.