Slovenija

Ukom: Sodišče je zavrnilo zahtevo STA

Ljubljana, 18. 06. 2021 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladni urad za komuniciranje je sporočil, da je okrožno sodišče v Ljubljani zavrnilo predlog Odvetniške družbe Kozinc & partnerji, ki zastopa Slovensko tiskovno agencijo, za izdajo začasne odredbe, s katero je ta med drugim zahtevala takojšnje plačilo 845.000 evrov, kolikor znaša neizplačano nadomestilo za javno službo od januarja do maja.

Slovenska tiskovna agencija
Slovenska tiskovna agencija FOTO: Bobo

Odvetniška družba je v imenu STA predlagala izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče Ukomu naložilo tudi plačevanje mesečnega nadomestila za opravljanje javne službe v prihodnje, torej od junija do decembra, in sicer v znesku 169.000 evrov mesečno, kolikor znaša nadomestilo v skladu s poslovnim načrtom STA.

Po navedbah Ukoma je sodišče predlog zavrnilo, v obrazložitvi pa med drugim zapisalo, da "z začasno odredbo ni dopustno toženi stranki naložiti enakega plačila, kot ga tožeča stranka uveljavlja s tožbo, saj bi to prejudiciralo odločitev sodišča v zadevi brez potrebne izvedbe kontradiktornega postopka".

Niti vodstvo STA niti pooblaščena odvetniška družba z odločitvijo nista seznanjeni. "Šele ko bomo odločitev sodišča prejeli in jo preučili, jo bomo lahko komentirali. Glede na vse, kar se dogaja v zvezi s financiranjem STA, pa je novica, ki jo je sporočil Ukom, pričakovana," je navedel direktor STA Bojan Veselinovič.

STA že 169 dni opravlja javno službo brez plačila, ki je določeno z zakonom. Vlada je sicer prejšnji teden sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA, ki določa način izvedbe in izračun financiranja STA na podlagi obsega mesečnih storitev, ki jih kot del javne službe od STA zahteva zakon o STA. "V želji, da se uredba začne izvajati nemudoma po svoji uveljavitvi, je Ukom povabil na skupni sestanek tako direktorja STA Bojana Veselinoviča kot tudi člane nadzornega sveta STA," so navedli na Ukomu.

Vodstvo STA bo vabilo preučilo in z odločitvijo seznanilo Ukom in nadzorni svet STA, je navedel Veselinovič.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1955123
19. 06. 2021 15.38
-1
Za vso to SRA------je KRIV direktor STA in ,če ga že zaposleni branijo naj gre STA v maloro
Tago
20. 06. 2021 14.18
+0
So na kongresu socialdemokratske stranke kaj govorili o zatiranju demokracije, večnega, svojega edinega, dosmrtnega predsednika ki žali novinarje, zenske blati s prodajalkami ljubezni, želi samo rno resnico v medijih, tisto njegovo seveda. Sramota zanj in odgovorne institucije v državi s predsednikom, ki je le še upogljiva lutka.
tomazzek
21. 06. 2021 08.13
Presstitutka je bila beseda, ne prostitutka.
malaraja
19. 06. 2021 15.20
+3
Če ni tale Nim mi vseeno kar Uroš Urbanija sam...😆😆😆😆😆😆
malaraja
19. 06. 2021 15.19
+3
Urbanija spet laže, vleče se iz JJ dreka, pa mu ne bo uspelo. Borči je v Bruslju obljubil rešitev za STA pred predsedovanjem. TIK TAK!
bonkintos
19. 06. 2021 10.38
+1
In kje so sedaj levi levnuhi prašek---bofur...in pametna poslanka SLUGA....JA NI JIH POSKRILI V LUKNJE.
zlati70
19. 06. 2021 10.37
+2
STA je tudi na sodišču potegnila kratko! Odvetniška družba je v imenu STA predlagala izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče Ukomu naložilo tudi plačevanje mesečnega nadomestila za opravljanje javne službe v prihodnje, torej od junija do decembra, in sicer v znesku 169.000 evrov mesečno, kolikor znaša nadomestilo v skladu s poslovnim načrtom STA. STA na sodišču potegnila kratko Sodišče je predlog zavrnilo, v obrazložitvi pa med drugim zapisalo, da “z začasno odredbo ni dopustno toženi stranki naložiti enakega plačila, kot ga tožeča stranka uveljavlja s tožbo, saj bi to prejudiciralo odločitev sodišča v zadevi brez potrebne izvedbe kontradiktornega postopka”. Zaenkrat vodstvo STA in pooblaščena odvetniška družba z odločitvijo nista seznanjeni. “Šele ko bomo odločitev sodišča prejeli in jo preučili, jo bomo lahko komentirali. Glede na vse, kar se dogaja v zvezi s financiranjem STA, pa je novica, ki jo je sporočil Ukom, pričakovana,” je navedel direktor STA Bojan Veselinovič. Vlada je sicer minuli teden sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA, ki določa način izvedbe in izračun financiranja STA na podlagi obsega mesečnih storitev, ki jih kot del javne službe od STA zahteva zakon o STA. “V želji, da se uredba začne izvajati nemudoma po svoji uveljavitvi, je Ukom povabil na skupni sestanek tako direktorja STA Bojana Veselinoviča kot tudi člane nadzornega sveta STA,” so navedli na Ukomu. Vodstvo STA naj bi vabilo preučilo in z odločitvijo seznanilo Ukom in nadzorni svet STA. Sage okoli STA očitno še vedno ne bo konec. Bo pa kmalu verjetno zmanjkalo denarja za bajno plačo direktorja Veselinoviča, kar bi bilo glede na višino navsezadnje pošteno!
ni_mi_vse_eno
18. 06. 2021 20.49
+5
Če STA ne izpolnjuje svojih obveznosti, potem je jasno, da država ne bo plačala. Vse skladno z zakonom. Živel zakon in živela demokracija.
ni_mi_vse_eno
18. 06. 2021 20.48
+5
Republika Slovenija, Urad Vlade RS za komuniciranje (UKOM), Gregorčičeva ulica 25, 1000 Ljubljana in in Slovenska tiskovna agencija, d.o.o. (STA)„ Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, sklepata na podlagi 1. alinee prvega odstavka 20. člena Zakona o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTAgen, Uradni list RS. št. 50/2011) Pogodbo št. 81/2019 o opravljanju javne službe ----- 6. člen ----- Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru. da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oz. molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje.
ni_mi_vse_eno
18. 06. 2021 20.46
+3
Zavrnili že 24. 3. 2021, pa nekateri imajo dolge lajtnge, pa jim bolj počasi potegne. Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, Okrožna državna tožilka je zavrgla kazensko ovadbo, ki jo je zoper direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) mag. Uroša Urbanijo podal Sindikat novinarjev Slovenije v zvezi z zaustavitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA).
ni_mi_vse_eno
18. 06. 2021 20.44
+3
Ne morejo drugače kot zavrnit, tak je zakon.
13klu?
18. 06. 2021 21.49
-2
Maš pa dobro sprane možgane in si sigurno član SDS ali njihov podrepnik
ni_mi_vse_eno
18. 06. 2021 21.50
+2
Res jih imaš. Sigurno si član SD ali njihov podrepnik
MiroF
18. 06. 2021 20.40
+4
ali je prevarant, Levičarski prevarant @veselinovic še kar direktor, ali že pakira za Dob ???
kiropraktik
18. 06. 2021 19.55
+7