Slovenija

Ukradene defibrilatorje na Goriškem nadomeščajo z novimi

Nova Gorica, 03. 08. 2021 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ma.Ko., STA
Komentarji
3

Neznanci so pozimi na območju novogoriške mestne občine ukradli več defibrilatorjev. Prebivalci nekaterih krajevnih skupnosti so zdaj dobili nove. Razveselili so se jih v krajih, ki so najbolj oddaljeni od mestnega središča, v Lokovcu, na Lokvah in na Banjšicah, za kar sta poskrbela donatorja.

Februarja letos smo poročali o tatvinah najprej petih defibrilatorjev v občini Brda, nato pa še sedmih v novogoriški občini. Neznanci so omenjene aparate zamenjali oziroma jih nadomestil z drugimi. 

"Takoj ko so se zgodila ta zavržena dejanja, smo se odločili, da bomo skupaj z območnim združenjem Rdečega križa rešili te probleme. Skupaj smo takoj začeli iskati donatorje. Zdi se nam zelo pomembno, da defibrilatorje dobijo vsaj tiste krajevne skupnosti, ki so zelo oddaljene od Nove Gorice, da bi lahko pomagali ljudem in tako mogoče celo reševali življenja," je ob današnji predaji defibrilatorjev dejala podžupanja Mestne občine Nova Gorica Damjana Pavlica.

Nove defibrilatorje so dobile krajevne skupnosti, ki so zelo oddaljene od Nove Gorice (slika je simbolična).
Nove defibrilatorje so dobile krajevne skupnosti, ki so zelo oddaljene od Nove Gorice (slika je simbolična). FOTO: Defibrilator

Na poziv za pomoč pri nakupu se je najprej odzvala novogoriška območna enota Zavarovalnice Triglav, ki je v preteklosti že donirala finančna sredstva za nakup defibrilatorjev, Tokrat je pomagala pri nakupu dveh, za enega pa je prispevalo podjetje CMC Group. Po besedah predsednika območne organizacije Rdečega križa Nova Gorica Aleša Markočiča pa so nove defibrilatorje ob pomoči dobavitelja kupili po zelo ugodni ceni.

Mestna občina Nova Gorica si bo prizadevala nove defibrilatorje namestiti še v krajevnih skupnostih Grgarske Ravne, Ravnica, Gradišče nad Prvačino, Prvačina in Ozeljan. V krajevni skupnosti Čepovan pa so za zamenjavo defibrilatorja že poskrbeli sami.

Policijska postaja Nova Gorica je zaradi tatvin defibrilatorjev zoper neznanega storilca že podala kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo. Pri preiskavi je Policija sodelovala z avstrijskimi in nemškimi varnostnimi organi. Policisti še dodatno zbirajo informacije za izsleditev storilcev, je zagotovil tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorec2
04. 08. 2021 08.51
Je možno postaviti skrito kamero, ko vzameš defibrilator iz omarice prične snemati ali slikati?
proofreader
03. 08. 2021 18.17
+1
Kaj si ti nor, defibrilatorje kradejo.
Apostol1
03. 08. 2021 15.00
+1
Kako pa so zavarovani proti ponovni kraji. Če niso je to bolj kot ne Gorenjska razprodaja " Defibrilatorji za Gorenjca po ugodni ceni , beri zastonj".