Slovenija

Sekretar Volk: Putinu je treba sporočiti, da se ne bomo nikoli vdali

Ljubljana, 24. 02. 2024 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S., STA
Komentarji
0

Ukrajinska skupnost v Sloveniji in veleposlaništvo Ukrajine sta v Ljubljani organizirala shod ob drugi obletnici začetka ruske invazije. Dogodka sta se udeležila tudi slovenska državna sekretarja, ki sta pozvala h koncu vojne. Zbrani so se Sloveniji zahvalili za vso dosedanjo pomoč in prosili za nadaljnjo vojaško podporo ter dodatne sankcije proti Rusiji v prihodnje.

Udeleženci shoda so se zbrali na trgu pred Moderno galerijo, nato pa so se, opremljeni s transparenti in ukrajinskimi zastavami, sprehodili do Kongresnega trga, kjer je potekal uradni del srečanja. Spregovorili so številni Ukrajinci, med drugim veleposlanik Ukrajine v Sloveniji, predvajali pa so tudi video nagovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. 

V imenu premierja Roberta Goloba se je dogodka udeležil državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk, ki je zbrane tudi nagovoril. "V teh dveh letih te barbarske invazije na Ukrajino smo trpeli vsi. Prejeli smo udarce, bili smo ponižani, trpeli smo. Ampak Ukrajina je največ pretrpela. Izgubila je življenja, bila je uničena, pretrpela je aneksijo svojega ozemlja," je povedal Volk. 

Po njegovih besedah je edino sporočilo, ki ga je treba poslati ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, to, da se "nikoli ne bomo vdali". Dodal je, da bo Slovenija vedno stala ob strani Ukrajini. 

Spregovoril je tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Poudaril je, da Slovenija od začetka podpira Ukrajino, saj izhaja iz svoje zgodovinske izkušnje leta 1991."Tudi mi smo bili napadeni z ruskimi tanki, tanki so bili po naših mestih in na mejnih prehodih. Vojna je bila kratka, uspešna in to je omogočilo, da Slovenija postane to, kar danes je: demokratična država."

Dodal je še, da je treba vse pozive za mir, premirje in konec vojne nasloviti na enostaven način: "Te vojne je lahko danes ali jutri konec, če ruski predsednik umakne svojo vojsko iz Ukrajine in vojne ni več. In potem se začnejo pogajanja." 

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran je medtem poudaril prepričanje v zmago Ukrajine, vseeno pa je vse mednarodne partnerje pozval, naj ne prenehajo podpirati države. "Ta obsežna vojna traja že dve leti. Svet sedaj z grozo gleda na to, kako ruski režim uničuje ukrajinska mesta, ubija ukrajinske civiliste, uničuje ukrajinsko kulturo in izvaja genocid nad ukrajinskim narodom. Vsak dan Ukrajina izgublja življenja svojih sinov in hčera, ki se borijo za prihodnost države in svojih otrok," je dejal.

Slovensko-ukrajinsko kulturno in akademsko društvo Slava, PEN Slovenija, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Slovenska matica so danes v Ljubljani obletnico ruske invazije na Ukrajino obeležili tudi z literarnim dogodkom z naslovom 'Smrt ni moja zadnja beseda'.

Ob drugi obletnici vojne pa se je na Prešernovem trgu zbralo tudi okoli 30 podpornikov Gibanja Slovenija proti rusofobiji. Na shodu so pozvali, naj Slovenija nemudoma preneha oboroževati Ukrajino in se usmeri izključno na pošiljanje humanitarne pomoči obema sprtima stranema, naj normalizira diplomatske odnose z Rusijo in odpravi sankcije proti njej ter sprejme korake za diplomatsko posredovanje med sprtima stranema.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja