Slovenija

Ukrajinski begunci pri nas dobijo brezplačno namestitev, turistična taksa pa jim ne uide

Ljubljana, 22. 03. 2022 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po tem, ko smo poročali o tem, kako birokracija otežuje vključevanje Ukrajincev v družbo, se nam je javila bralka, ki je kot sobodajalka prek platforme Airbnb že gostila nekaj družin iz Ukrajine. Nelogično se ji zdi, da mora beguncem zaračunati turistično takso. Na gospodarskem ministrstvu odgovarjajo, da je treba osebe iz Ukrajine obravnavati kot vse ostale, ki prenočijo v namestitvenem obratu.

Da bi nemudoma pomagali beguncem iz Ukrajine, je Slovenija aktivirala zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, ki je začel veljati v četrtek, 10. marca. Njegov namen je osebam, ki so na begu pred vojno, kar najhitreje omogočiti začasno zaščito in bivanje na območju Slovenije. 

Že v ponedeljek smo poročali, kako birokracija otežuje vključevanje Ukrajincev v družbo – otroci v šolah ne razumejo slovenščine, pri tistih, ki bi se radi zaposlili, pa so, na primer težave s priznavanjem izobrazbe, saj Ukrajina ni članica Evropske unije. Notranji minister Aleš Hojs je izrazil upanje, da se ne bomo zdaj spotikali ob birokracijo in beguncem raje omogočili čimprejšnje vključevanje. 

'Na begunce moramo gledati kot na turiste' 

Danes pa se nam je javila bralka, ki je kot sobodajalka že gostila nekaj družin iz Ukrajine. K njej jih je poslala platforma Airbnb, ki beguncem nudi prenočišča v izrednih razmerah. 

Opozorila nas je, da mora beguncem vseeno zaračunati turistično takso. "Zdelo bi se mi povsem logično, da beguncem ne zaračunamo turistične takse, vendar ni tako. Očitno na njih gledamo kot na turiste," je zapisala. 

Ukrajinski begunci
Ukrajinski begunci FOTO: AP

Ko se je pozanimala o tem, kako naj te osebe prijavi v sistem eTurizem AJPES, so na ministrstvu za gospodarski razvoj in turizem pojasnili, da je treba osebe iz Ukrajine pri plačevanju turistične in promocijske takse obravnavati enako kot druge osebe, ki prenočujejo v nastanitvenem obratu skladno s prvim odstavkom 16. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma.  

Dodali so še, da sicer proučujejo možnost oprostitve plačila turistične in promocijske takse za osebe iz Ukrajine, če bodo bivale v nastanitvenih obratih in ne v nastanitvenih centrih na podlagi Zakona o mednarodni zaščiti. 

Z vprašanji o tem, kdaj, če sploh, se obetajo kakšne spremembe pri tem, smo se obrnili tako na ministrstvo kot na vlado. Odgovore še čakamo.

Kakšen je postopek za pridobitev začasne zaščite? 

V napotkih za pomoč Slovenije državljanom Ukrajine na spletni strani vlade sicer piše, da so osebe, ki so v postopkih za priznanje začasne zaščite, oproščene plačevanja taks. Postopek za pridobitev zaščite pa je naslednji: Oseba, ki v času trajanja začasne zaščite ob vstopu v Republiko Slovenijo izjavi, da namerava tukaj zaprositi za začasno zaščito, izpolni vlogo pri Policiji in predloži vsa dokazila, ki jih ima na razpolago in so pomembna za odločanje o tem. Policija mora to brez odlašanja posredovati upravni enoti, na območju katere bo prosilec za začasno zaščito nastanjen. 

Oseba, ki v času trajanja začasne zaščite nezakonito vstopi v Republiko Slovenijo, mora brez odlašanja, najkasneje pa v treh dneh po vstopu v Republiko Slovenijo pri Policiji izpolniti vlogo za začasno zaščito in predložiti vsa dokazila. Enako velja za osebo, ki se že nahaja v Sloveniji, le da vlogo vloži v času zakonitega bivanja. Če je vloga v teh dveh primerih vložena pri Policiji, jo slednja brez odlašanja posreduje upravni enoti, na območju katere je prosilec za začasno zaščito nastanjen. 

Upravna enota nato v skrajšanem ugotovitvenem postopku ugotavlja, ali prosilec izpolnjuje pogoje za pridobitev začasne zaščite. Tistemu, ki mu je zaščita priznana, izda izkaznico, ki velja tudi kot dovoljenje za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji. Izkaznica velja, dokler traja začasna zaščita.

Oseba, ki ji je priznana začasna zaščita, ima poleg pravice do začasnega prebivanja v Republiki Sloveniji tudi pravico do: 
- nastanitve in prehrane v nastanitvenih centrih ali denarne pomoči za zasebno nastanitev,
- zdravstvenega varstva,
- dela,
- izobraževanja,
- denarne pomoči ali žepnine,
- združevanja družine,
- brezplačne pravne pomoči,
- obveščenosti o pravicah in dolžnostih ter do pomoči pri uveljavljanju pravic iz ZZZRO. 

Janković državo pozval k ureditvi statusa ukrajinskih vrtčevskih otrok in njihovih staršev 

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci izrazil veselje, da je devet otrok, ki prihajajo iz Ukrajine, že vključenih v šolanje na Osnovni šoli Livada in so se po njegovih besedah že brez posebnih problemov vključili v šolski proces. Še devet pa jih čaka na vključitev v šolanje. 

Osnovna šola Livada vključuje šolarje 35 različnih narodnosti, je dejal Janković. Na Livadi pri vključitvi šolarjev tujih narodnosti po njegovih besedah posvečajo posebno pozornost tudi znanju tujih jezikov teh šolarjev in razrednemu okolju, kamor jih razporedijo. Zahvalil se je ravnatelju Goranu Popoviću, učiteljem in učiteljicam ter tudi učencem.

Večje probleme imajo po Jankovićevih besedah z vključevanjem vrtčevskih otrok, ki prihajajo iz Ukrajine. Dokler nimajo urejenih dokumentov, bi namreč njihovi starši morali plačevati 100-odsotni strošek plačila vrtca. Zato je državo pozval k ureditvi teh plačil.

Pomoč ukrajinskim sirotam
Pomoč ukrajinskim sirotam FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3