Slovenija

Ukrepi škodljivi za bolnike?

Ljubljana, 29. 04. 2009 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koordinacija zdravniških organizacij varčevalne ukrepe označuje za neizvedljive in škodljive za bolnike. Minister za zdravje vztraja, da temu ni tako.

V koordinaciji zdravniških organizacij so na današnji novinarski konferenci sporočili, da so po njihovem ukrepi za varčevanje, h katerim sta zdravnike pozvala minister za zdravje in generalni direktor ZZZS neizvedljivi in bi bili lahko tudi škodljivi za bolnike. Minister za zdravje Borut Miklavčič vztraja, da predlogi niso na škodo bolnikov.

Zdravstveni minister in generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) sta pred dnevi v pismu izvajalce osnovne zdravstvene dejavnosti pozvala k varčevanju, h kateremu lahko po njunem mnenju svoj delež prispevajo tudi z zmanjšanjem premalo utemeljenega napotovanja pacientov k specialistom in z racionalnejšim predpisovanjem zdravil.

Zdravniki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, ki bi škodili bolnikom. Na fotografiji predsednica Zdravniške zbornice
Zdravniki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, ki bi škodili bolnikom. Na fotografiji predsednica Zdravniške zbornice FOTO: POP TV

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan se je danes odzvala, da soglašajo s potrebo po varčevanju, a ne pri bolnikih. 'Administrativni' ukrepi, ki so predlagani, so po njenih besedah lahko tudi na škodo bolnikom, zdravniki pa jim odločno nasprotujejo. Osnova zdravstvenega sistema je, da je kakovosten in varen, česar pa te administrativne rešitve ne zagotavljajo, je opozorila.

Miklavčič je znova zatrdil, da predlogi in ukrepi, ki so jih pripravili, niso na škodo bolnikov. "Prosimo in predlagamo racionalnost znotraj sistema v korist zavarovancev in pacientov," je poudaril minister.

Pojasnil je, da so predloge pripravili na predlog zdravnikov. "Če me republiški strokovni kolegij opozarja na to, da je sorazmerno pomemben odstotek napotitev na drage diagnostične preiskave nepotreben, potem najbrž imam strokovni argument, da predlagam, da se obseg nepotrebnih napotitev zmanjšuje," je poudaril. Dodal je, da je to dvakrat v korist pacientov in zavarovancev; nepotrebno žarčenje z napravami škodi zdravju, nepotreben strošek pa zmanjšuje obseg sredstev, ki so na razpolago za zdravstvo.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
30. 04. 2009 13.02
ka?ica
30. 04. 2009 09.08
Seveda,na drago diagnosticiranje je treba bolnika poslati ,takrat ko je zanj že prepozno,to je pa že itak tako sedaj v praksi!!!!!!
dr.psiho
30. 04. 2009 08.19
Minister za zdravje je potem takem NEVEDNEŽ.ki ogroža zdravje!!No kaj je v tem novega,če imamo same bike na položajih!!
Darko32
30. 04. 2009 07.50
V zdravstvu se misli varčevati na revežih. Ti pa itak nimajo denarja za iskanje pravice. Zato je to idealna varjanta. Varčevati bi morali pri medicini dela, katera povzroča dodatne stroške zdravstvu. Namreč ugotavlja se, da na področju medicine dela delajo posamezni zdravniki, kateri prikrivajo določene množične pojave, katerih operacije in pregledi pridejo več kot 4000 eur. Pošiljajati pa jih morajo osebni zdravniki. Tako sodelujejo pri t.i. Bonusu in malusu. Ali drugače povedano pri povečanju plačevanja prispevkov za zdravstveno blagajno. Zato naj minister za zdravstvo raje začne pri temeljiti kontroli zdravnikov, kateri delajo kot osebni zdravniki in sočasno kot zdravniki medicine dela. Res je to dobil v paketu ob prevzemu, vendar mora ukrepati na tem področju. Če ne bo ukrepal se bo sesedla zdravstvena blagajna. Prav tako pa je udar na pokojninsko blagajno.
cekson
29. 04. 2009 21.55
Seveda so predlogi Miklavcica , skoda bolnikov, saj Ti revezi nebi smeli k specialistu, ce mu zdravnik to predpise ali priporoca. Miklavcic misli, da stem varcuje. Potem se pa naj Kucan tudi, da v Sloveniji operirat ramo, ne pa da gre v Svico in placa ZZZS! Je to pravicno??????
manco-capac
29. 04. 2009 19.31
Ta gospa res meče slabo luč na zdravniški ceh.
odbogaposlan
29. 04. 2009 18.38
ha,ha,ha. Ta gospa je:PREDSTAVNICA VSEH ZDRAVNIKOV IN ZDRAVNIC! ha,ha, ga,ga, ha. Gospodje zdravniki zamisliti se ..... ha,ha
Pišela
29. 04. 2009 17.42
oja krogla ji more.
gogagoga
29. 04. 2009 17.42
Ta gospa je koristna edino za svojo rit.
Milan Koleznik
29. 04. 2009 17.14
Ne kažite več te ženske,samo napišite članek,kar strese me ko jo vidim,ima se za boga ki ji nihče ne more nič,res ne morem je prebavljati.Hvala
odbogaposlan
29. 04. 2009 17.09
grdavs ne, dobiš SVINJSKO GRIPO1
grdavs
29. 04. 2009 16.34
Zagledaš sliko Predsednice Zdravniške zbornice Slovenije in dobiš prašičjo gripo!
odbogaposlan
29. 04. 2009 16.24
Ta Gordhana je škodljiva za paciente.Prvi