Slovenija

'Ne rešujmo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja'

Ljubljana, 26. 10. 2023 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
126

Zaradi napovedanih izrednih vremenskih razmer je v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Pristojni prebivalce na ogroženih območjih pozivajo, naj bodo pripravljeni in ukrepajo samozaščitno ter naj ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je na novinarski konferenci Agencije za okolje (Arso) ob razglasitvi rdečega alarma za večji del države pojasnil, da je v pripravi odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema. V njej bo zajeto tudi določeno število pripadnikov Slovenske vojske ter priporočilo občinam, da tiste plazove, ki že zdaj ogrožajo objekte ali pomembno infrastrukturo, posebej opazujejo in po potrebi prožijo alarmni sistem.

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite
Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite FOTO: Luka Kotnik

Prebivalce poziva k upoštevanju vseh priporočil in navodil civilne zaščite. Pri tem tipu dogodka, ko v kratkem času pade veliko padavin, so sicer ukrepi zelo omejeni, pravi Šestan. "Če spremljamo radarsko sliko, ta veliko pove, je zelo ažurna in se na tak način da veliko zavarovati," pravi Šestan, ki pa poudarja, da je treba predvsem zavarovati življenja. "Naj poplavi avto, glavno, da ne poplavi šoferja," je še zaključil Šestan.

Tudi Andrej Golob z Agencije RS za okolje (Arso) je prebivalce pozval k samozaščitnemu ravnanju. "Na teh območjih pozivamo prebivalce, da danes izkoristijo za samozaščitne ukrepe. Da umaknejo svoja vozila, vrednejše predmete, in ker gre ponovno za dogodek v nočnem času, je še posebej potrebno biti pripravljen in seveda striktno upoštevati vsa navodila pristojnih služb," je opozoril hidrolog.  

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je opozoril, da je po vsej državi znatno povečana verjetnost proženja zemeljskih plazov. Posebej je opozoril na možno reaktivacijo že poškodovanih območij, ki so bila prizadeta v avgustovskih ujmah. Državljane je pozval, da naj "ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja".

Po besedah direktorice Direkcije za vode Neže Kodre na ogroženih območjih še vedno poteka vzpostavljanje pretočnosti strug in izvajanje ukrepov za zaščito, delo bo potekalo še do popoldneva. Nato pa bodo večino mehanizacije umaknili. Ekipe pa bodo po njenih besedah vso noč v pripravljenosti, če bo treba odpreti kakšno strugo, odmakniti material ali vzpostaviti začasen nasip. Ob tem je Kodre opozorila tudi prebivalce in občine, da je treba umakniti mehanizacijo in material s priobalnih ogroženih območij.

Opozorilo pred zadrževanjem v gozdovih ali ob gozdnem robu

Po besedah direktorja zavoda za gozdove Gregorja Daneva pa so napovedane razmere "za slovenske gozdove eden o najhujših scenarijev". Veter in deževje lahko povzroči nove vetrolome, zato vse obiskovalce poziva, naj od danes zvečer ne hodijo v gozdove, prav tako naj delavci v petek ne delajo v gozdovih. "Še posebej apeliramo na tiste, ki še imajo mehanizacijo v gozdovih, da jo do zvečer umaknejo iz gozdov," je poudaril.

Tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so glede na meteorološke napovedi in opozorila pozvali "tako izvajalce dejavnosti kot tudi kmetovalce oziroma splošno javnost, da najprej zavarujejo svoja življenja in življenja bližnjih"

"Ker močni vetrovi in nalivi v večjem delu države lahko povzročijo tudi vetrolome v gozdovih, velja še opozorilo pred zadrževanjem v gozdovih ali ob gozdnem robu, kjer bi veter lahko podiral drevesa," so zapisali na ministrstvu.

Izpostavili so tudi, da Zavod za gozdove (ZGS) opozarja, da so zaradi poletnih vetrolomov in poplav gozdni sestoji lahko v velikem delu Slovenije manj stabilni. "Razrahljana tla drevesom ne nudijo trdne opore, prav tako je v gozdovih še veliko obviselih dreves po prejšnjih neurjih. Zato naj se izvajalci del v gozdovih, lastniki gozdov in obiskovalci ne zadržujejo v gozdovih ali ob gozdnem robu," so opozorili.

Orkanski veter je avgusta veliko škode povzročil tudi v gozdovih v okolici Čepovana
Orkanski veter je avgusta veliko škode povzročil tudi v gozdovih v okolici Čepovana FOTO: Bralec

Opozarjajo tudi, da je treba poskrbeti tudi za živali, ki naj jih lastniki in skrbniki namestijo v suh prostor, odmaknjen od morebitnih poplavljenih površin. "Živalim je potrebno zagotoviti tudi ustrezno krmo in vodo. V primeru spremembe zdravstvenega stanja živali naj rejci obvestijo svojega veterinarja, v primeru pogina pa pokličejo Veterinarsko-higiensko službo. V kolikor lastniki ne morejo ustrezno poskrbeti za svoje rejne ali hišne živali, naj o tem obvestijo pristojni štab civilne zaščite," so poudarili. 

Previdno v prometu!

Agencija za varnost prometa (AVP) vse voznike opozarja, naj se v izrednih vremenskih razmerah ne odpravljajo na pot, če to ni nujno. Če morate na neodložljivo pot, pa pozivajo k upoštevanju priporočil za vožnjo v takšnih razmerah. 

"Med nalivi ali podobnimi vremenskimi dogodki vozite previdno in hitrost vožnje prilagodite razmeram, tako, da ves čas obvladujete svoje vozilo ter povečajte varnostno razdaljo. Takšne razmere povzročajo slabšo vidljivost, zato je pomembno ohraniti dovolj prostora med vozili. Ostanite zbrani, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona," so opozorili. 

Tudi ob tokratnih izrednih vremenskih razmerah bodo lastnikom vozil odprli parkirne hiše. Iz Mestne občine Koper so sporočili, da bodo omogočili brezplačno parkiranje v parkirnih hišah Belveder in Sonce. Omenjeni parkirni hiši bosta prosto dostopni od danes od 22. ure do jutri do 22. ure.

Voznikom svetujejo, da se izogibajo nenadnim pospeškom, zaviranju ali zavijanju, ter ohranijo nadzor nad vozilom. "Če naenkrat postane zelo temno, poskrbite za vklop svetilk oziroma utripalk v primeru nenadnega zmanjšanja hitrosti, da opozorite vozila za seboj. Če ste takrat na avtocesti, zapustite avtocesto na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.) in poiščite primerno zavetje za vozilo na mestu, kjer je to dovoljeno," so zapisali v AVP. 

Kot pravijo, lahko močan dež in nalivi na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča niso takoj odstranjene. "Prilagodite vožnjo razmeram in predvidevajte (močan veter lahko lomi drevesa, na cesto lahko zanese večje predmete, zabojnike za smeti, ki so na kolesih ...). Upoštevajte vso prometno signalizacijo, tudi spremenljivo prometno signalizacijo," še opozarjajo. 

Prav tako, preden se odpravite na pot, preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. "Če so razmere preveč tvegane, razmislite o tem, da pot preložite za nekaj časa, do izboljšanja razmer," svetujejo. Sicer pa dodajajo, da je v času neurja, neviht in drugih ekstremnih pojavov pomembno, da med vožnjo ostanemo mirni in osredotočeni na vožnjo.

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TO-91
27. 10. 2023 10.24
+0
Zakaj ob vsaki spremembi vremena takšno paničarenje, ljudi strašite z takšnimi napihnjenimi novicami. 🤮🤮🤮
Mišjak
27. 10. 2023 10.33
-1
Teofil
27. 10. 2023 08.24
+3
Zakaj je potrebno da se ob vskem dežju ali vetru oglaša Šestan saj imamo vremenarje ki nas obvestijo o tem.Srečko pa opravlja zelo dobro plačano službo in ni nikakršen heroj kot ga prikazujete
gogi_
27. 10. 2023 08.03
+0
Srecko je pa koncno dal uniformo v cistilnico,no sej jo nima kje umazat.
periot22
26. 10. 2023 21.23
+1
Šestan zaradi takšnih nesposobnezev kot si ti ki samo obljubljate ljudje iz obupa delajo samomore!!!!!!!
Rock n rolling
27. 10. 2023 09.48
+1
Mislim,da je tebi mnogo lažje na kavču ali pa celo v kakšni pisarnici državne ustanove "srebaš" kavico
Noname1216
26. 10. 2023 20.43
+1
Od korone naprej že laže
Sickk 2
26. 10. 2023 20.40
+1
Razn k gre za elito?
Uporabnik1908615
26. 10. 2023 20.21
+5
v vseh strugah rek in potokov, ki so poljavljala bi že dva meseca morali brneti stroji in buldošerji ter z tovornjaki odvažati nakopičen materil ter utrjevati brežine, da podobno ne govorimo o plazovih, ki jih kvazi strokovnjaki samo opazujejo in čakajo, da narava sama dokonča delo
Čmrlek
26. 10. 2023 21.51
-2
Betuul
26. 10. 2023 20.18
-2
G. Šestana predlagam za pogajanje proti vojnim področjem Izrael& Palestina in reševanju življenj v najhujšem! Zelo dober pogajalec bi bil skupaj z Egiptom; Katarjem; OZN in g. Šestan in g. Janša! Predlagajte jih za tja dol! Iz strani VS OZN!
tekač
26. 10. 2023 20.02
+7
Od avgusta dalje je čisto premalo narejeno. Vsaj za Kamniško bistrico sigurno vem. V kolikor bodo še poplave bi morali vsaj občinski funkcionarji odstopiti. Vzrok nezmožnost organiziranja delovnih akcij širokega obsega v daljšem časovnem obdobju. Ljudje ob Kamniški bistrici so pripravljeni delati vendar ni pobude in ne organizacije. Slabo,da slabše ne more biti....
fverdi
27. 10. 2023 08.28
Točno tako, vodstvo občine Kamnik je popolnoma nesposobno oziroma neoperabilno na terenu. Tisto kar se je naredilo na terenu se je pa naredilo prepočasi in slabo. Civilna zaščita se pa samo vozi gor in dol po Kamniku z novimi terenci, naredijo pa nič
SlobodaNE
26. 10. 2023 19.41
-1
Ta je tud Janšev ja 60 plus...
SlobodaNE
26. 10. 2023 19.40
+4
Celo življenje v javnem sektorju kaj hočeš lepšega
Betuul
26. 10. 2023 19.36
+3
g. Šestana bi moral! Povdarjam moral; Golob povišati v častnega ministra za CZ! Poleg vseh novih abrakadabra ministrstev! Je potrebno delovanje v slo ravno na področju; ki ga zastopa g. Šestan
Šac81
26. 10. 2023 18.38
+8
Šestan je tudi lepo plačan.Potem pa itak prostovoljni gasilci vse naredijo,no vojska je pomagala Nemcem po orodje hodit za most.
Spegu
26. 10. 2023 18.52
-2
Šac81
26. 10. 2023 19.28
+3
Pikapokapolonica
27. 10. 2023 14.46
Bi ti tako odgovorno delo opravljal za minimalca?
Uporabnik1908615
26. 10. 2023 18.21
+2
srečko ne modruj preveč, rajši vzemi lopate v roke s svojim nekoristnim štabom in če bi dva lepa meseca že čistili stroge in odvažali plazove, bi bili danes bolj varni in manj oranžni
fverdi
27. 10. 2023 08.30
-1
Točno tako, 2 tedna po poplavah je pa izjavil da je delo za Civilno zaščito sedaj končano. Civilna zaščita se je kot služba spremenila v nekega papirnatega tigra, kjer zaposleni vlečejo lepe plače na terenu jih pa ni nikjer oziroma tisto kar počnejo na terenu je brezveze (postavljanje tabel, šotorov, ...)
Bolcn
26. 10. 2023 18.02
+3
Sam otresat znajo pa solde vlečt. Če bi imel količkaj sistem na nivoju bi vse take in podobne naravne katastrofe lahko vsaj omilil, če ne preprečil. Pa ne...dnar gre za vse nepomembne bedastoče, pa vmes še malo zgine po žepih takih, ki v normalnem sistemu ne bi centa zaslužil. Pol smo pa tam...
ap100
26. 10. 2023 17.47
+4
a hočejo doseči da cela slovenija ne bo ponoči spala s takimi izjavami
Uporabnik1908615
26. 10. 2023 16.23
+4
srečko, dovolj bo nakladanja, lopate v roke in struge ter plazove čistit
haad
26. 10. 2023 18.36
+1
A sploh veš kaj je CZ in kako deluje?očitno nimaš pojma.
bandit1
26. 10. 2023 16.17
+6
Pojdi v Jablanico kjer stanuješ s službenim avtom in si piši kilometrino kot do sedaj in vleči plačo samo ne laži.
Vladimir.Krutov
26. 10. 2023 16.06
+2
Šestan daj idi v penzijo....res si sluz od sluzi....kaj je s posočjem in ostalimi katastrofami.....vlečeš plačo da te kap.....še na tekmi si poziral kot lipicanec.....ljudje pa sedaj pozabljeni od države....
BundyCrocodile
26. 10. 2023 16.05
+6
Veste kaj dragi veljaki. V sanacijo in obnovo smo zmetali vse do zadnjega centa in atoma moči in če nas tokrat še enkrat splakne ali odplakne, ker vaši strokovnjaki v treh mesecih niso uspeli naredit enega nasipa, mi dvignemo roke in gremo raje skupaj z reko u bm kot da bom državo prosjačil za miloščino. Na srečo zadnje poplave niso vzele veliko življenj, te pa jih znajo posredno če ne direktno pa molite, da do tega ne pride, ker boste stroka nosili velik del odgovornosti. 3 mesece ste debatirali in si ogledovali rečne struge namesto da bi pljunili v roke in nekaj naredili. Kar je delal narod je obnovljeno. Kar je delala država je vse zapuščeno. Včeraj je lepo rekla ena gospa pri podpisu za gotovino. Za vas smo insekti. Sram bi vas moralo, vse, od županov, stroke do slehernega politika. Mislite, da ste nad bogom, pozabljate pa, da vas mi plačujemo in ko narod ne bo imel več penezov boste tudi vi siromaki. Nasipe naredite takoj, ker že včeraj je bilo prepozno! Denarja pa prek teče, če boste le nehali krast....
Čmrlek
26. 10. 2023 21.52