Slovenija

Katere prodajalne bodo odprte, kako bo vozil avtobus in poslovale banke?

Ljubljana, 31. 03. 2021 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
79

11 dni zaprtja države, 11 dni dodatnih omejevalnih ukrepov in 11 dni, da skupno zamejimo širjenje novega koronavirusa. V tem času bo javni potniški promet obratoval po počitniškem voznem redu, banke bodo večinoma poslovale po nespremenjenem oz. običajnem urniku, odprte pa bodo tudi določene prodajalne, pod pogojem, da se zaposleni enkrat tedensko testirajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mateja Logar o vnovičnem  zaprtju
    02:57
    Iz 24UR: Mateja Logar o vnovičnem zaprtju
  • Iz 24UR: Ponovno zaprtje lokalov
    02:46
    Iz 24UR: Ponovno zaprtje lokalov
  • Iz 24UR: Pred novim zaprtjem države
    02:41
    Iz 24UR: Pred novim zaprtjem države
  • Iz SVETA: Nasveti za prijetnih 11 dni
    02:42
    Iz SVETA: Nasveti za prijetnih 11 dni
  • Iz SVETA: Mehurčki
    03:56
    Iz SVETA: Mehurčki

Vlada z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki velja od 1. do 11. aprila, znova uvaja strožje ukrepe in krajša seznam izjem, ki lahko ponujajo in prodajajo blago neposredno potrošnikom.

Poleg lekarn, bencinskih servisov in pošt, ki poslujejo brez pogoja testa, lahko prodajo blaga neposredno potrošnikom, ob pogoju testiranja zaposlenih, izvajajo le:  

- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno higieno in čiščenje, vendar v teh prodajalnah ni dovoljeno prodajati oblačil in obutve,

- prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki,

- vrtnarije, drevesnice, cvetličarne in program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,

- kmetijske prodajalne,

- tržnice (brez oblačil in obutve),

- prodajalne s tehničnim blagom,

- trafike in kioski za prodajo časopisov in revij. 

Odprte bodo tudi cvetličarne, pod pogojem, da se zaposleni enkrat tedensko testirajo.
Odprte bodo tudi cvetličarne, pod pogojem, da se zaposleni enkrat tedensko testirajo. FOTO: Shutterstock

Spremenjen vozni red javnega potniškega prometa

Z jutrišnjim dnem začne zaradi ukrepov za omejevanje širjenja virusa veljati nov vozni red za avtobusni in železniški javni potniški promet.

Potniški promet Slovenskih železnic je zaradi vladne zaostritve interventnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in prehodom na šolanje na daljavo od 1. do 11. aprila trenutnim razmeram prilagodil vozni red, to je vozni red, ki velja v času šolskih počitnic. Enako velja za javni avtobusni potniški promet.

Vozniki v javnem potniškem prometu, spremljevalno osebje v železniškem prometu in taksisti se morajo najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom. Izjema so tisti, ki so bili cepljeni ali pa so covid-19 že preboleli.

Večina poslovalnic bank in hranilnic bo v času 'lockdowna' poslovala po nespremenjenem urniku

Združenje bank Slovenije (ZBS) je sporočilo, da bodo poslovalnice bank v prvih 11 dneh aprila po večini poslovale po nespremenjenem urniku. "Dostop do večine bančnih storitev bo torej v tem času nemoten."

"Izjeme glede delovnega časa so lahko posamične poslovalnice, zato strankam predlagamo, da to pred obiskom poslovalnice preverijo na spletni strani banke ali hranilnice, preko elektronske banke ali s klicem v kontaktni center," so zapisali v združenju in izpostavili še, naj stranke poslovalnice obiščejo le v nujnih primerih.

V NLB so povedali, da bodo poslovalnice delovale po rednem urniku. "Izjeme so NLB poslovalnice UKC, Ikea in E.Leclerc, ki jih bomo iz preventivnih zdravstvenih razlogov v tem času zaprli. Do nadaljnjega je zaradi preventivnih zdravstvenih razlogov zaprta tudi NLB Poslovalnica Litija, stranke pa so preusmerjene v NLB Poslovalnico Zagorje," so navedli. Njihova mobilna poslovalnica v tem času ne bo obiskovala krajev po Sloveniji.

Poslovalnice Nove KBM bodo strankam na voljo kot običajno. "Kljub temu stranke prosimo, da morebitne spremembe delovnih časov poslovalnic pred obiskom še preverijo na naši spletni strani, v spletni banki ali s klicem v kontaktni center. Strankam tudi svetujemo, da za opravljanje bančnih storitev še naprej v čim večji meri uporabljajo digitalne poti," so zapisali.

Banke bodo nemoteno obratovale, pri ZBS pozivajo k preudarnemu obisku poslovalnic.
Banke bodo nemoteno obratovale, pri ZBS pozivajo k preudarnemu obisku poslovalnic. FOTO: Dreamstime

V Unicredit banki Slovenije so dejali, da za zdaj ne načrtujejo sprememb delovnika niti zapiranja posameznih poslovalnic. Isto so napovedali v SKB. "V primeru podaljševanja ukrepov pa bomo primorani reagirati glede na število kadra v poslovalnicah," so dodali.

Tudi Gorenjska banka ne načrtuje sprememb delovnih časov poslovalnic. Nespremenjeni bodo ostali delovni časi v podružnicah banke Sberbank, so povedali v obeh bankah.

Poslovalnice Addiko banke bodo odprte od ponedeljka do petka z izjemo poslovalnic Šiška in BTC v Ljubljani ter poslovalnice v Kočevju. Poslovalnici Šiška in BTC bosta zaprti od danes do predvidoma 12. aprila, poslovalnica v Kočevju pa od 1. aprila do predvidoma do 12. aprila, so navedli.

Poslovalnice Deželne banke Slovenije bodo načeloma vse delovale po običajnem urniku. Če bi zaradi višje sile bili primorani kakšno začasno zapreti, pa bodo stranke o tem obvestili na spletni strani.

Pri ZBS so dodali, da svetujejo, da poslovalnice obiščete le v nujnih primerih in da za opravljanje bančnih storitev še naprej v čim večji meri uporabljate digitalne poti oz. spletne in mobilne banke, bankomate in po potrebi tudi kontaktne centre bank ter hranilnic. V primeru obiska poslovalnice pa je treba dosledno upoštevati preventivne zdravstvene ukrepe in napotke.

Organiziranje dela na domu

Ker se je delo na domu izkazalo kot zelo učinkovit ukrep z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu delavcev in za preprečevanje širjenja okužb, je Ministrstvo za javno upravo znova spomnilo na ključne informacije in usmeritve glede organiziranja dela na domu.

Delodajalec je dolžan o nameravanem organiziranju dela na domu obvestiti Inšpektorat za delo, preden delavec začne z delom na domu. Kot delo na domu šteje delo, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri, ki so zunaj delovnih prostorov delodajalca. Za delo na domu šteje tudi delo na daljavo, ki ga delavec opravlja z uporabo informacijske tehnologije. 

Pristojni so pozvali tudi k delu od doma.
Pristojni so pozvali tudi k delu od doma. FOTO: Shutterstock

Če delodajalec ne obvesti inšpektorata za delo o nameravanem organiziranju dela na domu, je za to predpisana globa, prav tako je z vidika opravljanja dela na domu predvidena sankcija v primerih kršitev zagotavljanja varnih delovnih pogojev. Če je delo na domu škodljivo ali obstaja nevarnost, da postane škodljivo za delavce ali za življenjsko in delovno okolje, lahko inšpektor za delo prepove delo na domu. 

MJU je spomnil, da delodajalci, ki so vpisani v Poslovni register Slovenije, morajo obvezno poslati obvestila o organiziranju dela na domu preko portala Slovenske poslovne točke SPOT.

V obvestilu mora delodajalec navesti:

- podatke o delodajalcu (naziv, naslov, matično številko in dejavnost, ki jo opravlja),

- podatke o delavcih, ki bodo opravljali delo na domu (osebno ime, naziv delovnega mesta oziroma vrsto dela, s kratkim opisom dela, ki ga bo opravljal delavec, delovna sredstva in delovno opremo, ki jo bo delavec uporabljal, predvideno obdobje trajanja in predvideni delež delovnega časa opravljanja dela na domu),

- opredeli morebitna tveganja za varnost in zdravje delavca pri opravljanju dela na domu. 

Če želi delodajalec hkrati prijaviti obsežnejši seznam delavcev, je na portalu SPOT ob vlogi na voljo excelova predloga, ki jo izpolni in jo ob oddaje pripne k vlogi. "Delodajalcem, ki so letos že obvestili Inšpektorat za delo o organiziranju dela na domu, in se obdobje, na katero se je nanašalo obvestilo, še ni izteklo, prav tako se ni spremenil seznam delavcev, ki bodo opravljali delo na domu, ni treba znova poslati obvestila o delu na domu," so sporočili iz MJU.

Novo obvestilo o nameravanem organiziranju dela na domu mora delodajalec poslati samo za delavce, ki bodo opravljali delo na domu, ali če je že poteklo obdobje, za katero je delodajalec napovedal delo na domu. "Delodajalcem svetujemo, da v obvestilo vnesejo podatke za daljše časovno obdobje, tako da jim ne bo treba obrazca izpolnjevati vsak teden."

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
01. 04. 2021 10.20
+1
Jaz maske zunaj NIKOLI jo moram nositi v sluzbi na vrocini 8 ur in vec!!!!!!!!!!
Mirii
01. 04. 2021 10.10
hotchilipoper
01. 04. 2021 09.30
+0
Maske na prostem ob tem vremenu,pa sej niso normalni
Trembalajek
31. 03. 2021 21.59
Vseslovenska podpora Janezovemu pohodu od vladne palače do Muzeja slovenske osamosvojitve, kamor on tudi sodi kot muzejski eksponat.
tarzan13
31. 03. 2021 21.58
+1
tole je kr neki , večina nas bo delalo ..nevem na katerem planetu bodo omejitve
Covid 19 2021
31. 03. 2021 21.50
+2
Ali ima JJ ključ od parlamenta. Zaklene ga lahko do leta 2050.
btbslo
31. 03. 2021 21.48
+5
To ni noben lockdown - halo
tarzan13
31. 03. 2021 21.59
+1
Huggo
31. 03. 2021 21.47
+4
Zaprite vse ovce ene
blazter
31. 03. 2021 21.47
+1
Namesto spodnjic grem po planice....,
blazter
31. 03. 2021 21.46
Pa no, jaz se lahko sam peljem v službo je luksuz, gospod mi odpre vrata.......
tinitoni
31. 03. 2021 21.45
+1
Avtobusni prevozi bojo zopet sami sebi namen.
neobremenjen
31. 03. 2021 21.45
No, do danes je bilo 8 PKP jev. V niti enem od njih javni usluzbenci niso dobili NIČ. Tudi tisti ne, ki imajo minimalno plačo, kaj šele dve, kar je bila meja za pomoč zaposlenim v gospodarstvu. Če si bo tvoj šef letos kupil nov avto, za to ne bodo krivi zaposleni v javni upravi.
putanesca
31. 03. 2021 21.43
+5
Zdaj bi mogl avioni rikvec letet, če so lani naprej.
Dmg. 0
31. 03. 2021 21.46
Trumpovo darilo, od Bidena bodo pa s polno oborožitvijo🥴
rcarlos
31. 03. 2021 21.41
+3
Kolk js vem, nas dobrih 300 normalno dela na jutranji izmeni v firmi tk da nwm kaj bo jutri v povezavi s tem lockdownom bolj varnega za nas? :D
putanesca
31. 03. 2021 21.40
+3
Vrtce so ustanovili zato, da lahko starši hodijo v službe. Tole zdaj je pa en jajc od jajca, vse skup en kr€t€nizem, ki ne pelje nikamor. Prišel pa bo čas za nas, samo zdržat mormo, pol bo pa, upam, pokal.
artaja
31. 03. 2021 21.39
+1
Lockdown.. Zajezitev virusa. In kaj bo po 11ih dneh? Bo 11 dni nardilo več kot prej v enem letu? Par dni bo zdej kao malo okužb, pol po 11ih dneh spet ful naraslo število, da si mislimo kko je lockdown 'pomagal' ... Da ne bo na koncu ta lockdown trajal 11 tednov, ker se št. okužb ne zmanjšuje 'dovolj' (čeprav so rekli da ne bodo 'podaljševali', ma jim ne verjamem več nič)
ljubiteljživali
31. 03. 2021 21.45
Mal poslušaj, kaj govorijo...Po 11. dneh je semafor. In takrat bomo ne rdeči, ampak črni. Že od jutri smo v rdeči fazi, se pravi s soboto se morajo zapreti vse prodajalne nad 400 m2 in še marsikaj drugega...Kar se zdaj z najhujšim lockdownom ne...Nerad uporabljam izraze naših južnih sosedov, ampak tole "bruka".
Dmg. 0
31. 03. 2021 21.51
Popravek, v rdeči smo že danes 47,7 meja je pa na 47,6🥴
Joakim
31. 03. 2021 21.36
+2
To da zapirajo vrtce in šole in s tem ne omogočijo varstva zaposlenim staršem je hudo kršenje človekovih pravic. Za to bi v normalni družbi ta vlada morala biti kazensko preganjana. Upam, da bodo odgovorni za to kdaj odgovarjali in kakšen dan sedeli na Dobu, kjer jim je že zdavnaj mesto.
Dmg. 0
31. 03. 2021 21.35
+2
V Zagrebu je pa začasna “gradonačelnica” po hitrem postopku razpustila njihov”stožer”,ki je odredil maske zunaj in preklicala odredbo🤨
Gsmm
31. 03. 2021 21.35
+5
Vlada je za začetek lockdowna izbrala prvi april. To pove vse o resnosti ukrepa.
medzimurac
31. 03. 2021 21.33
+2
Ma zaprite vse da bo mir