Slovenija

Umaški ribič: Hrvaška policija nam je svetovala, naj še naprej lovimo do sredinske črte v Piranskem zalivu

Ljubljana / Zagreb / Piran / Umag, 28. 12. 2017 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Umaški ribič trdi, da jim je hrvaška policija svetovala, naj nadaljujejo običajno delo v Piranskem zalivu in še naprej lovijo do sredinske črte v zalivu. Prav tako naj bi jim zagotovili, da jih bodo zaščitili pred slovensko policijo. Hrvaško zunanje ministrstvo pa je medtem v luči slovenske napovedi implementacije arbitražne sodbe pozvalo slovenske državne organe, naj se izogibajo incidentom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Krizni sestanek v Umagu
    04:10
    Iz 24UR: Krizni sestanek v Umagu
  • Iz 24UR: Medsosedsko zaostrovanje komentiral tudi Stanislav Zore
    01:59
    Iz 24UR: Medsosedsko zaostrovanje komentiral tudi Stanislav Zore

Hrvaška policija je danes hrvaškim ribičem svetovala, naj po 29. decembru nadaljujejo običajno delo v Piranskem zalivu v Umagu, je povedal umaški ribič Daniele Kolec. Kot je dodal, je hrvaška policija ribičem dejala, naj lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu ter da jih bodo zaščitili pred slovensko policijo, če bo potrebno.

Tudi veteran hrvaške diplomacije in nekdanji hrvaški veleposlanik v Ljubljani Ivica Maštruko sodržavljane Hrvate opozarja: "Obnašate se kot noj, ki tišči svojo glavo v pesek. Arbitražna sodba, ne glede na to kaj si Hrvati mislijo o njej, je dejstvo, obstaja in ji ne morete ubežati."

"Policija nam je dejala, da lahko še naprej delamo do sredinske črte kot običajno vsak dan ter da bodo oni opravljali svoje delo in nas zaščitili," je povedal Kolec, ki je član združenja ribičev Mare Croaticum. Potrdil je, da je bilo na današnjem srečanju s policijo približno 25 hrvaških ribičev.

Kolec je še povedal, da je policija svetovala ribičem, naj sami ne "delajo težav" ter naj se izogibajo provokacijam in incidentom. Ocenil je, da so slovenski policisti tudi danes provocirali, ko so "z brzostrelkami skočili na ladjo dveh hrvaških ribičev".

Hrvaški ribiči so na posvet s policijo odšli, da bi izvedeli, kako ravnati, ker so "ljudje nekoliko živčni" glede napovedi Slovenije, da bo po 29. decembru uveljavila mejo na morju.
Hrvaški ribiči so na posvet s policijo odšli, da bi izvedeli, kako ravnati, ker so "ljudje nekoliko živčni" glede napovedi Slovenije, da bo po 29. decembru uveljavila mejo na morju. FOTO: Damjan Žibert

Kot je dodal, so hrvaški ribiči danes šli na posvetovanje s policijo, da bi izvedeli, kako ravnati, ker so "ljudje nekoliko živčni" glede napovedi Slovenije, da bo po 29. decembru uveljavila mejo na morju v skladu z arbitražno razsodbo, ki jo Hrvaška zavrača. Arbitražno sodišče je določilo približno tri četrtine Piranskega zaliva Sloveniji.

Hrvaška policija je potrdila, da so imeli redno srečanje z ribiči, niso pa želeli potrditi, da so svetovali ribičem, kako naj se obnašajo v Piranskem zalivu.

Kolec je tudi dejal, da je na nedavnem srečanju s slovenskimi kolegi iz Pirana znova predlagal kondominij v Piranskem zalivu. Povedal je tudi, da nasprotuje izvajanju ribiškega dela sporazuma o maloobmejnemu prometu in sodelovanju, ki slovenskim ribičem omogoča ribolov do Vrsarja na Hrvaškem.

Hrvaška policija je potrdila, da so imeli redno srečanje z ribiči, niso pa želeli potrditi, da so svetovali ribičem, kako naj se obnašajo v Piranskem zalivu. Na vprašanje hrvaškega uredništva regionalne televizije N1, ali bodo v petek okrepili nadzor v Piranskem zalivu, so v policijski upravi hrvaške Istre odgovorili, da bodo ravnali v skladu z običajnimi dnevnimi dejavnostmi.

Hrvaška z noto pozvala Slovenijo, naj se vzdrži enostranskih potez

Hrvaško zunanje ministrstvo pa je danes v luči slovenske napovedi implementacije arbitražne sodbe pozvalo slovenske državne organe, naj se izogibajo incidentom.

V diplomatski noti, ki so jo poslali slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu, so pozvali Slovenijo, naj ostane zavezana mirnemu reševanju odprtih vprašanj, kot se spodobi za dve sosednji državi članici EU in zveze Nato. Obenem so opozorili, da bi bile enostranske poteze oziroma ukrepi, s katerimi bi poskusili spremeniti stanje na terenu v škodo Hrvaške, nesprejemljive.

"Vsaka takšna poteza je nesprejemljiva. Ukrepi, ki bi vključevali tudi grožnje s silo ali izvajanje sile bodo v skladu z listino Združenih narodov huda kršitev mednarodnega prava," so zapisali v sporočilu za javnost, ki je objavljeno na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva.

Izrazili so tudi pričakovanje, da se bo Slovenija, predvsem v interesu prebivalcev obeh držav, ki živijo ob meji, vzdržala delovanja, ki bi lahko povzročilo incidente in po nepotrebnem povečalo napetosti.

Ministrstvo je v sporočilu še zapisalo, da je izvajanje arbitražnih odločitev "popolnoma prepuščeno prostovoljnemu izvajanju in dogovoru med strankama v sporu". Dodali so, da je bila Hrvaška "popolnoma jasna" v svojih sporočilih, da ne more sprejeti arbitražne odločbe in je ne bo izvajala.

Hrvaška je izrazila pripravljenost za neposreden dogovor o rešitvi spora o meji.
Hrvaška je izrazila pripravljenost za neposreden dogovor o rešitvi spora o meji. FOTO: POP TV

Izrazili so tudi pripravljenost, da v neposrednem dialogu s Slovenijo uredijo "še vedno odprto vprašanje meje". Zapisali so še, da je Hrvaška za to predlagala ustrezen pravni okvir in se je pripravljena pogajati o končni mejni črti, ki bo v interesu obeh držav in njunih prebivalcev.

Slovenijo so prav tako pozvali, naj svoje delovanje usmeri v iskanje konstruktivne in obojestransko sprejemljive rešitve za vprašanje meje med državama.

Zore o arbitražni odločbi: Odločitve sodišč je treba spoštovati

Odločitve sodišč je treba spoštovati, pa je glede arbitražne odločbe danes novinarjem dejal ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Dodal je, da je "dejstvo, da včasih kake rešitve ali izpolnitve določb sodnih instanc potrebujejo čas, ker moramo ljudje dozoreti, da uresničimo tisto, kar so sodišča določila".

Ob robu predstavitve papeževe poslanice ob svetovnem dnevu miru je Zore v odgovoru na novinarsko vprašanje še poudaril, da "smo zavezani pravičnosti, ki jo vzpostavljamo tudi preko sodišč, kadar drugače ne znamo".

Ob tem je spomnil, da smo se Slovenci za reševanje spora o meji s Hrvaško z arbitražo odločili na referendumu, kar pomeni, da se je izrazila ljudska volja.

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore poudarja, da "smo zavezani pravičnosti, ki jo vzpostavljamo tudi preko sodišč, kadar drugače ne znamo".
Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore poudarja, da "smo zavezani pravičnosti, ki jo vzpostavljamo tudi preko sodišč, kadar drugače ne znamo". FOTO: POP TV

V petek se sicer izteče šestmesečni rok, v katerem sta morali Slovenija in Hrvaška sprejeti vse potrebne ukrepe za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča, ki je določilo potek meje med državama. Slovenija je svoj del naloge opravila, Hrvaška pa arbitražno razsodbo še naprej zavrača.

Premier Miro Cerar je v sredo poudaril, da je implementacija arbitražne razsodbe mednarodna obveznost Slovenije in Hrvaške in ne nekaj, o čemer bi se lahko odločali, ali bomo udejanjili ali ne. Slovenija pred začetkom implementacije arbitražne razsodbe poudarja, da si bo prizadevala preprečiti morebitne incidente ob meji, zlasti na morju.

KOMENTARJI (426)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
29. 12. 2017 08.54
Hrvaška dvoličnost , za javnost so obljube o mirnem sožitju in prijateljstvu , v ozadju pa hujskanje k incidentom in negiranje mednarodnega prava in javno danih obljub !
mallonge
29. 12. 2017 08.45
-1
Ne pravo, pač pa pravne diverzije so vodilo obeh udbofilnih držav Slovenije in Hrvaške.
Vakcinar
29. 12. 2017 08.22
+1
Torej pošiljamo ribiče v vojno ??
SDS_je_poden
29. 12. 2017 08.45
+2
Ja, ustanovili bomo taktično ribiško bojno skupino.
HorstWiesel
29. 12. 2017 08.13
+1
Ma s temi katoliki hrvati so zmer neke težave
gulmor
29. 12. 2017 08.03
Se kregajo za tistih par sardelic, ki še dosežejo Piranski zaliv...
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.58
+6
bral sem tudi izjavo Putina, da si bosta z ZDA razdelila balkan
JApajaDAja
28. 12. 2017 22.55
+7
usa za bih planira dayton 2, računa na Urvacko podporo (Urcegovina)....bojijo se putinovega vpliva.....se dogaja na balkanu, a ne?!
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.53
+16
A smo Slovenci???? pejmo 30.12. v Piran ??? ajd, pa da vas vidim tam...
scorpion777
28. 12. 2017 22.53
+4
Številka: 003-02 / 13 - 0003 Datum: 4. 2. 2013 Na podlagi drugega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah (Uradni list RS, št. 113/03 - uradno prečiščeno besedilo 20-06- ZNOMCMO, 76/08, 108/09 in 80/10- ZUTD) in 112. člena Poslovnika državnega zbora (Uradni list RS št. 92/07 - uradno prečiščeno besedilo in 105/10) je Državni zbor Republike Slovenije na svoji seji dne 4. 2. 2013 sprejel naslednji SKLEP v zvezi z opredelitvijo Državnega zbora do dopolnitve Predloga memoranduma Republike Slovenije v zadevi arbitraže po Arbitražnem sporazumu med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, podpisanim 4. novembra 2009, z izhodišči kot so opisana v prilogi 1A Državni zbor predlaga Vladi Republike Slovenije, da na arbitražno sodišče pošlje Memorandum Republike Slovenije v zadevi arbitraže po Arbitražnem sporazumu med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, kot je pripravljen s strani Ministrstva za zunanje zadeve v sodelovanju z odvetniško ekipo. * * * Republika Slovenija izjavlja, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem (stik Slovenije z odprtim morjem), torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991. Republika Slovenija bo kakršnokoli odločitev arbitražnega sodišča, ki ne bo zagotovila ozemeljskega stika teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem v skladu s točko b prvega odstavka 3. člena in točko b 4. člena Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, ki zagotavlja uresničitev vitalnega interesa Republike Slovenije, štela kot odločitev ultra vires (v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča). Jakob Presečnik, podpredsednik
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.46
+30
Plenković namerno hujska ribiče ker si želi incidente...hočejo pol bosne pa tudi srbe nonstop provocirajo spomnite se incidenta na stadionu...
JApajaDAja
28. 12. 2017 22.56
+16
Borut Stari
28. 12. 2017 22.46
+36
Ni problema. Vse aretirati zaradi ilegalnega prestopa meje.. Povsem legalen postopek obmejne policije. Če prestopijo mejo aretirati tudi uniformirane in oborožene policiste zaradi nepooblaščenega prehoda meje z oborožitvijo. Tako kot so to naredili Madžari 2015 ob prehajanju migrantov, Aretacija z zaplembo orožja. Navadne policiste je treba zamenjati s specialci in protiteroristično enoto, ki so za to primerno usposobljeni. Se spomnite ko je Janša poslal specialne enote v Hotizo? Hitro so Hrvati pospravili svoje krpice. Problem je v tem, da Cerar ni Janša.
BUONcaffee
28. 12. 2017 22.53
+12
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.54
+13
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.56
-14
to že jaz dolgo govorim..JJ bil bil pravi za take zadeve je le vojak
JApajaDAja
28. 12. 2017 22.57
+19
SDS_je_poden
29. 12. 2017 08.48
+1
JJ se je za tiste dogodke pri Hotizi dogovarjal z Hrvati. Ne mislit, da je bila to zgolj enostranska poteza.
BUONcaffee
28. 12. 2017 22.41
+11
Jaz Cerarju ne verjamem čisto nič, Kohlu pa še manj. Upam, da ko bom upokojenec, da Kohla ne bo več v politiki sicer bom velik revež.
krtofl
28. 12. 2017 22.43
+8
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.52
+4
ne em če boš...tele politiki se kar vlečejo... oni imajo kontr bonificirane... morajo bit do smrti tam....v politiki....sori admin....malo serjem...
BUONcaffee
28. 12. 2017 22.38
+3
Itak Cerar nima kaj za izgubit. Kakorkoli bo sprožil konflikt in tožbo se bodo z tem drugi ukvarjali, ker na volitvah ne bo glasov niti za parlament. Kohel pa itak taktično iz ozadja daja navodila Cerarju kaj naj počne, na koncu pa o tem ne bo vedel nič.
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.42
+5
Cerar je šolnik... zakaj misliš da popusti vedno ko Sindikalist izsiljuje.. gre nazaj v šolstvo za dost boljši denar k si ga kdaj koli videl....
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.43
+9
BUONcaffee
28. 12. 2017 22.44
+4
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.45
+8
Lahko se tukaj še pre...vamo.... Cmerar se bo zaposlil, skupaj s Šmukljem sta si naredila osnovo.....kaj češ...nima j...jc....
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.47
+7
On ima službo...garantirano na Ekonomskem faksu... Vprašaj se...a jo ti imaš....
BUONcaffee
28. 12. 2017 22.50
mastaflash
28. 12. 2017 22.38
+11
eu mora zasciti svoje meje..jutri bo ena od clanic posegla v suverenost druge..ve se katera
gcek
28. 12. 2017 22.38
+24
Ne hodite jim na morje tako jih kaznujte jast ne hodim več na Hrvaško obalo ,ko jih j e so še druge destinacije lp.
Prototip
28. 12. 2017 22.42
-5
Pa dobr,jast tega ne jemljem tako osebno,ker mi življenja ne bo krojilo nekaj nasposobnih politikov na obeh straneh,,,,,ko se uležem avgusta pod moj borovček na pagu,,mi visi za politike in ostalo so dr go,,,kaznuješ pa v glavnem sebe,,,če verjameš v pravljice,,
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.45
+3
tako je..ni narava kriva, če politika nima pameti..pa tudi ljudje se ne ubadajo z piranskim zalivom imajo svojih problemov zadosti..
Prototip
28. 12. 2017 22.31
+30
Ne vem zakaj taka panika in hitenje,ko pridemo pač do vključevanja kockastih v oecd in schengen,jim ne bomo mogli zagotoviti podpore,ker se pač nočejo in ne morejo držati dogovorjenih norm,,,,pa naj jim bog pomaga,saj ga imajo nad svojo vlado,,,,
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.33
+14
naša vlada je že prejela žuganje iz Bruslja, da jih ne bi slučajno ovirali..da nam ne pride na pamet...ti pravim ,da vse nekaj smrdi to
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.36
+5
A ti osebno verjameš... Poudarek na osebno..... verjameš, da naš predstavnik ne bo spet pokleknil???? jaz ne verjamem....
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.39
+11
Odgovor Hrvatov vemo že zdaj....je jasno....Ali smo mi kot Evropa sposobni zadržat to reakcijo, pa Hrvate odpikat...naj se še enih 10 let spet borijo za...pridruženo, ne polnopravno članstvo...
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.27
+13
Ni point SLO -HR... point je EU -HR...ker baje smo v EU polnopravni...in ko je ogroženo ozemlje EU...polnopravno skličemo pomoč...vojsko če je treba...lahko tudi NATO.... a ni...?????
JApajaDAja
28. 12. 2017 22.32
+13
Animal_Pump
28. 12. 2017 22.43
+7
V Avstro ogrski je bilo tako...tukaj dvomim, da bo.
SLO-SURVIVAL
28. 12. 2017 22.27
+11
naši politiki so brez hrbtenice, bebčki, ki se jim vsi smejijo, le kdo jih bo jemal resno, poglejte samo erjavca, cmerkota itd...hrvati bodo naredili po svoje, mi se bomo bunili in pošiljali protesne note v zagreb, bruselj bo zasedal, mi pa bomo spet šli na morje na hrvaško, saj je pri nas predrago....psi lajajo, karavana gre dalje
vertex
28. 12. 2017 22.28
+11
Pojdi v zaliv in pokażi hrvatom svojo hrbtenico
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.32
+3
vertex@ če boš ti, jaz bo tudi....ne skrbi...veliko je besed...dejanja pa pokažejo kakšen si človek...lahko me sovražiš...ampak tam te bom branil, ko da si mi največji prijatelj...
SLO-SURVIVAL
28. 12. 2017 22.45
+0
mi je vseeno kdo ima ta košček morja, jaz od tega ne bom imel nič
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.22
+25
mene vse skupaj moti to, da EU še niti 1x ni pritisnila na HR, da morajo spoštovati odločitev arbitražnega sodišča?? ali smo mi manj vredna članica EU..??zakaj Trump ne pritisne na HR in jim pove kar jim gre?? meni to vseskupaj nekaj smrdi...
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.25
+11
v skrajnem primeru je potrebno mejo z HR enostavno zapret saj kontrola na meji ni možna saj se ne ve kje je...to je to
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.25
+14
BUONcaffee
28. 12. 2017 22.33
+6
kurcvasgleda01@ Točno tako, enako meni. Samo, če boš pisal to na forumu te bodo eni zmerjali da si Hrvatek in podobno. Očitno verjamejo Cerarju in Erjavcu, katera govorita o neki Evropski komisiji, katera nas podpira in pritiska na Hrvate. Bojim se, da se bo stvar zaključila kot pralni stroj. Plačali pa bomo mi davkoplačevalci.
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.22
+1
Sploh debatiramo tukaj.... Oprosti CAFFE@: S tem, ko je bila dana pobuda za EU Sodišče da odloči o arbitraži meje med SLO( EU) in HR, sta se obe strani, se previ SLO ( EU) in HR strinjali daje odločitev EU Sodišča zavezujoča... ker pa R Hr končna odločitev ni všeč se bunijo...
Uporabnik960530
28. 12. 2017 22.24
+2
Sori... ampak še vedno, verjetno niti naša vlada, da ne razume, da je tu določanje meje sploh ne Slovenije...med EU in HR....
kurcvasgleda01
28. 12. 2017 22.36
+5
prvo je to naša meja šele potem šengenska....