Slovenija

Umazani posli v Vzajemni?

Ljubljana, 23. 06. 2009 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker jim nov zakon omejuje možnost zbiranja pooblastil za skupščino, vodstvo Vzajemne k temu sili kar naše družinske člane, je skupina zaposlenih napisala v javnem pismu. Uprava obtožbe zanika.

Vzajemna večino premij zbere iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, pri katerih se prek sistema izravnalne sheme izravnavajo stroški med zavarovalnicami zaradi različne strukture zavarovancev po starosti in spolu.
Vzajemna večino premij zbere iz dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, pri katerih se prek sistema izravnalne sheme izravnavajo stroški med zavarovalnicami zaradi različne strukture zavarovancev po starosti in spolu. FOTO: Kanal A

Skupina zaposlenih v Vzajemni v javnem pismu opozarja na nepravilnosti, ki se dogajajo v največji slovenski zdravstveni zavarovalnici. V pismu, naslovljenem na predsednika vlade Boruta Pahorja, ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, predstavnike političnih strank, medije in druge javne osebnosti, prosijo za pomoč.

Vzajemna in njeni zaposleni po noveli zakona o zavarovalništvu ne smejo več zbirati pooblastil za skupščino, zato nas vodilni zdaj silijo, da to počenjajo kar naši družinski člani in povezana podjetja. Iz javnega pisma

V javnem pismu upravi Vzajemne očitajo številne nepravilnosti, ki naj bi jih izvajala uprava zavarovalnice in z njimi povezane interesne organizacije in osebe. Med drugim se po navedbah iz pisma uprava z vodstvi in sindikati velikih slovenskih podjetij, kjer so zaposleni tudi zavarovanci Vzajemne, dogovarja o organiziranem zbiranju pooblastil za skupščino Vzajemne. Za pooblastila ponujajo tudi plačilo, je navedeno v pismu.

Kot pišejo, vodstvo zavarovalnice "kar tekmuje", kako bi izigralo novelo zakona, ki jo je minuli teden za ureditev načina zbiranja pooblastil za skupščino Vzajemne sprejel državni zbor. "Vzajemna in njeni zaposleni po noveli zakona o zavarovalništvu ne smejo več zbirati pooblastil za skupščino, zato nas vodilni zdaj silijo, da to počenjajo kar naši družinski člani in povezana podjetja," v pismu Pahorju navajajo zaposleni Vzajemne.

Ob tem navajajo, da so bili v zadnjem času iz službe za informacijsko tehnologijo zavarovalnice "načrtno zbrani in več kot dvakrat odtujeni podatki zavarovancev Vzajemne", ki naj bi služili "aktivnemu zbiranju pooblastil za glasovanje na skupščinah Vzajemne".

Napadi in protinapadi

Preprečite nezakonita početja predsednika uprave Boštjana Averja, člana uprave Davorja Hvale, prokutista Franca Henigmana in nekdanjega člana uprave Petra Pustatičnika! Zaustavite manipuliranje z glasovalnimi pravicami in omogočite, da člani Vzajemne legitimno glasujejo na skupščini zavarovalnice po lastnem prepričanju in v interesu zavarovancev. Iz javnega pisma

Opozarjajo, da je "razkol v vodstvu Vzajemne" tekmovanje med člani le še razplamtelo. "Odstavljeni član uprave Peter Pustatičnik preko skupščine pripravlja povračilni napad na predsednika uprave Boštjana Averja. V spor med bivšima kolegoma se je vključil tudi minister za zdravje Borut Miklavčič in se postavil v bran Pustatičniku, čeprav gre vedno za isti cilj: kako nelegitimno prevzeti Vzajemno," poudarjajo.

"Preprečite nezakonita početja predsednika uprave Boštjana Averja, člana uprave Davorja Hvale, prokutista Franca Henigmana in nekdanjega člana uprave Petra Pustatičnika! Zaustavite manipuliranje z glasovalnimi pravicami in omogočite, da člani Vzajemne legitimno glasujejo na skupščini zavarovalnice po lastnem prepričanju in v interesu zavarovancev," so v javnem pismu zapisali zaposleni Vzajemne. Navedli so, da so podpisniki pisma svoja imena deponirali v delavski pisarni na centrali Vzajemne v Ljubljani.

Uprava obtožbe zanika

Uprava Vzajemne je zanikala vse zapisane navedbe, med drugim tudi to, da bi se z vodstvi in sindikati velikih slovenskih podjetij dogovarjala o organiziranem zbiranju pooblastil za skupščino Vzajemne in da naj bi za to ponujala plačilo. Prav tako zanikajo, da naj bi k zbiranju podpisov silili družinske člane zaposlenih in povezana podjetja. Iz službe za informacijsko tehnologijo zavarovalnice niso bili odtujeni podatki, ki bi bili namenjeni zbiranju pooblastil za glasovanje na skupščini, dodajajo.

Podpisnike javnega pisma uprava vabi na srečanje, na katerem bi se osebno in z dokazi pogovorili o domnevnih nezakonitih dejanjih, ki naj bi se dogajale v družbi. Uprava družbe je "prepričana, da bo to veliko bolj učinkovito kot neosnovano obtoževanje prek medijev", so zapisali v odgovoru.

Kje so podpisi?

Zaposleni so navedli, da so podpisniki pisma svoja imena deponirali v delavski pisarni na centrali Vzajemne v Ljubljani. Uprava to zanika. Poudarjajo namreč, da na centrali Vzajemne takšna pisarna ne obstaja, s pismom pa nista seznanjena ne sindikat Vzajemne ne svet delavcev.

Nesoglasja v upravi Vzajemne

Maja letos je nadzorni svet Vzajemne razrešil člana uprave zavarovalnice Petra Pustatičnika. V upravo družbe so nadzorniki imenovali Davorja Hvalo in Matjaža Petriča. Nesoglasja med predsednikom uprave Boštjanom Averjem in Pustatičnikom so se pred tem vlekla že nekaj mesecev, vrelišče pa so dosegla na zadnji skupščini, ko je Pustatičnik poskušal doseči Averjevo zamenjavo.

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je največja slovenska zdravstvena zavarovalnica, pri kateri ima dopolnilna zdravstvena zavarovanja sklenjeno preko 900.000 zavarovancev. Leto 2007 je končala s šest milijoni evrov čistega dobička, lansko leto pa s 609.000 evri izgube.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
23. 06. 2009 19.55
Odkar so na vrhu Golubič, Kresalova in Pahor je vse posvinjano..
AK-47
23. 06. 2009 19.47
Vzajemna je ena navadna mafijska združba.
Buena Vita
23. 06. 2009 19.39
tožijo jih veliko, morali bi državljani tožit vzajemno,ker so bili nategnjeni,in protiustavno prisiljeni v združbo katera jih izkorišča,ne daje nič,le bele recepte
Buena Vita
23. 06. 2009 19.39
tožijo jih veliko, morali bi državljani tožit vzajemno,ker so bili nategnjeni,in protiustavno prisiljeni v združbo katera jih izkorišča,ne daje nič,le bele recepte
Uporabnik215111
23. 06. 2009 18.53
Vzajemna??? Pokvarjena ustanova do konca. Jaz sem prekinil zavarovanje pa so mi še 2 leti pošiljali položnice, čeprav sem pogodbo prekinil ustno in pisno, ter jih o tem nekajkrat obvestil. Zdaj me pa tožijo!!!!
petdan
23. 06. 2009 18.05
Saj je že dolgo časa znano, da je Vzajemna "Zlata jama" za razne mlade "managerje", ki še niso nikjer bili prav blizu korita. Ko sem videl v medijih kako zapravljajo težko prislužen denar ubogih ljudi za razna sponzorstva, sem kar odšel lepo z dodatnim zavarovanjem k Triglavu.
dolzvlado115
23. 06. 2009 17.18
bo vrla kresalka poslala kakšno ovadbo.
Milan Koleznik
23. 06. 2009 17.17
za nepravilnosti vzajemne vemo vsi Slovenci in marsikaj drugega vemo a ne moremo nič,veliki so mafija mali pa podložniki,tako je za mene v Sloveniji.
segi
23. 06. 2009 16.53
NE. Ne verjamem. To se ne dogaja. Mi smo ja v EU!
Vesela deklica
23. 06. 2009 16.51
gnojnica je priplavala na vrh. Še malo in šla bo preko roba.
dimci
23. 06. 2009 16.49
Za tiste ki ne vedo.. Za vsako leto, ko niste zavarovani z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem, plačate 3% višjo premijo (zakon iz leta 2006), za vsako leto ko imaste sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje (po letu 2006) vam pripada 0% popusta.. HVALA VLADI J.J. IN VLADAVINI SDS-a.. pa tolčite po Pahorčku.....
laksi
23. 06. 2009 16.16
golobi(či) so se razmnožili
Buena Vita
23. 06. 2009 15.02
kje so komunjare,tam čistih in transparentnih poslov ni,,,,,kr,poglejte koliki nastavljajo lonce,in dokler vse lonce brez dna naliješ,je slovenski narod in bos in gol potem pa rdečkarji govorijo o revoluciji malček manj naj kradejo,pa bo svet prebogat,,,v krajah so rdečkarji v totalni prednosti,koliko so rdeči pokradli,ne more nihče več--nben sistem