Slovenija

Je človek, ki poje živega netopirja, res umetnik?

Ljubljana, 12. 09. 2020 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
514

Kaj je umetnost in kje se konča? Zagotovo gre za vprašanje, ki ima milijon odgovorov, saj je umetnost kot pojav zagotovo subjektivna. Ne moremo je definirati, saj gre za stvar interpretacije, a se s tem vprašanjem kljub temu ukvarjamo že od začetka časa. Znova se je pojavilo, ko je Rus Petr Davidčenko pred Državnim zborom pojedel živega netopirja ...

Že Platon je govoril o umetnosti, in sicer kot o posnemanju oziroma imitaciji (mimesis) – dolgo je veljalo, da je umetnost reprezentacija oziroma replikacija nečesa, kar je lepo oziroma pomembno. Tam nekje do konca osemnajstega stoletja je bila vrednost umetniškega dela prav v tem, kako dobro je to posnemalo svoj subjekt. 

Šele v dvajsetem stoletju je umetnost začela postajati bolj abstraktna, v njenem imenu pa so ljudje storili in počeli že marsikaj. Ta 'marsikaj' zagotovo vključuje tudi nedavni performans (po besedah mnogih pa javno mučenje živali) Rusa Petra Davidčenka, ki v Sloveniji gostuje pri Društvu za sodobno kulturo Fotopub. Spomnimo, Davidčenko je v torek pred Državnim zborom pojedel živega netopirja. Pri tem je treba omeniti tudi, da je pri nas mučenje živali kaznivo dejanje, netopirji pa so zaščitena vrsta, ki jih ne smemo jemati iz narave. 

Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. 341. člen Kazenskega zakonika (KZ-1)

Govorili smo z Davidčenkom, pa tudi z vodjo Fotopuba, Dušanom Josipom Smodejem. Ruski umetnik (čeprav temu poimenovanju mnogi nasprotujejo) pravi, da obtožbe o mučenju živali popolnoma razume, v isti sapi pa dodaja, da je bila osnovna ideja njegovega performansa spregledana. 

"Videl sem vpliv pandemije covida-19 na Evropo, bil sem v Franciji in Italiji, državah, ki ju je koronavirus hudo prizadel. Ob tem sem videl, kako 'big pharma' podjetja profitirajo na tej krizi, koliko denarja bodo dobila od vlad – računajo za cepiva, ki sploh še niso proizvedena, ki sploh ne delujejo. Na primer, pred nekaj dnevi so ustavili tretjo fazo testiranja cepiva, ker je eden izmed sodelujočih huje zbolel," je Davidčenko začel razlago o tem, kaj je za njegovim projektom. Sam je prepričan, da so cepiva, ki so izdelana iz popolnoma sintetičnih materialov, slaba za ljudi, zato se v drugem delu svojega projekta skupaj s prostovoljci ukvarja tudi z izdelavo lastnega, 'naravnega cepiva'. 

Rus si želi proizvesti svoje cepivo.
Rus si želi proizvesti svoje cepivo. FOTO: Fotopub

Kot je povedal, je na začetku pandemije, ko je bil še v Franciji, huje zbolel, imel je vse simptome covida-19, a se ni mogel testirati in zdraviti. "Nisem imel druge izbire, kot da grem v gore, kjer sem pojedel belega netopirja. Imel sem vročino in druge simptome, po tem pa so izginili," je dejal. 

Performans, kot ga imenuje sam, je pred Državnim zborom izvedel zato, ker "tudi naša vlada investira v cepivo, prav tako ima AstraZeneca pri nas podružnico". Njegov namen je, pravi Davidčenko, da ponudi alternativno rešitev, saj si "ne želi, da bi velike korporacije profitirale na trpljenju ljudi". Prepričan je, da bo cepivo na voljo samo tistim, ki si to lahko privoščijo, pri tem pa "bo pozabljeno na ljudi, manjšine"

'Akt je zagotovo izredno kruto dejanje, a ima sporočilo'

Kot pravi vodja Fotopuba Smodej, kjer Davidčenko gostuje, ga je k nam povabil ravno zaradi vprašanja, kje se umetnost začne in kje se konča, kje je meja med znanostjo in umetnostjo, pa tudi larpurlatizmom na eni in umetniški nagnjenosti k energetski ter finančni neučinkovitosti na drugi strani.  

Definicija iz SSKJ:

Larpurlartízem -zma m (ī) nazor, da je funkcija umetnosti samo estetska, ne pa tudi družbena;

 

Gre za umetnost zaradi umetnosti. 

"Začel sem se zanimati za to, kako ustvarjati umetnost na tak način, da ne ustvarjamo blaznega primanjkljaja, ta projekt pa mi je zanimiv, ker prehaja neke okvirje in v umetnost vpleta znanstveno raziskovanje," razlaga Smodej. Vstopanje umetnosti v družbo je tisto, kar mu daje neko vrednost, doda. 

"Po mojem mnenju je lahko vsako umetniško delo na tak način provokativno in uporabi družbeno nesprejemljive metode, če je njegov vpliv dovolj močan. Ta akt je zagotovo izredno kruto dejanje in ne moremo mimo tega, da bi ga obsojali, a ima sporočilo – začnemo lahko razmišljati o tem, ali cilj upravičuje sredstva. Načelo proporcionalnosti ima tako v umetnosti kot v pravu zelo veliko vrednost," nam pove direktor Društva za sodobno kulturo Fotopub v pogovoru malo po tem, ko so jih obiskali kriminalisti in veterinarska inšpekcija, saj performans obravnavajo na podlagi 341. člena KZ-1.

Smodej je povedal, da so po performansu doživeli javni linč, a da se je sporočilo izgubilo. "Smisel projekta ni mučenje živali, v nadaljevanju bomo razložili tudi performans pred DZ," je napovedal. 

Davidčenko je ob tem še dodal, da predvsem kozmetična in farmacevtska podjetja svoja testiranja opravljajo na živalih. "Ne verjamem, da živali preživijo ta testiranja, a s tem se nihče ne ukvarja," je izpostavil. 

Rušenje starih meja in tega, kar je umetnost nekoč bila

O tem, ali je to performans ali ne, ali gre pri Rusu za umetnost ali ne, smo govorili tudi z red. prof. dr. Miho Javornikom s Filozofske fakultete, kjer poučuje na oddelku za slavistiko, sicer pa je specialist za rusko književnost. 

"Jaz mislim, da se to začenja v začetku 20. stoletja – konceptualizem oziroma ready-made umetnost. Takrat je Duchamp (op. p. Marcel Duchamp) v muzej postavil fontano, ki je bila pravzaprav pisoar. S tem se v avantgardi začne razlikovanje med tem, kaj je in kaj ni umetnost," uvodoma razloži prof. Javornik. 

Kasneje se to širi v čas sedemdesetih, osemdesetih let, ko se v Sovjetski zvezi (kasneje Rusiji) začne pojavljati konceptualizem. "Gre za koncept rušenja stare meje, stare umetnosti – v tem primeru socrealizma – in diskreditiranje vsega, kar je nekoč bila umetnost," razloži novo smer. Več avtorjev v člankih govori o tem, kako je umetnost samo tisto, kar je v muzejih, galerijah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ta primer ni osamljen," reče o Davidčenku. "V osemdesetih letih smo imeli Olega Kulika, ki je samega sebe predstavljal kot psa, ob tem pa je tudi grizel naokoli kot pes. To predstavlja diskreditacijo umetnosti; če ne razumejo umetnika, bo ta 'kontra' temu tudi grizel," navede primer. Performansa Davidčenka ne opredeljuje kot umetnost; Javornik pravi, da gre za ekscesno prakso znotraj nekih umetnostnih kritik, ki so relevantne oziroma so v muzejih in galerijah. "Tudi v galerijah je lahko danes marsikaj razstavljeno, vse pa je stvar marketinga, ki danes določa, kaj umetnost je," za konec še pove profesor. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (514)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EnKandidatDosmrtniMandat
13. 09. 2020 15.04
+2
Umetnost je tudi, da zapornik, komunist v 5 mesecih naredi rekordno luknjo v proračunu in zadolži državo veliko bolj kot maršal Tito.
riss
13. 09. 2020 13.11
+5
Kaj pravi Svetlana, "umetnica", prejemnica penzije za posebne zasluge (kakšne že?). A ji je všeč živi netopir v ustih izpirjenca. A je to performans, umetnost, za akademski nasliv ali samo za penzijo za posebne dosežke. Komunisti, drago bi vas plačal, kdor bi prvič slišal za vas!
pepe bolcev
13. 09. 2020 13.01
-5
Evo! 514 komentar! Vec kot so jih vsi clanki o umentosti skupaj naknfali na tem portalu! Bravo! Koncno se govori o umetnosti! In folk se sprasuje kaj je sploh umetnost in kaj ni. Odlicno! Je pa zalostno kaj je potrebno naredit, da se folk malo zbudi. Podobno kot tista Simona, ki je te deset let v vrhu slovenske dramatike, ampak folk jo pozna po prerezani zastavi. Sploh ne vejo kako ji je ime, kaj dela itd. Super se enkrat!
pepe bolcev
13. 09. 2020 12.55
-8
Tip zasluzi presernovo nagrado! Ker strokovnjaki za umetnost sirom slovenije debatirajo o umetnosti! Bravo! Se vec takih!
pepe bolcev
13. 09. 2020 12.48
-5
A dolina sentflorijanska se kar preganja umetnika Petra?
Adnan Dzaferovic
13. 09. 2020 12.05
+3
Oprostite, samo jaz nemorem razumeti kakšno je to društvo sploh kje se takšnega nekaj vpraša.
METKA102
13. 09. 2020 09.46
+11
Kulturniki se pritožujejo za vsakoletno zmanjševanje dohodkov iz proračuna za kulturo. Prav kulturniki bi morali biti prvi, ki bi se zoperstavili takim 'kulturnim dogodkom'. Državljani si takih umetnikov in njihovih predstav res ne želimo, kaj šele da bi bili plačani iz naših davkoplačevalskih dajatev.
to_mi_delaj
13. 09. 2020 08.41
+13
Rus je samo sporočil: jaz nisem normalen.
cekinar
13. 09. 2020 09.28
-3
bossairer
13. 09. 2020 08.24
+8
Vi se hecate? Najprej objavljate "umetnik pojedel živega netopirja", čez par dni pa članek "a je človek res umetnik"...dajte se prej vsaj malo pozanimat, preden pišete članke, na tak način namerno zavajate in razdvajate narod
hotchilipoper
13. 09. 2020 08.13
+13
Med umetnostjo in norostjo je tanka črta
unclub
13. 09. 2020 08.26
+8
ni_mi_vse_eno
12. 09. 2020 21.58
+16
Če je umetnost dojenje psa, potem je umetnost tudi prehranjevanje z netopirjem. Vse odvisno od vašega pogleda na svet. Osebno mislim, da ti mora umetnost prikazovati nekaj lepega, te dvigovati, ti sporočiti. Veliko bolj je umetnost playboy, kot zgoraj omenjena primera.
EEgon
12. 09. 2020 21.55
+11
Za LEVAKE je on umetnik. Enako kot skrunitev državne himne, zastave, predcednika. A je kdo že kaj zvedel Ali bo res reper Zlatko dobitnik Prešernove nagrade za kulturo?
Holobček
12. 09. 2020 21.52
+28
Še kurji drek naj poje da bo dosegel nirvano
?ebula
12. 09. 2020 21.50
+18
Je medij, ki nam že dva dni kaže tega kvazi umetnika res medij?
piu
12. 09. 2020 21.50
+10
Vseh vrst lewakov se najde........
KladivoSi
12. 09. 2020 21.42
+15
Pri nas morda res, kje drugje bi dobil diagnozo in terapijo.
zjolah
12. 09. 2020 21.40
+12
Ce je to umetnost potem so pa umetniki tega kova skregani z PRAVO umetnostjo
muceli
12. 09. 2020 21.22
+17
Omenjenemu "gospodu umetniku" svetujem malce predrugačen performans. Namesto da golta žive netopirje in je pri tem umetniškem "izlivu" narobe razumljen naj izvede performans z levom ali krokodilom. Naj ga le te živali živega dajo v gobec ali pogoltnejo. Definitivno bo tak njegov performans bil deležen krepko večjega odziva. Pa živalskim udeležencem njegovega podviga bo tudi bolj prijetno.
Betuul
12. 09. 2020 21.20
+8
Kaj takega slo državni zbor nebi smel dovoliti , zavoljo vseh nas državljanov. Je to reklama kaj bomo jedli ? In kje so bili policisti na kojnih
grumf
12. 09. 2020 21.01
-13
Ljudje, tale tip netopirja sploh ni pojedel, samo v usta ga je dal. Angažirana je kompletna družba in vse institucije. V novicah je vsak dan. Samo čestitamo mu lahko, ker je več kot očitno dosegel svoj namen.
EEgon
12. 09. 2020 21.57
+3