Slovenija

Na MOL stanovalcem očitajo, da so 'pripadniki strank, ki nasprotujejo prenovi'

Ljubljana, 03. 01. 2019 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Civilna pobuda za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki je sporočila, da je investitor podal izjavo o umiku svoje vloge iz postopka. Joca Pečečnika, ki je bil glavni investitor prenove, smo želeli povprašati za pojasnila, a ni bil dosegljiv. Na Arsu so potrdili, da so 21. 12. dobili zahtevo o umiku vloge iz postopka za pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obnove stadiona ne bo?
    03:12
    Iz 24UR: Obnove stadiona ne bo?
  • Iz SVETA: Se Pečečnik umika iz projekta Plečnikov stadion?
    01:53
    Iz SVETA: Se Pečečnik umika iz projekta Plečnikov stadion?
  • Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o umiku Joca Pečečnika
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o umiku Joca Pečečnika
  • Iz 24UR ZVEČER: Obnova stadiona
    04:41
    Iz 24UR ZVEČER: Obnova stadiona

"Glede na dosedanji interes javnosti za projekt Bežigrajski športni park (projekt, ki naj bi se gradil na območju Plečnikovega stadiona) vam sporočam, da so bili stranski udeleženci v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja obveščeni, da je investitor podal izjavo o umiku svoje vloge iz postopka," so v Civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki zapisali v sporočilu za javnost. 

Informacijo smo preverili tudi na Agenciji RS za okolje (Arso), kjer so nam potrdili, da so 21.12.2018 dobili zahtevo o umiku vloge iz postopka za pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Investitor ni pojasnil svoje odločitve o umiku. 28.12. pa so na Arsu poslali odločbe stranskim udeležencem, ki imajo 15 dni časa, da se pritožijo. 

Družba Bežigrajski športni park je bila ustanovljena leta 2007 za prenovo bežigrajskega stadiona.
Družba Bežigrajski športni park je bila ustanovljena leta 2007 za prenovo bežigrajskega stadiona. FOTO: Damjan Žibert

Pečečnik nedosegljiv za komentar, na MOL o umiku 'ne ve do nič', krivijo pa stanovalce

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Joca Pečečnika, ki je bil glavni investitor prenove, a je bil nedosegljiv. Poleg Pečečnika naj bi stadion obnavljali in upravljali Mestna občina Ljubljana (MOL) in Olimpijski komite Slovenije. Oba smo prosili za pojasnila. Na MOL pravijo, da "z morebitnim umikom gospoda Pečečnika iz projekta niso seznanjeni": "Gospod Pečečnik je resen partner v projektu, zato verjamemo, da od njega ni odstopil. Že deset let si prizadeva premakniti projekt z mrtve točke, ki stoji zaradi nagajanja nekaterih stanovalcev Fondovih blokov, za katere se je izkazalo, da so pripadniki političnih strank, ki nasprotujejo prenovi Plečnikovega stadiona."

Številna nasprotovanja projektu

V civilni pobudi so dodali,  da izjavo o umiku razumejo kot sporočilo, da je tudi investitor spoznal, da projekt BŠP na lokaciji Plečnikovega stadiona ni sprejemljiv, saj bi poleg prevelikih okoljskih obremenjevanj pomenil tudi uničenje Plečnikove dediščine. Projektu namreč že leta poleg prebivalcev nasprotujejo številni slovenski in tuji strokovnjaki ter kulturne ustanove in združenja. 

Desetletje propadanja Plečnikovega stadiona.

"Obenem upamo, da to končno pomeni tudi iskanje nove rešitve, ki bo omogočila spomeniško ustrezno obnovo Plečnikovega stadiona v izvirni obliki, takšni, kot nam ga je zapustil avtor, ter trajno vrnitev obnovljenega spomenika v javno uporabo Ljubljančanom in obiskovalcem za rekreativne namene, turistične oglede itd. (podrobneje smo predloge za novo uporabo Plečnikovega stadiona v Civilni pobudi medijem že predstavljali)," so še dodali. 

Joc Pečečnik in premier Borut Pahor pred maketo prenovljenega Plečnikovega stadiona.
Joc Pečečnik in premier Borut Pahor pred maketo prenovljenega Plečnikovega stadiona. FOTO: Damjan Žibert

V sporočilu za javnost so še zapisali, da bo po drugi strani nova rešitev tudi investitorju omogočila izvedbo želenih investicij na zanje primerni lokaciji (oz. lokacijah), na kateri projekt ne bi povzročal takšne spomeniške in okoljske škode kot na območju Plečnikovega stadiona. 

Ena od možnosti je npr. zamenjava nepremičnega premoženja v javni lasti z investitorjem. Investitor bi tako dobil nepremičnine, na katerih bi lahko uresničil svoje investicijske načrte, državljani Slovenije pa bi ohranili enega najpomembnejših slovenskih kulturnih spomenikov.

Sporočajo še, da so člani civilne pobude pripravljeni aktivno sodelovati pri iskanju rešitve, ki bi bila sprejemljiva tako za javni interes kot za investitorja.

Nazadnje je Arso v ponovnem postopku aprila 2017 izdal okoljevarstveno soglasje, čemur so sledile pritožbe stranskih udeležencev, državni pravobranilec pa je vložil pritožbo kot varuh javnega interesa zaradi neskladnosti projekta z veljavnimi predpisi na področju varovanja kulturne dediščine. Ministrstvo za okolje in prostor je nato 13. novembra 2017 okoljevarstveno soglasje odpravilo ter zadevo vrnilo na Arso v ponovno odločanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (667)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1206802
04. 01. 2019 11.36
+6
Isto se je naredilo pri nas, k ena starejša gospa ( lastnica večje kmetije ) ni želela odstopiti cca 20 m njene parcele ( proti plačilu ) za pločnik. Skoraj 12 let je trajalo, da smo dobili pločnik. Vmes je lastnica umrla in preden so to razdelili je zopet trajalo. A res ne moremo imeti enega hitrega zakona za razlastninjenje in pika. ( za takšne primere )
piljan
04. 01. 2019 12.03
+10
Fondovci sigurno niso lastniki stadiona,dvomim pa,da tudi parcel kjer imajo vrtičke,tako ,da tu ta zakon odpade.Izkoriščajo pa spretno druge slabo napisane.
WAUKA
04. 01. 2019 12.11
+9
In to so ljudje,ki so poceni kupili stanovanja po Jazbinšku . Briga njih Plečnikova umetnina, delali so po nalogu nekoga drugega.Sedaj pa naj Pečečnik miruje še 20 let in naj ne dovoli nobenega posega v prelepo Plečnikovo dediščino.
Frane Šajn
04. 01. 2019 10.47
+2
Naj se prenovi v smislu objekta muzejske vrednosti, pa v okviru mesta Ljubljane ,kjer naj se v del postavi na ogled dokumentacija za vse važnejše dogodke na njem tudi tiste manj lepe za naš narod. Zanamci naj se osveščajo na tem. Bi bil pa kot park in majhna oaza zelenja ,dobrodošel za okoliške mame z otroki in starejše ljudi. Nikar ga ne pustite skomercializirati ni na mestu verjemite.
NeukrotljiviNoj
04. 01. 2019 10.39
-13
Saj bo novopečena veleizdajalska vlada poskrbela da bo stvar dobila končno svoj epilog ter da bo volk sit in koza cela.
Frane Šajn
04. 01. 2019 10.49
+8
Debatirati z ljudmi tvojega kova pa naj bo to pisno ali verbalno je enakovredno zaletavanju z glavo v zid. Nisi zanimiv verjemi! Prej beden.
Anti SdS
04. 01. 2019 10.51
+7
Veleizdajalska vlada iz leta 2007 je ta projekt zaradi svojega neznanja in svoje nesposobnosti že takrat uničila.
joeel
04. 01. 2019 14.14
+2
RES JE PRI NAS LAHKO GRADNJO NEČESA LEPEGA BLOKIRA VSAK,KI NIMA KAJ BOLJ PAMETNEGA POČET.NAJ ZABETONIRAJO TRAVNATI DEL,POTEM PA 3X NA TEDEN ORGANIZIRAJO ROCKOVSKI KONCERT,PA BOMO POL VIDLI,KAJ BOJO PALAMUDLI STRUČKOTI,KI NASPROTUJEJO IZGRADNJI STADIONA.KO SMO HOTELI GRADIT VETERNE ELEKTRARNE,JE NASTAL VIK IN KRIK KAJ BO S PTICAMI.LE TE PA SE PO CELI EVROPI VESELO VOZIJO NA VETERNICAH,JIM VSAJ NI TREBA LETET.IN DO TAKRAT, KO BO V TEJ NAŠI LJUBI DRŽAVI VSAK KI JE NAPUMPAN OD NEKOGA DRUGEGA LAHKO BLOKIRAL NEKAJ LEPEGA IN KORISNEGA BO PAČ TAKO KOT JE.
JohannDoe
04. 01. 2019 10.27
+9
" In namesto obnovljenega Plečnikovega stadiona bodo Fondovci v soseščino dobili nekaj stolpnic in par sto novih sosedov. " <--- To je tipični pogled slovenstva na napredek in čas. Porušit staro in zgradit novo. Rukneš dol, recimo, en muzej, pa zgradiš garaže - ve se, kaj Slovenec potrebuje. In lahko se zgovarjate na južne, kot ste nekateri postali glasni tukajle, pridali so svoj kamenček v mozaiku. Ampak lahko jih vse, recimo, izženete, pa bo ostala še vedno ista čreda ovac, ki ne vidijo dlje od svojega vrtička, zatolče vsakega, ki malo pogleda ven iz povprečja in resetirajo čas in zradirajo in pišejo zgodovino od nule vsakih 50 let.
Novi uporabnik
04. 01. 2019 10.14
-12
Stadion mora biti vrnjen v izvirno stanje. Ker se tiče ogromnih modernih stadionov imamo za to Stožice. Plečnikov stadion pa je naša kultura dediščina, ki se mora ohraniti
JohannDoe
04. 01. 2019 10.36
+4
Izvirno stanje... a to je bil problem, al kaj? Sem pa mislil, da "okoljski vplivi" in podobno. Seveda, projekt lahko miniraš tudi s tem, da se delaš, da se boriš za "kulturno dediščino". Seveda bo zdaj ta dediščina v ruševinah in to bo pa čist okej. Ali mogoče ne bo? Ali jo bo mogoče kupil nekdo drug in bo med tribune postavil čisto lep kulturen trgovski center pa par parkirišč.
tv1206802
04. 01. 2019 11.29
-3
Novi uporabnik
04. 01. 2019 10.14
-14
Stadion mora biti vrnjen v izvirno stanje. Ker se tiče ogromnih modernih stadionov imamo za to Stožice. Plečnikov stadion pa je naša kultura dediščina, ki se mora ohraniti
Anti SdS
04. 01. 2019 10.05
+14
Pokvarjenci janšistični spet ne morejo iz svoje kože in svojo svinjarijo spet kot vedno prelagajo na levo politično opcijo in Jankoviča. Dejansko je pa Simoniti ali kaj je že bil v času vlade iz leta 2007 začel z nagajanjem temu projektu. Kdo pa je takrat bil na vladi je pa verjetno vsem jasno.
sagesse
04. 01. 2019 10.12
-8
Od 2007 do 2019 je 12 let. Zadnjih 10 let so na oblasti leve stranke in po vaše je kriv Janša. Ste pravi predstavnik plačanega pisunčki, kateremu je naloga, da v vsako zgodbo ufura Janšo...res ste ubogi na umu in duhu....
NeukrotljiviNoj
04. 01. 2019 10.16
-7
Silveberg toliko besed okrog janšistih a dobro vemo da nimaš dveh čistih. Mali če ti je dolgčas pojdi na bežigrajski stadion mogoče se najdeš tam med tistimi podrtimi stenami in neboš nam več deloval tako izglubljena sirota
Anti SdS
04. 01. 2019 10.20
+11
Poanta je v tem, da s svojimi posti samo demantiram vas janšiste kateri svoje svinjarije VEDNO mečete na druge in za svoje svinjarije obtožujete druge. Tisti pa kateri je že leta 2007 zakuhal to svinjarijo naj jo sedaj reši ne pa, da mora njegove neumnosti reševati nekdo drugi.
cirenij
04. 01. 2019 10.24
+6
Veerjetno je odvisno od zakonodaje, sprejete 2007.
Anti SdS
04. 01. 2019 10.28
+3
cirenij- tistega leta pod tisto vlado s takratnim ministrom Vaskom Simonitijem se je vse skupaj začelo in z njegovo pomočjo je prišlo do tega zapleta. Krivi so pa seveda drugi in drugi jim naj rešujejo njihovo neznanje in pokvarjenost. Naj sedaj sami rešijo kar so naredili.
piljan
04. 01. 2019 10.29
+10
Spet lažete svečkarji,v zadnjih 10 letih je bil na vladi tudi dohtar januška,pa ga je take pokal,da ga je ljudstvo kot edinega v zgodovini Slovenije zbrcalo z oblasti.Kako je takrat prišel na oblast pa veste tudi vi.
tv1206802
04. 01. 2019 11.32
+0
Silverberg ti ne moreš demantirat nikogar ker si samo proti Janši in zaslepljen od sovraštva. Jaz nisem v nobeni stranki, ker me politika ne zanima. Če hočeš daj na 24 ur plačan anti-janša prispevek in se usajaj.
KAPIBARA
04. 01. 2019 09.59
+10
Glede naše države in njenih poslov, so nam pa zopet EU pokazali kaj vedo- si mislijo! Hrvatom, so za mosta, dali 85% denarja, nam pa 20% za 2 tir. Toliko in tako EU ve kako in kam bo šel dejansko denar. V teh % je dejanski strošek dela, vse ostalo je korupcija..
JohannDoe
04. 01. 2019 11.37
+3
Drži. Samo ne mi prosim Hrvatov dajat kot zgled in primer nekoruptivnosti. So v blatu še dvakrat toliko kot mi.
MiroF
04. 01. 2019 09.52
-7
Problem tega problema je samo in zgolj pri Jankoviču ! Kajti, če bi Pečečniku ta met uspel bi se jankoviču začel izmikati stolček, in že po naravi se Jankovič zelo zelo boji močnih, kapitalskih nasprotnikov !!! Saj veste, da si Stožice lasti in s Plečnikovim stadionom bi dobil neusmiljenega konkurenta v nadaljevanju pa še županskega konkurenta, kajti Pečečnik bi to funkcijo upravljal volontersko !!!! To drži kot pribito !!!
Anti SdS
04. 01. 2019 10.03
+8
Ne laži in ne ponarejaj nickov pristašev leve opcije. Ta problem se je začel v času JANŠEVE vlade, ko je Jankovič bil še glavni v Mercatorju.
JohannDoe
04. 01. 2019 10.06
+6
To drži kot pribito. Predvsem o tem, da se s temi stadioni pretirava. So povsem nerentabilni. In potem morajo davkoplačevalci pokrivat prestiž in norijo nekaterih. Ampak stadion mora biti. In plečnikov je na nivoju kvečjem kakega lokalnega športnega društva. Ne more se primerjati s kako zagrebško Areno ali čem podobnem. Zato pa imamo stožice. In, ker nismo taki fucbalerji, da bi rabili dva "velika" stadiona, je bežigrajski pač na strani. Sramota je, da se ne pusti Pečečnika obnovit zadevo. Ampak "mali ljudje", predvsem tam okoli, očitno potrebujejo parkirno hišo za svoje avtomobile ali pa vrtičke, ne pa stadiona.
WAUKA
04. 01. 2019 15.16
MesOjediPinGvin
04. 01. 2019 09.28
+52
Zdaj bodo Fondovci lahko še stadion kupili za 2500€, tako kot so svoja stanovanja. Bodo vrtički ograjeni....
User974866
04. 01. 2019 11.24
+5
Joc naj kupi še tiste usrane betonske bloke, denarja ima dovolj, pa še namestitvene kapacitete za k štadionu s tem dobi ter se reši vseh solatarjev......
brabusednet
04. 01. 2019 09.25
+37
Končno ga je pamet srečala,da se jaz z tolikim denarjem bodem z nori državi in narodom ni šans.V drugih državah bi te z veseljem sprejeli,še Hrvati.
elrocco77
04. 01. 2019 09.22
+46
Sedajse lahko stadion za Bežigradom preimenuje v stadion za razvalinami. Drugače pa je tole lep šolski primer ne samo za Slovenijo ampak za cel svet, kaj se naredi ko prevlada človeška neumnost v že tako koruptivnem okolju.
murinar
04. 01. 2019 09.09
+30
Južni prevzemajo Slovenijo z pomočjo naših Izdajalcev !
Darko32
04. 01. 2019 09.27
+15
Točno to, kar praviš. Še celo več sodelujejo pri korupciji in kriminalu in se potem čudijo, da jih ljudje seveda pošteni ignorirajo.
RedRooster
04. 01. 2019 09.07
-34
Samo mnenje, če bi bil Pečečnik tak ljubitelj nogometa in stadiona, kot to prikazuje, bi bil stadion že davno obnovljen&zgrajen; gospod je kapitalist, normalno, za vložek pričakuje dobiček in potrebna je stolpnica itd..., mali ljudje takih ljudi ne marajo in se uprejo z vsem, kar je na razpolago, ostali voluharji pa spet gledajo svoje dobičke in "koruptivne" dogovore in zadeva stoji! Ljudje niso neumni in vedo kdaj se gradi nekaj za njih ali kdaj se gradi za korist posameznika; gospod bi moral odstopiti že zdavnaj, ne pa sedaj, ko je vse skupaj ruševina..., glede na število gledalcev imamo v LJ stadionov dovolj, še enega komaj razprodamo enkrat na leto, pa še to na račun Maribora..
JohannDoe
04. 01. 2019 09.56
+15
Ljudje niso neumni in vedo kdaj se gradi kaj za njih, kdaj pa za koga drugega. Zato ne bodo dopustili, da Pečečnik obnovi in upgrada stadion. Bodo pa z veseljem dovolili, da se opustošel stadion čez par let poruši pa na njegovem mestu zgradi garaže. Za njihov avto, se ve.
JohannDoe
04. 01. 2019 10.14
+7
... seveda, takrat jih ne bo motilo, da nekdo garaž ne bo delal zastonj.
brezcasni
04. 01. 2019 08.58
+29
zaviralci so najbrz tisti ki so Jocu dali zeleno luč a istočasno gradili Stožice kot konkurenco ter lobiji ki predvsem "bratom" z juga podeljujejo dovoljenja za bivanje,delo in gradnje hotelov ipd.....umazan denar z juga je treba oplemenitit in oprat
Darko32
04. 01. 2019 09.25
+6
Če pogledamo globalno na delovanje občin in delovanje določenih političnih strank jim ni v interesu dobrobit naroda ampak samo kako nagajati narodu in si zagotoviti kuverte za svoj žep. Tako tudi meni je čudno, da OBČINa se slini pri tem stadionu pri lastništvu in sočasno nikoli ni nič protestirala okrog teh dogodkov. Vse to samo dokazuje, da je bil glavni cilj pokrasti JOCA in spraviti čimvečjo škodo na pleče JOCA in potem si polastitit njegovega deleža. Žal je to res balkanska ekonomija, katero so se šli komunisti. Vidi se kaj so naredili. Sedaj pa ne morejo iz svoje kože in potem še nagajajo pri raznih projektih, kjer bi se vsaj malo naredilo za razvoj SLOVENIJE. ZAto je edino pametna poteza, da se JOC umakne in pusti vse skupaj propadati in se naredi slika teh barab. Vidim, da ljudje vidijo sliko in tako je tudi prav.
JohannDoe
04. 01. 2019 09.58
+3
Bežigrad ne more bit nobena konkurenca stožicam. Se pa lahko vprašamo, ja, če smo taki fucbalerji, da rabimo dva stadiona. Ampak to vprašanje je že bolj politično.
brezcasni
04. 01. 2019 08.55
+60
pred casom sem otroka peljal na tekmo na bližnji stadion nogometa-Zmajevo gnezdo in parkiral avto ter sel pogledat te Fondove bloke.Ze po zunanjosti razpadajočih blokov se vidi da tam stanujejo ljudje ki jim je mar le za notranjost njihovih bivališč in niso pripravljeni storiti nič za zunanjo podobo ker pač ni njihova,parkirišča so grda,vrtički preveliki,so pa na parkiriščih parkirana kar razkošna vozila....skratka lenuhi z relativno dobrimi službami ali pa penzionerji ki mislijo da jim pripada tudi tisto za kar nikoli niso plačali niti bili upravičeni do tega.....Sramota da se lahko preseravajo in diktirajo tempo.Jaz bi če bi bil Joc prodal zemljišče Kosovcem pa da vidimo potem če bodo sploh upali na vrtiček...najbrz ne.....
fairplayy
04. 01. 2019 08.50
-22
je lepše videti malo zelenja v mestu kot pa sam beton kak park bi bil dobrodošel
NeukrotljiviNoj
04. 01. 2019 08.48
-7
Bela Ljubljana propada tam ni več bežigrada tam je samo MB šampion! Bo mandarić kupil to skropucalo od stadiona saj je tik pred razprodajo olimpije
medvedJEkriv
04. 01. 2019 08.40
+72
Sramota! Kdaj na bo Slovencem prekipelo, da počistimo to pokvarjeno nesnago! Kako je potem mogoče, da v Ljubljani nekdo zgradi hotel v enem letu (InterContinental)? Takoj objavit vse zaviralce projekta in vsa imena civilnih iniciativ, pa naj vrnejo sami vložen denar !!! Banda!!!!!!!!!!!
trac
04. 01. 2019 08.31
-40
Samo še en medijski spin, kako očrniti ljudi, ki se postavijo zase.